Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 763.407 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 24. října 2012 v 1:49 ® Rendy reakce na …

Osprey: z této série druhá a čtvrtá. Klidně bych je mohl mít i na stěně v rámu. Trnky a šípky , to všechno je podzim.Kamenu ve vodě dávám největší počet bodů :-)

reagovat
Středa 24. října 2012 v 1:44 ® Rendy reakce na …

Podzim je prostě nádherný. Z těch tří fotografií bych si já vybral druhou. Kamen s mechem, žloutnoucí listí, vodní hladina. Je tam všechno na co se rád koukám :-) Má to svojí atmosféru. Kdyby na tom kamenu stála vydra s rybou, nemělo by to chybu :-)

reagovat
Středa 24. října 2012 v 1:37 ® Rendy

Po nějakém menším stativu šilhám na houbaření :-) Podzim je pro mne dobou, kdy nevím kam dřív. Kromě rybaření i hrozně rád houbařím a když vidím hříbka jak se klube v mechu plazím se kolem něj ze všech stran.Pro někoho prostě houba . Pro mne zázrak a něco co prostě mně osobně přináší veliké uspokojení.Když rostou, tak bude problém nosit ještě kromě brašny a košíku stativ, ale bude se hodit. Aktuální téma je podzim u vody, tak vložím jednu z minulého týdne. Je to ale taky prostě rychlé cvaknutí při pohledu na něco, co mi prostě padlo do oka. Myslím ,že ale na tom není nic špatného a někdy i z těchto rychlovek se může něco povést , i když to nebude takové, jako kdyby tomu člověk věnoval půl hodiny. A kdyžje podvečer a zataženo, deštivo nic kloudného z toho vylést asi nemůže.Kdysi jsem slyšel radu: choť s fotoaparátem jen když je dobré světlo. Jindy to nemá smysl. Nevím. Nedokážu posoudit jestli je to úplně pravda. Já se té rady nedržím. Mrzelo by mne, kdyby jsem viděl něco, co by jsem chtěl mít doma a neměl čím cvaknout :-)

reagovat
foto/forum/2012/th-img21272.jpg
Středa 24. října 2012 v 1:03 ® Rendy

Musím se omluvit. To jak jsem to napsal asi opravdu vyznělo jako že jsem nějaký naštvaný. Tak jsem to ale nemyslel a pokud to tak vyznělo ( jako že ano) omlouvám se. Z mého pohledu to bylo spíš povzdechnutí nad tím, že jsem tu nic nenašel, ale dnes koukám že jsem se doktknul spousty lidí, kterých si vážím a o kterých si myslím že o fotografování ví hodně . Ten příspěvek co jsem napsal jsem si měl odpustit. Dnes jsem tu našel spoustu rad a jsem za ně rád. Mám trochu jiný pohled na věc. Asi se snažím do fotky dostat jiné věci které jim pak nakonec nesluší. Třeba ty neostré rostliny v popředí a ostré pozadí byl záměr. Tak jsem to chtěl a tak se to třeba mě právě zdálo jako zajímavé a lepší, než kdyby jsem to nastavil obráceně. Přemýšlel jsem o novém fotoaparátu. Děkuji za vaše postřehy. Nakonec jsem usoudil, že si nechám co mám a budu se snažit proniknout do toho co všechno dokáží. Když jsem si otevřel stránky s fotografiemi pořízenými Canonem 30D, který také mám a viděl co s tím lidé dokáží a jsou to nádherně propracované snímky, tak mi hlava ochadla a vrátil jsem se na zem. U mne je problém, že fotoaparát nosím na krku i při brození vodou a jeden špatný krok znamená utopení techniky. Proto mám starší vyšlé modely o které se tolik nebojím. Bohužel stativ sebou na ryby nenosím. Nebylo by ho kam dát a překážel by mi a když něco chci vyfotit, musím z ruky a podle možností, které bývají hodně mizerné se snažím najít nějaký kompromis. Spousta fotek o kterých jsem četl dost špatnou kritiku třeba já považuji za zdařilé. Neumím to posoudit. Šílené problémy mám třeba, když potřebuji vybrat nějaké snímky za určitým účelem. Dělám si prvotní výběr a snažím se vše nějak roztřídit a posoudit, ale nakonec to dopadá tak, že asi vybírám ty co bych neměl. I když třeba v tomto výběru bylo nakonec dobře, že jsem tyto fotky do konečného výběru nezažadil. Tak třeba trochu naději mám :-) Ještě jednou se omlouvám a za postřehy a rady děkuji

reagovat
Úterý 23. října 2012 ve 21:29 ® sus1

Co řikáte na tuhle fotku ?

http://www.photoextract.com/…/399242.html

reagovat
Úterý 23. října 2012 v 17:12 ® Tino reakce na …
Tino

osprey> mě se vyloženě líbí ta poslední s tím kamenem ve vodě. A trnkofku někde mám taky :-)

reagovat
Úterý 23. října 2012 v 16:13 ® osprey reakce na …
osprey

nnnap> Zaujala tě některá z těch mých? Přijde mi to popisné a s malým podílem fotografovy práce. Takové nic moc vyfocené hezké věci.

Občas jsem si přál mít s sebou pevnou stovku (pokud bych ji udržel).

reagovat
Úterý 23. října 2012 v 15:56 ® sus1 reakce na …

nnnap> Jj, tak na ty fotky jsem taky zvědavej. :-))
Chlub se.

reagovat
Úterý 23. října 2012 v 15:49 ® nnnap
nnnap

taky jsem zvědavý, co mi vyleze z těch dnešních fotek napráskaných v inverzi jako v pytli s cementem. Já jsem to přežil, jako statisíce jiných ale u foťáku si nejsem normálně jist, jestli ještě dýchá.

reagovat
Úterý 23. října 2012 v 15:41 ® osprey
osprey

A zbytek.

Mimochodem, mám pocit, že Radim tady asi měnil nastavení toho automatu. Je tu nějaký limit na datový objem vložený v jednom příspěvku. Možná ne na jednu fotku, ale na celý pakl.

Zkuste to, chlapi, ověřit. Slíbil jsem Matesovi, že bych mu dal vědět, kdyby byla změna:-))

reagovat
foto/forum/2012/th-img21261.jpgfoto/forum/2012/th-img21262.jpgfoto/forum/2012/th-img21263.jpg
Úterý 23. října 2012 v 15:38 ® sus1 reakce na …

osprey> Fotografa neudělá,ale víc tě to baví,máš jinou náladu,víc možností,víc zkoušíš, ...... , prostě … :-)

reagovat
Úterý 23. října 2012 v 15:36 ® sus1 reakce na …

Libor> Taky jak by se mohl kapr více pohybovat, když ho drží za ,, vocas " ??!! :-))

reagovat
Úterý 23. října 2012 v 15:35 ® osprey
osprey

Dám sem něco fotek. Světlo k zblití, foceno z neustále se posunujícího kajaku, časy tragické, clona jaká se jen dala použít. Kreativní práce jako řemen:-))

Ale hezký podzim.

reagovat
foto/forum/2012/th-img21257.jpgfoto/forum/2012/th-img21258.jpgfoto/forum/2012/th-img21259.jpgfoto/forum/2012/th-img21260.jpg
Úterý 23. října 2012 v 15:00 ® nnnap reakce na …
nnnap

Libor> já bych se vůbec neopovážil za zdrhajícího kapra postavit s foťákem:-D Má můj obdiv, protože já si nedovedu představit, že bych do něčeho takového s foťákem vlezl.:-)

reagovat
Úterý 23. října 2012 ve 14:24 ® nnnap
nnnap

božíčku, tady se nám někdo rozplakal.:-)

Hele Rendy, důvod, proč jsem se nevyjádřil já byl ten, že ONI pak po mě chcou fotky:-D A zrovna to bylo aktuálně za mnou.

Tedy postupně, jak zje vkládal.

Tedy k té první, šedomodročerné lístky ,– hovořím za sebe, pro mne typicky špatné ostření. Nevím na co jsi chtěl zaostřit nebo s to nechal na foťáku, nedopadlo to nejlépe. Úplně špatně bych řekl. U mých fotek vychází převážně lépe ostřena přední silueta. Ale nikdy si nejsem jistý a proto tyto kompozice vždy fotím s dvěma ostřeními. Přední plán, zadní plán, vím li co chci ostřit tak tedy i motiv. 8 z 10 vyjde působivěji ostření v prvním plánu. Ale i ty 2 fotky, co jsou naopak, mi stojí za to ty expozice dělat. Jestli máš a vybral sis tuto, na mne působí nezvládnutě.

Tu druhou jsem vůbec nepochopil a to se snažím najít smysl i v každé blbosti, páč se bavím tím, že komponuji z toho co je kolem.

Co se týče tý trojky, tak trojky jsou dobrý, obvykle lepší jak dvojky:-))

Z toho bych něco dělal. Snažil bych se z rawu vydolovat nějakou kresbu i v horní části. Je li tam. Já to z ejpegu dolovat nebudu. Tedy nevím. Byla li by tam nějaká, tím by pro mne obrázek dostal nové možnosti a dále bych kompozičně postupoval podle nově viděného. Za těchto podmínek tam vidím, já, smysl pro nějakou práci.

Jinak foť, klidně to tu sázej, kolektivní mozek ti nemůže poradit špatně, když tak si vybereš.

reagovat
Úterý 23. října 2012 ve 14:20 ® lunimus reakce na …

osprey> jj … to mas pravdu, ze fotak nema taku hlbku ostrosti, ako ludske oko … aby to bolo „dokonale“ by musel pouzit fotak typu „pinhole“ (ak niekto nevie o co sa jedna, tak www.pinhole.cz) … tieto „fotaky“ maju absolutnu hlbku ostrosti … akurat ostrost je zavisla od priemeru vstupnej dierky

Tieto fotky od Rendy-ho by chcelo fotit zo stativu, na dlhy cas a na zacloneny objektiv, aby „natiahol“ hlbku ostrosti … ale i tak by nedosiahol, aby tie rastlinky vpredu boli dostatocne ostre … a skor posobia rusivo … asi by som ich osobne skor vynechal zo zaberu a chcelo to rastlinky bud odstranit, alebo spravit krok dopredu … alebo mohol spravit 2 fotky jednu zaostrenu dopredu, druhu dozadu a zlozit ich dokopy … ale to si nie som isty, ci by malo ten efekt … no a keby som to fotil ja, asi by som to ostril rucne a na prednu scenu a rozmaznute by som nechal pozadie … Skratka mam pocit, ze Rendy sa do fotky pokusal dostat viac, nez bolo realne mozne …

Co sa tyka kvality Rendyho fotiek, potencial Canon EOS 50D je daleko vpredu oproti tomu, co nam tu ponukol … Ak by tie fotky boli fotene kompaktom, kde nevies nic nastavit, asi by som tie fotky nijako nekomentoval … ale myslim, ze 50D tie fotky dokazalo spravit lepsie, ak by nechal full automat :-)

reagovat
Úterý 23. října 2012 ve 13:56 ® osprey reakce na …
osprey

lunimus> Ty scény, co fotil Rendy, mají problém s tím, že je těžké zaostřit reálně foťákem to, co si oko uostří samo.

A vymyslet scénu i expozici tak, aby to bylo fotograficky dobře, to je docela dřina. Zkoušel jsem a nakonec jsem šel radši chytat ryby.

Je to o dovednostech, znalostech a jistém know how. Jak si na to člověk přijde a ví co a jak, tak už je to lepší a rychlejší.

reagovat
Úterý 23. října 2012 ve 13:27 ® lunimus reakce na …

Rendy> Ahoj … zbytocne sa rozculujes priatelu. Nikto ti tu nechcel nijak ublizit tym, ze sa nevyjadril … sam pises, ze forum je dlhe a je „nemozne“ ho precitat cele … tak napr aj ne unikla tvoja otazka ohladom porovnania 5D a 7D …

Ak mas pocit, ze tvoja otazka zodpovedana nebola, tak sa neboj ju nabuduce polozit znova …

Co sa mna osobne tyka, urcite by som zvolil 5D Hlavny dovod je ten, ze 5D je fullframe, kym 7D ma len CMOS s rozmermi 22,3×14,9 mm co je cca crop faktor 1,6

Co sa tyka ponuknutych fotiek … kupa noveho tela posunie dopredu len technicku kvalitu obrazoveho bodu … nic viac, nic menej. Kvalita fotky sa meria v prvom rade kvalitou fotografa … Napr nedavno som bol na vystave jednoho velmi dobreho fotografa – cesty po Taliansku. Nadherne fotky … na zaver bol vo vitrinke umiestneny fotak, ktorym to bolo cele urobene … bol to jeden z najlacnejsich kinofilmovych kompaktov, ake kupis na trhu u cinanov (tym nechcem podcenovat cinu) … fotky mali atmosferu, skvelu kompoziciu atd… skratka boli super …

Pri tvojich zaberoch mi to doslo take … ze sa ti to skratka pacilo a spravil si „cvak“ ale do objektivu ti nevliezlo to, co si cele videl ty … mozno to ma atmosferu pre teba, ale bohuzial mne to pride cele take trochu „bez ducha“ …

Neznamena to vsak, ze nemozes robit dobre fotky, len tieto tvoje ma nejak neoslovili … ale ber to tak: kolko ludi, tolko chuti :-)

reagovat
Úterý 23. října 2012 ve 12:13 ® osprey reakce na …
osprey

Libor> Já fotil včera. A mě by ti ten 5D Mk III tak posunul…:-))

Protože bych některé scény prostě vyfotit mohl. Byla taková tma, že fungoval blbě i autofocus, kajak se hýbe, takže udržet snímek je často nemožné. Co já bych dal za možnost fotis s citlivostí aspoň 3200 nebo mít světelný stabilizovaný objektiv.

Na druhou stranu – na rozlišení 800×něco potřebné pro tento web vybrané snímky dolámu a odpoledne dám něco i sem.

Ale samozřejmě máš pravdu – foťák z nikoho fotografa neudělá.

reagovat
Úterý 23. října 2012 ve 12:08 ® osprey reakce na …
osprey

Rendy> Nepochopil jsi. Za ty lidi tady dám ruku do ohně a jsou to lepší fotografové než já. Pokud máš dojem, že jsem v něčem lepší než oni, tak možná je to dáno jen tím, že já se tu MUSÍM vyjadřovat, projevovat a třeba psát ta vyhodnocení soutěží.

Zůstaň tady, komunikuj a pak pochopíš, jak to kdo vidí. V konečném součtu představuje zdejší sešlost obrovský soubor znalostí a názorů, ale musíš počítat s tím, že lidi mají různé nálady, zkušenosti, oblíbená a neoblíbená témata… Neodsuzuj je, ber je takové, jací jsou.

reagovat
Úterý 23. října 2012 v 11:16 ® Libor reakce na …
Libor

Tino> „únik“ dost tmavé, ale já vím při tomto počasí.. . Horizont bych trošku dorovnal. dobré téma, ale nevím, víc pohybu ryby by to možná chtělo. Nevím.

reagovat
Úterý 23. října 2012 v 11:09 ® Libor reakce na …
Libor

Rendy> však osprey ti toho poradil opravdu hodně. Nikdo nemá za povinnost ti tu odpovídat, uvědom si, že jsi položil v prvním případě otázku na kterou nelze odpovědět, v druhém případě zabere odpověď taky hodně a výsledek se nedá taky vyřknout na 100%.

První rychlá, fotky jsou špatné, ale nic si z toho nedělej a zkoušej dál, můžeš se zlepšit.

Druhá. To že si koupíš 5D tě fotograficky neposune, posune to především technickou kvalitu snímku. 7d je lepší než 50d v ostření a je rychlejší, obrazovým výstupem se liší málo.

souhlasím se ZN a regulem. Svojí uraženou reakcí jsi nás naštval a pohoršil:-)

reagovat
Úterý 23. října 2012 v 10:14 ® regulus reakce na …
regulus

Rendy> mám EOS 50D, EOS 7D jsem viděl akorát za výlohou, tak mi prosím tě řekni, co jsem ti k tomu měl napsat, bez urážky, myslím si to co ZN, není mi jasný, proč se tváříš naštvaně … :-O

reagovat
Úterý 23. října 2012 v 9:33 ® ZN reakce na …
ZN

Rendy> dost dobře nerozumím tvému naštvanému tónu. Já třeba CANON nemám, nikdy jsem neměl, tudíž odpovídat nemůžu. A třeba si ostatní netroufli, nebo si nebyli jistí, nebo něco jiného. Naštvaný tón není fakt na místě. Teda dle mého.

reagovat
Úterý 23. října 2012 v 5:32 ® Rendy

Pochopil jsem. Raději nic psát nebudu. Mohl bych někoho naštvat a pohoršit.Osprey: děkuji brachu.Jediný si měl chvilku času. Vážím si tvojí práce . Umíš

reagovat
Úterý 23. října 2012 v 0:03 ® regulus reakce na …
regulus

lunimus> já si naopak myslím, že si rozumíme, pochopil jsem jak jsi to myslel a je mi jasný, že i ty víš jak jsem to myslel já.

Mimochodem já bych se do toho asi určitě pustil (pouze na svým foťáku), za předpokladu že bych měl nový tlačítko, ani ne tak kvůli úspoře, jako spíš ze zvědavosti jak to uvnitř vypadá (rozebrat to jen tak mi připadne úchylný a to by byl důvod). Konec konců, měl jsem rozkuchanou Prakticu, EXU, kompakt od Canonů a všechno jsem dostal do původního stavu bez toho aby mi cokoliv zbylo. Konec konců právě rozborka toho kompaktu mě vedla k domněnce, že to nebude jen tak obyčejnej mikrospínač. :-93;

reagovat
Pondělí 22. října 2012 ve 23:42 ® Tino
Tino

Únik ;-)

reagovat
foto/forum/2012/th-img21256.jpg
Pondělí 22. října 2012 ve 22:02 ® lunimus

regulus> neboj :-) … aby sme sa dobre rozumeli, netvrdim, ze to pojde vymenit jednoducho a v domacich podmienkach … Doubleban chcel vediet cenu opravy :-) … tak som popisal, ako moze identifikovat zavaznost opravy a jemne znizit financnu narocnost … lebo je tiez rozdiel povedat v servise „nefunguje mi to“ a oni si potom zarataju aj diagnostiku, alebo povies „vymente mi tlacitko spuste“

A osobne by som si doma na vymenu tlacitka spuste sam netrufol … urcite by som to nechal na servisakoch :-)

reagovat
Pondělí 22. října 2012 ve 20:53 ® Ftmči reakce na …
Ftmči

Libor> Taky už jsem na to koukal. Nicméně jsem v jedné diskuzi našel, že někdo prodává originální nové díly na 40D. Spoušť by vyšla na 400Kč. Otázkou je, jestli seženu někoho, kdo by to byl schopen vyměnit.

nnnap: Vůbec nedokážu posoudit, jestli to myslíš vážně či nikoliv. Elektronická hejblátka jsou pro mě španělskou vesnicí. Spíš bych si ale tipnul na druhou možnost :-) .

reagovat
Pondělí 22. října 2012 v 19:09 ® Libor
Libor

Doudleban> http://www.awh.cz/cenik/canon/

reagovat