Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 789.107 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 13. května 2012 v 1:53 ® džigit reakce na …

nnnap> a…

reagovat
Sobota 12. května 2012 ve 23:30 ® nnnap
nnnap

zajímavůstka zde http://zpravy.ihned.cz/…-miliony-eur

reagovat
Sobota 12. května 2012 ve 23:04 ® nnnap reakce na …
nnnap

Tino> čím fotíš? A v čem fotíš? Myslím výzbroj. Ploutve a tak. Do 10 metrů se rukama nedohrabeš.

K těm fotkám- těžko nějak hodnotit. Nedá se to jednoduše srovnávat s pozemskými fotkami. Je to něco jako dát si sprint na 100m do tunelu, tam něco blejsknout a valit zpět v čase tam +1sec. U fotky toho dna přemýšlím nad isem nebo expozicí nebo to je z 1,5 metru. Světla jak na fotbalovým stadiónu.

reagovat
Sobota 12. května 2012 ve 22:37 ® nnnap reakce na …
nnnap

Tino> řekněme 6.

reagovat
Sobota 12. května 2012 ve 22:05 ® Tino
Tino

no a ještě dvě… ty jsou o poznání jednodušší…

reagovat
foto/forum/2012/th-img20464.jpgfoto/forum/2012/th-img20465.jpg
Sobota 12. května 2012 ve 22:04 ® Tino
Tino

začal jsem dělat další fotoknihu z dovolené, tak se hrabu ve starých fotkách.

Je na tomto obrázku něco zvláštního?

Upozorňuju předem, že umělecké ambice se nedají očekávat u potápění na hubu v cca 10m :-)

reagovat
foto/forum/2012/th-img20463.jpg
Úterý 8. května 2012 v 10:44 ® Libor reakce na …
Libor

Doudleban> ahoj, a já myslím že to je správná cesta.

reagovat
Pondělí 7. května 2012 ve 21:32 ® Ftmči
Ftmči

Každopádně dík všem za reakce. Fotky upravuji v Gimpu, ale přiznám se bez mučení, že do těch softvarových úprav pronikám ztuha. Používám takové ty základní věci ořez, křivky a tak. Prostě mě to nebaví. Proto jsem nejšťastnější, když toho co nejvíc můžu řešit ještě před exponováním snímku. Když budu mít čas a chuť, zkusím tu oblohu vyřešit alá Libor :-) .

reagovat
Pondělí 7. května 2012 v 16:14 ® 

Já taky přiložim jednu z mnoha. Snažim cvakat co to dá.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20415.jpg
Pondělí 7. května 2012 ve 13:59 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> tou fotkou si mi vnuknul myšlenku, že bych se mohl jít taky podívat ven s fotákem a pokusit se o nějakou tu hmyzofotku :-) V týdnu jsem kropil trávník , který jsem zakládal a všiml si, že mi po té měsíční krajině běhá svižník...... nechtělo se mi tam šlapat :-)

reagovat
Pondělí 7. května 2012 ve 12:19 ® nnnap
nnnap

inspiroval se někdo nedělním měsícem? Já nemohl, já šel spát, ovíněn.

reagovat
Pondělí 7. května 2012 v 11:57 ® Libor
Libor

Stejně jako ZN-ka potěšila fotka z výletu na kolech, mě potěšila fotka chroustka, když jich min.týden lítaly stovky při teplém večeru. Nebyla to prča, jsou rychlí, a sluníčko zapadá taky taky rychle. Tohle je okamžik těsně před odletem. Škoda že jsem nestihl, rozevření krovek, byla to rychlost,překvapil mě. Chroustek letní (Amphimallon solstitialis).

reagovat
foto/forum/2012/th-img20414.jpg
Pondělí 7. května 2012 v 11:55 ® nnnap
nnnap

máš to pěkné Libore.

Tak a teď už jenom přepadnout pošťačku s důchody a hurá na koníček.:-D

Rezimé? Jde to, chce to mít hodně času a peněz.

Ostatně, kdo kdy tvořil klasické fotky ví, že také musel být trochu chemikem, věnovat tomu nemálo času, peněz do techniky, tady souhlas s MP éčkem. Chceš dokonalé fotky? Krvavě zapláčeš.

reagovat
Pondělí 7. května 2012 v 11:31 ® Libor
Libor

nnnap> gimp zadarmo, zoner za hubičku atd., ty to taky zvládnou. Navíc Doudleban není žádný zelenáč. Jo, já bych taky klonoval razítkem, nemám čas si s tím hrát, tak jen tak narychlo doprasení , chro,chro , mám tam nějakou auru,ale říkám je to narychlo:-)

reagovat
foto/forum/2012/th-img20413.jpg
Pondělí 7. května 2012 v 11:12 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Rada? mě osobně ten přepal nevadí. Je to součást fotky. A když bych to opravdu musel řešit softem, tak jednoznačně lokálně jak píše Libor. Názory typu „každý nemá photoshop“ apod. neberu. Pokud chci něco udělat k obrazu svému, tak si za tím jdu. Na polovičaté zásahy tu není místo. Pokud ano musím se smířit s tím, že to nebude dotažené do konce.

reagovat
Pondělí 7. května 2012 v 9:42 ® nnnap
nnnap

Libor> opravdu jsem neměl žádné ambice hledat barevnou pravdu tohoto, minimálně 4× přepočítaného snímku. A ze tří úprav oblohy, lehká, střední a výrazná, které jsem si na to dal, jsem, protože nevěda, co z toho vyleze ve finále, dal výrazné změny, aby to bylo na první pohled zřejmé, že se s tím dál dělat ještě spousta věcí. A vycházím z toho, že laici budou mít free nebo max kreklé editory a s fotošopem si nehrají.
Práce s maskami je fajn, ale když ne, tak jak vy byste na lokální opravu u tohoto druhu problému šli vy? To už je obecně ke všem. Protože lokální podexpozice tady nejde, opravdu tam nejsou žádný použitelný pixely, tak moje rada zní- naklonovat přiměřeně oblohu, no ale problém se žlutou kolem přepalu přetrvá, proto si myslím, že se o změnu barev neobejde. A co se týče mne, já bych se s tím, po tom, co jsem na tom už zkoušel provést, vykašlal a počkal na lepší světlo.

reagovat
Pondělí 7. května 2012 v 8:52 @ rliebzeit

tak jsem byl zase na pstruhách , je to ale bída řeka je prázdná, to nepamatuji. přidávám jednoho pstroužka v odlesku vodní hladiny a jednu klasiku

reagovat
foto/forum/2012/th-img20410.jpgfoto/forum/2012/th-img20411.jpg
Pondělí 7. května 2012 v 8:47 @ rliebzeit reakce na …

dost dobrý ,super fotka, mě se líbí

reagovat
Pondělí 7. května 2012 v 0:59 ® Libor
Libor

nnnape> ty jsi to moc přesaturoval, spoustu věcí jde dělat lokálně, i úpravy barev. Masky v tomto směru vedou.

reagovat
Neděle 6. května 2012 ve 22:34 ® nnnap reakce na …
nnnap

Doudleban> kolem toho přepalu je toho moc, to neupravíš snadno. Jak bych to vysvětlil, myslím žlutou auru kolem přepalu. Tam je zakopaný pes. A jakoukoliv úpravou to lezlo ven ještě víc. Ono to prakticky může za to, že ten snímek nemá cenu zachraňovat. Nemluvím o globálním tónu do zlatava. Ten ať zůstane klidně. Ale při řešení té autry v normálních editačních nástrojích šáhneš do celkového vyznění. Pak tě čeká celá kupa dílčích barevých úprav. Budeš honit zajíce.

reagovat
Neděle 6. května 2012 ve 22:27 ® Ftmči reakce na …
Ftmči

nnnap> Chtěl bych se zeptat na tu žlutou. Co je s ní v nepořádku? Díky zapadajícímu Slunci a odrazu světla od mraků to prostě nažloutlé bylo a mě to právě díky tomu přijde zajímavé.

reagovat
Neděle 6. května 2012 ve 22:00 ® nnnap
nnnap

samozřejmě. Jenom jsem mu naznačil, že s takto přepáleným místem , na rozdíl od všeobecného mýtu dá udělat úplně všechno. Jsou to jenom pixely. Může si dát práci, a já na to neměl čas a ni chuť, drbu se se svýma fotkama, a místo překlonovat, to může s kdejakým levným nebo free editorem nebo přidat vrstvu. To by z vás spíše mohlo vypadnout za radu a ne mi tu frkakt, že to je příšerné. To vím. Není to moje fotka. Ať si s tím pohraje. Teď mě čeká zpracovat vékendových cca 500 fotek, tak kdybych náhodou reagoval na nějaký dotaz drobnou ukázkou, vězte, že tam nebude ani vteřina času, kterou bych přidal ze sebe, a na víc k cizímu majetku. Proč.
A barevné úpravě se nevyhne. Daný snímek má mimo jiné velký problém v žluté barvě.
Tak vaše řešení pánové. Nemyslím že byste se srali s danou fotografií, ale jenom verbálně, postup. Jako třeba to trošku oříznout. Na ten bílý přepal přikápnout trošku šedé, prostě cokokoliv. To by mu mohlo pomoci a na to se ptal.

reagovat
Neděle 6. května 2012 ve 20:14 ® ZN reakce na …
ZN

nnnap> strašidelné, fakt.

reagovat
Sobota 5. května 2012 ve 21:19 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

nnnap> krásný příklad jak domršit úpravou fotku.

reagovat
Sobota 5. května 2012 ve 21:04 ® Ftmči reakce na …
Ftmči

nnnap> Ta upravená je na mě nějaká moc barevná, obzvlášť co se těch mraků týče. Tím klonováním by se to asi něják pořešit dalo. Já ten dotaz ale směřoval spíš na to, jak to řešit v terénu při pořizování snímku. Asi by to šlo i poskládáním více snímků s různou expozicí, ale obávám se, že to už z ruky neudržím ani náhodou.

reagovat
Sobota 5. května 2012 v 0:10 ® nnnap reakce na …
nnnap

Doudleban> je to dikital, takde šecko.
Jenom jako příklad. Trochu inteligentněji si nakloňuj tu oblohu, plus nějaké drobnosti kolem.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20403.jpg
Pátek 4. května 2012 ve 21:16 ® Ftmči
Ftmči

Po delší době sem také přispěji jedním obrázkem.

PS: Jak moc vám vadí ten přepal v levo? Dá se expozice takovéhle scény něják lépe vyřešit?

reagovat
foto/forum/2012/th-img20402.jpg
Čtvrtek 3. května 2012 ve 21:39 ® regulus
regulus

Mates(původní)> tys trefil hřebíček na hlavičku … :-D :-D :-D

reagovat
Čtvrtek 3. května 2012 ve 20:54 ® sus1

Nedavno jsem projížděl nějakou obcí a zahlédl jsem u cesty vykácenej ovocnej sad.Nedalo mě to a asi po 5 kilometrech jsem se vrátil a něco si tam nafotil.Nebylo tam k vidění v podstatě nic ale na mě to tak nějak ,, divně " působilo.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20399.jpg
Čtvrtek 3. května 2012 ve 14:52 ® nnnap
nnnap

no na to, jak tady nedávno byl učiněn výrazný autorský pokus, při prezentaci fotografií, by se to ticho dalo krájet. Přemýšlím, jestli to hustokruté ticho se ještě dá vysvětlit zdvořilostí … Bylo to pro nás, pánové.

reagovat