Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 788.987 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 30. srpna 2012 ve 20:27 ® ZN reakce na …
ZN

Mates(původní)> na tvůj popud jsem si fotky v té soutěži prohlédl. Odborná porota se zapotí.

reagovat
Čtvrtek 30. srpna 2012 ve 20:25 ® ZN reakce na …
ZN

rliebzeit> to upravování přepalů v editoru mě hodně zajímá. Můžeš to zveřejnit?

reagovat
Čtvrtek 30. srpna 2012 ve 14:54 ® Mates(původní)
Mates(původní)

osprey> Zdravím, chtěl bych se zeptat kdy proběhne vyhodnocení fotosoutěže podvečerní lov, bude to trvat jako u rybářského nářadí, nebo to bude dříve? Já se totiž na to hodnocení odborné poroty hrozně těším. Díky.

reagovat
Čtvrtek 30. srpna 2012 ve 14:15 @ rliebzeit reakce na …

Je mit o jasný, na kompozici není čas a místo je většinou dané. Nicméně pokud je to možné fotím v úseku sl. svitu , řeka kde fotím je dost zarostlá, takže stínu je dost. Slunce volím kvůli kratké závěrce alespoň 1/800 a více Iso mám min. 800, takže mám i dost šumu. Expozici nastavuji o +0,1 až o +0,3, vše na hranici přepalu. V editoru vše pak ztmavím a bez zvýšení šumu. Nedělám to vždy ale funguje to . Slabé přepaly jde upravit i v editoru , kde je ale bílá už nepomůže nic kromě klonování a výsledek je bez záruky

reagovat
Středa 29. srpna 2012 ve 20:25 ® nnnap reakce na …
nnnap

Libor> a nepomohlo by, Libore, u této fotky, exponovat spíše na světla, obětovat některé stíny? Kresba u ryby mi přijde nejdůležitější, ostatní by se dodělalo. Cvičně jsem si to hodil do editoru, ale s tímto už moc nenadělám. Je vidět, žes už moc pracoval. Ale posun černé o +15/ jako imitace nedokreslené tmy/, expozice na –1,2 s následnou korekcí oranžové a žluté+ samozřejmě práce na celkové světlosti a jsem zpět, zhruba, ve tvém zamýšleném odstínu.
Chyť ju znova zkus o –2 podexponovat:-D

reagovat
Středa 29. srpna 2012 v 17:12 ® Libor reakce na …
Libor

rliebzeit> spíš ubrat do mínusu ne? Jenže pokud je scéna tak kontrastní nepomůže nic. Stínu široko daleko nebylo a s parmou není žádná schovávačka, během chvilky musela být z5 ve vodě..

reagovat
Středa 29. srpna 2012 v 15:08 @ rliebzeit reakce na …

Konečně je tady ryba a docela dobře nafocená. Retrostyl má šmrnc. Co mi tam trochu vadí je jedna světelná tonina . Podmínky u vody ale nejsou atelieriové. Sám bojuji s přepaly a poslední rybí zákoutí jsem raději smazal. Mé doporučení, zkus to nafotit ve stínu a zkontroluji si histogram , kde je rozložení světla. Leckdy stačí přidat +0,1 na expozici a je po přepalech. fotolovu zdar

reagovat
Úterý 28. srpna 2012 v 16:17 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> prdím na to :-)

reagovat
Úterý 28. srpna 2012 ve 13:27 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Libor> Kámo ta srnka ne mě působí divně. Ten retro styl + tvrdek k sobě nějak neladí. Hoď to sem v barvě, klidně i s tím přepalem. Foto fauny , flory by měla být barevná i za cenu nějakého nedostatku.

EDIT: ta houba se mi líbí, má svoje kouzlo. Zajímavé světlo, ta trává tomu hodně pomohla. Fajn.

reagovat
Úterý 28. srpna 2012 ve 13:24 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Proč se ty lidi musí v něčem neustále predhánět, že je to baví!! by mě zajímalo využití takového skla. Vím, že Canon taky něco podobného dělal, ale pouze pro vojenské učely.

reagovat
Úterý 28. srpna 2012 ve 13:15 ® Mrakoš reakce na …

džigit> Utratit tolik peněz za zbytečnej krám, z toho je mi blivno.

reagovat
Úterý 28. srpna 2012 v 11:30 ® džigit

Libor> jj :-D :-D :-D
Beztak se to kupil na šmirovani susedovic harema :-))

reagovat
Úterý 28. srpna 2012 v 11:23 ® Libor reakce na …
Libor

džigit> taková věcička do batohu na výšlapy do hor :-)

reagovat
Úterý 28. srpna 2012 v 10:53 ® džigit

Jedna zajímavost :-))
Takto vypadá objektiv Leica 1600mm/f5.6, který si na zakázku nechal vyrobit katarský šejk Saud Bin Mohammed Al-Thani. Zaplatil za něj v přepočtu 41 496 450Kč. Bohužel dosud nezveřejnil žádnou fotografii, tak se patrně ani nedozvíme jak tento objektiv vlastně kreslí. Prototyp největšího a nejtěžšího objektivu značky Leica je k vidění přímo v továrně tohoto renomovaného výrobce.
(Martin Lukeš – zdroj www)

reagovat
foto/forum/2012/th-img20916.jpg
Úterý 28. srpna 2012 v 9:49 ® Libor reakce na …
Libor

Mrakoš> jo, souhlasím s tebou. Nebyl čas se tím patlat, pár kliků jen tak, nakonec i výsledek by byl třeba nejistý. Možná za dlouhých zimních večerů.

reagovat
Úterý 28. srpna 2012 v 8:22 ® Mrakoš

Libor> Hezky fotíš, to se musí nechat. Tuhle fotku ale neocením. To proto že si ještě trochu pamatuju jak vypadá opravdová fotka. Tím myslím fotku zvětšenou z černobílého filmu na papírový papír. Tahle fotka si na něco hraje a to je jedinej pocit kterej z ní mám. Tenhle pocit totiž spolehlivě přebije vše ostatní.

Pokusím se parafrázovat klasika. „Takhle prý vypadala opravdová fotka, a pokud někdo pravou fotku nikdy neviděl, mohl by tomu možná i uvěřit“

reagovat
Pondělí 27. srpna 2012 v 10:22 ® džigit reakce na …

Libor> krása

reagovat
Pondělí 27. srpna 2012 v 0:27 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> jo, jasně, přemýšlet. Člověk ale kolikrát přemýšlí tak, že už víc přemýšlet nejde, a… stejně to stojí za hovno:-)

Ono, ve skutečnosti je to brnkačka, buď to dáš, nebo ne. Buď to v tobě je, nebo není. Čím víc to v člověku je, tím je ta brnkačka brnkačtější. No, hlavně, že nás to baví, máme z toho radost, a to je nejdůležitější:-)

reagovat
Neděle 26. srpna 2012 ve 23:52 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> a teda jeste srnku :-) Musel jsem ji takhle upravit, neboť original v tom ostrém slunci byl naprdlačku uplně.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20912.jpg
Neděle 26. srpna 2012 ve 23:10 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> já to respektuju, jen jsem popsal svůj pocit, někdo jinej to může vnímat jinak …

reagovat
Neděle 26. srpna 2012 ve 23:08 ® regulus reakce na …
regulus

nnnap> ale já vůbec nenapsal, že to je špatně, jen jak to na mě působí, no a zatahování toho nemateriálního rozměru, to je dle mýho trochu dobře, pokud se to nezvrtne do nějakejch šíleností.

reagovat
Neděle 26. srpna 2012 ve 22:02 ® Libor
Libor

Teď sem vložím jednoho letního hřiba, kterého jsem záměrně nezaostřil úplně. Ostrost nehraje roli, kamarád z bývalé práce tuto fotku chtěl a už ji má vytisklou na stěně. :-)

reagovat
foto/forum/2012/th-img20911.jpg
Neděle 26. srpna 2012 ve 21:52 ® Libor
Libor

ZN> no díky za kladný komentář, ale stejně udělat tu „fotku“ není prča. Alespoň jsem se už posunul k tomu, že vím, kdy to nemá senu ani mačkat a je potřeba víc přemýšlet.

Ale jak říká MPčko, musí na to mít člověk náladu, nutit se, to nejde, alespoň mě ne.

reagovat
Neděle 26. srpna 2012 ve 21:42 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> nějak mě to napadlo šikmo, jinak ho nemám, občas s tou šikmostí mám taky problém, ale teď ne.

reagovat
Neděle 26. srpna 2012 ve 21:40 ® Libor
Libor

MP-E65mm> již toho mnoho nemám, nenacvakal jsem toho tolik co ty. IS je k ničemu v tomto případě, i snad jsem ho myslím vypínal na ty letovky, přijde mi že to lépe ostřilo.

reagovat
Neděle 26. srpna 2012 ve 20:08 ® Tino
Tino

Libor> nojo, tak to je famózní foto :-O

reagovat
Neděle 26. srpna 2012 v 18:33 ® nnnap reakce na …
nnnap

regulus> pírsing na pravé ucho to spraví:-))

Je dobře, že do toho kluci zatahují i nemateriální rozměr. Ostatní mají oči a můžou vidět věci normálně.

reagovat
Neděle 26. srpna 2012 v 18:10 ® regulus
regulus

MP-E65mm> Libor> jste „šílenci“ :-)) , ale evidentně vás to baví a to je důležitý.
Možná se mýlím, ale připadne mě že se posouváte od čistejch zvířátek někam jinam, v každým případě mě to oslovuje víc.

Fotky zajímavý, jen ten Liborův motýl mě „naklání“ hlavu, je mi jasný, že ten sklon je záměr, ale mě to nesedí.

reagovat
Neděle 26. srpna 2012 v 17:35 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> díky ;-)

reagovat
Neděle 26. srpna 2012 v 17:13 ® ZN
ZN

MP-E65mm> tobě se taky ta fotka povedla. Díval jsem se u tebe na webu.

reagovat