Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 789.064 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 13. července 2012 v 7:54 ® lunimus reakce na …
-
Tino> ak by si rezal, tak by z toho ostal rebrik pohodeny nad vodou, z popadanych kmenov by ostal neidentifikovatelny zhluk popadanych stromov, co by mohlo evokovat tazbu dreva a samostatne papradie by si takto nafotil hoc kde v lese. Nic z toho by ale nehovorilo, ze sa jedna o Slovensky Raj, samozrejme mozno okrem nazvu fotky … podla mna to tam patri cele ne jednu hromadku, i ked preplacane detailami
Tomasovsky vyhlad je krasny, ked sa zadari, tak tento alebo buduci rok by sme si ho chceli vyliezt. Osprey – ten Tomasovsky vyhlad si si mal vybehnut … stoji to za to
reagovatBtw. v raji by si stativ vela krat ani nemal moc kam postavit. Tam funguje skor monopod, alebo sa opriet o zabradlie, pripadne su este take fajn stativy – „chobotnice“ kde nohami ovinies zabradlie, kmen stromu a podobne. Al v kazdom pripade ta obchadza moja „slepa zavist“ … v Raji som uz dlho nebol
- Čtvrtek 12. července 2012 ve 23:50 ® osprey reakce na …
-
Tino> Na Tomašovský výhľad jsem koukal zdola, ale dal jsem přednost motání se kolem vody. A nakonec jsem stejně utek do Tater. To se to usíná, když máš zaplacenou noc a večeři v hotelu a místo toho se klepeš pod dekou na terase chaty v 1500 m, k večeři jsi měl rohlíky a za rohem řve pes, páč někde kolem běhá méďa
Tam šlo hodně o osvětlení. Někdy to bylo lepší v barvě, ale občas to bylo tak tvrdé světlo, že jsem to fotil vyloveně s tím, že to budu chtít vidět černobílé. Dám toho sem postupně víc, ale vesměs to budou fotky přecpané detaily.
A neměl jsem stativ, takže místy jsem byl prostě v pytli a ani jsem nefotil.
reagovat - Čtvrtek 12. července 2012 ve 23:39 ® Tino reakce na …
-
lunimus> a já bych právě řezal
Ve Slovenském ráji jsem byl, líbilo se mi tam a znám malý životní prostor pro fotografa. Možná se Osprey snažil zahrnout vše do jedné fotky… Souhlasím s tím, že v barvě by to mohlo vypadat lépe.
Tomašovský výhľad se objevil v Dračím srdci, kdy drak s rytířem chrápou na této vyhlídce
reagovat - Čtvrtek 12. července 2012 ve 23:16 ® lunimus reakce na …
-
rliebzeit> bohuzial tie dalsie fotky som nevidel … neuviedol si zdroj … nic to vsak nemeni na veci, ze prae rato kompozicia skacucej ryby ma neoslovila … i keby to bola pravdiva fotka, je to pre mna len tuctova fotka cvaknuta na „seriu“ rychlych zaberov a nieco sa snad podari (a podarilo sa) ale chyba tomu stava. Nehovoriac o stredovej kompozicii … mozno to chcelo aspon orez po odfoteni … btw. to ze si videl na dalsej fotke „hmyz v papuli“ … kludne mu tam dam aj cigaretu a chvostovou plutvou bude pridrziavat zapalovac a laik v tom znamky retuse nenajde
reagovat - Čtvrtek 12. července 2012 ve 23:07 ® lunimus reakce na …
-
Tino> rozdelenie tej fotky na 3 diely by stratilo jej vyznam, takze by som to urcite nestrihal
reagovatJe fakt, ze by to chcelo mozno trochu iny pohlad, ale ak ste niekto bol v raji, tak je jasne, ze tam sa odstupit meter do strany skratka neda
… navyse v tomto obdobi vystihnut v raji chvilu bez ludi je umenie
… co mne trochu prekaza, je CB prevedenie … viem si tuto fotku predstavit vo farbe, lebo v CB sa mi tam zlieva kopec detailov, ktore by fotku znacne osviezili
- Čtvrtek 12. července 2012 ve 22:29 ® Tino reakce na …
-
osprey> je to taková fotka chaos… je tam toho na mě moc. Linie lávky, linie stromu, popadané stromy v levé horní části, kapradí v pravé části. Dost nesourodých prvků. Fotku bych rozdělil na tři samostatné části
- spodní třetina s lávkou
- levá „dvoutřetina“ s popadanými stromy
- pravá dvoutřetina s prosvětleným kapradím
a teď už musím od kompu, neb mě vyhazuje táta, protože se chce dívat na další díl Star Gate…
reagovat - Středa 11. července 2012 v 11:37 ® nnnap reakce na …
-
osprey> ne, bylo to k tvému černobylu. Víš, že já se rád přidám, jeli někde intelektuální výzva, ale aktuálně jsem vyždímaný jako citrón. Jdu si teď zaplavat. Bude to, jak jinak v létě, aquapark
reagovat, protože představa, že lezu do vody v tom, co jsem tam přes rok urval mne děsí.
- Středa 11. července 2012 v 11:31 ® osprey reakce na …
-
nnnap> V pohodě.
Není zcela jasné, co je hlavním předmětem tvého komentáře. Pokud je to ta věta, že pravda je ta fotka, tak ji rozvinu.
Nikoho (snad kromě jiných fotografů) nezajímá kde jsi stál, s čím ses potýkal, jestli jsi to vyfotil náhodou nebo tam kvůli tomu týden trčel. Ani postprocessing (který je dneska většinou stejně nezbytný) diváka nezajímá, pokud doslova nebije do očí.
Prostě divák vidí fotku a ta slovy písně „je jaká je“.
Kdysi jsem se snažil omluvit nedostatky svých fotek tím, jaké byly podmínky, technika,… Divákovi je to jedno. Co vidí, to vidí. Otázky jak a čím byla fotka pořízena a zda byla následně upravena, ty si klade jen zlomek populace.
reagovat - Středa 11. července 2012 v 1:17 ® nnnap
-
já se tentokrát mirku nepřidám. Jestliže mám něčeho aktuálně plnou řiť, tak je to postprocessing. Chystám si kolekci k publikaci, aktuálně jsem na čísle 430 obrázků, u každého upravuji cca 20 parametrů, což je v praxi kolem 70 kroků. Znáš to. Prostě nenajdu momentálně energii na cizí fotky.
reagovat
Akorát jsem si říkal, proč si dal ty poslední dvě, toho psa. To nedosvětlo bylo tak jediné, co jsem byl v tomto stavu schopen si všimnout. Tedy niance v černobílé nejsem schopen hledat. Pro mě to je momentálně flek.
Znáš ten stav, kdy čumíš na monitor, víš, že jseš hotový, mrtvola s lelkovitým dýcháním, urputně si vybavuješ, co musíš v dalším kroku provést, ale tělo neposlouchá, čekáš 15–20 vteřin, při plném vědomí než budeš moci pohnout rukou, ten příkaz si dal, ale nic se neděje…Mozek ty automatické postupy zpomaleně zvládá, ale tělo ne… Prakticky končím. Ještě to doplnit klíčovými slovy a pryč s tím. Už vím, jak se odměním- půjdu do zoo ukrást obličeje některým zvířátkům.
Nu což, také mám děti.
- Úterý 10. července 2012 ve 23:36 ® osprey reakce na …
-
rliebzeit> Pravda je ta fotka.
reagovat - Úterý 10. července 2012 ve 23:34 ® osprey
-
Ještě jeden. Zkouším pracovat na tom „černobýlu“.
reagovat - Úterý 10. července 2012 v 16:02 @ rliebzeit
-
lunimus> taky se mi to zdá moc umělé,dnes upravíš fotku dle libosti, vše umožní slušný prográmek. Viděl jste i další fotky, když už drží hmyz v papule.To mě přesvědčilo, že jde o skutečnou fotku. Sám fotky upravuji a sem tam něco vyretušuji. V digitální fotografii je možné vše. Kde je pravda…
reagovat - Úterý 10. července 2012 v 15:26 ® osprey
-
Nikdo nefotí, tak sem vložím malou sérii fotek ve stylu El Peso.
Lokalita – nejmenovaný potok ve Slovenském ráji. Já si koupal nohy, psékovi to nestačilo.
Na chvíli jsem se dokonce lekl, že je to Lexa a chtěl schovat svačinu
reagovat - Pondělí 2. července 2012 v 19:42 ® nnnap
-
to jde kluci mimo mne. Neshledávám v tom žádný kumšt. Normálně jsem to minul při listování iděsu. Až odkaz mne navedl na již minulé.
reagovat
Jistě, chce to své, ale vyfotit pochcaný patník chce určitě více talentu, než zaznamenat fotografie z mikroskopu. - Pondělí 2. července 2012 v 16:09 ® lunimus reakce na …
-
Tino> no … co sa tyka technickeho prevedenia, je fakt super, ale netvrdil by som, ze taketo detailne makro je az tak uplne mimo moznosti väcsiny miestnych
… v principe to zvladne ktokolvek z miestnych fotografov, co je majitelom zrkadlovky
… zakladny sposob makra je pouzitie medzikruzkov. Medzikruzky sice nie su lacna zalezitost, ale je mozne pri troche sikovnosti si ich vyrobit sam za zlomok ceny … napr zakladny rozmer medzikruzku som vyrobil zlepenim prednej krytky tela fotoaparatu a zadnej krytky objektivu a vypalenim diery za cenu doslova par centov
… vlozenim trubky medzi tieto dve krytky dosiahnes väcsiu vzdialenost, tym padom prudky ubytok svetla, ale aj prudky narast zväcsenia. Pri homemade vyrobe je dolezite vnutorny priemer vystlat ciernym matnym papierom kvoli reflexom a najdolezitejsie je zachovat kolmost osi na plochu snimaca. Vysunutie ti o nejaky milimetrik ti nevadi, lebo nerobi skreslenie, len zobrazi inu cast foteneho objektu. Vadi jedine odklon od kolmej osi, co robi skreslenia.
Druhym mozno trochu narocnejsim postupom makra je reverzna montaz objektivu. K tomu treba zohnat kruzok, ktory sa montuje na filtrovy zavit objektivu a z druhej strany je bajonet. Vychadza to z fyzikalnej podstaty objektivu – ak velky objekt je na plochu snimaca zväcsovany, funguje to aj opacne … to co je pri reverznej montazi male sa zobrazi na ploche snimaca velke (optika funguje obojsmerne) no a vzhladom na velkost zobrazenej plochy a vyrez, ktory spravis snimacom, dosiahnes veeelmi slusne zväcsenie …
A ked na takuto zostavu pouzijes este medzikruzok je to zverina. No a strasna zverina je, ked spravis reverzne parovanie dvoch objektivov … to uz chce ale aj trochu matematiky a znalost optiky … nie vsetky ohniskove vzdialenosti sa daju reverzne parovat, lebo to jednoducho nedokazes zaostrit na uroven snimaca …
Btw. pri takychto sposoboch sa uz nepouziva ostriaci prstenec ale specialne makro sanky a naozaj stabilny stativ s dialkovou spustou. Tie makro sanky, co pouzivam ja som zohnal svojho casu cez ebay za 130,– USD a su vynikajuce – inac v principe jediny naklad navyse pre majitelov zrkadloviek
Skusim pohladat par zaberov, co som s tymto postvaral, viac menej slo o fyzikalne testy ako o umenie
… ale dostal som sa na uroven fotografie bunkovej struktury cibule, cca 7 zrniek maku na plochu snimaca, zrnko ryze, zapalkova hlavicka a podobne … akurat clovek musi pocitat s extra dlhymi casmi radovo minuty.
Ako som povedal, fotky ako si poskytol link su uz naozaj extrem, ale aj bezny smrtelnik sa vie priblizit extremu
reagovat - Pondělí 2. července 2012 v 15:11 ® Tino
-
co vy na to? http://technet.idnes.cz/foto.aspx?…
obrázky sice mimo možnosti většiny zdejších, ale nějaké by byly pěkné jako zvětšenina do pokoje
Jako zvětšeniny by se mi líbily 5., 6. a 9.
reagovat - Neděle 1. července 2012 v 1:23 ® nnnap reakce na …
-
Tino> to byl jedlý mák. Tedy bílý. Teprve nakvétal. Tedy opiový lán. Že sem si blbec nenalámal zelené hlavičky
reagovatNakonec mi 5 fotek vyšlo. Tedy svůj hněv k českým kulakům mírním, ale mohli by příště libomalebněji kroužit traktorem po poli. Co je tam učí!
- Sobota 30. června 2012 ve 22:27 ® Tino reakce na …
-
nnnap> jojo, kombinace červené a digitálního čipu… Možná by šlo zkusit odstranit IR filtr
reagovat - Sobota 30. června 2012 ve 13:54 ® nnnap
-
posrané makovice! Na rozdíl od předpředvčerejší nazrávající pšenice jsem nedokázal přenést viděné lány rozkvétajících máků na plátno. Fakjů český zemědělce, fakjů taliban!
reagovat - Pátek 29. června 2012 v 18:54 ® regulus reakce na …
-
Mrakoš> zaujala mne, asi se tam dají nějaký mouchy najít, moc tomu nerozumím, ale co mi nejvíc nesedí, je že ten klacek nebo na čen to sedí z té fotky vylízá v rohu, pak spodní levej roh je to možná moc namáčknutej. Pokud je to jak originál, tak by se mi to kapinku víc líbilo s o kousek větší dálky, pokud ořez, tak míň oříznout.
reagovat - Pátek 29. června 2012 v 15:19 ® Mrakoš reakce na …
-
nnnap> Díky za hodnocení. Světlá je ta fotka fakt o ničem. Už takhle je to slabý
reagovat - Čtvrtek 28. června 2012 ve 20:04 ® nnnap reakce na …
-
sem se vrátil před chviličkou z hradu. Ti doktoři udělaj všechno proto aby mne přesvědčili, že jsem vlastně mrtvej.
Já nemám problém s tmavosti snímku. Na tudle fotografii je třeba koukat a taky je třeba lidi donutit se na ní takto koukat. Na to ale není čas. Nevadí. Pochutná si pouze ten, který se zastaví. Proto jsem příznivec takovéhoto formátu. Není pro každého. A to není špatně.
osprey- dodat tam světlo není problém. Dovedu si to představit. Bude to za cenu, jak bych to řekl, zkulatění otvorů ve struktuře křídel, přetlakem bílých fotonů. Došlo by k jistému zkýčovitění, což by zajisté průchozí návštěvník kvitoval s povděkem, ale toto je ryze soukromá fotka.
Sám si tvořím náladové siluety. Je ovšem psycho, když si některé snímky , které mají nuanci v černé a ještě černější, pustím v slajdšou přes den, na monitoru otočeném do okna.
Ještě k fotečce- za mě- po vstřebání snímku mne nejvíce dostává , možná paradoxně, levá strana. Tedy chyméra křídel. Možná je to zákonitost prvoplánové pravé struktury. Tam je všechno. Mě ale málokdy zajímá všechno. A své jsem si našel. Díky.
reagovat - Čtvrtek 28. června 2012 v 18:21 ® Mrakoš reakce na …
-
osprey> Přeju hezkou dovču.
reagovat - Čtvrtek 28. června 2012 v 18:08 ® osprey reakce na …
-
Mrakoš> Ale jistě, vlastní představy jsou důležité. Mohl bych se pokusit ukázat svoji představu – tedy tvůj snímek upravit, ale v sobotu jedu na týden na dovolenou a kmitám jako hadr na holi, abych to tu na ten týden zaopatřil.
Až se vrátím, třeba budu mít vlastní fotku k posouzení. Pruty si neberu.
reagovat - Čtvrtek 28. června 2012 v 17:55 ® Mrakoš reakce na …
-
osprey> Možná, ale mě se to tak líbí. Je to trochu jako když jsem se dřív díval na diapozitivy proti oknu. Problém je že co se líbí mě, nemusí se líbit ostatním. Většině fotografů se vlastní fotky líbí, proto je tak udělali že splňujou jejich představy o tom jak má fotka vypadat. Ostatní se ale dívají vlastníma očima a poměřují vlastníma představama o fotografii.
reagovat - Čtvrtek 28. června 2012 v 17:19 ® osprey
-
Mrakoš> Myšlenka dobrá. Není to ale trochu tmavé?
reagovat - Čtvrtek 28. června 2012 ve 14:15 ® Mrakoš
-
Tak já sem vložím jednu fotku. A budu se těšit na vaše kritiky. Chutě do toho
reagovat - Středa 27. června 2012 ve 23:12 ® Mrakoš reakce na …
-
nnnap> Depa, já už nepiju, už jsem to vypil
reagovatTak si užívej s fotkama, následuj instinkt, ignoruj pravidla. Ale ty to určitě ani jinak neumíš
A pak sem něco hoď jestli chceš. Je jedno co, každá fotka dobrá pro hladovějící chytej.cz
- Středa 27. června 2012 ve 23:06 ® Mrakoš
-
nnnap> Je to jen fotbal. Pro mě už je to pryč. Někteří hráli dobře, snažili se všichni. Radši bych si zakopal sám, ale i to už je pryč. Tak si aspoň zajdu na ryby, a když nemám už energii, zajdu na chytej.cz a přečtu si o tom jak to dělaj jiní.
reagovat - Středa 27. června 2012 ve 23:05 ® nnnap
-
Mrakoš> čověče, že bys mne rozepil? Ale raději ne. Jsem teď slaměný vdovec, manželku jsem poslal do itálie… Ale ne. Jel jsem na ouřad, dišo, nejdřív sem málem nestihl ouřednici, páč jsem hodil špónu do pola, kde sem se asi 40 minut zdržel focením, bo řepku sem kuwa zaehmehmrdal, tak nějaké barevné šmouhy z polí jsem doloval, pak cosik pochodil po městě, je toho 222 záběrů, tak to polykám.
reagovatUpravuji to z Rawu pro fotobanky. Tedy barvičky, saturace, prostě klasické sračky. Ale bavím se u toho.