Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 789.078 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 8. června 2012 ve 14:06 ® jiris reakce na …
jiris
osprey> vydrži chvíli. Zatím si pusť tohle

a já něco vymyslím na ty hryzce.

reagovat
Pátek 8. června 2012 ve 13:58 ® osprey reakce na …
osprey

jiris> Zkoušel jsem. Nuda. Synové fotí drážní techniku. To je zajímavější.

Jinak je třeba říct, že jsi studnice dobrých rad. Žena se potřebuje zbavit na zahrádce hryzců, nevěděl bys něco? :-D

reagovat
Pátek 8. června 2012 ve 13:55 ® jiris reakce na …
jiris

osprey> tak nesmis fotit ryby, ale musis zacit fotit nadrazi :-))

reagovat
Pátek 8. června 2012 ve 13:48 ® nnnap reakce na …
nnnap

osprey> jo, ale víš co, já se snažím hledat výzvy, nebo-li témata, kolem sebe na ulici. Imaginární ulici. Myslím si, že prakticky každá věc by se měla dát vyfotografovat. Hromada věcí nemá technické mantinely.
Mě přijde náročnější, intelektuálně, vyfotit dobře třeba patník, jak inscenované makro. To je jenom práce.
Já se třeba vnitřně posouvám podle tohoto žebříčku, ne jen podle vyšší dosahované úrovně snímku dané technikou. V tom případě se sice výsledkem posuneš o kus cesty dál, pokud ovšem nejseš na nejvyšším levelu žánru, který sis zvolil, začneš stagnovat. Jo, budou to stále dokonalejší fotky. A přijde nový level techniky a budou to zase dokonalejší fotky a furt dookola. Proti tomu Sudek a jeho bordel za okny primitivním foťákem… Ano, o tom mluvím. Pan Sudek mi je intelektuální potravou. Zas- neležím v tom každý den, stačilo na začátku.

reagovat
Pátek 8. června 2012 ve 13:22 ® osprey reakce na …
osprey

nnnap> Bohužel, kromě zjištění, že zůstanu jen průměrným fotografem, se stále utvrzuji v tom, že potřebuji foťák s větší citlivostí snímače, lepším autofocusem a schopný zachytit větší dynamický rozsah scény. A jsme zase u techniky.

Zatím čekám a válčím s tím, co mám. Vychovává to ke skromnosti a posiluje to ten „lidský faktor“ focení. Musí se holt víc myslet.

reagovat
Pátek 8. června 2012 ve 13:14 ® nnnap reakce na …
nnnap

osprey> ano, to …nebo mě posunout o kousek dál… to je Velký Vnitřní Zákon. Kdo to tak necítí, cvaká.

reagovat
Pátek 8. června 2012 v 11:52 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> O tom, co jsi napsal, v podstatě nejde diskutovat, tak to je.

Já se jenom snažím korigovat tu větu, že na technice nezáleží – záleží. Zvyšuje pravděpodobnost úspěchu, rozšiřuje pole možností a tak.

Osobnost fotografa nenahradí a nahradit nemůže.

Bohužel jsem ale zjistil dvě věci. Zaprvé jsem jen průměrný fotograf a za druhé, kdybych udělal opravdu FOTKU, tak si jejich kvalit dneska všimne pár lidí. Fotím tedy ve dvou rovinách. Jakási „řemeslná“, kde vyrábím obrázky potřebné pro svou práci a pak „výuková“, kterou tvoří fotky mající mi odpovědět na nějaké otázky nebo mě posunout o kousek dál.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 22:47 ® nnnap reakce na …
nnnap

regulus> co myslíš, že udržuje zapálené slunce?! TALENT!

:-D

Nic jiného tam nemůže hořet. Není tam vzduch, není tam kyslík, tak co jiného? Momentálně tam hoří dinosauří touhy, v plaméncích vidím, jak jim ubíhaly životy, od vyklubání ze skořápek až po stašlivé souboje tyranosaurus reks v krvavých červáncích západu slunce. Tehdy bylo slunce maličké, protože tam teprv hořely diplomové práce přesliček.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 21:57 ® regulus reakce na …
regulus

nnnap> tys dnes pojedl trochu vtipné kaše, i na filozofii ses dal … :-D

Jen se obávám, že přírodu a Homo Sapiens trošinku přeceňuješ …

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 17:45 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

ZN>máš pravdu muže mít přístroj jaký chce a stejně z toho polezou bludy ale to dotyčný nemusí ani vědět.Osobně fotím a dost ale kolikrát srovnat pozadí s objektem se mě nepodaří no snad se to ještě naučím.:-| :-93;

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 17:13 ® nnnap
nnnap

talent, se tomu říká. Je to unikátní soubor vloh, kterými příroda obdařuje vybrané jednotlivce, to vše za jediným účelem- uchování rozsahu genofondu a jeho udržení pro budoucnost. I když zdaleka ne všichni, kdo jsou takto vybaveni, se musí danému věnovat, jsou to přenašeči kultury apod., stačí, že předávaj geny dále. Proto se může najít i mezi nezvučnými jmény dobré dílo.

Pokud si někdo dovolí myslet, že člověk tu je proto, aby kutal, tvořil, bořil, tak já tvrdím, že jediný důvod, proč příroda člověka stvořila a udržuje v postavení, jakém je, že jej potřebuje a to pouze jako biologický držák pro soubor vloh a historickou zkušenost. Jsme něco jako genetická lednička. Spermobanka pro nemateriální nadání. V tom jsme unikátní. Jíst pravou rukou umí i moja. Důvod, proč těmito vlohami příroda nevybaví každého, mi není znám. Asi má spočítánu kapacitu člověčího druhu jako takového a pouze efektivně, v nutném rozsahu pro udržení, rozdává jako šafránu. Asi bychom tou lopatou přestali házet a psali všichni básničky nebo co. Nebo je to proto, že má spočítáno, kolik klaunů potřebuje pro obsluhu mraveniště? Já si myslím, že je to příprava na stav, kdy zanikne život jako takový, ať už příčina bude jakákoliv- střet galaxií, vyhasnutí slunce apod. a forma biologické hmoty se přesune do vědomí. Miliardy let vývoje si příroda uchová. Kdo ví, možná, že vědomí zaniklých civilizací je tou tmavou hmotou, o které víme, že ve vesmíru určitě je, ale jí nejsme zatím schopni fyzicky identifikovat. Možná je právě problém v tom, že se ji snažíme identifikovat fyzicky. Když to tak letmo spočítám, tak mohu prohlásit, že temná hmota ve vesmíru je talent. A je to vyřešený. Nějaký další grant by nebyl?:-D

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 16:18 ® ZN
ZN

ladamaj> průměrně fotit se může naučit velké procento lidí. Ale zase tolik jich není schopno přelézt přes určitý mantinel, kde se odděluje průměrné od dobrého. A mantinel mezi dobrým a výborným už je pro strašně velké procento lidí nepřekonatelný. Ne proto, že by nechtěli, prostě se s tím nenarodili. Je to jak s malířstvím, zpěvem, hraním na klavír či jiných lidských činnostech, kde to musí být dáno do vínku. Nejde to naučit.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 16:14 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> Míro, dříve ta technika nebyla (myslím skutečně dříve), přesto vznikaly úžasné fotky, které se zapsaly do historie. Prostě fotili to, co reálně šlo. To byl i původní záměr fotografie, jako takové. Pak se to díky technice, která začala umožňovat víc a víc, začalo celé trošku zvrhávat. Někdy až nesmyslně.

K fotkám, které máš na mysli, už ta technika samozřejmě důležitá je. Ale je to jen „forma“, která mnohdy převyšuje obsah. A to není dobré. Je to způsob, kdy už hodně záleží na náhodě, ty tisíciny sekundy už nejde reálně vnímat a rozumem vyhodnocovat. Tím ale nechci říct, že i při tomto způsobu focení nemusí mít člověk talent a znalosti. Naopak, je to těžké focení.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 15:37 ® ladamaj
ladamaj

osprey>Míro to mě je naprosto jasné.Proto říkám že záleží i na aparátu no a o schopnostech nemluvě.ZN dal příklad ale každej tu skušenost s focením nemá ani jáne pořád přicházím na zůzné nedostatky.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 15:02 ® osprey reakce na …
osprey

ladamaj> Nejsi v rozporu s tím, co tvrdí ZN. Tu pavou hodnotu dává fotce fotograf. Proto to rčení o krabici od bot.

Jsou scény, které by se s ní vyfotit daly a když by se toho chopil někdo schopný, skutečně i taková fotka by mohla být oceněna jako působivá a kvalitní.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 13:50 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

ZN>ale přesto myslím že o tom všem musí člověk něco vědět.Focením i natáčením se zabívám již řadu let ale přesto to není to pravé ořechové.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 13:43 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Samozřejmě – jen s tím omezením, že ti technika musí dovolit pořízení požadovaného snímku.

Na makrofoto, wildlife, focení pod vodou a jiné podobné šibřinky potřebuješ víc než krabici od bot.

Že nejlíp se fotí nádraží, to věděl už Švejk. Tam si krabici od bot dokážu představit a dokonce i s nadějí na solidní úspěch.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 13:37 ® ZN reakce na …
ZN

ladamaj> ani ne na přístroji, jak na oku a vnímání života okolo sebe. Fotit jde krabicí od bot, když to člověka baví.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 12:46 ® ladamaj
ladamaj

Jo fotografování je mnoho strávených hodin a učení notabene také dost záleží na přístroji.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 12:17 ® osprey reakce na …
osprey

Tino> Temnou komoru mám pod plachtou za zadkem. Bohužel, učil jsem se to sám a nikdy mě to nevzalo. Pro mě byla digitální technologie dar z nebes.

Takže slušný zvětšovák, leštička, misky, váleček, nějaké fotopapíry – to vše je tu pořád k dispozici. Jednou už se mi to málem povedlo prodat, ale na poslední chvíli se to nějak nezdařilo.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 9:34 ® Tino reakce na …
Tino

nnnap> no, to je bývalá přítelkyně (a současná manželka). Tahle fotka vznikla v době, kdy ještě fotila Pentonou a měli jsme první digi. Tuším, že to byl FinePix S9000. Takže žena nebyla ještě homo digitalis. :-)

Fotky jsem do sušičky nedával. Používal jsem nějaké (polo)matné co se nemusely. Mě totiž sušička lepila…

Ale jinak s tebou souhlasím, takovéhle flashe občas mívám… třeba natahování závěrky a prásknutí zrcátka v tichu muzea, kde se samozřejmě nesmí fotit ;-)

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 0:23 ® nnnap reakce na …
nnnap

Tino> je pravda, že digitální menu je složité, pokud je vnořené, ale i tak setkání s poctivou mechanikou, z toho musí, homo digitalis, být paf. Stejnak synky, kdo znal a pracoval v černobílé komoře, ten to rozechvění nad snímkem, vytažení filmu z tanku a prvotní nahlédnutí pamatuje a digitální kouzla se mu pocitově nevyrovnaj. A ta škála šedé! Hmmmm.
Tady bych se snažil nadržet obličeji. Na snímku jsou 2 rovnocenné objekty. Flexareta a zájem o ni, vyjádřený obličejem. To mi trošku chybí.
Slyšíte, jak lupe fotografie v leštičce? Už bude. Za chviličku.

reagovat
Středa 6. června 2012 ve 21:10 ® Tino
Tino

když se člověk setká s flexaretou… ;-)

reagovat
foto/forum/2012/th-img20595.jpg
Středa 6. června 2012 ve 13:20 ® osprey reakce na …
osprey

Tino> Dobrá dvojice:-))

reagovat
Úterý 5. června 2012 v 1:09 ® Tino
Tino

při bloudění po disku jsem našel jednu svojí fotku patřící spíš do fotografického humoru.

Pracovně bych ji nazval „nic není jak vypadá“

reagovat
foto/forum/2012/th-img20590.jpg
Neděle 27. května 2012 v 17:18 ® nnnap reakce na …
nnnap

ZN> s fotopapírem, samozřejmě.

reagovat
Neděle 27. května 2012 v 16:58 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> jasan, proč ne.

reagovat
Neděle 27. května 2012 v 16:56 ® ZN reakce na …
ZN

nnnap> ježíši kriste, co to meleš?

reagovat
Neděle 27. května 2012 ve 13:00 ® nnnap
nnnap

no vidíš to, mannice, tady ti pšenka nepokvete. Tady jsme nóbl.
Jinak k fotografii tvé přítelkyně- pro šlechtu to je škvára, na první pohled ztracená fotografie, v praxi ale zachránit jde, protože ač vypadá tmavá, tak má v sobě kresbu, není podpálená, je tedy s čím pracovat. Lze tedy jednotlivé pixely předefinovat. Můžeš z toho mít třeba zeleného psa, míru zjasnění profilu si můžeš upravit dle své hranice vkusu… Samozřejmě jseš realista a víš, že za to něčím zaplatíš. Ale přítelkyni té jsou naše proklamativní plky k ničemu. Ta ocení KAŽDÝ posun k lepšímu. Ostatně ve fotostar by jí to upravili bez keců za 1,4Kč s dph.

reagovat
Neděle 27. května 2012 ve 12:42 ® osprey
osprey

ZN> S tím souhlasím. To, co jsem psal o tom RAWu vychází z toho, že většinu fotek používám na webu a je pro mě mnohem jednodušší fotit je do JPG.

RAW používám ve chvíli, kdy vím, že JPG bude mít problémy (vyplývá to i ze znalosti toho, jak vypadá JPG soubor z mého foťáku). U toho RAWu se dá něco málo dořešit tím, že úpravy provedeš sám a nenecháš je na automatice. Typicky když jsem fotil v podzemních akváriích.

reagovat