Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 789.078 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 17. června 2012 ve 23:24 ® osprey reakce na …
osprey

gomz> Člověče, já ti nevím. Fotil jsem leštěnou žulu kompaktem pro účely výuky geologie a prostě jsem ji vyfotil a bylo.

Zkus difuzní světlo (pod mrakem). Rozhodně čím ostřejší světlo bude, tím víc se s tím bude ten kompakt prát.

reagovat
Neděle 17. června 2012 ve 21:44 ® ZN reakce na …
ZN

gomz> finta je polarizační filtr, který se použije jako polarizační filtr. Add.2, každá fotka odpovídá skutečnosti, každá. Teda, pokud je v pořádku expozice a délka ohniska se blíží přirozenému vidění. Čemu fotka obyčejně neodpovídá, to jsou představy o ní. Způsobuje to lidské vidění a vyhodnocení mozkem.

reagovat
Neděle 17. června 2012 v 19:17 ® gomz reakce na …
gomz

osprey> Nahodou, neni nejaka finta na foceni leskleho materialu ( lestena žula)?At to stavim jak chci, porad se nemuzu domluvit s tema odleskama.A zadny super aparat nema, obycejny automat.Kdyz je to z uhlu uz si neodpovida obrazek skutecnosti:-(( Dekuju za info.

reagovat
Neděle 17. června 2012 v 15:27 ® osprey reakce na …
osprey

Martin Mošna> Tak nám sem nějakou fotku hoď, my ji zdrbem:-))

Pochválen možná nebudeš (já taky moc chvály nesklízím), ale třeba se dozvíš něco o tom, jak fotit líp.

Jinak se dá říct, že to, co jsi napsal, dneska pasuje na naprostou většinu kompaktů.

reagovat
Sobota 16. června 2012 ve 21:31 ® Martin Mošna
Martin Mošna

Ja fotím tímto http://www.zbozi.cz/…y-dsc-s3000/ je levní ja ho kupoval za 2500.ma i panoramatický režim koupil jsem ho v globuusu v nejake prodejne a mnel jsem limitovano edici takze sem u toho mnel i pozdro,nabijecku na baterie,baterie a pamnetovou kartu.Má vyhodu ze je na baterky takze muzete všude zakoupit bateria.fotí pekné fotky a i par fotek co jsem vyfotiu u rybníka myslím vodu a ryby v ní tak to šlo docela dobre vydet.i krajy­ny.takze je to obycejny foták ktery ma i panorama a doporuuji ho ;-) )

reagovat
Sobota 16. června 2012 ve 20:24 ® spike reakce na …
spike

Libor> Tak už jsem je vyfotil :-) Obě ryby byly určitě 90+.

Už tak vzbuzují respekt, natož na prutu :-)

reagovat
foto/forum/2012/th-img20635.jpgfoto/forum/2012/th-img20636.jpg
Středa 13. června 2012 v 0:33 ® nnnap
nnnap

Tino> můžu? Můžu:-D

Tak kdyžs mi tos dovolils, tak něco k fotce, jak to vidím já.

V barvě to je obtížná fotka. Je to fotka bordela. Určitě by se s tím dalo pracovat, ale já bych tam pro sebe potřeboval více místa okolo, zejména dole a pak nahoře. Pak bych stříhal a hledal nějaké kompozice. Možná, kdybych stál na místě, snažil se ještě o další snímek přes otevřené vnitřní křídlo, pootevřené. Kdo ví,jakpak vypadalo pozadí,třeba by to bylo nepoužitelné.Ale silně by mě nutkalo to udělat napřímo s detailem rozbitého okna, ale pootevřeného v nějakém úhlu, který by nějak zabalil ten vnitřní poklad.

Jinak zrovna tyto fotky se hodí převést do černobílé. Je to vděčné černobílé téma. Klasika.
Na ukázce níže jsem vůbec nedumal a použil obyčejný červený filtr, srovnal linie a pro mne zásadní, ořezal to vlevo do podoby, která je. Pro mne to dlouhé vlevo původní fotku degraduje.

V černobílé verzi by se daly hledat i zajímavá zátiší.

Určitě se dá použít moře nastavení, v ČB, já jsem volit to, které zahodí zbytečnosti, až zpřevýrazní kuchyňské náčiní, vytáhne centrální motiv a pak už si chodím okem jen na krátké vycházky kolem. A spokojen s tím co najdu se vracím po chvíli k hlavnímu motivu a tak stále dookola. Ale abych byl spokojen, potřeboval bych více místa dolů. Tedy tak.

Jo, a necpu vám to, kluci, jako dobrou úpravu. Jenom plkám o fotce. Já jsem pro úpravu do ČB.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20616.jpg
Úterý 12. června 2012 ve 23:46 ® osprey reakce na …
osprey

lukpf> Zkus si pohrát s úrovněmi a kontrastem.

A zkus udělat podobnou fotku s plně vyzoomovaným objektivem (budeš muset fotit víc z dálky, možná rybu bude muset držet někdo jiný) a porovnej, co to udělá.

reagovat
Úterý 12. června 2012 ve 23:01 ® Tino reakce na …
Tino

nnnap> bohužel. Koukal jsem na originál a je to bez ořezu. Teď koukám na tu modrou mystičku. Asi mi ji tam někdo přimaloval, protože jsem si ji předtím nevšiml :-)

reagovat
Úterý 12. června 2012 ve 22:36 ® nnnap reakce na …
nnnap

Tino> to je finální ořez? Víc materiálu okolo by nebylo?

reagovat
Úterý 12. června 2012 v 15:36 ® Tino
Tino

tohle jsem kdysi vyfotil v Blatný u zámku. Dneska už ten barák nestojí…

reagovat
foto/forum/2012/th-img20612.jpg
Úterý 12. června 2012 ve 14:50 ® lukpf reakce na …
lukpf

Tady je ta fotka bez úpravy…

reagovat
foto/forum/2012/th-img20611.jpg
Úterý 12. června 2012 v 10:25 ® osprey reakce na …
osprey

lukpf> Abychom nezamluvili tvoji fotku. Mě při prvním pohledu napadla otázka: Proč? Proč zrovna tady HDR?

Trošku mi vadí přehnaná perspektiva a nesourodé pozadí. Ale snaha dobrá.

reagovat
Úterý 12. června 2012 v 10:23 ® osprey reakce na …
osprey

Tino> Já sem dal, co jsem zrovna měl v prackách. Ono i pojmenovat, co je špatně, může být užitečné.

Tahle rubrika není výstava, tady se diskutuje.

Třeba mě tam taky štval ten prázdný prostor, ale říznout do toho jako Libor, to bych neudělal, mám pocit, že tím odpadla nejzajímavější část toho keře.

Téma jsme tím možná vyčerpali, ta fotka vážně není nic moc, ale je možné sem dát další.

reagovat
Úterý 12. června 2012 v 9:35 ® Libor
Libor

jj, vidět, viset :-)

reagovat
Pondělí 11. června 2012 ve 23:59 ® Libor
Libor

tak já to taky prohnal a prostor bych ubral, hlavně ten prázdnej mě tam rušil. Takhle kdyby to viselo někde v restauraci, neurazilo by mě to. dobrou hoši.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20610.jpg
Pondělí 11. června 2012 ve 23:32 ® nnnap reakce na …
nnnap

Tino> ale tak, nějakou didaktiku jsme z toho vytřískali, ni?;-)

reagovat
Pondělí 11. června 2012 ve 23:23 ® Tino reakce na …
Tino

osprey> „a když jim náhodou Horáček zkritizuje fotku při vyhodnocení fotosoutěže, tak to není tragédie, protože jemu jsou kritizovány taky.“

:-D nesmíš sem dávat „odpad“ :-D

Vhodnější termín mě nenapadl…

reagovat
Pondělí 11. června 2012 ve 23:08 ® osprey
osprey

Tino> Jiná chyba – dávám při převodu málo kontrastu. Ta scéna kontrastní nebyla – panovala taková ta digitální tma. Namíchal jsem kanály s převahou červeného a dal Kontrast automaticky.

Opakovaně zjišťuju, že je to málo. Jednak jsou fotky vhodné pro ČB a jiné zas pro barvu a jednak zjišťuju, že to chce upravovat jinak.

Ale šlo mi o tu diskuzi, bylo to tu nějaké mrtvé. A taky pár lidí vidí, že fotit není prdel a když jim náhodou Horáček zkritizuje fotku při vyhodnocení fotosoutěže, tak to není tragédie, protože jemu jsou kritizovány taky.

reagovat
Pondělí 11. června 2012 ve 23:00 ® Tino reakce na …
Tino

osprey> mno, mě to připadá, jako bys vzal barevnou fotku a dal příkaz odbarvit. Tím z toho vyjede tahle šedivka. Nevím jak byla zabarvena hladina. Jestli tam bylo aspoň trochu modré, tak bych zkusil vytáhnout červený kanál, aby hladina ztmavla. Nebo modrý kanál, aby vynikla kresba na kůře. Nebo zelený kanál, aby se zesvětlily lístky.

No a teď babo raď. ;-)

reagovat
Pondělí 11. června 2012 ve 22:58 ® regulus reakce na …
regulus

nnnap> musím připustit, že je to docela zajímavý a uznat, že fotka trochu prokoukla. Podstatně zajímavější je tvůj výklad, zajímavej úhel pohledu.

reagovat
Pondělí 11. června 2012 ve 22:53 ® osprey reakce na …
osprey

nnnap> Díky, na tohle jsem čekal.

Pořád jsem moc pasivní. Vidím, když je něco hotovo. Potřebuju se učit tvořit. Tohle je to, co člověka postrčí.

reagovat
Pondělí 11. června 2012 ve 22:42 ® nnnap reakce na …
nnnap

osprey> mohu drbat? Mohu. Na konci přiložím ukázku mnou psaného. Jenom ilustračně. Tak mě moc nedrbejte, případně nabídněte své řešení.:-)

Námět je autorův. Že většinu nezaujme, je docela možné. Zejména, jak je prezentován. Já jej nezatracuji. Aby si na mne přenesl své viděné, bylo by dobré, abych dostal šanci. Potřebuji si o něco opřít oči. Cos viděl. Viděls kontury, linie v prostoru. Tvůj mozek se mohl opřít o hladinu a přitom ji nevnímat. To my z fotky nemůžem. Tak, jak máš vykreslenu hladinu, to je velmi světlá placka, to mi brání získat dojem prostorovosti. Proto je fotografie plochá.

Tedy základní úprava, kterou jsem učinil, bylo dostat z hladiny všechnu kresbu co šlo. Udělal jsem to brutálně na max. Nic víc už tam není. Ale stačí to, abych se mohl očima o něco opřít a 3d tam dostal.

Potom samozřejmě jsem pomohl konturám a liniím, tak aby se staly dominantnější, oproti jemným objektům, stéblům trávy například. To byla práce zejména s černou, se stíny, se světly. Výsledkem by mělo být optické pročištění snímku. Zezřetelnění. Umocněná perspektiva. Teď už z horní části snímku neutíkám a jsem schopen si tam hledat.

Ono by to stačilo, ale použil jsem ještě mírnou úpravu tonality, znovu proto, abych dal mozku příležitost si spojit viděné linie s přírodou a realitou, tedy lehce do šedohnědé, to by taky stačilo už nad hlavu, ale využil sem ještě možnosti upravit tonalitu hladiny a tu jsem tedy, opět v souladu s principem předešlým, lehounce, ale lehounce upravil nepozorovaně do šedomodré. Jenom tak, aby se mozek pozastavil, tak hele jak, sépie nebo do studena? Co to vlastně je? Aha něco jiného. Jiný prostor. Tedy můj poslední pomocník, jak do fotografie dostat prostor.

A já neříkám, že takto to je dobře, že to jinak nejde, stále je tu prostor pro práci, například s náladou. Nezasahuji do kompozice, pouze sem chtěl ukázat jak do podle mne ploché prezentace dostat prostor. On tam je. Jenom se nám zatoulal.

Tak to vidím já. Prosím.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20609.jpg
Pondělí 11. června 2012 v 17:50 ® lukpf
lukpf

Tady jsem upravil fotku s jesenem do HDR

reagovat
foto/forum/2012/th-img20607.jpgfoto/forum/2012/th-img20608.jpg
Pondělí 11. června 2012 ve 12:40 ® jiris reakce na …
jiris

osprey> tak tak, když už nic, tak mi to přijde dost šedivý.

reagovat
Neděle 10. června 2012 ve 20:58 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> Tvary to nejsou špatné, asi to chtělo světlo, kontrast,… V tomhle počasí není kde brát.

Kompozice žádný zázrak, ale lepší úhel jsem nenašel. Co dělat.

reagovat
Neděle 10. června 2012 v 19:02 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> no ono co drbat není :-93; nic ve zlým, ale tohle se ti fakt nepovedlo, ať na to čumím, jak na to čumím, nevím co s tím chtěl básník říci, připadne mi to, jako by ses při chytání opřel o spoušť foťáku … :-))

reagovat
Neděle 10. června 2012 v 17:57 ® osprey
osprey

Když jsem byl naposledy u vody, světlo bylo hrozné, ale cvakl jsem toto. Ať je tu co drbat.

Byl to takový zajímavý stromek, zaujalo mě to, zkoušel jsem, ale nic lepšího jsem s tím nevykouzlil – jestli se vůbec v mém případě dalo.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20602.jpg
Pátek 8. června 2012 ve 14:34 ® osprey reakce na …
osprey

jiris> Žába dobrá.

Ohledně hlodavců mě napadla skrývka zeminy do hloubky 2 m.

Ohledně focení – prostě budu dál fotit. Furt z toho něco leze:-))

reagovat
Pátek 8. června 2012 ve 14:11 ® jiris
jiris

osprey> zahradu už nemáme. Tudíž problematikou s hryzci nedisponuji. Osobně bych pořídil asi hada :-))

ty si poradíš http://www.poradte.cz/…-hryzce.html

reagovat