Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 788.916 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 13. září 2012 v 1:03 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> já to myslím jinak, to prostě nepochopíš a nemyslím to zle, nemáš k tomu vztah.

Ignorovali jste s ospreyem jeden fakt, a to ten , že se dá pořídit i skvělá pravá WL fotka. Naštěstí existuje hodně zvířat, která se ochočit nedají. Není umění 3 hodiny třískat do sedícího výra na bidýlku, přendat si ho na správné světlo, posvítit si na něj odraznou deskou, nebo ho posadit před správné pozadí. Určitě tak vznikne impozantní fotka, to je jasné. Spousta lidí co ho dokonale vyfotila, nezahlédla v přírodě ani jeho stín.(uznávám na výslednou fotku z workshopu to nemá vliv)

Až mi ale přineseš takové pěkné fotky třeba sluky lesní, možná pochopíš. Možná by pro začátek stačil strnad, chřástal nebo křepelka, protože ti uletí dřív než si vybalíš foťák.

A kdy že koupí někdo tu gorilu horskou na kšeft pro pořádání workshopů, aby všichni čeští fotografové měly weby podobných snímků?

Jasně, workshop dovolí zvíře aranžovat, divočina ne, ta si na nic nehraje, proto si myslím že trochu neprávem wildlife fotografama opovrhuješ.

Souhlasím s tebou že musí vyhrát výsledek, v tomto případě lepší fotka. Pro wild life fotografy může bejt ale cesta důležitější než cíl. A u některých zvířat to jde opravdu jen tou divokou cestou.

reagovat
Čtvrtek 13. září 2012 v 0:36 ® regulus reakce na …
regulus

nnnap> chlape ty seš číslo, já si poprskal klávesnici i monitor ty bryndáčku … :-D :-D :-D

Ale jinak s tebou docela souhlasím. Já jen čekal co se z těch WL fotek vlastně vyklube, protože jednak nevím co to vlastně je a taky mě to uráží.

reagovat
Čtvrtek 13. září 2012 v 0:19 ® nnnap
nnnap

MP-E65mm> no, to je problém. Já bych na tyto fotografie, pokud je čistá, nevztahoval takové estetické nároky jako na aranžovanou nebo běžnou fotografii. Tady autor dodržel vcelku kompozici záběru, přesto mu to nebylo nic platné. Ono to bude v tom, že objekt je docela hnusné, odpudivé zvíře, které ať si klidně zůstane tam, kde je. Ta fotka je hnusná, přesto je cenná. Doluje soucit euroameričana, jeho penízky na bohulibé účely. U mě to je jasné- pokud se zvíře dívá do objektivu a fotograf žije, něco není v pořádku. Todle také vypadá jako fotka z pískoviště mateřské školky. Ještě bryndáček.

Ale chtěl sem napsat, že povede li se vyfotografovat normální fotka vzácného zvířete, nemusí být pěkná a může být pouze cenná. A to celkem dobrej důvod na existenci.

Uvedu jiný příklad. Mám rád přírodu. Mám rád špičkové materiály a špičkovou lidskou práci. To se dobře snoubí v broušených drahokamech. Brus dá minerálu jiskru, život. Přesto se mi tajil dech při nedávné návštěvě nějakého význačného křesťanského centra, kde byly vystaveny nějaké, tedy dost, liturgické předměty zdobené drahokamy. Byly to staré práce- safíry, rubíny, smaragdy, perly, kameny nečisté, opracované pouze tak, jak v dané době uměli a mohli, tedy povětšinou, u těch nejstarších prací různě ohlazené oblázky, které se mi jinak volně povaluji v šuplíku, přesto se jedná a dech beroucí ukázky, nesmírné historické ceny. Ty kameny si dnes v těch velikostech a kvalitě klidně můžete koupit i vy. Odstřelí se skála a pomele a kamenů je pytel, ale najít kdysi takový kámen, patřil jenom králům nebo církvi. Dneska na mě koukají zpoza skla a já jsem rád, že se nenašel dobrák, v běhu času, který by je přebrousil. Ono totiž jinou, jak historickou hodnotu nemají. Ale zato je nesmírná. Jsou to cenné kameny. I když nedokonalé.

No a ještě doplním, aby tam bylo něco od vody- bylo zajímavé sledovat, jak vysoko si cenili pravých perel. Řadili je rovnocenně po bok kamenům a ty vzácnější barvy obývaly nejčestnější místa klenotů společně s nejlepšími kameny. A zajímavé, že dodnes, a to jsou staletí, 5–7 zpět, jsou jako nové. Neskutečné.

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 23:37 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> Mimochodem, ta fotka toho výra, bylo nás tam tuším osm fotografů a garantujuti, že takovou fotku tam znás nikdo neudělal. Ani se k tomu nikdo nepříblížil. Pokud víš co a jak fotit, tak můžeš mít kolem sebe dvacet lidí, tedy za předpokladu, že si zachováš svoje know how.

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 23:23 ® nnnap
nnnap

autocenzurováno. Na to, že to je demokrat, dobrá fotka.

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 23:18 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> Ano, lidi se snaží neustále v něčem předhánět. Proto pár šikovných fotografických hlav si vytvořilo svojí definici „desatero“ co je WL jen aby si mohli říct a zabouchat na prsa jako ta gorila horská, že jsem to byl já kdo odfotil tento druh ve volné přirodě a že já držím prvenství. Přitom fotka težký podprůměr.

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 23:05 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Souhlas. Jako fotka je lepší ten výr.

Cena té druhé je v tom, že za dvacet let už si třeba horskou gorilu v přírodě nikdo nevyfotí.

Pokud ale jde o hodnocení fotky, prostě bych hodnotil tu fotku jako takovou.

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 23:03 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> S tím s tebou naprosto souhlasim.

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 23:01 ® MP-E65mm
MP-E65mm

uvedu dva příklady. Gorila horská, typická WL fotka (bez diskuze, znám autora) foto vo hovně. Druhá fotka výra, „typicka“ workshopovka, v mých očích naprosto luxusní záležitost. Proč by měl ten snímek gorily být lepší jen díky tomu, že se jedná o WL a že zrovna ten primát je vzácný. Ptám se proč?

reagovat
foto/forum/2012/th-img21023.jpgfoto/forum/2012/th-img21024.jpg
Středa 12. září 2012 ve 23:01 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Tož jasný. Ale napsat o fotce ze ZOO, že je z volné přírody, to je lumpárna, i když se to nepozná. Tenhle svět je ale lumpárnou tak prolezlej, že je to ale stejně jedno.

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 22:49 ® Robur
Robur

něco z jiného soudku

reagovat
foto/forum/2012/th-img21022.jpg
Středa 12. září 2012 ve 22:43 ® MP-E65mm
MP-E65mm

osprey> Byl jsem už několikrát svědkem kdy nějaký hlupák nazval svou fotku WL a přitom to nebyla pravda. Nastala standartní výměna názorů (slovní napadání, rozbory o tom co je WL a co není) prostě snůška hoven. Ale nikoho v tu chvíli vůbec nenapadlo, že ty fotce to ani nepomůže ani nějak neuškodí. Ten snímek už byl na světě a to, že dotyčný čekal v dešti zabrozený po prsa ve vodě a tucet pijavic mu odsávalo tělní tekutiny nemá ( tedy nemělo by mít) vliv na hodnocení fotky.

Která fotka bude lepší, na to je jednoduchá odpověď, ta lepší :-)

Mimochodem, je jen na autorovy zda uveřejní původ fotografie. Psát o tom, jestli to někdo pozná zda se jedná o aranž, nebo Wl nemá cenu. Protože to poznat ve všech případech nelze.

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 22:24 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Je to o měřítkách. Před pár dny jsem měl v hledáčku hlavu vydry ze tří metrů. Foťák necvakl. Mám domršenou elektroniku, občas to dělá. Je třeba vyndat baterku a zas ji tam vrátit.

Tak dlouho ta holka ovšem nečekala. Byla by to echt wildlife fotka, i když jinak nic moc. No a taky si můžu zajít někam do zoo nebo do útulku a s trochou štěstí tam cvaknu fotku jako lusk. A která pak bude lepší?

Osobně si myslím, že fotka je taková, jak je vnímána diváky (pokud možno takovými, co se trochu vyznají). A nemělo by se lhát o okolnostech jejího pořízení.

Wildlife foto může být cenné jako dokladový materiál – pokud zrovna nevyfotíš srnku za vsí.

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 22:04 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Libor> Já taky netvrdím, že je WL méněcenná. Já se jen snažím naznačit to, že jenom fakt, že se jedná o WL neznamená zaručeně dobrou fotku. Na workshopu se dá udělat kvalitní fotka aniž by si poznal, že je to z WS. O tom jsem přesvědčen. To, že někdo upřednostnuje přirodu před aťasem nebo naopak je logické, to nemusíme ani rozebírat.

A co se týká toho přirovnání, jak víš, že ten pstruh co si ho chytil.cz na mušku tam nebyl před dvě dny nasazen. Z toho by si taky neměl asi radost.

reagovat
Středa 12. září 2012 v 18:22 ® nnnap reakce na …
nnnap

ZN> a to ještě nevíš, co se dělo pod hladinou!To vám byl…

reagovat
Středa 12. září 2012 v 18:02 ® ZN reakce na …
ZN

hraji> já ti nevím, Jirko, jestli jsi udělal dobře :-)

reagovat
Středa 12. září 2012 v 18:02 ® ZN reakce na …
ZN

nnnap> tím příspěvkem dnes v 11:34 ® nnnap jsi se už dostal hodně daleko, hodně:-)

reagovat
Středa 12. září 2012 v 15:53 ® nnnap reakce na …
nnnap

hraji> nepřispíváš, tak si nestěžuj.
Obrázky já rád. Dávej.:-)

reagovat
Středa 12. září 2012 v 15:52 ® hraji
hraji

Zaplať pánbůh, že jsem prodal foťák a koupil sadu temper. Přece jen odborníků na malbu ryb tu není tolik.

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 14:48 ® nnnap reakce na …
nnnap

Libor> :-)) jak říká ta jedna opice té druhé, co vzala granát do úst- Ty se směješ ale mohlo nás to zabít.:-D
Prostě i todle může někomu pomoci. :-)

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 14:16 ® Libor reakce na …
Libor

nnnap> no, koukám teorie by ti šla :-))

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 13:56 ® nnnap
nnnap

možná naznačit kolegům, začátečníkům, jak takovou fotografii udělat.

S automatickým kompaktem a vyvoláním ve sběrně to pravděpodobně nepůjde. Takže buď předem podexpozice, tady to potřebovalo mínus 1,1 expozice nebo potom doma, v editoru to samé. Samozřejmě záleží na tom, jaké máte nastavení, někde vnořené v 3 levlu druhého podmenu, ale obecně by to mělo stačit. Nebo jestli umíte exponovat, pak podle sluníčka.

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 13:25 ® osprey reakce na …
osprey

nnnap> Večer nebývá ta mlha. Rána jsou tady mlhavá, večery doruda – podle množství prachu ve vzduchu.

Atmosféru ta chvíle rozhodně měla. Doufal jsem, když jsem tam jel, že to stihnu – dorazit, spustit a naložit kajak a dopádlovat na flek. I rybu jsem tam pak chytil.

reagovat
Středa 12. září 2012 ve 12:34 ® nnnap
nnnap

osprey> příjemný obrázek. Vyfoceno ve šťastný, zpracovatelný okamžik.

Nevím, jestli spojovat tyto fotografie s východem slunce, mívají spíš atmosféru západu. Ale více než o dobu záběru jde o celkový dojem. A já mám spíše, a to je dobře, podle mne, dojem připravené divadelní scény. Cítím se jako v divadle. Kulisy mi nastiňují 3 dějství dramatu. Je to o moři, exotických dálavách a lidu prostém, dělném – námořnících.

1 dějství- setkání s kosatkou na volném moři. Zjevila se z hlubin, dala najevo, že o nás ví a zmizela,

2 dějství- zastávka na Nilu a souboj dvou obrovských krokodýlů, jaké svět ještě neviděl a

dějství třetí- vyprávění 3 námořníků o dobrodružné plavbě v zaplivané tmavé hospodě kdesi na pobřeží v Le Havre.

Nemusíte tomu věřit, ale říkám vám, bylo to tak.

reagovat
Středa 12. září 2012 v 11:48 ® Robur reakce na …
Robur

Libor> nynčko jsem viděl čajovnu, měla vtipný název

Ta-jemná-čajovna

reagovat
Středa 12. září 2012 v 11:47 ® nnnap
nnnap

zvu tě na příští workšop- Spící medvědi. Budem rozhrabávat kupky listí a hledat.:-)

reagovat
Středa 12. září 2012 v 11:40 ® Libor reakce na …
Libor

nnnap> blíží se zima, nech už ty medvědy spát :-)

reagovat
Středa 12. září 2012 v 11:38 ® Libor
Libor

osprey> hele a to světlo v dálce je Prutos s čelovkou? :-)) , jo to tajemno tam je.

reagovat
Středa 12. září 2012 v 11:04 ® nnnap
nnnap

Libor> :-D , co mám pochopit na těch medvědech?

reagovat
Středa 12. září 2012 v 11:01 ® SURF

osprey> Moc pěkný. Mě se fotka líbí. Úplně tam „cítím“ ranní krásu a možná i ryby. Nejsem odborník, ale prostě buď se mi něco líbí nebo ne. To mě stačí. „odborník“ možná ohrne nos. Já říkám paráda.:->

Možná jedu trochu mimo mísu. Někdo nastavil parametry fotografie. Někdo nastavil parametry modelek. Výška, váha..... Nějaký „ideál“. Ale líbí se vám modelky? Mě ne.:->

A proto říkám, že důležitý je můj pocit. Je jasné, že vše má své hranice. A jak velké – malé jsou ty hranice? A tak můžu pokračovat........

reagovat