Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 789.201 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 30. března 2012 ve 12:34 ® MP-E65mm reakce na …
-
nnnap> ty máš např. pět stejných fotek s rozdílem tonality, nebo různých expozičních hodnot atd?. Jako jednu pro sebe, jednu pro babičku, jednu pro bráchu atd. sorry, jen se tě snažím pochopit
reagovata evidentně mi to dělá problém
- Pátek 30. března 2012 ve 12:19 ® nnnap reakce na …
-
MP-E65mm> ne, myslel jsem upravenou v lajtrům, z RAW do nabídnutého TIFF, což je krásné, pak přepal do jpeg, což mi slouží pro rychlou orientaci ve výsledných fotografiích. Protože používám stejná čísla a fotografie nepřejmenovávám,pouze doplňuji písmenka na konec, v určitém kódu, takže mám přehled z jakého editoru a v jakém stupni rozpracovanosti vznikla. Řadí se mi vedle sebe. Dá se pak dobře vybrat třeba z 5 variant. Jsou tam rozdíly. Já třeba dělám pro sebe fotografie pocitové. A tam malá změna v barvách a nic mi to už neříká.
No mrdník bude vtom uložení v 16 bitech. To mi je jasný. Právě sem se chtěl zeptat, těch co pracují s lajtrůmem, jestli nemaj problém se zobrazováním v tomto formátu. Až se dozvím, jak v lajtrům na ejpeg, tak to bude, možná, minulost. Ale v jiném softu, třeba v tom starým fotošopu, masakr.
reagovat - Pátek 30. března 2012 ve 12:08 ® nnnap reakce na …
-
Libor> no právě tápu v tom, co je výsledný produkt. A co se děje se stejným číslem snímku. Je mi jasné, že si udělám neskutečný mrdník ve fotkách, když nějaké nastavení nepochopím správně. Tady mi nabízí export pouze do tiff a ještě jednoho fotošopáckýho formátu. Vůbec netuším, co se děje s originálním doprovodným jpegem, jestli jsou úpravy aplikovány i na něj nebo ne, pro mne je důležité, aby to nepřepsalo originální čísla z fotoaparátu, páč se už nikdy k originálním rawům na divkách nedohrabu. Prostě já mám mrdník v tom, že zatím neznám cesty páně. Ten profil ProPhotoRGB je výsledný profil z lajtrůmu. Jako nejvyšší možná kvalita z jeho výstupu. 16 bitů. Jo a prosím tě, jak uložím práci do jpeg. Prostě mám klasicky rozdělanou fotku, chci ji ukončit a hodit za hlavu, pro normální používání. Prostě mě u ní nezajímá TIFF, originální RAW pouze jako zdroj na divku a jpeg k vínu.
reagovat - Pátek 30. března 2012 ve 12:01 ® MP-E65mm reakce na …
-
nnnap> rozumím tomu správně že vezmeš fotku ze stroje v jpg proženeš ji softem a na výstupu je patrná degradace? A to u všech softů co jsi zkoušel?
reagovat - Pátek 30. března 2012 v 11:54 ® nnnap reakce na …
-
MP-E65mm> cvakám to do raw+jpeg. Při pořizování mi velikost dat nevadí. Mám po kapsách 6–8 karet
reagovatI ten jpeg pak upravuji. Když už do toho šahám kvůli rovince a tak… tak rovnou nějaký korekce, šumy, doostření. To hlavně.
- Pátek 30. března 2012 v 11:43 ® Libor
-
nnnap> ne, pozor, lightroom jpg umí v poho. Anebo hromadně do jpg exportuje.
Co to je vůbec to ProPhotoRGB? to je název barevného profilu nebo nějaký program?
reagovat - Pátek 30. března 2012 v 11:23 ® MP-E65mm reakce na …
-
nnnap> proč to nestřílíš rovnou do jpg? rodinné cvaky, jak říkáš.
reagovat - Pátek 30. března 2012 v 11:07 ® nnnap reakce na …
-
Libor> rozumím tomu tak, že lajtrum jpeg neumí. Tedy ukládám do TIFF v ProPhotoRGB, následně měním na jpeg třeba v fotošopu do 8bitovýho, co mi nabídne, teď nevím z hlavy, co to byl za profil, ale standardní, a výsledek žalostný. Předpokládal jsem, že by to zrovna u nich, adobe, mělo frčet. Třeba TIFF z Dimaže, což je stará firemní vykopávka pro minoltí rawy a uložení do ejpeg je pro mne k nerozeznání. To nestojí za řeč. Já si právě myslím, že to způsobují barevné profily. Právě by mne zajímalo, jestli nenarážíte někde na mantinely použití, při vašich publikacích. Já tu vidím problém při užití 16 bitovým ProPhotoRGB a kompabilitě jiných grafických softů.
reagovat - Pátek 30. března 2012 v 10:51 ® Libor reakce na …
-
nnnap> tak to máš nějak blbě nastavený, sázel bych že barevné profily.. .
A zrovna v tom čem píšeš, má lightroom hodně co nabídnout. Já to taky moc nechápal, něco mi před koupí radil kolega tomashr, ale jak říkám, jsem spokojený.
reagovat - Pátek 30. března 2012 v 10:31 ® nnnap reakce na …
-
Libor> totálně mi to rozhodí barvičky. Až sem čuměl. To není o nuancích, to bylo o titanik.
Ano, vypadá to, že lajtrum splní mé potřeby. Třídění, filtrace, hodnocení, úpravy perspektiv… Jenom se mi musí zažrat pod kůži jeho filozofie. Naprosto musím mít pod kontrolu cesty souborů po počítači. Tady zatím tápu. Tuším, že vše je správně, že to nedělali blbci, jenom musím vědět kde co a jak. Protože, jak píšu, nedělám jenom mona lízy, ale i běžnou reportáž pro babičky, tetu, druhou tetu, ségru, sebe , mamku mých dětí, … Je to video z fotek. Je to třeba strávený půlden na nějakém zajímavém místě nebo s příjemnými lidmi za půlhodinky, nebo týden v alpách za 4 hoďky.
reagovat
Jako samozřejmě, že si taky svoji mona lízu cvaknu, ale to je minoritou v mém focení. Tedy taky je to hromada cvaků, ale v porovnání s těmi video fotosekvencemi, zlomek. A zpracovat to znamená jenom nespat. Nic víc. Aktuálně by má fotka s vyretušovanýma červenýma očima lhala - Pátek 30. března 2012 v 10:23 ® MP-E65mm reakce na …
-
nnnap> pouze vystup z Canonu
reagovatjinak souhlas s Liborem.
- Pátek 30. března 2012 v 10:19 ® Libor
-
nnnap> ani nemrkej, to neumí. Ty taky uděláš takovou volovinu a koupíš minoltu
reagovat– to byl jen vtip
- Pátek 30. března 2012 v 10:18 ® nnnap reakce na …
-
MP-E65mm> jdu na to mrknout. Jestli bude umět MRW. Ale asik ne.
reagovat - Pátek 30. března 2012 v 10:15 ® Libor reakce na …
-
nnnap> mám od podzimu lightroom 3.6 a nemůžu si to vynachválit. Hlavně rychlé třídění, promazání, výběr těch nej atd. Vyvolání samotného rawu taky super. Koupil jsem ho výhodně, adobe dělá dost často různé slevové akce.
TIFF přeložený do jpegu je nepoužitelný? Proč??
reagovat - Pátek 30. března 2012 v 10:11 ® MP-E65mm reakce na …
-
nnnap> RAW= digital photo profesional(Canon) → TIFF, úpravy na web Zoner z Tiffu. Hromadný úpravy nepoužívám, hromadně nefotím
reagovat - Pátek 30. března 2012 v 9:56 ® nnnap
-
a co softík, kluci, jaký používáte?
reagovat
Já jsem zakotvil na léta u ašampo foto kommander, což bylo naprosto vynikající řešení pro úpravu fotek z digi krámů. Jako mobily, kompakty a canony to zvládalo bravurně. Hromadná úprava fotek, velice použitelně. K tomu muzika, organizace, ovládání apod.
Ovšem na hromadnou úpravu jpegu z mé minolty je to nepoužitelný. To už neupravuje, to už kurví.
Hledám tedy jiný softík. Zatím zkouším zoner, vyhovuje mi individuální nastavení pro hromadnou úpravu, ale zase neumí minolťáckej MRW.
Tedy současně zkouším lajtrum, trojku, štverka prý neumí Xpéčka. No je to docela běs, potřebuji se rychle zorientovat a todle má jinou logiku. Neříkám že špatnou. Jinou. Hromadné úpravy to asi má, musím si najít logiku, jakou to obsahuje, filosofii. Největší plus bude nešáhnutej originál, metadata všude ssebou. Jo, pěkný. To mě zlobilo všude jinde, že k další stejné kopii z RAWu nedojdu. No ale k čemu mi to je, když TIFF přeložený do jpegu je nepoužitelný. Já něco splácám v 16 bitovým prostoru a výsledek je vidět akorát na mém monitoru a možná v tisku. Stojí mi za to archivace 35MB souborů? To je 20ti násobek jpegu v max. Jo a fotošop se mi válí doma v šuplíku, ten nechci. To je k ničemu. Dokonce ani na převod z lajtrumováckýho ProPhotoRGB do jeho jpegu se nehodí.
Jako proč se srát s fotkama v jiném profilu jak 12 nebo 8 bitovém, když 99,9% použití je na fotogalerie, případně na televizory, případně na tisk fotky za 1,90 Kč/ks max?
Tak jestli máte nějaké osobní postřehy k softům, podělte se s námi. Ti pudlíci ve fotosoutěži by to taky moc a moc potřebovali. - Čtvrtek 29. března 2012 ve 22:47 ® nnnap
-
díky kluci. Internet mám.
reagovatTo jenom naokraj. To bych nebyl úplně já, kdybych nesledoval ještě nějaký postranní úmysl. Já už jsem to zmínil- podle mne se jedná o jeden a ten sám výrobek od jednoho rudého číňana. Je pro mne pikantní ta akce –20% z 990
a solidní nabídka za 150. Amazon za to chce 90 kaček. Když si vemu, co chcou za normální krytku, tak ještě kilo ušetřím.
Jako je super jak 20× nabobtná hodnota čínskýho krámu po cestě do evropy. A věřím tomu, že i ten číňan si u té padesátikoruny musí připadat jako zloděj. Evropu si rozeberou všichni ze všech stran. Tady sociálně politicko ekonomo eko humánní demence dosáhla úrovně, kdy padají říše.
Ale vážně- myslím si o tom, že to bude krám, hlavně se předposírám z toho, že to bude padat, což mne bude iritovat značně, co se týče nastavení- nechci to na běžné focení, to 7D zvládá solidně, ale do posraných tělocvičen, kde jezdíme s klukem na turnaje a pár jich je na mrtvici, to je kombinace barevné palubky, několika druhů výbojek a do toho ještě pásy denního světla, prostě minule jsem si už do ní vzal zas turistickou navigaci na focení, protože nervy mám jenom troje. A jinak 150 kaček fakt neřeším. To jsem projel dnes na cestě na oběd. Tam.
Sólo to kupovat nebudu, ale mám v merku nějaký stativ, tak až se rozhoupu, tak si ji přihodím. Papírek je fajn, ale už tak mám v brašně dost bordelu.
- Čtvrtek 29. března 2012 v 17:07 ® brčkoo reakce na …
-
nnnap: Ještě bych dodal pár slov k té „úžasné“ krytce na objektiv. Mě osobně to přijde jako hrozné vyhazování peněz. Myslím, že lze vyvážit bílou barvu mnoha jinými a hlavně levnějšími způsoby. Ať už to je focení do formátu raw, či použít šedý papír, který doporučuje ZN.
Přeposílám odkaz na jeden článek. Snad ti trochu ulehčí rozhodování při pořizování krytky ( http://www.martinkozak.com/?… )
reagovat - Čtvrtek 29. března 2012 v 10:15 ® ZN reakce na …
-
nnnap> nikdy jsem to nepoužíval, takže nemůžu soudil. Ale co používám já, tak to je čtvrtka šedýhom papíru (vytržený první list ze školního sešitu). To funguje spolehlivě mnoho let
reagovat - Čtvrtek 29. března 2012 v 0:20 ® regulus reakce na …
-
nnnap> uvažoval jsem o tom, ale protože to není nezbytný, tak jsem to neobjednal. Každopádně bych to objednal u čangošů, protože je to úplně to samý co u nás a bez přirážky. Zda to používat či ne, je otázka, furt měřit je pitomina, ale zase úplně nesouhlasím s Liborem, někdy je situace, nutno říct že ne často, kdy to ta automatika nastaví na pytel, je sice fakt, že to jde doladit při „vyvolání“ RAWu, ale alespoň mě se to moc nedaří, dycky je to blbě. Praktický zkušenosti nula, ale zase za těch pár peněz to na vyzkoušení stojí, pokud si tedy myslíš, že to budeš aspoň občas používat.
reagovat - Středa 28. března 2012 ve 22:41 ® nnnap reakce na …
-
Libor> tak tam byla ještě jedna skrytá pointa v tom, že se jedná o jeden a ten sám výrobek, který vozí od čongů za do 3$/ks. Max.
reagovat
Jezdím s klukem po turnajích a pár fotek mu nacvakám. Právě, že v těch halách je taký brajgl v teplotách, že v některých laboruji i 10 minut, než se trochu trefím.
Jinak RAW používám jako archivní médium. Ta minolta nemá špatnej jpeg výstup. S rawem si hraji na vybraných snímcích. Takové ty běžné reportážní cvaky, tak s tím bych se nepiplal. Proto ta snaha, mít použitelnej jpeg. A moc bych se s tím nesral- jednou nácvak, podívat se a pak cvakat. Ty světelný podmínky v tělocvičnách bývaj konstantní. Za ty 4 piva, není vůbec důvod přemýšlet o penězích. - Středa 28. března 2012 ve 22:18 ® Libor reakce na …
-
nnnap> zdar, vidím to poprvé a pohlížím na to jako na nesmysl za který je třeba vyhodit peníz.
Fotím do RAWu a pak si jezdcem doladím co potřebuji. Někdy se mi jeví lepší foto teplejší, jindy naopak. A hlavně bílou definuji a říkám editoru která bílá je skutečně bílá.. a ono to pak srovná i super kontrast.
A jsou často situace kdy se osvětlení mění jen změnou scény (jednou u okna, podruhé u zdi osvětlené žárovkou)
Pořád nasazovat a měřit, a uteče ti dobrý záběr
reagovatNehledě na to, že bych ji brzo někde ztratil.
- Středa 28. března 2012 v 15:33 ® nnnap
-
přišlo by mi praktický, protože si fotím kluka v kdejakých halách, si pořídit krytku na vyvážení bílé. Neslibuji si od toho zázraky, ale se mi už také nechce nacvakat 10 zkušebních fotografií a hledat to správné.
Hodím sem pro zajímavost které bych zkusil. Váhám mezi touto se slevou http://www.2005.cz/eshop/?… nebo touto beze slevy http://www.daganet.cz/…-p-1139.html
nebo přemýšlím, či si to neobjednat přímo u číňanů a nechat poslat i s dopravou zdarma za cca 60 kaček.
Co vy a bílá?
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 10:52 ® MP-E65mm reakce na …
-
Libor> a srovnej si tu hladinu
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 10:52 ® MP-E65mm reakce na …
-
Libor> Ty woe ty si wostrej, tak jsme se z manželkou zasmáli. Mimochodem, nemá to nějaký vedlejší smysl, jako že nás máš v .........
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 9:54 ® Bigpista reakce na …
-
Libor> Ještě nebylo zahájení a ty už koupeš kačeny!
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 0:49 ® osprey reakce na …
-
Libor> Pěkný akvabely
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 0:16 ® Libor reakce na …
-
osprey> dávám fotku styl boublekýbl, aneb dva kosové pro zítřejší den
Recept na tuto fotku: 1× plechovka kukuřice bonduel
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 0:10 ® osprey reakce na …
-
Libor> Dnes jsem asi něco vyfotil. Styl kýbl. Dosud nestaženo.
reagovat - Čtvrtek 22. března 2012 ve 23:27 ® Libor
-
Čau kluci, nikdo nefotíte? Já nestíhám. Už dlouho jsem neslyšel zvuk závěrky.. .
reagovat