Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 789.148 zobrazení | 18.360 odpovědíTohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 2. května 2012 ve 22:50 ® osprey reakce na …
-
nnnap> Asi se mi to nějak rozostřilo
reagovat - Středa 2. května 2012 v 18:10 ® nnnap
-
jsem se chtěl,ospreyi, zeptat na ty fotky pod tvým nejnovějším článkem. Chápu, že ta štika je tak schválně. Ale co ty ostatní?
reagovat - Úterý 1. května 2012 ve 23:19 ® osprey reakce na …
-
ZN> nnnap> Jo, k té trávě jsem se ještě myšlenkově dostal.
Uvidíme, co bude příště
nnnap> Musel jsem ostřit ruku. Že vyletí z vody košík, to mě nenapadlo. Že to není ono, to vím. Ale občas je dobré poslechnout si názory druhých, proč. Díky.
reagovat - Úterý 1. května 2012 ve 23:02 ® nnnap reakce na …
-
ZN> ano, tráva je vynikající.
reagovat - Úterý 1. května 2012 ve 22:42 ® ZN reakce na …
-
nnnap> Degas na svých obrazech využíval techniku, nutící diváka přemýšlet. Baletky napůl z obrazu, tu trčí jen noha, tu jen část baletky, atd. Byl z toho patrný záměr, nechávalo to v člověku pocit určitého tajemna. U toho žabáka je to u mne jiné, vytahuje to pozornost ven, nedokáži se soustředit na to gró, na žabáka. Krom toho, další pozornost odpoutává ten klacek. Ta tráva by byl vzhledem neostrosti výborný skladebný prvek, který ruší jednoplánovost.
reagovat - Úterý 1. května 2012 ve 22:31 ® nnnap reakce na …
-
osprey> můžu? Ale jo. Začnu tou druhou. Potenciál té fotky je v košíčku, vytahující vodu. Té ruky tam je zbytečně moc. To by spravil ořez. Co ale nespravíš, to je ostření. Ostřilo to na ruku. Škoda, být to na košíček, mohla to být zajímavá fotka pro konzumenty nežabiček. Tady to zabila příliš malá hloubka ostrosti. Ale skoro nechápu, jaks to cvaks.
reagovat
Ta žabička- já nemám problém s kompozicí, ono i žabák si může myslet něco zajímavého a co se týče toho marasu okolo, pro mne to není omezení, neboli mínus té fotky, protože jak jsem už napsal u svého vyjádření k výsledkům fotosoutěže o žvížátkách, fotek z pitevních stolů je dost. Sám tuto techniku používám. Mé modelky jsou různé výrazné technické objekty, architektura, zahalené přírodou. Je to pro mne důležitý prvek. Člověka to nutí přemýšlet, uvědomovat si souvislosti… Tvému žabákovi věřím, že je z přírody. Raději se podívám na takovou to fotku. Té dvojky je škoda. - Úterý 1. května 2012 ve 22:09 ® osprey reakce na …
-
ZN> Dík za názor. Ruka natažená nad vodu, panel vyklopený do strany. Jinak to nešlo, dál doprava jsem nedosáhl. Vlevo vadil ten trs trávy.
To je jen vysvětlení provozních potíží, fotku to zachránit nemůže. Ta je, jaká je. Fakt je, že ten klacek nad tou žábou visí jak Damoklův meč.
reagovat - Úterý 1. května 2012 ve 21:57 ® ZN reakce na …
-
osprey> já fakt nijak nechci, ale u toho žabáka jsi celou fotku zazdils kompozicí. Kdyby se díval přímo, v pohodě. Ale takto, jak se dívá z fotky ven, tak mě to prostě mimo tu fotku vytahuje. Taky to dřevo nad ním je takové … Sorry
reagovat - Úterý 1. května 2012 ve 21:16 ® osprey
-
Dám sem dvě fotky. Ropušáka, se kterým jsem sdílel společný prostor při rybačce někdy před týdnem a jednu dnešní, která mi přijde trochu zajímavá. Nejedná se o ořezy, takto je to na celý čip.
Uvítám případně nějaký názor. Žabák mi přijde ucházející, tak ruka, řekněme, zajímavá, ale něco mi tam nesedí.
reagovat - Pátek 27. dubna 2012 v 9:33 ® nnnap reakce na …
-
džigit> třpytka, za hřbet a ven, ne? Polivka fajna!
reagovat - Pátek 27. dubna 2012 v 9:22 ® džigit reakce na …
-
nnnap> ta sviňa je na rule snad aj v zimě
reagovat - Pátek 27. dubna 2012 v 8:49 ® nnnap reakce na …
-
džigit> no jistě, kdo jiný by to též měl poznat, že
reagovat - Pátek 27. dubna 2012 v 8:46 ® džigit reakce na …
-
nnnap> že by Výškovice
reagovat - Pátek 27. dubna 2012 v 8:30 @ rliebzeit reakce na …
-
neboj, já vím co myslíš, tento rok chci fotit hlavně pstruhy a atmosféru kolem vody takovou malou serii. Jsem ze Šumavy a řeku mám skoro za domem tak proč to nevyužít
reagovat - Pátek 27. dubna 2012 v 1:23 ® nnnap reakce na …
-
rgb23> je tam párek. Ta větší kláda mohla mít tak kolem 35 cm. Ta menší po několika fotkách zdrhla. Si říkala- co dělá těm žábám, že tak před ním zdrhaj
reagovatSem francouz, či co.
- Pátek 27. dubna 2012 v 0:44 ® rgb23 reakce na …
-
nnnap> co tě žere, želvu bahenní u nás jen tak u vody necvakneš. Máš fotku alespoň nějaké želvy z přírody
reagovatŽe ji tam někdo pustil je druhá věc, btw, vypadá to jako kříženec Chrysemys picta a Trachemys scripta elegans. Polívka by z toho byla určitě dobrá
- Pátek 27. dubna 2012 v 0:15 ® nnnap
-
přátelé, fotek ryb se ode mne nedočkáte. Můj mozek se toulá po jiných kopcích. Ale mám z dnešního dne takový rozporuplný zážitek o který se chci podělit. Když sem si pochodil město a udělal si pár desítek svých mozkových uhlovodanů, řekl sem si- vole, jdi se projít k vodě… Tak sem zajel na jeden revír. Tak se šoulám, přemýšlím, jestli to ještě jsou brigády, či spíše už barbarství, ty vyřezané vrby, fotit není co, ani v okolí, říkám si vole, vrať se do města, tam je zajímavá příroda, už docházím na konec frééfototours, když tu dostanu ránu do čenichu přímo topolem. Možná by někdo byl vděčný za danný námět, ale zjistil sem, že má míra znechucení tvorem, kterého jsem viděl se opalovat 10 metrů ode mne, a jež se má podle mého nejhlubšího přesvědčení u nás pohybovat od terária po talíř, je taková, že jsem se nebyl ochoten ani zvohnout ani vůbec nic. Pouze dokumentační cvak, v silném protisvětle, který jsem musel dost znásilnit bodově v pře a podexpozicích, aby se to dalo vůbec rozlišit od kapřího hřbetu. Původně jsem myslel, že to dám do Pěsti, ale rozmyslel sem si provokovat odpočívající odboráře, a šoupnu to rači tu. Je to ve vodě? Je. Tak je to ryba a basta.
reagovat - Čtvrtek 26. dubna 2012 v 18:40 ® osprey
-
rliebzeit> Jasný. Rozhodně ti to nechci znechutit. Chtěl jsem tě jenom postrčit k tomu, abys nekoukal jen na tu rybu a pokoušel se na té fotce mít víc – barvy, světlo, atmosféru… Vím, že je to boj.
A nemusíš fotit jen pstruhy. I plotice je krásná ryba.
reagovat - Čtvrtek 26. dubna 2012 v 18:35 ® osprey reakce na …
-
ZN> Duháka v bublinách mám víckrát. Asi jsem při vybírání pospíchal, tenhle mi přišel ostrý. Určitě ostré jsou ty fotky, kde mu ta hlava trčí z bublin na stojáka. Sáhl jsem ale po jedné, co se tvářila víc dynamicky.
To je právě problém ryby. Zaostřit v pohybu s objektivem s malou hloubkou ostrosti, to chce expozici kolem tisíciny a ještě kus štěstí.
Mates> Souhlas. Ale v lednu na dírkách jsem tu žlutou věc „nabil“ a setrvačností jsem na ni odchytal i první týden sezóny. Kdykoli jsem se ji pokusil vystřídat, bylo to jen horší
No a uznej, že přepíchnout kvůli fotce rybu, to je eklhaft.
Včera už jsem chytal takového malého černého hajzlíka a tím jsem u nás s pstruhovláčkou skončil. Jediné, co mě na místní říčku vytáhne, by mohl být nějaký večerní sběr.
reagovat - Čtvrtek 26. dubna 2012 v 11:27 ® Mates(původní) reakce na …
-
osprey> Na tý fotce se sivenem je peklo ta žlutá věc
reagovat)
- Čtvrtek 26. dubna 2012 v 11:01 @ rliebzeit reakce na …
-
Jasně fotím pro radost a když se povede slušnější fotka jedna ze 400 set tak jsem rád a to říkám slušnější né výborná. Jasně že mám ambice, kdo by je neměl ambice. Zadostiučení je pro mne pěkná fotka a na tu perfektní si musím ještě počkat Po dlouhých létech jsem si našetřil na zrcadlo a prostě fotím s oblibou rybařinu. Bohužel naše pstruhová řeka Úhlava je prázdná bez čudly .Co nesežraly kormoráni to se vychytalo za první tři dny , takže žádné nové foto jsem bez záběru a bez fotky
reagovat - Čtvrtek 26. dubna 2012 v 9:15 ® ZN reakce na …
-
osprey> některé jsou fakt dobré, fakt. Platí o nich v podstatě to samé, jako jsem psal o té níže. U jedné je škoda, že je špatně zaostřená. Myslím tím toho duháka s bublinkama. To by byla hodně dobrá fotka, kdyby ten duhák byl ostrý. Ty bubliny tomu dávají šťávu.
Někdy je to k nasrání, ale nic s tím vpodstatě nejde dělat
reagovat - Středa 25. dubna 2012 ve 22:28 ® osprey
-
No a zbytek. Sivena to asi přepočítá a rozmaže. Ale jinak je to ostrá fotka a přes celý čip.
reagovat - Středa 25. dubna 2012 ve 22:17 ® osprey
- reagovat
- Středa 25. dubna 2012 ve 22:11 ® osprey
-
Protože kecat je vždycky snazší než dokázat, tak sem dám nějaké fotky, kde jsem snažil tam dodat něco víc než že jen tu rybu vyfotím. Pohyb, barvy, hloubka ostrosti, pozadí,…
Neříkám, že je to bůhvíco – prostě jen chci demonstrovat, o čem tu mluvím.
Mimochodem, poslední dobou nejvíc bojuju s pomalým autofocusem mé 20D. Zejména v kombinaci s pevnou stovkou, která má minimální hloubku ostrosti, ten foťák nestíhá a ty fotky pak nejsou ostré, jak by měly.
reagovat - Středa 25. dubna 2012 ve 21:58 ® Libor
-
na fotku duháka mám stejný názor jako Zet-eNko
reagovat - Středa 25. dubna 2012 ve 21:57 ® Libor
-
Dnes jsem si udělal radost, kus plastu za 220kč, krytka objektivu 77mm.
reagovat - Středa 25. dubna 2012 ve 21:55 ® Tino
-
tak nevím, pro mě fotit ryby je podobné jako fotit akty. Ryb tolik neulovím, takže mám radost z každé z nich a nemyslím na to, že bych je ještě mohl fotit. U aktů je to asi nedostatkem modelek, nápadů a asi i vůle něco s tím dělat.
Takže obdivuji fotografy obou témat
reagovat - Středa 25. dubna 2012 v 19:57 ® osprey
-
nnnap> Není to špatná fotka. Jenom je to přesně to, co vyfotíš skoro pokaždé.
Zdálo se mi, že kolega si klade dost vysoké ambice, tak mu naznačuju, že cesta je ještě dlouhá
I pro mě.
reagovat - Středa 25. dubna 2012 ve 13:15 ® ZN
-
rliebzeit> ta první fotka se mi líbí. Ničím neurazí, dobře udělaná, jinak viz nnnap. Myslím, že takové fotky na web patří, je to určitě velký webový nadprůměr.
reagovat