Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 788.851 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 8. října 2012 ve 23:39 ® ZN reakce na …
ZN

nnnap> s odpovědí jsi mě hodně překvapil.

reagovat
Pondělí 8. října 2012 ve 23:37 ® regulus reakce na …
regulus

Tino> nedokážu vysvětlit proč, ale v případě té první fotky mi padne do oka ten strom vlevo před mlhou a pak mě oko sklouzne na ten šurt, v případě té druhé mi do oka jako první padne ta skála a až pak mě to navede do mlhy.
Jediný co mě napadá, je to, že na fotce není nic výraznýho (mlha i šutr mají jakousi stejnou váhu, myslím tím samozřejmě z hlediska přitahování pozornosti a ne hmotnosti) a tak se na ty fotky dívám stejně jako na něco napsanýho, tedy vlevo hledám začátek, fotku „čtu“ z leva do prava.

reagovat
Pondělí 8. října 2012 ve 23:08 ® Tino
Tino

Při klasickém pohledu indoevropana (ne cigána) zleva doprava…

Mě teda snově skála napravo nepřijde. Prostě okem narazíš do šutru a tím se setkáš s realitou.

Když jdu od skály do mlhy, tak mě to přijde snovější, ne?

reagovat
Pondělí 8. října 2012 ve 23:04 ® nnnap reakce na …
nnnap

ZN> protože 42

reagovat
Pondělí 8. října 2012 ve 22:58 ® ZN reakce na …
ZN

nnnap> dle mého, plky, plky, plky. Teoretické úvahy, při kterých se vytrácí přímo nabízející se nejstarší otázka na světě, která měnila a mění dějiny. „Proč“?

reagovat
Pondělí 8. října 2012 ve 22:53 ® nnnap
nnnap

tak zde můj první postřeh. U té tvé mi jde oko po úhlopříčce shora vlevo do pravo dole, končí ve stínu ve vodě. Fotka se mi proto zdá sytější a kontrastnější, je více popisná. U manželčiny verze, když se přinutím podívat do hmoty vpravo, tak jdu po horní polovině snímku do mlhy a i když jdu klasicky od leva shora, tedy jak píšem, pak mi oči neutíkaj do spodní poloviny snímku a dovedu si představit, že ve finále může na lidi více snově působit manželčina verze.

Ty pozice píšu vědomě. Umím napsat doleva.

reagovat
Pondělí 8. října 2012 ve 22:37 ® Tino
Tino

mě se prostě víc líbí tahle…

reagovat
foto/forum/2012/th-img21187.jpg
Pondělí 8. října 2012 ve 22:30 ® nnnap
nnnap

nenakousl jsi marné téma. Pravá, levá, mužská, ženská hemisféra při kompozici. Pošli sem i druhou, možná budou více padat názory.

reagovat
Pondělí 8. října 2012 ve 21:35 ® Tino
Tino

jedna z minulého víkendu…

do diskuze… zkoušel jsem tu fotku stranové převrátit, jak bude vypadat. Žena říkala, že se jí víc líbí publikovaná, mě se víc líbila obrácená (s mlhou vpravo). Podle mě to souvisí se zpracováním obrazu. Já prostě jedu z pevného bodu do mlhy… :-)

Jak byste to udělali vy a proč?

reagovat
foto/forum/2012/th-img21186.jpg
Pondělí 8. října 2012 v 17:17 ® osprey reakce na …
osprey

rliebzeit> Tady digitál nekončí. Máš lepší techniku než Sláva Štochl a fotka tě stojí minimum.

Četl jsem jeho paměti jak fotil na Černém jezeře siveny (50 roliček filmu > 1 použitelná fotka) a ohledně toho, jak dělal tu svou nejslavnější, se dodnes vypráví na sádkách v Táboře zkazky. Sám nevím, co z toho je pravda, ale není to fotka ryby, kterou by vodil na prutu.

reagovat
Pondělí 8. října 2012 ve 14:39 @ rliebzeit

Nezbývá než souhlasit se všemi výroky , na každém je kus pravdy. Možnost digitálních úprav je téměř nekonečná a určitě v rozumné míře dokáže zhodnotit snímky. Fotograf krajiny se bez digi-úprav asi neobejde. Já se pachtím za fotkou pstruha celý rok a pořád nic a tady digitál končí. Takže pro mě zůstává pořád ikonou fotka pstruha Slávy Štochla nafocená před 50 léty. Ta fotka má dodnes šmrc. čauves zase někdy

reagovat
Neděle 7. října 2012 v 0:17 ® Tino reakce na …
Tino

regulus> sebereflexe svádí tvrdé souboje se sebevědomím. :-))

Ale prostě na vodu se mi nechce brát zrcadlovka, aby byly kvalitní zdrojové JPG a ještě mám tvůrčí krizi a krizi středního věku. ;-)

Něco najdu a publikuju…

reagovat
Sobota 6. října 2012 ve 22:23 ® regulus reakce na …
regulus

Tino> s tou sebereflexí bych to nepřeháněl, ale samozřejmě tě nemůže nikdo nutit abys sem nějaký fotky dával když nechceš. :-1

reagovat
Sobota 6. října 2012 ve 21:51 ® Tino
Tino

je pravdou, že není jediný kdo sem nedává fotky. Já taky ne. Ale u mě je to něco jiného. Moje sebereflexe je tak vysoká, že si myslím, že ty fotky nejsou hodny publikace :-))

reagovat
Sobota 6. října 2012 ve 20:33 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Ale jo ,nejde v podstatě o nic, je to jen internetové plkání. :-)

reagovat
Sobota 6. října 2012 ve 20:25 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> ono je to ve finále jedno. Nutit nikoho nehodlám, přesvědčovat už vůbec ne. Jen mi to právě v kontextu s tím co tu píše za těch několik měsíců přijde poněkud zvláštní.

reagovat
Sobota 6. října 2012 ve 20:15 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Tino> Klidně se o to pokus, rád se zasměju :-)

reagovat
Sobota 6. října 2012 ve 20:14 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> jj, tajemný hrad v karpatech. Otázka zní proč?

reagovat
Sobota 6. října 2012 v 19:59 ® sus1 reakce na …

ZN> Chybí tě tam kroužek,když už používáš příjmení.:-)

reagovat
Sobota 6. října 2012 v 18:59 ® ZN
ZN

MP-E65mm> šus: jistě máš pravdu, teorie a praxe je nebe a dudy. Ale u mnap nemám pocit, že by nevěděl, o čem mluví. Spíš mám pocit, že nám něco tají. Ale plést se můžu, ne že ne :-)

reagovat
Sobota 6. října 2012 v 16:54 ® Tino
Tino

jsem na ty dotyky chtěl odpovědět něco vtipného a nic mě nenapadlo :-))

reagovat
Sobota 6. října 2012 v 16:42 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Přesně tak,teorie se nechá naučit z knížek a dalších ,, tiskovin ".Samo, musí mít k tomu ten člověk asi trochu vztah, jinak by se to asi neučil, ale … Internetovejch ,, pisálků " a těm kteří tomu ,, strašně " rozumějí je haaaaalda ( viz. ZNkův příspěvek – rok fotí a …: )
… aniž bych se někoho dotknul.

reagovat
Sobota 6. října 2012 v 15:47 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> jenže teorie je jedna věc a praxe druhá, koneckonců si něco podobného níže naznačoval (v jiném kontextu, nejspíš) :-)

Aniž bych se kohokoliv dotknul.

reagovat
Sobota 6. října 2012 v 7:27 ® Tino reakce na …
Tino

ZN> souhlas

reagovat
Sobota 6. října 2012 v 0:28 ® ZN
ZN

Tino> máš pravdu. Na druhou stranu je nutné přiznat, že převážně moc dobře ví, o čem píše.

reagovat
Pátek 5. října 2012 ve 23:35 ® Tino
Tino

jojo, od mnnapa jsme tu viděli jen křivý topol… :-)) Ale podle příspěvků je na co se těšit… ;-)

reagovat
Pátek 5. října 2012 ve 21:51 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

nnnap> podel se o svuj vyjev s nami. Ale to bych chtel po tobe asi moc

reagovat
Pátek 5. října 2012 v 19:58 ® nnnap
nnnap

tak jsem zpátky, synci.

Já jsem pěkný kokot- nejenom, že jsem neodolal a koupil jeden regionální olej 70×90cm, ale jdouc a třepaje se z galerie, natěšen pokladem v ruce mi padnul do oka výjev slunkomalebný, na fasádách protějších domů a já jsem řekl klukovi, podrž mi ten obraz, já musím! Kluk šel smíchem do kolen. Muhehe. Ale bylo to fajn. Kdo ví, jak je zapadající slunce rychlé ve stínech ví, že jsem měl prakticky sekundy času. Ale mááám:-D Jdu se udělat, tedy prohrabat kartou.:-)

reagovat
Pátek 5. října 2012 v 17:04 ® osprey
osprey

Já jsem papír vzdal – mám někde doma asi 20 fotek ve formátu A3 a už dva roky jsem je neviděl.

Nemám ani galerii na žádném fotowebu. To, co klusaje krajinou sem tam cvaknu, bych se styděl někam dát.

V životě jsem udělal pár trochu slušnějších fotek ryb a to je tak všechno. Ale baví mě to jako proces – hledání, co je důležité, zkoumání toho, co má jaký vliv a věčné nadávání na to, co jsem zas kde podělal.:-)

reagovat
Pátek 5. října 2012 v 16:58 ® osprey
osprey

rliebzeit> Jak píšou kolegové, ta vlevo je daleko normálnější, přirozenější a dal bych jí přednost.

Bohužel, ZN má pravdu, jsme tlačeni do tvorby omalovánek vkusem davu.

reagovat