Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 804.147 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 7. srpna 2012 ve 12:50 ® Mates(původní) reakce na …
Mates(původní)

Libor> Jsem v práci – zaměstnání.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 ve 12:40 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> a jak se má empéčko? poznal bolena od oukleje? :-)

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 ve 12:39 ® Libor reakce na …
Libor

Mates(původní)> dej nějaké foto..

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 ve 12:20 ® Mates(původní) reakce na …
Mates(původní)

osprey> Jo takhle, tak to jo. Zrovinka včera jsem přefocoval nějaký mouchy, tak jsem koumal jak jsem to fotil minule. Všechno stejně nastavený jen fotky byly jiný. Pak mi došlo, že svítim úplně blbě, takže to nakonec dobře dopadlo.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 11:45 ® osprey reakce na …
osprey

Mates(původní)> Ne každou – tu, kde něco vidíš. Například musí zjistit, s jakým časem bude mít tu rybu ostrou – přečte si expoziční doby.

Zjistí si, jak je na tom s hloubkou ostrosti u skla, které používá.

Zjistí, z jakého úhlu ta fotka vypadá nejlíp.

Podívá se, jestli a jak má korigovat expoziční parametry.

Najde si, jak by měl mít rybu osvětlenou.

Zjistí, jak omezit odlesky (fotit pohybující se rybu s polarizákem jsem vzdal).

A nakonec – po vyfocení většího počtu fotek konečně začne chápat, o co přesně usiluje.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 11:41 ® nnnap reakce na …
nnnap

Mates(původní)> práskačský exif ti hodně otevře komoru fotografovu. Přeletíš 2–3 položky a dá ti to za hodiny zkoušek.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 11:37 ® Mates(původní) reakce na …
Mates(původní)

osprey> kdybych měl hodnotně studovat každou fotku včetně exifu, tak by mě to focení vůbec nebavilo. A prakticky bych nic jinýho nedělal.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 11:29 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Taky málo fotím sériově. I skoky ryb fotím jednotlivými rychle za sebou následujícími cvaky. Snažím se mít kontrolu nad tím, kam ostřím.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 11:28 ® osprey reakce na …
osprey

Mates(původní)> Pokud se nad tím focením zamýšlí, tak potřebuje spoustu fotek, aby viděl rozdíly. Nikde na webu nenajde hromadu zkažených fotek ryby v pohybu a natož s nějakými komentáři. Pokud vyplácá sto fotek a mávnutím ruky je smaže, tak máš naprostou pravdu. Pokud si je pečlivě prohlídne včetně EXIF informací, bude to hodnotné studium.

Já se to učím roky – světlo, úhly, reakce ryby, nastavění expozičních parametrů… a neslíbím ti, že budu mít ze sta fotek jednu dobrou – myslím fakt dobrou. Trochu za to může i autofokus mé 20 D. U nekontrastních scén se špatně chytá.

Ale netrápím rybu při focení dlouho – v podstatě fotím závěr zdolávání, kdy je ryba ještě v pohybu a snažím se nepřidat víc než pár desítek sekund.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 11:17 ® ZN reakce na …
ZN

nnnap> popravdě, já nástup digitálu uvítal. Nezjednodušilo to focení, ale ten proces fotky je přece jen lepší u počítače, než v koupelně. A taky přemotávání ORWA NP22 do použitých, prázdných kazet mě pěkně štvalo :-)

Jasně, nelze upřít skutečnost, že díky digitálu má člověk větší výběr. Ale, já třeba prakticky vůbec nevyužívám sériové snímání. Nikdy jsem to nedělal, nejsem na to zvyklý, pořád se spoléhám na kouzlo okamžiku, které vidím já. A vím, že díky této úchylce přicházím o hodně fotek, které by stály za to. Např. přivírání očí mě už sere na ntou. Ale já si prostě na tu sériovku nikdy nevzpomenu. Snad se to jednou naučím.

A jedna fotka ze SWE :-)

reagovat
foto/forum/2012/th-img20856.jpg
Úterý 7. srpna 2012 v 10:20 ® nnnap reakce na …
nnnap

ZN> jsem stejně postižen, ale prostě beru realitu jaká je. Nikomu to nebrání se připravovat jinak. Dodnes si nosím neustále v sobě pocit z kinofilmu, kdy člověk za nemalý peníz si koupil slušné zrcadlo, pak do toho musel naládovat 21 dinku za 140 kaček/36sn, a šel a měl jenom tuto kapacitu. Šel jsem za partnerkou pár kroků, třeba při společné návštěvě zoo, nabito 135/2,8 a čekal na to, kdy se otočí, být připraven na to udělat dobrý portrét, tedy hlídat si vhodné, vzdálené pozadí, v aleji,… Jo, kuwa, to byla doba. Ale zas na druhou stranu, nepřiznat si, o kolik vynikajících momentek, třeba dětí, jsem přišel, které jsem prostě neudělal, protože to přece byla pitomost, to vycvakat, jako že mi přijde, že ty nejlepší si musíš vycvakat, tak to je plus digitálu. Jestli za ně zaplatím pouze delete a vyprázdnit koš, dobrá cena.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 9:58 ® ZN reakce na …
ZN

nnnap> mě by fakt zajímalo, jak dlouho fotíš a kolik máš roků. Nic za tím není, jen mám úplně stejné příznaky nemoci :-)

Ale nutno podotknou, k té všeobecné pravdě o „odcvakání si“, že Mates má hodně pravdy v jedné věci. Dnes, s érou "fotografů v přímé úměře k prodaným digitálům, se to přemýšlení prostě prakticky vytratilo a nastala éra cvakat, cvakat a cvakat, ono se něco povede. Což samozřejmě s kinofilmem možné nebylo, naopak se přemýšlelo a vážněji fotil jen ten, kdo měl k focení skutečný vztah. To nemění nic na tom, že sis to nemusel odcvakat, jen to odcvakávání odcvakával cvakač, který se chtěl někam skutečně posunout, který se snažil to cvakání zkrátit, snažil se o focení dozvědět co nejvíc, bo přece jen to něco stálo. A nejen peníze.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 9:44 ® nnnap reakce na …
nnnap

Mates(původní)> tak záleží co fotíš. Jestli solitéry, tak samozřejmě ti může připadat to množství práce okolo jako moc.

Ale začátečníkovi nelze poradit nic jinýho, jak cvakat, cvakat, cvakat. Pouze na vylezlém si najde svůj styl. To si nejde dát rozkazem. Výhoda digitálu, že ho to nic jiného jak čas. který navíc investuje do sebe, nestojí.

Tak mi se například profilují jako docela dobré fotografie ty, na které bych bez celkem masivního cvakání nepřišel. Stávají se pak z nich témata. Na těch se pak rozvíjíš dál. To ti něco dá. Říci si- budu dělat štiky s hlavou na vlasci z vody ven do 1/3 v úhlu 45°, je taky celkem pitomost, která často nevyjde. Ta pestrost na začátku je dobrá.

Mimochodem, dávám za fotovycházku běžně kolem 1GB dat, nedělám to proto, že bych si myslel, že to je 1 giga zázraků, ale když obrázky sbírám, neinscenuji, tedy maximálně sebou manipuluji do polohy, pak si tímto jistím šanci na použitelný snímek. To máš 2–3 kompozice jedněho, k tomu ze dvě hloubky ostrosti, k tomu třeba expoziční korekci dle podmínek a máš deset záběrů jednoho. Ten čas, který strávíš v studiu při přípravě jednoho snímku, musíš v plenéru věnovat zajištění, často neopakovatelné scény. To vyjde časově prakticky nastejno. Nedáš, nemáš. Je prakticky obrovský rozdíl mezi tím, co vidím v optickém hledáčku zrcadlovky a pak skutečnou realitou na obrazovce, kde si pak bude obrázek žít svým skutečným životem. Nemůžu říci si, že vidím v tunelu optiky , cvakám a mám. Tedy alespoň u telete, na které nejčasteji fotím.
A co musím říct, že se autorsky vyplatí, nebýt líný a jít do nejneuvěřitelnější zbytečnosti. Jako mám absťák u zpracování fotografií u monitoru? Vytáhnu foťák a cvaknu jen tak cokoliv, vystrčím se z okna a fotím věci, které bych si nikdy nepřipravil. Vylezu na zahradu, jsem za cvoka, co po ní lozí s třístovkou, fotím věci přes ulici, podle lidí nefotitelné záběry, na co, k čemu, ale to jsou fotografie, pak nejvíce zaujmou. Tedy není to čistá fotografie nějaké posrané reality, ale i-obrázky. Inspirované všedností. Oblečeny do jiných hadrů. To nevyjde rozkazem. To si musíš odcvakat.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 9:44 ® Mates(původní)
Mates(původní)

Libor> Kdyby fotil na kinofilm a měl jen 36 snímků, tak by si každý cvaknutí setsakra rozmyslel :-)) ( Tohle není z mé hlavy, ale je to pravda)

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 9:26 ® Libor reakce na …
Libor

Mates(původní)> na tenhle typ „ryba na prutu“ se kvantita trochu musí. Jinak souhlas, ale víš jak to je ne? Občas si člověk musí nejdřív něčím projít, aby si to uvědomil, a že těch slepých uliček na světě je.. .

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 8:24 ® Mates(původní) reakce na …
Mates(původní)

osprey> Myslíš, že rada dej další stovku něco řeší? nebylo by lepší se spíš zamyslet, než bezhlavě flákat 100 fotek a doufat že z toho něco bude? Taky jsem měl období, že jsem za víkend naflákal 700 fotek, přišel jsem na jednu věc – je to k hovnu.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 8:01 ® džigit reakce na …

nnnap> zabit taku vos,ani sednut se neumi řadně :-))
Pochopil sem,enem v noci už bylo oko kalne…

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 7:50 ® nnnap reakce na …
nnnap

džigit> makrofotografie se docela podobá focení s teleobjektivem. Z ruky řešíš prakticky to samé. Hloubku ostrosti. A ta bývá velice krátká. Tady prostě při té vzdálenosti a cloně tělíčko té mrchy do ostrosti celé nevlezlo. Jak píše Osprey- je to ostřeno na hlavu toho bzučivce a po cestě to ostří všechno v 3d, co je v rovině hlavy. Tedy i různé části dopředu, k objektivu, postavených lístků. Nejbližší část silně rozostřena, prakticky neviditelná část ostra, poté dlouhá část postupně se zvětšujícího neostra. Subjektivně, celkový dojem bude dám celkovou plochou toho kterého úseku v obraze. Zde navíc, tyčinka překrývá místo, na kterém vosa sedí. Jinak by samozřejmě tato ploška byla také ostrá.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 0:56 ® džigit reakce na …

osprey> ne ne,nehodnotím,táži se :-) Já stále nevzdělán v oboru :-)) Prostě mi to oko vzalo a jazyk,potažmo prsty napsaly :-)
Víš,že se do umění neseju,jen mě něco „čapne“.Já jen někdy řešil trojčlenku a hledal „proč“. Něco mi sedí,něco bych dal jinak, a teď trapně zjistím,že to nepůjde :-))

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 0:45 ® osprey reakce na …
osprey

džigit> To je dáno rovinou zaostření. Je to v té vzdálenosti, kde je zaostřeno. Já to neberu jako něco extra – prostě jsem s foťákem obešel zahrádku.

Jinak klidně můžeš mít pravdu. Ona to není fotka, ze které by měl někdo padnout na zadek. :-))

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 0:32 ® džigit reakce na …

osprey> vos sedí na neostrám a dole to je opět ostré-to červené.Nějak mi to bere „pohled“ od vosa

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 0:26 ® osprey reakce na …
osprey

džigit> Jak samostatně?

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 0:08 ® džigit

osprey> hezke.Možna sem blb,ale ten „vos“ nešel zaostřit samostatně? Nemam taki aparat,tak nevim…

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 0:00 ® osprey
osprey

Pár fotek, co jsem udělal u našich na zahrádce.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20851.jpgfoto/forum/2012/th-img20852.jpgfoto/forum/2012/th-img20853.jpgfoto/forum/2012/th-img20854.jpg
Pondělí 6. srpna 2012 ve 20:38 ® Chose reakce na …
Chose

jj, rakeťák

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 20:32 ® osprey reakce na …
osprey

Chose> Dej další stovku a snaž se o krátké expoziční časy.

Fotka sama – je to všechno moc pod vodou a chybí nějaký ústřední motiv – hlava ryby apod.

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 20:27 ® HaD reakce na …
HaD

Chose> to bílé je podběrák?

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 v 18:49 ® Chose
Chose

Ahoj, včera jsem měl půjčenou zrcadlovku a ze 100 fotek se mi nejvíc líbí tahle. Co na ní říkáte? Je to bez úprav, jen mírně oříznuté…

reagovat
foto/forum/2012/th-img20850.jpg
Pátek 3. srpna 2012 ve 22:50 ® MP-E65mm
MP-E65mm

David Havlíček> tak to na mě taky působí. Účel splněn :-)

reagovat
Pátek 3. srpna 2012 ve 21:01 ® Libor
Libor

osprey> ahoj Míro, díky, jj je to stovka.

reagovat