Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 789.308 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 5. února 2012 v 10:38 ® lunimus reakce na …

sus1> a ak sa ti to takto paci, tak chod svojou cestou a zdokonaluj sa v tom, co sa ti paci :-)

reagovat
Neděle 5. února 2012 v 10:37 ® lunimus reakce na …

sus1> :-) … to je zaklad … ono to mozno znie trochu sebecky, ale fotim v prvom rade to a tak, ako sa to mne samemu paci … samozrejme sa posuvam stale dalej v technike, kompozicii atd. a mnohe fotky, z ktorych som bol volakedy nadseny sa mi dnes uz tak moc nepozdavaju :-) … a ako som povedal, mne osobne pride ta fotka vzhladom na absenciu tienov taka plocha … chyba tam vyjadrenie priestoru … ale je stovka ludi, ktorym sa to bude aj tu pacit … a nic si z toho nerob, ze my (takmer vsetci) co sme tu ti tu fotku kritizujeme … ani Picasovi 2/3 ludi nerozumie a z tej jednej tretiny, ktora sa tvari, ze mu rozumie sa jednej polovici tiez nepaci, ale chcu byt IN :-) to mas podobne, ako v casoch, ked nastal boom s panom prstenov, vsetci sa zrazu zacali bit do prs, aki su oni Toolkienologovia, ale netusia nic o Silmarione, Hobitovi atd :-)

reagovat
Neděle 5. února 2012 v 10:18 ® sus1

lunimus> Jo, mě se to líbí, i když po čase na tom třeba taky něco najdu,ale na výstavu s tim nechodim,takže … :-)

reagovat
Neděle 5. února 2012 v 10:00 ® sus1

regulus> Protože se tu jinak nemluví,než když se sem dá kýč?! : ))))

Jestli myslíš kompozici,tak jsem stál jednou nohou ve vodě( –21 st.),seděl v podřepu a fotil na ohnisko 17,menší bohužel nemam,zatim.Couvat nešlo,strom,bordel okolo,… tohle bylo jediné místo,kde to vypadalo,tak jak to vypadá.

reagovat
foto/forum/2012/th-img19686.jpg
Neděle 5. února 2012 v 9:37 ® džigit reakce na …

sus1> je to marne je to marne je to marne.Z prdele jsem to ukázal pár kamarádům v robotě.Každý fotí,ale jen tak na doma a pro radost a tohle se nelíbí nikomu!!! Hezký motiv,ale něco jim tam nesedělo…Prostě nepřirozené!!!

reagovat
Neděle 5. února 2012 v 1:07 ® lunimus reakce na …

mannice> sus1> to je presne to, o com sme sa bavili par prispevkov dozadu :-) … je to presne o pocitoch. Niekto je s tym spokojny (a tak je to spravne) a niekomu to jednoducho nelezie do palice … to mas tak isto s Picasom, ktoreho osobne beriem ako uznavaneho umelca, ale po pravde mi nic nehovori, alebo s Leonardom Da Vinci, ktoreho radim medzi mojich top favoritov (ak nahodou nie na uplnu spicu) … a rovnako je to aj s touto fotkou … niekomu sa to zda byt uplne Vau, iny nad tym kruti nosom :-) … a popravde povedane, ja som odchovany na analogu a od fotky ocakavam aj nedokonalosti analogu, vratane nedostatkov v oblasti dynamickeho rozsahu … v tejto fotke sa mi straca pojem o priestore … ano, su tam excelentne vykreslene najjemnejsie dataily v tieni, rovnako ako v osvetlenych castiach, ale je to take … ako by som to opisal spravnymi slovami … take umele … osobne mi tam chybaju tie tiene, ktore tam maju byt … ale ako som povedal, pri fotografii musi byt spokojny hlavne jej autor :-)

reagovat
Neděle 5. února 2012 v 0:00 ® regulus reakce na …
regulus

sus1> zajímavej objekt, ale pročs tomu proboha dal tak na frak? :-O

reagovat
Sobota 4. února 2012 ve 23:32 ® ZN reakce na …
ZN

mannice> v čem?

reagovat
Sobota 4. února 2012 ve 22:37 ® 

sus1> Moc pěkná fotka :-)

reagovat
Sobota 4. února 2012 ve 20:23 ® sus1
reagovat
foto/forum/2012/th-img19683.jpgfoto/forum/2012/th-img19684.jpg
Sobota 4. února 2012 v 18:15 ® regulus reakce na …
regulus

jiris> nemyslím si, pokud máš fotky jednu jako druhou, převedeš to do JPG dávkou, stroje pracují za tebe a hotovo, ale dycky je co korigovat. Úspora místa na kartě je taky irelevantní, jedna nestačí tak koupím druhou, už to stojí pár šupů i ty rychlý.

reagovat
Sobota 4. února 2012 v 17:47 ® Libor reakce na …
Libor

džigit> kormorán je horší než takovýto roztomilý labradořík

reagovat
Sobota 4. února 2012 v 17:18 ® džigit

jsem si dovolil vypůjčit z netu jednu zvláštní rybu,tedy vlastně dvě :-D

reagovat
foto/forum/2012/th-img19680.jpgfoto/forum/2012/th-img19681.jpg
Sobota 4. února 2012 v 16:10 ® jiris reakce na …
jiris

regulus> záleží co a proč fotíš. Někdy je Raw naprostá zbytečnost :-)

reagovat
Sobota 4. února 2012 ve 12:54 ® regulus reakce na …
regulus

lunimus> no do RAWu snad se zrcadlovkou fotí skoro každej, je trochu blbost fotit do JPG, ne … :-|

reagovat
Sobota 4. února 2012 ve 12:20 ® lunimus reakce na …

ZN> druha vec je, ze fotim do RAW a fotky nasledne upravujem z RAWu – nie JPG .. i ked komercne vystupy ziadaju väcsinou v JPG :-)

reagovat
Sobota 4. února 2012 ve 12:16 ® lunimus reakce na …

ZN> ano to mas pravdu, ze prechodakmi si dokazes vyrovnat podmienky na oblohe i na zemi :-) … mal som na mysli skor vsetky tie mozne farebne zvratenosti :-)

reagovat
Sobota 4. února 2012 v 11:06 ® nnnap
nnnap

mannice> jenom technická k tomu, že nezaostřil- to musíš clonit manuálně. Ostříš clonou. Foťák ti postaví čočky k čipu podle vzdálenosti. Nic víc. Milimetrová přesnost,třeba. U manuálu určitě. Toho se využívá u dlouhých světelných skel. To jsou ty omalovánky,které pak laik závidí redakčním fotografům/ myslím blesk, MF apod./ Docloní podle nějakých zprůměrovaných situací a finito. Hloubku ostrosti musíš určit ty, manuálem. Kombinace čas a clona. Tady to vidím na stativ. Také jemné zrno, by se přidalo. Tzn- dlouhý čas.

reagovat
Sobota 4. února 2012 v 9:02 ® ZN reakce na …
ZN

lunimus> sakra, zase si myslím, že se pleteš. Já si myslím, že přechoďák nahradit nelze. Je hodně situací, kdy bez přechoďáku nejde prakticky některé věci vyfotit, zvlášť při focení krajiny.

reagovat
Pátek 3. února 2012 ve 23:51 ® lunimus reakce na …

sus1> tiez ma IR moc neoslovilo … ak to nahodou niekoho zaujima, tak som skor krajinar + panoramy a jemne sa vrtam do makra :-) CO sa tyka filtrov, v dnesnej dobe elektroniky sa drzim zasady pouzivat co najmenej filtrov pri foteni … v principe okrem UV a polarizacneho nepouzivam nic (ak sa nejedna o specialnu fotku, pripadne nieco na objednavku) … vsetky prechodove a farebne filtre je mozne plnohodnotne nahradit elektronicky a na rozdiel od optickeho filtra plati, ze nasadenie elektronickeho filtra je vratny proces (pokial si neprepisem original) :-)

reagovat
Pátek 3. února 2012 ve 21:37 ® Libor
Libor

sus1> moc o tom nevím, ale když je něco pějně udělaný, proč ne. Já sem takovej realista, moc mě to neláká.

reagovat
Pátek 3. února 2012 ve 21:23 ® sus1 reakce na …

Libor> Nelíbí ? :-)

reagovat
Pátek 3. února 2012 ve 21:12 ® Libor reakce na …
Libor

sus1> ne-e

reagovat
Pátek 3. února 2012 ve 21:07 ® sus1

A co IR foto,děláte někdo ? :-)

reagovat
Pátek 3. února 2012 ve 12:24 ® ZN
ZN

lunimus> no… zrovna k těmto pánům, dobrý příklad. Nemusí se každému líbit, ale bezesporu je to kvalita. Je to jako např.s Mercedesem. Každému se líbit nemusí, ale brak to není. Pořád by měly platit nějaká obecně uznávaná pravidla, ne dogmata, která svým způsobem určují mantinely.

Btw., Monet je můj velký, ale velký oblíbenec, stejně jako všichni impresionisti. Mám doma spoustu a spoustu knih právě o impresionismu a spoustu životopúisných knih jeho protagonistů. Je to má dlouhodobá inspirace:-)

reagovat
Pátek 3. února 2012 v 8:24 ® lunimus reakce na …

ZN> problem ale je, ze ked to cele zacalo, tak sa HDR deformovalo az do takej podoby, ze to dnes vytahuju ako nieco TOP … pre niekoho mozno ano … ale nie je mozne to davat na vrchol umenia … a rovnako sa mozno niekomu nepaci Picasso, Monet, Da Vinci, Van Gog … a nikto z nas nemoze tvrdit ze niekto z uvedenych panov je TOP … pre kazdeho z nas je to individualne … len ma mrzi, ze niektore casopisy deformuju vseobecne hodnoty v umeni …

reagovat
Čtvrtek 2. února 2012 ve 23:53 ® ZN reakce na …
ZN

lunimus> ale jo, souhlasím. Většina ne. Ale dnes, při tom množství časopisů, se to posouvá už někam jinam, právě díky tomu vkusu čtenářů, o kterém jsem psal před tím. Na druhou stranu, není časopis, jako časopis. I ty dobré ještě žijí.

reagovat
Čtvrtek 2. února 2012 ve 23:43 ® lunimus reakce na …

ZN> :-) samozrejme s tebou suhlasim, ze ucit sa pracovat s krivkami na HDR je zvratenost :-) … ale ako som spominal, je fajn sa s HRD naucit pracovat :-) … povodny vyznam HDR predsa nebol robit omalovanky, ale poskytnut vysoky dynamicky rozsah :-) … ale nesuhlasim s tym, ze väcsina redaktorov su analfabeti … bohuzial vela redaktorov sa len sprava trhovo, pretoze HDR omalovanky su casto ziadane klientami, takze im neostava ine, ako HDR pouzit, napriek tomu, ze im samym sa to mozno tiez zda prehnane … ale holt komercia ich nepusti …

reagovat
Čtvrtek 2. února 2012 ve 23:29 ® ZN
ZN

lunimus> jo, a ještě, ta žádanost je tím, že redaktorů bez základních znalostí a různých časopisů je dneska víc, jak dobrých fotografů. Pak je ta úrověň tam, kde je :-)

reagovat
Čtvrtek 2. února 2012 ve 23:27 ® ZN
ZN

lunimus> no, to se na mě nezlob, učit se pracovat s křivkami na HDR, to je zvrácenost:-)

To je to, co furt píšu. Když chci dělat HDR, tak bych měl mít o focení trochu páru(tím pádem i o křivkách, což je docela základ) a až potom se věnovat podružným věcem, nebo věcem, který mě mohou posunout trochu dál. Je přece blbost si napřed koupit auto a pak uvažovat o řidičáku.

reagovat