Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 789.269 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 22. února 2012 ve 22:52 ® nnnap reakce na …
-
nnnap> tak co se týká ruského skla. Jak to šlo jsem přešel ze zenita na praktiku. Takže už si moc nepametám. Ale jedna z mých úchylek je se prohrabávat drahokamy. A na to mám kusově dělaný refraktometr právě z ruska. Blbý kousek skla ale na 2–4× vyšší úrovni jak emerický. Takže jak kere sklo umyjou, běžnou optiku nepodceňuji, ale ani nepřeceňuji.
reagovat - Středa 22. února 2012 ve 22:46 ® nnnap reakce na …
-
regulus> moment, poslouchám právě pražákům těm je tu hej…
reagovat - Středa 22. února 2012 ve 22:30 ® regulus reakce na …
-
nnnap> rusi ve svý podstatě kopčili Jenu, jen to dělali tak trochu po svým, festovní, těžký a popravdě ne až tak dokonale zpracovaný (myslím tím spíš, že si nepotrpěli na serepetičky). Jak moc to byly opravdu kopie německejch a možná i jinejch objektivů netuším, vcelku mě to nezajímalo, ono se toho o rusech asi říkalo víc než byla pravda, neměli jsme je rádi. Pokud se mi doneslo, tak byl dobrej jeden ze širokáčů, jedna ta padesátka a popravdě ta moja dvoustovka taky není špatná. Jinak přehled máš tady http://otabouska.vellum.cz/objektivy.htm
Mimochodem před lety jsem měl v ruce i tem jejich šílenej zrcadlovej teleobjektiv, to bylo taky большое устройство, ale z druhý strany na astrofoto to blbý bejt nemuselo. Konec konců oni to vyrábí furt a tím pádem to asi někdo kupuje.
reagovat - Středa 22. února 2012 ve 21:13 ® nnnap reakce na …
-
regulus> to určitě vyhrabu. Počítám s tím zvětšením a světelností. A vůbec mi přijde stará DSLR s polovičním čipem jako bombovní kombinace ke starým kinofilmovým sklům. Momentálně doslova uchcávám nad snímky skla, co mi dovalí dodom. Mám tam i nějaké rusáky.
reagovat - Středa 22. února 2012 ve 21:10 ® Libor
-
čau kluci, téma svět se v prdel obrací
, dnes od 20:00
http://www.ceskatelevize.cz/…is-odhaleni/
reagovat - Středa 22. února 2012 ve 20:41 ® regulus reakce na …
-
nnnap> no jo, starý skla něco váží, hold je to kovový a skleněný …
Mimochodem ta 300/4 má přes 2 kg, takže to určitě není sklo na túry, pravda moc používaný není, ale zase z druhý strany chleba to nežere a vodu nepije.
Mimochodem ta 135 je taky slušný sklo, není to moc těžký, a na cropu je to fakticky dvoukilo s clonou 2,8, což vůbec není špatný. Na E Bay seženeš redukci dá se říct z čehokoliv na cokoliv pokud to nějak jde, v případě tý tvý Minolty, pokud to má bajonet AF by to dle internetovejch zdrojů jít mělo. Redukce je za pusu mezi 10 a 15$ i s cestou z čangova. Asi stojí za to ho najít.
reagovat - Středa 22. února 2012 v 19:14 ® nnnap reakce na …
-
nnnap> ups, 865gr
reagovat - Středa 22. února 2012 v 18:50 ® nnnap reakce na …
-
regulus> díky. Právě sem se chystal fórum poděkovat za lakotu. Takže si to zachránil. Byla to minuta
Nicméně shrnul sem si sám. Rozhodl jsem se pro jetou Minoltu 7D a vzal si k ní historickej kousek, tak 700 gramů poctivýho skla a plechu. Trochu ujíždím na zpracování.Od praktiky mám také nějaké sklo, už sice nevím kde, ale myslím, že kromě základní padesátky mám i 135. Pevnou.
reagovat - Středa 22. února 2012 v 18:42 ® regulus
-
nnnap> no nějaký zkušenosti by tady byly, spíš by mě zajímalo, co bys chtěl vědět, bo jsem ten tvůj příspěvek moc nepobral.
Mám Canon EOS 50D a důvod ke koupi právě Canonu (rozhodoval jsem se mezi Canonem a Nikonem) byl fakt, že se na něj dají pomocí redukce přidělat starý prakticový objektivy M42, který mám včetně foťáku ještě z dob kinofilmu.
Takže když to shrnu pro začátek, jak je všeobecně známo, soudruzi v NDR ty objektivy tak úplně super nedělali, nicméně v průměru to bylo hodně slušný. Jsou skla co nejsou žádná hitparáda a jsou i takový co jsou výborný a často i líp. Osobně vlastním suprovej CZJ Pancolar 50/1,8 a i Pentacon 50/1,8 a je mezi nimi obrovskej rozdíl. Ani by mne nenapadlo vyhazovat prachy za Canoňáckou pevnou padesátku. Dál mám Pentacon 29/2,8, 135/2,8, ruskej Jupiter 200/4 a Pentacon 300/4. Používám redukci s EMF čipem, dává to foťáku informaci o ohnisku a nejnižší cloně, nicméně stejně to musíš při focení nastavit růčo. Obecně když to vezmu dokola a kolem, je to úplně stejný nebo hodně podobný, jako když jsem fotil s Prakticou, je to otázka zvyku. Na rychlý fotky to je míň vhodný, ale u fotek kde máš na přípravu dost času (třeba nádraží protože se nehejbe) lze dosáhnout často i lepších výsledků než originálníma objektivama, ale nedá se to říct o všem. Některý z těch objektivů mají příjemnej bokeh, takže jsou vhodný pro fotky, kde chceš mít příjemně rozostřený pozadí, prostě má to svoje kouzlo, svý výhody i nevýhody. Kdybych tušil před tak 5–10 lety co bude, tak jsem měl spoustu vynikajících objektivů doslova za pár korun, protože lidi s nástupem digitálů se toho zbavovali za směšný částky, s nástupem redukcí zas naopak vylítly ceny raketově nahoru.Když tak dotaz konkretizuj.
reagovat - Úterý 21. února 2012 ve 14:17 ® Tino reakce na …
-
nnnap> tu žlutou bestii by ještě šlo
reagovat - Pondělí 20. února 2012 ve 21:30 ® sus1
-
Ukázat a pochlubit se kamarádům u pivka 13×20 je parádní.
reagovat - Pondělí 20. února 2012 ve 21:16 ® nnnap reakce na …
-
Tino> obávám se, že není co zachránit.
reagovat - Pondělí 20. února 2012 ve 21:05 ® Tino
-
osprey> řezal jsem a řezal…
sorry za prznění fotek
reagovat - Pondělí 20. února 2012 ve 21:00 ® sus1
-
Dneska jsem něco fotil mobilem ale ty woe?!!to je hrůza.
reagovatJak je člověk zvyklej na něco jinýho,tak …
- Pondělí 20. února 2012 ve 12:57 ® osprey reakce na …
-
ZN> Není to žádná díra do světa. Fotil jsem ten den jednu jedinou rybu. Jsou v té sárii fotky klasičtější, možná i líbivější. Tady mě zaujala ta hra barev – málokdy se v dírce zrcadlí něco červeného. Dokonce ani nevím, co to bylo za věc. Dobře zvládnutý dokument bych taky viděl jinak. Tohle je taková „jiná než běžná“ fotka. Dá se nad ní diskutovat. Proto jsem ji sem dal.
regulus> Věř, že neleží.
reagovat - Pondělí 20. února 2012 v 11:04 ® ZN reakce na …
-
osprey> něco mi na tom vadí. Nevím přesně co, musím trochu s odstupem. Ale asi to bude tím, že u těchto fotek neočekávám nějaké „umění“, ale dobře zvládnutý dokument. Nevím, ještě se vrátím.
reagovat - Pondělí 20. února 2012 v 9:43 ® Libor reakce na …
-
osprey> dobrá
reagovat - Pondělí 20. února 2012 v 0:25 ® regulus reakce na …
-
osprey> leží tam jak chcíplej vorvaň …
reagovat - Neděle 19. února 2012 ve 23:28 ® osprey
-
Fotka ryby. Ve zdejší rubrice nedostatkové zboží
reagovat - Pátek 17. února 2012 v 18:48 ® nnnap reakce na …
-
MP-E65mm> díky.
reagovat - Pátek 17. února 2012 v 17:47 ® MP-E65mm
-
nnnap> není nad to být stručný a přímočarý, tady nejsme na fejzbůku, soudě dle tvý potřeb vyprazdnování. Ale když už jsem ty hovna přečetl, tak ti přeju hodně štěstí
reagovat - Pátek 17. února 2012 ve 14:17 ® TOMMY CATFISH reakce na …
-
lunimus>
reagovatno to je dobrý nápad
ja väčšinou hľadám dobré miesto kde by dobre fotka vynikla napr pri tej mrene som ju odfotil v ruke aby pekne vyniklo jej telo lebo keby som ju dal na trávu tak by to nevyzerako tak dobre no človeku sa to môže zdať dobre alebo zle
- Pátek 17. února 2012 ve 14:05 ® lunimus reakce na …
-
TOMMY CATFISH> to je zakladna chyba majitelov digitalov … nacvakaju neskutocnu seriu fotiek s umyslom „snad nieco vyjde – ostatne vyhodim“ ale potom sa i tak nic nevyhodi, lebo tu ma teta dobry nos, tu sa stryko smeje, atd … a zrazu ma clovek zapratany disk zlymi fotkami, ktore nevymaze … ovela lepsie je pozriet do hladaciku (alebo na displej), porozmyslat, ako fotka vyzera, ako by mohla vyzerat, co nou chcem povedat a dosiahnut … a az potom cvaknut … predstav si, ze kazde stlacenie spuste by ta malo stat jedno € … uvidis, o kolko viac a o kolko lepsich fotiek budes mat urobenych
reagovat - Pátek 17. února 2012 ve 13:56 ® TOMMY CATFISH reakce na …
-
lunimus>
reagovatnooo musim kupiť buď nejakú dobrú nabíjačku alebo nové nabíjateľné batérie lebo sa mi nechcu nabíjať a preto fotky rýchlo robím aby som ich čo najviac spravil a vybral tie najlepšie
- Pátek 17. února 2012 ve 13:47 ® lunimus reakce na …
-
TOMMY CATFISH> jj … nie je ani tak dolezite to, aku mas masinku v rukach, ale to, ako s nou dokazes pracovat …
reagovat - Pátek 17. února 2012 ve 13:38 ® TOMMY CATFISH reakce na …
-
lunimus>
reagovattak sa s ním musím oveľa viac pohrať ako doteraz
- Pátek 17. února 2012 ve 13:24 ® lunimus reakce na …
-
TOMMY CATFISH> tak ako pisal nnnap … kompoziciu urcujes ty .. to je to, ako a co vidis vhladaciku (rozlozenie objektov po ploche snimaca/fotografie) a s tou sa da hrat aj pri mobile … druha vec je uroven fotaku … co a v akej miere dokaze … napr. mobil ti zarucene nezvladne protisvetlo … a i ked tvoj fotak je nahodou len uplny automat, mal by si ho vediet donutit pouzit dlhsi cas napr vypnutim blesku, alebo ak ti to umoznuje – vyberom nizsieho ISO (tym znizis aj sum) a je vseobecne este vela finticiek, ktorymi sa da aj s kompaktom spravit relativne slusny zaber
reagovat - Pátek 17. února 2012 ve 13:04 ® TOMMY CATFISH reakce na …
-
nnnap> no musím si zobráť manuál toho mojho foťáku a poriadne si ho preštudovať že čo dokáže
reagovat - Pátek 17. února 2012 ve 12:54 ® nnnap reakce na …
-
TOMMY CATFISH> kompozici určuješ ty, no a i levné kompakty mají manuální provoz nebo pro tebe lépe programy s prioritou clony a času. Tam lze, byť omezeně, pracovat s hloubkou ostrosti.
reagovat - Pátek 17. února 2012 ve 12:46 ® TOMMY CATFISH
-
nnnap> no ale musí byť lepší foťák aj ale tak ten nebude asi tak skoro…
reagovat