Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 789.094 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 17. května 2012 ve 12:37 ® nnnap reakce na …
nnnap

osprey> no představ si, že bych reagoval slovy- Myslím si, pane doktore, že nemáte tak úplnou pravdu.:-D

reagovat
Čtvrtek 17. května 2012 ve 12:31 ® nnnap reakce na …
nnnap

džigit> ono to má souvislost s tím mým ramenem, které nemá ani chuck noris :-D . Jde kuchat. Právě kolem toho šmatlám. Přísahám na Veltlín.

reagovat
Čtvrtek 17. května 2012 v 11:52 ® osprey reakce na …
osprey

nnnap> Jo, dobrý příběh. Taky jsem si s pár domnělými hajzly nakonec velice rozumně popovídal. Možná i proto, že ve mě je taky kousek toho hajzlíka schovanej:-))

reagovat
Čtvrtek 17. května 2012 v 11:50 ® džigit reakce na …

nnnap> no pokud si ho pak sledoval v křížku zaměřovače,nez­bývá,než Ti věřit :-D

reagovat
Čtvrtek 17. května 2012 v 11:30 ® nnnap reakce na …
nnnap

džigit> je to pravda! Přísahám na krabici vína!:-D

reagovat
Čtvrtek 17. května 2012 v 11:28 ® džigit reakce na …

nnnap> když už nic,tak aspoň lepší příběh,než vyřkl David po zatčení :-))

reagovat
Čtvrtek 17. května 2012 v 10:31 ® nnnap
nnnap

tak já tady včera píšu o tom, že fotodělo působí na lidi jako hadr na býka a včera příhoda. Šoulám si s foťákem mezi domy města, maje nečekaně 6 hodin čas a sbírám si své obrázky. Tu věnuji se kompozici, po kristově na kříži nejvýznamnější od těch dob a to " Růžové kvítečky neurčeného keře v popředí na pozinkovaném pozadí dopravní značky C 1a, Dej přednost v jízdě.„
Vypadám tedy určitě jako debil, když na to koukám svou třístovkou a vybírám si tento střípeček civilizace. Řídce průchozím nevadím. Neprchají, nelehají na zem, nezakrývají se deštníky, jsou to normální lidé, jdoucí do práce nebo za jinými, ušlechtilejšími cíli, když tu slyším přijíždět auto.
Mozek mi vyhodnotí dopady do snímku, jsou nulové a věnuji se tedy nerušeně kompozici dále. Očkem jenom kontroluji, co se pod tou značkou zastavilo- černá mafiánská limuzína se začerněnými okny.
To, co se potom odehrálo se v podstatě muselo odehrát. Ozvalo se zuřivé troubení. Věnuji se svému, když koutkem oka pozoruji, že auto na mé úrovni zpomaluje a z okna se linou nadávky- co fotíš lidi, debile, apod. Sundávám foťák od svého dojetím vlhkého oka, patře do ksichtu mafijózovi s nadstandardně velkým křížkem na krku a říkám mu, že ho nefotím, že čuráky nefotím! Ano, nasral mě, protože měl větší křížek na krku jak já! Čekám, kdy auto zastaví a přejdeme do pokročilé fáze, ale spokojil se pouze s pokřikováním o penisech, já ho posílal do vagín. Tak si projel, ovšem genius loci padl a nebyl jsem schopen pokračovat s druhým nejvýznačnějším projektem všech dob“ Růžové kvítečky…!
Nu což. Šmatlu si tedy dál. Věnuji se svému druhému oblíbenému tématu a to „Okna na sídlištích a jejich sociální, společenské vazby skrzevá bordel za okny“, když tu, proplétajíc se parkovištěm a hledajíc vhodné místo expozic, téměř vrazím do černé limousine. Zvednu oči od displeje, kde kontroluji expoziční časy a patřím do většího křížku na krku, než mám já! Patřičný človíček obíhá své auto a pulíruje ho aby černá černá byla. Tos byl ty, kdo na mě trubil?, obořuji se na něj, teď už fejs tu fejs. Jo! To nemůžeš sklopit foťák, když jdou lidi…Já mu na to, že jsem už fotil, když přijížděl a že lidi nefotím. Proběhlo pár výtek z jeho strany, pár mých námitek, když tu překvapil: z druhé strany auta se omluvil, že neměl žádné právo na mě troubit, že on nic špatného nedělal a že já si můžu fotit co chci, že je to v pořádku. Koťátko. Nabídl jsem mu, ať si zkontroluje mé snímky, že opravdu se na nich nenachází, to nevyžadoval, řekl jsem mu, že takto relaxuji, on zase že relaxuje takto s péči o svou lásku, tmavý vůz a v klidu jsme se rozešli.

Co vy a fotodělo, nějaký story?

Mimochodem, ta kompozice stála za hovno a z kompu jsem jí vyhodil.:-D

reagovat
Čtvrtek 17. května 2012 v 10:22 ® džigit reakce na …

Mrakoš> divné, a připojení? Mně to dělalo problém při mobilním

reagovat
Čtvrtek 17. května 2012 v 10:17 ® Mrakoš reakce na …

JPEG 100 kB, dřív to šlo

reagovat
Čtvrtek 17. května 2012 v 9:56 ® džigit reakce na …

Mrakoš> koukni na to,co máš za typ souboru

reagovat
Čtvrtek 17. května 2012 v 9:28 ® Mrakoš
reagovat
Čtvrtek 17. května 2012 v 9:27 ® Mrakoš

Tak fotka nebude, nevím proč, ale na tenhle server nedokážu odeslat žádnou.

reagovat
Čtvrtek 17. května 2012 v 9:20 ® Mrakoš reakce na …

regulus> Nejde o obrázek , ale o to co tam píšou :-) Ale když si to kuchal tak není co řešit. Já párkrát viděl rozkuchanej digi kompakt, ale nějak si nevybavuju jak to tam vypadalo se závěrkou. Na tom ale nesejde. Pravdou je že kompakt se bez automatiky neobejde. Na zrcadle jsem nepoužíval jinej program než prioritu clony a s kompaktem to je přitom úplně zbytečný.

Když už píšu do „fotografování ryb“ tak přidám jednu fotku ze soboty. To jsem se pokusil udělat rybařinou radost někomu jinému a vyšlo to na 100%

reagovat
Čtvrtek 17. května 2012 v 0:52 ® regulus reakce na …
regulus

Mrakoš> víš, tys asi nevybral ten úplně nejsprávnější obrázek, pokud se podíváš pozorně, tak na těle fotoaparátu uvidíš nápis EOS, což značí, že se jedná o zrcadlovku.
Ale abychom tady nepatlali ptákoviny. Fotil jsem roky na kinofilm a v době kdy začaly digitály jsem si koupil malej kompakt 3,5Mpx (dneska srandovní) čistě na dokumentaci své práce, v té době jsem byl přesvědčen, že až se digi jen přiblíží filmu, tak mý děti už budou mít fousatý děti. Dopadlo to jinak, asi před 4 nebo 5 lety odešel onen kompakt do věčných lovišť a trochu se změnila pozice digitálů v poměru k filmu, film šel ne přímo do kytek, ale řekněme, že se digitální fotografie dostala na úroveň velmi slušnou a konkurence schopnou. Měl jsem dilema, koupit lepší kompakt nebo zrcadlo. Naznal jsem, že už nejsu takovej fotomagor jako dřív a že úrověň lepšího kompaktu, tehdy asi za 12k mi bude stačit, tenkrát ještě neexistovaly redukce starých objektivů na zrcadlovky a tak mi bylo jasný, že to co mám je mi k ničemu, teda vzhledm k digitálu. Popravdě mě taky trochu zlákal zoom, kterýmu jsem se na kinofilmu vyhýbal čert křížu.
První věcí která mi na tom novým kompaktu vadila bylo to, že se nedalo ručně ostřit, což jsem věděl a byl jsem se s tím ochotnej smířit, ovšem jen proto, že jsem věřil, že ta automatika to aspoň trochu umí. Druhým podstatně větším problémem bylo to, že některý věci nefungovaly jak jsem byl zvyklej ze zrcadlovky, myslím tím především závislost hloubky ostrosti na cloně. Počítal jsem, zkoušel, ale skutečnost a výpočty nekorespondovaly a pojal jsem podezření, že tam klasická clona není. Kuchl jsem ten starej mrtvej kompakt a clonu to nemělo, později se rozborky po koupeli v Jestřabkách na srazu dočkal i ten lepší kompakt a taky to clonu nemělo. Další dva kompakty, který jsem měl rozkuchaný později clonu taky neměly. Nebylo tam nic co by jen vzdáleně připomínalo clonu, takže předpokládám, že to musí být řešeno elektronicky a jediný co by mohlo být trochu logický je jakási řekněme regulace citlivosti čipu, ale jak jsem psal, nijak jsem se v tom nepatlal, problém jsem vyřešil koupí zrcadlovky.
Mimochodem, všechno má svý pro a proti a jsou určité typy fotografií, na který je lepší kompakt, např. ty dokumentační fotky práce, kde při většinou ne příliš dobrým osvětlení zůstává zachována velká hloubka ostrosti.

reagovat
Středa 16. května 2012 v 7:14 ® Mrakoš reakce na …

regulus> http://www.azfoto.cz/…_lupou/clona Takže tak: „U většiny kompaktních fotoaparátů je clona integrována spolu se závěrkou do jednoho zařízení…“

reagovat
Středa 16. května 2012 v 7:06 ® Mrakoš reakce na …

regulus> Snížení citlivosti čipu, to mě nenapadlo. Pak by byla clona zbytečná. Že to je dírková clona jsem tipoval podle toho že se to tak dělalo u kinofilmových kompaktů. Těch jsem pár rozflákaných viděl.

reagovat
Středa 16. května 2012 v 0:43 ® nnnap
nnnap

já myslím, že velká hloubka ostrosti s relativně světelným širokáčem je předností třeba pro bezprostřední reportáž. Takovou atmosféru, jako z navigace na zrcadlu nemám. Ať už to je přirozené světlo v místnostech, pěkné stíny, nenápadnost. Tam zase zrcadlo obtěžuje. Ruší. Lidi se mění, když na ně zamíříš velkej foťák. Cizí jsou úplně nasraní. Do těhle prdidigikrámů koukaj bez obav. Srovnávám to samozřejmě se světelností normálních zůmů.

reagovat
Středa 16. května 2012 v 0:11 ® regulus reakce na …
regulus

Mrakoš> popravdě nevím co myslíš dírkovou clonou??? Ošulit elektronikou myslím to, že je to v podstatě snížení citlivosti čipu elektronicky, nevyčuchal jsem jak konkrétně to je řešený, popravdě nijak jsem po tom intenzivně nepátral, ale fakt je, že mezi objektivem a čipem není žádná věc co by byť vzdáleně připomínala clonu, myslím tím iris a ani nic podobnýho, takže tyto objektivy mají vlastně jen jedno clonové číslo (myšleno opticky). To, že ultrazoomy který většinou mají tzv. makro umožňují u snímků focených z malé vzdálenosti rozmazání pozadí je sice fakt, ale hloubka ostrosti je čistě optická záležitost, takže z větší vzdálenosti je tento efekt prakticky nulovej, mimochodem díky malýmu rozměru čipu.
Pokud se týká toho, jakým způsobem se s čím dá pracovat, tak je to sice pravda, ale jen v rámci fyzikálních zákonů.

reagovat
Středa 16. května 2012 v 0:08 ® Tino reakce na …
Tino

osprey> he, doma mám meoptu a na chalupě prakticu (?). Asi před dvěma roky mě to zase chytlo, tak jsem nakoupil chemii a vyvolával svitky. Včetně vyvolání filmu (ředění na jemné zrno). Byla s tím spousta práce a jeden svitkáč (focený dírkovkou) jsem podělal, protože jsem měl málo vývojky a špatně jsem otáčel…

zlaté digi…

ale na druhou stranu… fotky mám na dvou discích v zrcadle (kopie každý den), ale přesto jsem začal vyrábět fotoknihy u BLURBu. Povedený SW (lepší než CEWE) a pěkný tisk.

reagovat
Úterý 15. května 2012 ve 23:58 ® osprey reakce na …
osprey

Tino> Jo, začínal jsem s Practicou, i jsem sám vyvolával (nikdy více).

Nechceš zvětšovák, nemůžu se ho zbavit? :-D

reagovat
Úterý 15. května 2012 ve 23:57 ® Tino reakce na …
Tino

Mrakoš> kompakty které jsem měl v ruce neměly clonu irisovou, ale dvě různé „dírky“, tedy základní a potom vyšší. Zkoumal jsem to u svého Lumíka, když jsem při namášknutí spouště slyšel takové cvaknutí. Tak jsem koukal do objektivu a ejhle – menší dírka…

clonu můžeš ošulit v fotošopu, ale jen z vyšší na nižší. A ještě je spousta práce s maskováním ;-)

reagovat
Úterý 15. května 2012 ve 23:52 ® Tino
Tino

osprey> nejlepší je začínat na manuálním kinofilmu – zenitu, praktice, či něčem podobném. To si rozmyslíš, jestli cvakat tuny (rozuměj 36) fotek, nebo nad každým záběrem přemýšlet jestli jo nebo ne… o extrému deskáčů se bavit ani nebudem. ;-)

ale co to vlastně píšu tobě… ty to znáš…

reagovat
Úterý 15. května 2012 ve 22:42 ® Mrakoš reakce na …

regulus> Nevím jestli jde clona ošulit elektronicky. Spíš bych řek že ne. Vždycky jsem měl za to že kompakty sice nemají irisovou clonu, ale nějakou rozhodně mají a to nejspíš dírkovou, umístěnou za objektivem. (nepitval jste někdo svůj kompakt?) V každým případě u kompaktů se s hloubkou ostrosti nepracuje nastavením clony, ale nastavením ohniska objektivu. Zvlášť u velkýho přiblížení se dá pozadí celkem rozmazat.

reagovat
Úterý 15. května 2012 ve 22:26 ® nnnap reakce na …
nnnap

TOMMY CATFISH> všechno špatně, ale to je dobře.

reagovat
Úterý 15. května 2012 v 17:29 ® ZN
ZN

TOMMY CATFISH> v pohodě, vůbec to neřeš. Foť.

reagovat
Úterý 15. května 2012 v 16:27 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> To mi neoponuješ. Ani jeden z nás neví, kolik procent kompaktů to má jak řešeno. Taky jsem nerozebíral, který z vlivů clony mám na mysli. Vztah mezi nastaveným clonovým číslem a expoziční dobou platí i u kompaktů, s tou hloubkou ostrosti máš asi pravdu (přinejmenším ve většině případů).

Proto jsem použil větu, že vliv clony není u kompaktů tak výrazný. Nicméně nastavovat se dá a přinejmenším expozici tím ovlivníš.

reagovat
Úterý 15. května 2012 v 15:59 ® regulus
regulus

osprey> „U kompaktu sice není její vliv až tolik výrazný …“ budu ti oponovat (pokud máš na mysli hloubku ostrosti), u kompaktu, alespoň u naprosté většiny, je její vliv žádný, drtivá většina kompaktů nemá klasickou iris clonu, ale je to šulený elektronicky, takže optickej efekt veškerej žádnej.

reagovat
Úterý 15. května 2012 ve 14:13 ® džigit

Libor> já nemyslel konkrétního ftáka,ale tak všeobecně.Podobnou akci u nás.
Mně je jasný,že to je náhoda a sériovka,ale vypadá to srandovně…

reagovat
Úterý 15. května 2012 ve 12:53 ® TOMMY CATFISH
TOMMY CATFISH

osprey> čo toto ?

reagovat
foto/forum/2012/th-img20483.jpg
Úterý 15. května 2012 ve 12:46 ® TOMMY CATFISH
TOMMY CATFISH

osprey> :-) vydno to na tvojej tvorbe

reagovat