Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 763.396 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 24. října 2012 ve 22:13 ® Libor
Libor

Mimo jiné jsem si prožil dost s udělováním licencí. Autorskej zákon, to je taky kopec srandy. Někdy lepší fotku nikam nedat, když nevíš přesně licenční podmínky :-)

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 22:13 ® nnnap reakce na …
nnnap

Libor> našeho, tak to bylo milé. To znamená, že tu s váma můžu být?

:-D
reagovat
Středa 24. října 2012 ve 22:12 ® Rendy

Děkuji že jste mojí omluvu přijali. Vážím si toho. Díky všem

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 22:10 ® Libor reakce na …
Libor

lunimus> jj vím jak fungujou fotobanky, už jsem i něco prodal. To byl jen vtip na našeho nnnap-a.

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 22:08 ® Libor reakce na …
Libor

lunimus> to já všechno znám,jo teorie, ale praxe, praxe je jiná. Nějaký věšení foťáku opačně, to bylo vše k … k prdu. fakt.

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 22:07 ® lunimus reakce na …

Libor> väcsina fotobank funguje (v podstate vsetky, s ktorymi spolupracujem) na principe, ze ty umiestnis u nich fotku, kotru popises klucovymi slovami a zaradis ju do roznych kategorii … akonahle sa najde niekto, komu sa hodi, tak si ju kupi a ty dostanes na ucet dohodnutu sumu, pricom fotobanka si necha proviziu za sprostredkovanie predaja … Niektore fotobanky beru vsetko doradu, ale ine si prisne vyberaju, co su ochotni u seba uverejnit … tieto kozaky by na 99,9% nepresli vyberom, ale aku ilustracna fotka su pouzitelne :-)

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 22:02 ® nnnap reakce na …
nnnap

Libor> no nekoupili. Musí je někdo koupit od fotobanky. :-)

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 22:01 ® lunimus reakce na …

Libor> hehe … za tie kozaky by ti mozno zaplatili, aby si im to tam necpal :-)

co sa tyka tvojho lowpodu … myslim, ze sa jedna o zbytocne robustnu konstrukciu …

pri kvalitnych stativoch sa da stredova konzola bud vyklopit a dostat sa s nou aj 5cm nad zem, alebo je mozne ju namontovat opacne … fotak potom visi dole hlavou, co tiez nie je problem a dostanes ho na uroven zeme … a ze sa ti nezmesti prst na spust nevadi, lebo toto sa potom väcsinou vsetko odpaluje s dialkovou spustou aby si si objektiv nerozkmital (ja osobne pouzivam kablovu, pripadne este navyse pouzijem "samospust s oneskorenim 2, alebo 10s aby sa este fotak stihol stabilizovat))

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 21:52 ® lunimus reakce na …

nnnap> 100 bodov :-)

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 21:52 ® Libor
Libor

nnnap> hele, za kolik by koupili ty nepovedený kozáky ve fotobance?

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 21:47 ® nnnap reakce na …
nnnap

Rendy> no, vyzkoušej to, ale fakt bych ti doporučil si dělat studie souvztažnosti mezi 2 výraznými objekty různě umístěnými v prostoru. Na co je lépe ostřit. To se potom dá přenést i do těch smrští z listí a větví.
O čas se nemusíš bát. To přeostření je záležitost do 3 sekund. Co ti budu vykládat- odfotíš, zůstaneš v kompozici, nepatrně pohneš foťákem, nabereš další ostřící bod, vrátíš do kompozice, stále oko na zrcadle. Je to záležitost na jedno nadechnutí. Můžeš dál klidně lítat ako šialený. Všechno stihneš.:-)

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 21:42 ® Libor reakce na …
Libor

Rendy> já jsem si vyrobil toto http://www.jablib.cz/lowpod.php , na ty houby je to víc než vhodný. Houba neuteče.

tak jsem vyštrachal, ne moc povedený kozáky.

reagovat
foto/forum/2012/th-img21278.jpg
Středa 24. října 2012 ve 20:54 ® Rendy

lunimus : Monopod nemám a chci. Byl jsem fotit výlov a tak jsem záviděl paní fotografce vedle mě co si lebedila s fotoaparátem na monopodu. Fotila na poloviční ISO a mohla si užívat a já musel řešit jak to provést při zatažené obloze aby jsem z toho něco vydoloval.Na stativech jsem šetřil. Hliníkáče co se vlnily. Nestálo to za nic. To už jsem poučen :-) Jediné co byl klad, že mi ho ukradli a nebolelo to :-)

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 20:41 ® Rendy

nnnap: Jo tak to je velice dobrá rada. Mohl jsem udělat i druhou variantu a víc se nad vším zamyslet. Budu se na to víc soustředit. Chybu dělám v tom že si to udělám po svém a jdu od toho.A to je asi špatně. Prostě to chce ten čas tomu věnovat a nelítat jako pominutý. Většinou jsem pořád v pohybu. U vody hodně často jde chytání stranou a běhám třeba za vážkou. Pak ani nevím kde mám prut :-) Pak ho najdu v potoce, jako jsem sem dával fotku chudáčka mého mušáčka. Ještě že mi ho neodnesla voda. Jsem čuně , ani jsem naviják nevysušil, ani nepromáznul. No snad se ještě rozročí. S tím se ale počítá, proto nemám žádné extra značky , ani extra drahé vybavení. Vystačím si se Shimankem, nad kterým muškaři ohrnují nos :-)

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 20:26 ® Rendy reakce na …

To museli být houbaři v šoku :-) Bohužel já houby raději než ryby a houbový řízek je pro mne nej.Klidně do puknutí, až mi je špatně. Stejně jako malý ježek. Prostě se cpe než pukne :-) Také se snažím opírat foťák, ale něco by to chtělo vymyslet. Něco malého a stabilního, aby se dal nastavit dlouhý čas a nebylo to máznuté.

reagovat
Středa 24. října 2012 v 17:28 ® nnnap reakce na …
nnnap

Mates(původní)> ty, ale , jmenovalo se to kovadlina a dělaly se na tom podkovy.:-)) Nebo se daly pořídit i takový metrový kousky kolejnic.Buď si to postavil nebo pověsil.

reagovat
Středa 24. října 2012 v 16:45 ® Mates(původní)
Mates(původní)

Já mám stativ z DDR, je fáákt pevnej a těžkej. Mám ten stativ rád.

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 14:53 @ rliebzeit

Na každém šprochu je pravdy trochu a tak je to i se světlem. Jde o to co fotíš, motiv už se vždycky najde, Pokud se ale zaměříš na rychlé akce např. výskok ryby , tak to světlo prostě musíš být. Jinak fotku nedáš. Fotím většínou v zarostlé řece a tak moje nastavení ISO je většinou 800, pod ISO 400 se prostě nedostanu, takže chtě nechtě mám na fotkách šum. Já světlo potřebuji a bez světla slušnější fotku neudělám. Je to ale téma na hodinovou debatu. K fotu mochomůrek my ta pravá rozostřená vybočuje z úhlopříčné koncepce, Přidal bych trochu konstrastu a trochu Highlight v Adobe. U Štiky bych ubral trochu červenou(skřele) a výřezem či rovnou sytostí barvy bych dotahl vybarvení štiky.To je ale jen můj názor , třeba to vidíš jinak. Přidávám fotku rysa, čím více se na ní dívám, tak se mi zdá tmavá, takže ji taky ještě doupravím

reagovat
foto/forum/2012/th-img21275.jpg
Středa 24. října 2012 ve 14:49 ® ZN reakce na …
ZN

Rendy> ono už tady bylo všechno řečeno přede mnou, tak jen krátce. Soustředil bych se více na to, co chceš skutečně vyfotit. Jak to chceš podat, jak to ve skutečnosti vidíš. Aby ten tvůj záměr byl patrný. Tedy, kompozici a motiv, až potom to vše okolo. Beze sporu to k tomu patří, ale pokud to dobře a s nějakým záměrem nepodáš, pak je to jen muchomůrka, list s prutem, atd. Tedy „kýbl“. Foťáky a stativy jsou důležitý, ale „fotku“ ve většině případů neudělají. To je to, co bych řešil nakonec, až ti bude jasný, že bez toho a toho ten svůj záměr na tu fotku nedostaneš. S foťákem jsi udělal dobře. Malíři taky neřeší štětce, řeší je až tehdy, aby ten svůj záměr na plátno dostali. To už ale mají jasno :-)

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 13:54 ® regulus
regulus

Rendy> add stativ.

Z vlastní zkušenosti, něco malýho je ku hovnu, myslím tím ty teleskopický, lehký, hliníkový, čínský, za řekněme 300–500 Kč. Není to stabilní, jo použít se to jakž takž dá, ale v terénu zjistíš, že to může být i o foťák a stejně nejspíš dojdeš k názoru, že to chce něco úplně jinýho. Takže s výběrem nespěchej a dobře si promysli co chceš.
Pokud se týká focení v terénu, tak je často k dispozici spousta přírodních stativů, strom, pařez, šutr nebo jak psal Libor, třeba ten batoh. Universální „stativ“ je třeba kus provazu, nic to neváží, vejde se to do kapsy a když potřebuješ delší čas, tak si jím přes objektiv a třeba strom, zábradlí, dopravní značku nebo něco podobnýho vlastně vyrobíš monopod.

Jinak muchomůrky líbí moc, ten naviják ve vodě mi moc nesedí a štika je docela dobrá, jen kdyby byla zaostřená tam kam má, ale to je fotka, která se jen tak nepovede podle představ.

reagovat
Středa 24. října 2012 v 11:33 ® osprey reakce na …
osprey

nnnap> To roští je živý stromek. Přehrada je přelitá. Nevyrvu ho kvůli fotce a on by dost držel.

Udělal bych to jinak, kdyby to šlo, ale co jsem v danou chvíli mohl, to se udělalo.

reagovat
Středa 24. října 2012 v 11:28 ® nnnap
nnnap

osprey> já bych si zkusil taky tu zelenou s tím kamenem ve vodě, z první várky. Ale je to zatraceně těžká fotka. Potenciál tam vidím v určité abstrakci, netuctové barevnosti, ten kámen vytvoří hloubku i při prakticky tapetové scéně pozadí. Normálně jsem si na tom ale vylámal zuby. Co je tam pro mne za nejistý prvek je to roští vpravo vepředu v rovině kamene. Si nejsem jistý, jestli bych ho tam chtěl. Do pocitu, který bych chtěl vytvořit. Na zkoušku naklonovat rozumnou náhradu hladiny není odkud, tedy jsem alespoň výrazně lokálně omezil jas, kontrast, sytost a ostrost keříku. Ale fakt mám rozporuplné pocity. Je to jedna z věcí, ke kterým by sem se vrátil a ten keřík dal pryč. Ale jestli si mám vybrat mezi utopeným ospreyem a fotkou s keříkem, volím fotku s keříkem.

No a potom, protože tam je jediná nějaká línie, v té abstrakci a to je linie břehu, pak možná srovnat do roviny. To kdyby to mělo jít na stěnu. Jinak mi to nevadí a vyvolává to ve mě pocit plynoucího času nebo pohybu.

Jinak většina fotek většinou doplatí na to, že jakýkoliv ořez těch podzimních barevných ploch hodně tahá za oko. Je to pěkná, nějak kulatošišatá , barevná plocha, která končí nepřirozeně rovně ořezem. Co s tím. Přitom fotka někde končit musí. Ale je to hodně vidět. Je to těžký. Prostě ty barevný plochy zavírat do nějakých logických, optických celků, byť motiv je tam taky.

reagovat
Středa 24. října 2012 v 11:13 ® lunimus reakce na …

Rendy> Ak ti mozem poradit, stativ je vynikajuca vec … ak chces fotit v zlych podmienkach, tak je to nutnost … a minimalne monopod potrebovat budes … z monopodu sice nespravis sekundovy zaber, ale kym z ruky udrzis napr 1/30s, tak s monopodom mozes ist mozno az na 1/10 (samozrejme aj v zavislosti od objektivu, stabilizacie atd)

Ak zvazujes stativ, tak na nom nesetri … ad1 sa dostanes do inej vahovej kategorie (priaznivym smerom) ad2 bude stabilnejsi Pri vybere stativu nepozeraj len na to, do akej max vysky si schopny ho postavit … casto fotim napr tak, ze predomnou je plot, cez ktory chcem aby mi videl aj fotak (vyhlady na hradoch a zamkoch) ale vzhladom k tomu, ze fotis aj huby a ine veci blizko pri zemi, tak dolezity faktor je, do akej najnizsej polohy si schopny stativ umiestnit …

Jeden tip. Vzdy so sebou nosim jeden maly stativcek, ktory je primarne urceny na kompakty, ale moju zrkadlovku udrzi v pohode … s nim sa dostanem tak 10cm nad zem :-) … a vzdy sa da na nieco postavit, alebo ho o nieco opriet, co mi stabilizuje foteny objekt :-)

Okrem toho este pouzivam makrosanky, ale to uz su ine detaily, co sem netreba teraz tahat :-)

V kazdom pripade, ked ti mozem poradit, tak pri kupe stativu nerob kompromisy … to sa da do urcitej miery pri tele fotaku, pri objektive, ale stativ nie je tak draha zalezitost (nie je to samozrejme zadarmo) aby sa na tom setrilo.

Co sa tyka tvojho pohladu na fotenie … kazdy z nas foti preto, ze ho to bavi a kazdy z nas musi fotit v prvom rade tak, aby sa to pacilo nam samym … Toto samozrejme plati dovtedy, kym sa zo mna nestane profesionalny fotograf, ktory ide fotit na zakazku veci a tie sa potom musia pacit klientovi a to, ci sa to paci fotografovi je potom uplne jedno … ale tu asi vsetci fotime hlavne preto, ze nas to bavi … a tvoja fotka sa musi pacit v prvom rade tebe samemu … potom je to spravne … my sa ku kazdej fotke mozeme vyjadrit, co sa nam paci/ nepaci pripadne, co by sme tam urobili inak … a mozno sa ti niektory z nasich napadov zapaci a posunie ta dalej … a ak nie, nic sa nedeje … nas nazor nie je univerzalny navod na genialitu … je to len nas vlastny originalny pohlad … v niecom sa stretneme, v niecom nie :-)

Napr teraz uplne suhlasim s nnnap-om, ze ten prut vo vode byt nemal … posobi tam na mna rusivo. Co sa tyka fotky s muchotravkami, posobi na mna trochu rusivo predna neostra zona … tu by som asi skusil orezat … a aj cela fotka by mozno chcela este rezat … ale neskusal som sa s nou hrat … je to len taky prvoplanovy pohlad na fotku … mozno by to chcelo hlbsiu analyzu … a mozno by to chcelo malo väcsiu hlbku ostrosti … a sme zas pri stative :-)

reagovat
Středa 24. října 2012 v 11:06 ® osprey reakce na …
osprey

nnnap>Jenom malou, času je málo a voda teče.:-)

reagovat
Středa 24. října 2012 v 11:01 ® nnnap
nnnap

no, dopr dýlky, zas to tu bude můj monolog, ale dlužím ještě odpověď ospreyovi.

reagovat
Středa 24. října 2012 v 9:43 ® nnnap
nnnap

Rendy> k tomu světlu- dávej tomu kolik chceš. Trávit se dá každé světlo. Budeš nacházet nové vhodné náměty pro „mizerný“ světlo, objevíš nové kompozice, ke kterým se určitě budeš chtít vrátit u jiného světla a které bys třeba nevycházkou nenašel…

Já kdybych čekal na dobrý světlo, tak jsem standardní troska, zralá na lobotomii, prostě retard.

K té fotečce s navijákem. Zbytečný. Ten prut a naviják. Když už se použije jako berlička v obraze, tak bývá výrazněji komponován a je důležitou součástí díla. Tady spíše ruší. Přináší málo, nezajímavého. Neuvozuje prostředí, odvádí pozornost. Já bych vůbec neztrácel u této příležitosti čas s berličkou, řekl bych že prostředí bylo samo o sobě velmi vděčné, více než výmluvné a příležitostí ke kompozicí na hladině byla spousta.

No a dívám se, že se dá na příkladu těch muchomůrek zkoumat vztahy v obrazu vzhledem k rovině ostření. Použil si ostření na bližší skupinu a vyjádřené vztahy jsou dané. Převážně harmonické. Dá se vidět rodinka. Dá se vidět máma se 2 dětmi. Co to třetí vpravo? Proč je jiné. Bývá to tak. Nikdo nejsme stejní, může se lišit povahou od těch dvou. Nebo zlobí. Co ta další dospělá osoba tam vlevo vzadu? Je to tatínek, který si odskočil nebo je to někdo znepokojující, sledující netušící rodinku? Jaké má záměry? Fandíme rodince.

Zaostřeno na levou zadní, ten obrázek nabídne úplně jiný děj. Co to tam ten hajzl vzadu chce? Stále je to jedna scéna, přitom zcela rozdílný vjem.
Když nebudeš zapomínat na příběh fotografie, začnou se ti dařit dobré fotky. A dobrá fotka je dobrá, né že ne.

reagovat
Středa 24. října 2012 v 8:57 ® nnnap
nnnap

Rendy> o mě se neboj, já jsem vodovzdornej dost:-D

K tomu ostření a tvým pocitům. Dělej to, jak cítíš. Proč dělat fotky jinak. Mě třeba nezajímá, co na to druzí. Jsou moje a můj pohled na svět. Pro mne je fotografie v první řadě uhlohydrát pro kebuli. Tu žáden problém není. Ten začíná, chceš li přenést své vnitřno na druhé. A tady musíš začít respektovat obecný vkus, stravitelnost pro hosta a je výzva, nabídnout mu své já na jeho talíři. To se také dá. Prostě musíš začít pracovat se svým tak, abych to já, konzument obecný, strávil. Ono to jde. Zabalíš mu svoje do jeho omáčky. Není to ani nějaké velké umělecké znásilňování. Pokud dílo chceš za života prodat, musí se někomu líbit. To je realita. No a to platí i pro tvé ostření u těch lístečků.

Na tomto tématu se nikdy nenaučíš, co je podstata vztahů v obraze. Schválně si zkus, cvičně na ulici, spojovat dva objekty, které spolu mohou mít určitou vazbu. V prostoru. Člověk, auto. Člověk, strom. Odpadkový koš, zastávka MHD. Opřená lopata, multikulturní obohacení. Shon, statika ulice. Pohled člověka na něco, to něco. Apod. Tím, že zaostříš jednou na první objekt a podruhé na druhý. S dlouhým ohniskem a nízkou clonou, abys rozlišil hloubkou ostrosti. Výsledky si roztřiď podle sebe, stejný soubor nabídni laikům a podívej se na jejich volbu, jak obrázky pochopili oni. Já si ale myslím, že sám pochopíš, jak věci fungují. Pokud to nenabídneš většině tak, aby to mohla pochopit, budeš se prodávat až po smrti. Hladem.:-))

reagovat
Středa 24. října 2012 v 8:56 ® Libor
Libor

Rendy> už to neřeš, vše je dávno zapomenuto a v pohodě. Máš podobný pohled na věc jako já. Taky zkouším fotit houby, baví mě to. Stativ do lesa nosím občas a vypadám jak magor, ale myslím že stačí i dát foťák na batoh atd., stejně se často fotí „od země“. Nejlepší bylo když jsme s kolegou MP162564mm fotili houby v lese a obdarovávali jsme kolemjdoucího houbaře :-)

reagovat
Středa 24. října 2012 ve 2:03 ® Rendy

A ještě jednu od vody. Je nepovedená, taková doma u počítače zamzrí že nevyšla. Špatná práce už se doma nedá dohnat, ale rád se na ní koukám. Tyhle chvíle mám rád, jednou rukou se to prostě nedá zvládnout,nebo nevím jak na to. A to můžu mluvit o štěstí, že jsem levák a pravačkou můžu fotit.Nebo jsou i fotoaparáty, kde je spoušť pro praváky na levé straně?

reagovat
foto/forum/2012/th-img21274.jpg
Středa 24. října 2012 v 1:54 ® Rendy

A ještě jsem chtěl sem dát jednu z lesa když už jsem psal o houbách .Není to hříbek, ale mochomůrky je také moje srdeční záležitost

reagovat
foto/forum/2012/th-img21273.jpg