Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 789.395 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 31. prosince 2011 v 17:00 ® ZN
ZN

já vím, že se rád vracím na místa, kde už jsem fotil. Vracím se proto, že si myslím, že už vím. Záhy zjistím, že stejně nevím. V tom je to krásné. Proto vím, že Vám chci všem popřát, aby jste věděli :-)

reagovat
Sobota 31. prosince 2011 ve 14:12 ® osprey
osprey

Připojuji se k přání ostatních a přeju všem jen to nej, zejména pak za všech okolností ideální světlo.

Fotečka je jen tak, objevil jsem ji právě na flešce a rybu sem už dlouho nikdo nedal. A došlo mi, že má jen 800 bodů. Ten potvor ji zase přepočítá… :-((

Libor> Díky za přání a opatruj se. Ať se v tom příštím roce najde chvilka na to, abychom se mohli setkat.

reagovat
foto/forum/2011/th-img19283.jpg
Sobota 31. prosince 2011 ve 13:59 ® nnnap reakce na …
nnnap

Libor> díky, tobě též, nechť každého z nás žene vnitřní touha tam kam má, nechť se jí dostane v příštím roce času a prostředků požehnaně. Pěkné záběry Vám přeji.

reagovat
Sobota 31. prosince 2011 ve 13:53 ® nnnap reakce na …
nnnap

MP-E65mm> to je v pohodě, co píšeš. Jde samozřejmě o účelové fotografie. Ale když se tu začnou pronášet termíny jako to je krásné, super, ohromné apod, mělo by to začít zavánět vyšším principem estetickým, tedy proto automaticky srovnávám s vyšším levelem. I když jsme zde hobbysté. To je snad dobře. Aby se z takovýhle projektů nakonec nestala ta krása.

reagovat
Sobota 31. prosince 2011 ve 13:52 ® Libor
Libor

Přátelé kolegové fotící i rybařící, přeju Vám do nového roku mnoho štěstí, zdraví a hodně povedených fotek. Libor

reagovat
Sobota 31. prosince 2011 ve 13:50 ® Libor reakce na …
Libor

nnnap> neonka červená, obecná nebo sýkorka. To je fuk, každý to máme jinak v tý hlavě přehozený :-)

reagovat
Sobota 31. prosince 2011 ve 13:49 ® Libor
Libor

Ještě že já si fotím jen pro radost, potom už jen potěší když se fotka líbí i někomu jijnému. Není třeba kam se honit, není třeba být první a všude.

reagovat
Sobota 31. prosince 2011 ve 13:44 ® nnnap
nnnap

Mrakoš> já si nemyslím, že to jsou dobré fotografie, je to bulvární hra. Mě ty fotografie samozřejmě nevadí, pouze se ohrazuji proti mediálním titulům jako nejlepší fotograf zvířat na světě a podobné, nulami vymýšlené srágory. Nemohu se ubránit dlouhodobému dojmu ze všech těch wordl pressů, že to jsou sračky, sračky a zas nic víc než sračky, http://www.worldpressphoto.org/winners/2011 , aktuálně zde, kalkul ani ne tak na diváky, ale na mediální dogmata a schémata. Dotažený do absurdní smyčky a dokonalosti. Autoři ochotní se zapojit do tohoto kolotoče jsou u mne lidsky i profesionálně tak o 3 patra pod tou chuděrou bez nosu. Raději zalistuji fotografiemi zde.
Ještě k přání abych byl stejně dokonalý a k mé technice- tou je 3Mpix turistická navigace, s nepoužitelným digitálním zůmem, bez jakéhokoliv nastavení, kolo, a ochota věnovat snímku max 20 vteřin se započtením veškerých obslužných činností, od vidět po zase nasednout a odjet. To znamená, že fotografii, jako takové, jak ji chápete zde, se nevěnuji, což mne ale nečiní slepým. Vidíš, mne zase srovnání roviny horizontu, při zachyceném nepravidelném oválu jezera připadalo natolik absurdní, že jsem nepodlehl vnitřnímu tlaku na ty 2 kliky, které by to v mém editoru zabralo a fotku dal ven tak, jak jsem jí viděl a cítil.Navíc jde pouze o žánrovku do plochy, což mi připadlo, že je dobře vhodná poptávanému účelu. Nic víc, žádný etalon.
Nepovažuji za nutné se hrabat ptákům do soukromí,není tam nic, co by mi, nebo komukoliv jinému přineslo něco zajímavého, nedej bože praktického, už vůbec ne užitečného, to raději věnuji svůj čas, jako včera, hudební produkci, kdy jsem vzal do ruk, vypařený z vany, sladké dřevo, posadil se před své nové akvárium a představil se rybičkám, konkrétně neonkám, pásmem anplag rockových balad. Zatím mohu prohlásit, že jsem si je koupil z dost kulturně zanedbaného chovu. Bude stejně smysluplně strávený čas. Takže si nepověsím krmítko s lojem před okno a nebudu se snažit načapat sýkorku v nepatřičné situaci, pro obveselení prostinkých.

reagovat
Sobota 31. prosince 2011 ve 13:39 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

nnnap> Dnes když jdu fotit, tak mám v hlavě nápad, myšlenku, kterou potřebuji zrealizovat. Vím předem co chci dělat, to že se to mnohdy nepovede je otázka jiná. U fotek tohoto typu, to ani nejde, vyfotit lovícího ptáka jak čísne hladinu a přitom má v zobáku rybičku při náhodné procházce je takřka nemožné. Ne každá kategorie musí zavánět uměním. Podle toho je potřeba k tomu přistupovat. Umění a „wildlife“ fotografie v takovéto podobě moc do sebe nejdou. To není krupicová kaše aby si to do sebe tak míchal :-)

reagovat
Sobota 31. prosince 2011 ve 13:09 ® nnnap reakce na …
nnnap

regulus> ono to je záměrně. Nechtěl jsem, aby si mou všeobecnou reakci někteří vztáhli na sebe, jak se občas stane. Ostatně do diskuze musí být člověk připraven a předpokládám, nebo-li stojím o diskuzi s člověkem, který tu kontinuitu vidí a zvládá. Nechce to nic, jenom si přečíst příspěvky tak 3–5 dolů, pod mou reakci. Ale souhlasím, jak je to delší poudání, že se v tom později příchozí ztratí. Ostatně, stojí li mu to za snahu se dobrat počátku, pak je svět v pořádku. O tyto lidi také velmi stojím a přijmi mou omluvu za komplikace. Pohoda ovšem, je stagnace a stav těsně před smrtí. Nechci umírat. Proto to se mnou nebude jiné. Zkuste mne vzít takového.

reagovat
Sobota 31. prosince 2011 ve 12:31 ® Mrakoš reakce na …

nnnap> Ano ,jsou to fotky většinou předem vymyšlené. Nevím jak jinak bys to chtěl fotit – jsou to fotky zvířat. Zkus někdy vyfotit něco alespoň trochu tak dobře jako tenhle člověk, pak můžeš něco říkat. Viděl jsem od tebe jen jednu fotku. Bylo z ní vidět že trošku vidíš, ale taky to že nezvládáš techniku. A dělat „umění“ bez řemesla nejde.

reagovat
Sobota 31. prosince 2011 v 9:09 ® regulus
regulus

nnnap> malá technická, zkus když na něco odpovídáš kliknout na nick u příspěvku toho na koho reaguješ, protože popravdě až u předchozího příspěvku a po kliknutí na odkaz mi dobrnklo o čem že to píšeš. :-93;

(Pátek 30. prosince v 16:27)

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 ve 23:58 ® nnnap reakce na …
nnnap

MP-E65mm> nejsem zaujat proti digitálu, vždyť ho sám používám. Ale diskuze se musí živit, jinak zajdou na úbytě.:-D
Jo a tady mi jde primárně opravdu o ten obsah. Ostatně o něj mi jde vždy. Ať je to Kamarád nebo tendle klučina. Zbožtění? Ano, proč ne, ale to musí být! Zkus se na ty fotky podívat né očima fotografa, tam nebudeš nikdy kritický, ale pohledem nezaujatého člověka, majícího nějaké požadavky na estetiku, přesvědčivost umění, upřímnost umělce a tady ti vyjde nic než vychcanost. Schválně sem si dal toto http://www.google.cz/search?…

a není tam jediná fotografie, kterou bych mu věřil. Všechno vykalkulované aranže. A teď zde můj davem oblíbený výraz- KÝČ. Studený kýč.

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 ve 20:33 ® MP-E65mm
MP-E65mm

nnnap> ano a to je ten problém, pokud fotograf prozradí své know-how což v tomhle případě je chyba (na druhou stranu je potřeba říct, že kvuli businessu to udělat musel)musí počítat i s touto kritikou.

Já si ale myslím, že tvůj problém není až tak v obsahu, ale to že je to vyfocený digitálním přístrojem. Budíš na mě dojem, že jsi vůči této skupině zaujatý. Já se na rozdíl od tebe dokážu odprostit od těchto věcí a podle svých kriterií na tu fotku pohlížím. Hodnotím fotku, nehodnotím čím a nebo za jakých podmínek byla pořízena. Je jen na autorovi jestli to nějakým způsobem prozradí. Něco mi říká, že kdybych vyjmul tři fotografie a prezentoval, že jsou pořízené na klasiku tak to ani nepoznáš.....­........ měl bys na to jiný pohled/názor?

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 ve 20:05 ® nnnap reakce na …
nnnap

MP-E65mm> ano, uměle naaranžované situace mohou vypadat zajímavě a jsou tedy i neotřelé. Ve skutečnosti to je plytké. Velmi plytké. Je to ranná tvorba, pro hlupáky. Skoro bych se zeptal, jestli dotyčný umí fotku s 50mm. Nevěřím. Kdyby to klepal do klasické zrcadlovky na kinofilm, tak bych se zamyslel nad zručností autora, ale digitálem nacvakané série, nad tím nemíním uchcávat.

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:52 ® MP-E65mm
MP-E65mm

osprey> mimochodem, ta postava tam hraje druhotnou roli, to že je jaksi světelně nevýrazná tak to je v pořádku. Záměr byl jiný, bohužel díky světlu tolik nevyzní :-)

EDIT: protisvětlu

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:47 ® MP-E65mm
MP-E65mm

osprey> světlo je problém, řeky vesměs tečou údolím a to ideální světlo které bych potřeboval je již v tu dobu nedostupné. Kdysi jsem psal, vyfotit to není až takový problém, jen najít a skloubit ty potřebné podmínky je průser :-)

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:46 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Nějak tu novou koupě musim doma zdůvodnit.:-))

Ne, dopadlo to na výtečnou a tělo zůstává dál.:-)

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:38 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> momentálně mám priority někde jinde, bohužel.

čip? takže kupuješ nový tělo? :-D

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:35 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

nnnap> Já bych si tam nějaké vybral, snímky pořízené rybím okem mě moc neoslovily, ale nápad to špatný není. Celkově se mi jeho tvorba líbí.

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:23 ® sus1

MP-E65mm> To jo,ale co???:-) Na koníček by čas měl zbejt,at se děje co se děje.

BTW: Tet jsem dočistil čip.:->

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:20 ® nnnap reakce na …
nnnap

MP-E65mm> nu dobrá tedy a tvůj pohled na ony fotografie?

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:15 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Světlo. Potřebuješ lepší světlo. A postava by asi neměla být proti tmavému břehu. Anebo by ji muselo vydělit ještě lepší světlo:-))

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:14 ® MP-E65mm
MP-E65mm

nnnap> on se u toho neohnul on u toho leží, pěkně v teple a na měkkým :-)

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 19:02 ® MP-E65mm
MP-E65mm

sus1> To bude tím, že prostě furt něco dělám ............

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 18:53 ® nnnap reakce na …
nnnap

osprey> s tím výsledkem máš pravdu, hehe. Soubor fotografií jsem viděl včera nebo kdy a už se asi nic zlomového neobjeví, tedy názor jsem si udělal a jmenovitě tam nebudu nic komentovat, ale zajímá mne, jaký měla porota záměr, když zadávala téma. Budu se ho snažit vysledovat v hodnocení. To bude pro mne zajímavé a možná se vyjádřím.

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 18:44 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Jedna z léta, představa byla jiná, mám to v hlavě :-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img19278.jpg
Pátek 30. prosince 2011 v 18:16 ® sus1

ZN> Hergot?! Já myslel, že to stačí jen jednou a vono ne,tak mušim zase něco vymyslet.:-)

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 18:15 ® osprey reakce na …
osprey

nnnap> Uvědom si, že ten komentář není zdaleka tolik určen fotografům, jako tomu davu.

Kdybych měl psát komentář pro lidi, kteří fakt o fotografování něco vědí, asi bych to zabalil a šel na ryby.

Taky si to nezávidím, ale naučil jsem se prostě jít a udělat to. Už jsem zkoušel i strávit několik hodin v mučivých úvahách a udělat to až poté, ale zjistil jsem, že si těch několik hodin můžu ušetřit, aniž by výsledek nějak zásadněji utrpěl.

Klidně mi to pak okomentuj. Nejsem na rozumnou kritiku nijak háklivý a rád se něco dozvím.

reagovat
Pátek 30. prosince 2011 v 18:04 ® nnnap
nnnap

osprey> :-)) ono by to asi bylo na většinu příliš moc koníčků najednou. To prostě nejde. Téměř nikomu není dáno, ale fotit by chtěl každej. Je to masový. Když tak, jediné, co je možná ještě napadne, je vyzvat k fyzkultuře druhé. Třeba nutit chudáka s 10kg kaprem k předpažence:-D
Řeknu ti upřímně, že vám nezávidím hodnotit teď kolo, co bude. Tolik zoufalství se snad ještě nesešlo. Ale těším se na tvůj komentář. A né, že bude zbytečně ostrej. Protože mi, mi jsme vlastně ten národ.

reagovat