Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 788.872 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 4. října 2012 ve 21:46 ® nnnap reakce na …
nnnap

osprey> nemusííí, i muži maj svý dny!

reagovat
Čtvrtek 4. října 2012 ve 21:30 ® sethy reakce na …
sethy

osprey> Nikon není tím důvodem, ale neřešil bych to :-)
Jo foti to slušně, o tom žádná.

reagovat
Čtvrtek 4. října 2012 ve 20:57 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> To nebyla zlá výbava. Když vidím, jak se toho komplet zbavuješ, zdá se mi, že chceš jít do Nikonu.

Lehké cukání při čtení té nabídky bych místy i měl, ale musím si nechat zajít chuť. Rodina musí jíst:-))

reagovat
Čtvrtek 4. října 2012 ve 20:12 ® sethy
sethy

Ahoj, nějak jsem se rozhodl a tak činím. Hodím to napřed sem než to pujde na paladix. Osobkou dík.

Canon 40D 7500Kč
Canon EF-S 10–22mm f/3,5–4,5 USM + UV filtr HOYA PRO1 Digital + UV filtr Sigma EX 8000Kč
Canon EF 24–105mm f/4,0 L IS USM + origo clona + kožená brašna + UV filtr HOYA HD Digital 18000Kč
Canon EF 50mm f/1,8 II + origo sluneční clona, + UV filtr HOYA PRO1 Digital 2000Kč
Vodotěsný (prý ses ním dá i potápět :-)) fotobatoh Lowepro DryZone Rover 2500Kč
Dál tu mám čistící sadu DUST-AID DUST- WAND KIT a fotobrašnu dakine – to dám po domluvě, pokud toho někdo veme víc zdarma, nebo se uvidí :-) Info o stavu, záruce, předání atd, přes osobku.

reagovat
Čtvrtek 4. října 2012 v 19:40 ® nnnap reakce na …
nnnap

Libor> regulus je vypsal. Někde mám v hlavě zasunutý, že jsme se bavili o Lajtrůmu, že používáš.

reagovat
Čtvrtek 4. října 2012 v 19:32 ® Libor reakce na …
Libor

nnnap> woe, to byla normálně seriozní otázka :-)

reagovat
Čtvrtek 4. října 2012 v 19:30 ® nnnap reakce na …
nnnap

Libor> reader:-D

Třeba ten tvůj.

reagovat
Čtvrtek 4. října 2012 v 19:25 ® regulus reakce na …
regulus

lunimus> oni si ti výrobci softu za to tak trochu můžou sami a teď nemyslím zrovna ADOBE. Cena za některý softy je docela děsná (myslím ty, co by používala široká veřejnost), v některých případech jsem docela přesvědčenej, že kdyby cenu stáhli na rozumnou mez, tak vydělají víc než když to prodávají za balík, navíc mají miliony nelegálních kopií. Jistě že by furt byli lidi co program nekoupí, ale nemalá část by si program nejspíš koupila. Třeba Mrkvosoft doslova dráždí předinstalovanými Office Starter snad v každým noťasu na trhu a po tuším měsíci nebohý uživatel zjistí, že to bylo jenom DEMO a pokud chce program dál používat, tak si ho musí za nemalý peníze koupit. Jak to nakonec dopadne víme všichni, že …

V podstatě má tak trochu pravdu nnnap, jednak je spousta Free softů a z placenejch třeba takove Zoner stojí okolo tisícovky a ve většině případů to je plně dostačující. Konec konců zrovna ADOBE dělá Photoshop Elements za nějaký cca 2 tisíce, Photoshop Lightroom za zhruba 3 tisíce no a ten plnotučnej Photoshop stojí hold 16 tisíc, ale za upgrade na novější verzi zaplatíš jen pět litrů. Takže zrovna o nich se dá říct, že mají verze programu pro uživatele od občasnýho fotografa po grafický studio.

reagovat
Čtvrtek 4. října 2012 v 19:24 ® Libor reakce na …
Libor

nnnap> a jaký adobe to třeba je?

reagovat
Čtvrtek 4. října 2012 v 19:11 ® foks01 reakce na …
foks01

rliebzeit> tak něco málo už jsem zkoušel,ořez,bar­vy,ostření,..mám photoshop i gimp,jen ten čas pořádně si nad to sednout prostě není,jak si k tomu sednu,mám malého na klíně a sním to prostě nejde.

reagovat
Čtvrtek 4. října 2012 v 18:09 ® nnnap
nnnap

silná káva, ten adobe.

Hoši, to se mi válí v šuplíku už tolik let, na úpravu fotek je to úplně zbytečný. Na ty digišmouhy stačí kdeco, záleží, jak moc chcete mít přemazlené svoje dílka. Jestli stačí základní úpravy, jako že v 98% jo, pak s fotokrámem chodíte s atomovou hlavicí na myš. Jsou daleko lepší softy na úpravu foografií, jak fotošop. Třeba taky od adobe, ale jsou modernější, ne v algoritmech, i když i tam jsou použitelnější věci jak v tom kolosu, ale hlavně tam jde primárně o úpravu fotografií. Jsou komplexnější, lépe se s nimi pracuje a stojí zlomek ceny, toho molocha.

reagovat
Čtvrtek 4. října 2012 v 15:01 ® lunimus reakce na …

rliebzeit> snazim sa presadzovat ferovy pristup k tvorcom software, takze i ked uznavam, ze photoshop je absolutna spicka, tak pokial nemam v plane si kupovat legalnu instalaciu, tak aby som nemusel kradnut odporucam siahnut po takmer rovnako kvalitnom produkte – konkretne GIMP, ktory je zdarma i pre komercne vyuzivanie a je naozaj len v tesnom zaväse za photoshopom … snad mi bude odpustene, ked ti prezradim aj, ze ho stiahnes na www.gimp.org :-)

reagovat
Čtvrtek 4. října 2012 ve 13:51 @ rliebzeit reakce na …

rozumím Ti i já si musel osahat první digitál, co jsem dostal a není to tak dlouho. Určitě ale máš PC, kam fotky stahuješ. Tak si naistaluj Adobe Photoshop a zkus alespoň ořezy fotek , světlo, kontranst. Uvidíš sám jak se zlepší tvé fotky. Hodně úspěchů

reagovat
Středa 3. října 2012 v 17:13 ® spike reakce na …
spike

nnnap, lunimus> Díky za rady chlapi. Snad se někdy příští týden dostanu k vodě a pokud se štěstí usměje tak snad i něco lapnu tak bych zkusil nějakou tu fotku.

reagovat
Středa 3. října 2012 v 15:33 ® osprey reakce na …
osprey

foks01> Je třeba dělat fotku komplexně, takže bych tohle dělení na etapy vynechal a snažil se každý snímek prezentovat nejlíp, jak to jde.

reagovat
Středa 3. října 2012 v 15:29 ® foks01 reakce na …
foks01

rliebzeit> dík za radu,zatím se ale učím pracovat s fotákem,upra­vování nechám na později.

reagovat
Středa 3. října 2012 v 9:17 ® lunimus reakce na …

spike> na 100% suhlasim s nnnap-om a suhlasim aj s tym, ze si spravil velky krok vpred :-)

jedine, co by som este chcel pridat je, ze si fotil z ruky. No chcelo by to este o trochu viac stabilizovat obraz. Mozes to dosiahnut napr tym, ze ak nemas stativ, pouzijes ako stabilizator cokolvek pevne o co sa opries … napr si opri ruky, pripadne aj telo fotaku o operadlo stolicky :-)

Co sa tyka ostrenia, nnnap to uz naznacil, ale poviem ti to priamo … u zivych tvorov sa zvykne ostrit na oci

reagovat
Středa 3. října 2012 v 8:13 ® nnnap reakce na …
nnnap

spike> to iso nám akorát řekne, že máš iso 800:-) pokud to nedoprovodíš alespoň použitým ohniskem, tak můžem předpokládat akorát, že používáš správné postupy v kombinaci, čas, clona, ohnisko, iso. No a třeba to zrovna děláš jako bulhar.

A konkrétně k této fotografii- udělal si malý krůček u sebe ale velký pro fotografii. Jo, hovořím o tom, žes objekt vyfotil o větev blíže. Získal si tím potřebný odstup od pozadí, při dané cloně se ti tímto podařilo odstranit rušivé detaily v jeho struktuře. To je základní kompoziční pravidlo pro práci s teletem, tedy dlouhými ohnisky v zoomu, jak tomu říkáš. Schválně si to porovnej. Tato skutečnost ti dělá z první fotografie amatérský cvak, i kdyby zbytek byl ze zlata.

A ještě jinak, vybral sis pro učení těžkou předlohu- živočicha maskovaného do prostředí:-O , takže zbytek je stále na … nic.

A ještě, hlídej si ostřící bod. V tom mrdníku z listí a masa. Na první fotografii ti ostřil ne na oči ale někde do roviny lopatky. Chytil nějaký list nebo bod na hlavě. Tedy jestli to tvůj foťák umí, jakože většinou to automaty samozřejmě umí, namáčkni na bodě, jenž má být ostrý a namáčknuté přenes na kompozici, kterou chceš. Není to ideální, ale je to vstřícné a lidumilné i pro octomilku.

Ale to samozřejmě víš, je tedy otázkou, proč si to u první fotografie neudělal.

Takže foť dál, hlídej si odstup u delších ohnisek a přidej důraz na okolí fotografovaného předmětu. Pro začátek stačí aby nic nerušilo. Později si přidáš 3d a odhadneš vliv okolí v hloubce. Pak se může stát, že i větvičku přes čumák zvířete použiješ malebně do kompozice. Ale to má ještě čas. To bude na konec.

reagovat
Středa 3. října 2012 v 6:36 ® spike
spike

Přikládám jednu z dalších zkušebních fotek. Foceno z ruky, bez blesku, se zoomem, ISO 800. Chtěl jsem vyfotit nějakou rybu ale o víkendu se moc nedařilo :-)

reagovat
foto/forum/2012/th-img21155.jpg
Úterý 2. října 2012 ve 22:45 ® nnnap
nnnap

no,no, minolta nebyla špatná. Někde se mi doma ještě válí nějaká na kinofilm, po tchánovi, bude mít určo 35–40 let, na tu dobu luxusní kousek, oproti těm našim bakeliťákům. Už si ani nepamatuju, jak se ta, spíše kostka česká, jmenovala. Dokonce snad byla na svitkáč! Hrůza bakelitová. Tím nemyslím dvouoké zrcadla.

reagovat
Úterý 2. října 2012 ve 21:10 ® ZN reakce na …
ZN

nnnap> já se těšil na nějakou super televizi, a ono foťáky…

reagovat
Úterý 2. října 2012 v 19:19 ® nnnap
nnnap

jenom pro info něco nového od sony. http://technet.idnes.cz/…ec_foto.aspx?… Tedy pro minolťáky. Fotím na jeho prababičku. Tedy 7D.

reagovat
Pondělí 1. října 2012 v 11:35 @ rliebzeit

fotka dravce s odrazem ve vodě je fakt velmi zajímává,super záběr.Hoď to to adobe udělej novou vrstvu , lehce to rozmaž (gausovské rozostření), nasaď masku a pak štětcem označuj místo , co mám být ostré. Pak sluč vrstvy a máš ještě lepší fotku, pokud se ti to tedy bude líbít.

reagovat
Pondělí 1. října 2012 v 11:10 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Libor> I ty kujone, pěkný páreček :-)

reagovat
Pondělí 1. října 2012 v 9:58 ® ZN reakce na …
ZN

lunimus> naprosto a bez výhrad s tebou souhlasím.

sus1 : můžou psát co chtějí, realitu nevyvrátí. Btw., včera mě zavolali k televizi, v Talentu vystupoval nějaký kašpar, který tam byl snad potřetí. Je za blbce, lidi z něj mají srandu, ale má svou pravdu. Taková Anička Dajdou. S HDR je to podobné :-)) )

reagovat
Neděle 30. září 2012 ve 21:55 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> jj udělal jsem si radost na 4 dny, ale už předminulej týden, boží klid i počasí vcelku vyšlo …

Pokud se týká těch fotek, tak jednak nebyl čas moc vymejšlet, natož čekat na vhodnější světlo, musel jsem fotit v dobu kdy jsem tam byl, takže většna typu byl jsem tam a nebo co mě v tom okamžiku napadlo vyfotit. Taky už mě to lítání po horách trochu zmáhá, uř su starší člověk, takže nějaký lítání o kus vedle jestli by to nebylo lepší mi mohlo … :-D

reagovat
Neděle 30. září 2012 ve 21:36 ® lunimus reakce na …

Ad HDR … HDR ma z mojho pohladu svoje miesto pod slnkom … videl som niektore fakt dobre HDRka ale dnes sa vela tvorcov HDR posunulo k takmer kreslenym obrazkom s presaturovnymi farbami a ucel HDR im podla mna trochu unikol …

regulus> Zabery su celkom fajn, skoda len toho oparu … ale pocasie si väcsinou nevyberame … a ako pamiatka na super trek su velmi fajn … viem si predstavit tam tiez vybehnut na cunder :-) co sa tyka fotiek, mozno to chcelo pouzit este polarizacny filter a malicko sa pohrat s poziciou fotoaparatu … pri vsetkych mam pocit, ze to bolo fotene zo stoja z urovne oci … mozbno to chcelo ist pri niektorych zaberoch o 1/2 metra dole … ale to su veci, ktore cloveka väcsinou napadnu az doma na velkom monitore :-)

reagovat
Neděle 30. září 2012 ve 21:08 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> Malá Fatra? Závidím. Fotil bych možná trošku jinak, ale závidím, že jsi tam mohl být.

reagovat
Neděle 30. září 2012 ve 20:32 ® regulus
regulus

No koukám, že se tu za 14 dní co jsem sem neměl čas nakouknout nic zvláštního nestalo … :-D

No přihodím vám sem něco na kritiku …

reagovat
foto/forum/2012/th-img21127.jpgfoto/forum/2012/th-img21128.jpgfoto/forum/2012/th-img21129.jpgfoto/forum/2012/th-img21130.jpg
Neděle 30. září 2012 ve 20:18 ® sus1

ZN> Přesně tohle píšou zase o těch druhých, ti Hádeerkaři.: )

reagovat