Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 789.466 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 16. prosince 2011 ve 12:26 ® nnnap
nnnap

tak mi to nedalo a obě fotky, teda svou povedenou a tuto, jsem strčil do editoru a ptal se. Výsledky:
Fotka pana Gurského je dokonalá. Je nechutně srovnána. A to uměle. Voda přece teče z kopce. Pocitově i prakticky. Tady je to geometricky rovně natažená nudle z nosu. Také u mé fotky kritizována vysoká obloha zde dosahuje neuvěřitelných 51% ze snímku. Schválně hodnoty vertikálního rozdělení snímku v procentech: 51 55 73 88 93

Prostě linie nerespektující vůbec nic. Konfrontováno s teorií zlatého řezu a s Fibonacciho retracementem zjišťuji, že naopak můj snímek splňuje základní hodnoty Fibonacciho kolem 62 a 38% a tím ve vertikální linii i pravidlo zlatého řezu. Toliko pro srovnání pocitu výšky bezejmenné se slavnou fotografií.
Srovnáním horizontu, tímto odebráním přírodního fundamentu, z toho udělal abstrakci. Myslím si, že o to šlo. Na danou fotografii lze nahlížet jako na šperk. Umělý šperk.

reagovat
Pátek 16. prosince 2011 v 11:21 ® Libor reakce na …
Libor

nnnap> jo, Andreas Gursky, o tom vím, nevím ale že tohle fotil. Pár fotek se mi od něj líbí, ale žádná extra. Ale tohle rozhodně ne.

Položme si ozázku? Kdo by si to koupil, kdyby jsi to vyfotil Ty, nebo já, nebo Pepa ze Žižkova?

reagovat
Pátek 16. prosince 2011 v 10:20 ® nnnap
nnnap

jo, ptal ses na název, tak tuším, že jde o snímek Rýnu. Prostě řeka.

Vyhrabal jsem odkaz http://kultura.idnes.cz/…varneum.aspx?…

reagovat
Pátek 16. prosince 2011 v 10:19 ® nnnap reakce na …
nnnap

Libor> díky. psal jsem, že jsem zastavil pouze kvůli kompozici toho stromu. Hlídal jsem si i max. výšku. Jinak tam nebylo co k focení. Co se týče formátu, tak se snažím hrát v mantinelu daném. Jinak nějaké cvakance té louže bez středového stromu, dokonce bez jakéhokoliv stromu s klasickou polostaženou roletou převislých větví nad hladinou jezera, orámovaném horami, tak tydle klasičké sračky taky mám, jenom jsem nepovažoval za potřebné o nich hovořit.

Co se týče té druhé fotografie, byla vydražena za, myslím, že 80 mega. Nějaká vytržená z cyklu.

reagovat
Pátek 16. prosince 2011 v 10:17 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> ta rodinná mi nic neříká, ale chápu že to pro vás mohlo být fajn a v tobě to vyvolává jistě emoce.

reagovat
Pátek 16. prosince 2011 v 10:15 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> u pána rybáře mi chybí trochu prostor okolo, nejvíc uřízlé nohy. Má pěknej upřenej pohled, asi mu bere ryba zrovna:-) A co bys retušoval? Nech to jak to je i s tím smetím.. .

reagovat
Pátek 16. prosince 2011 v 10:06 ® Libor reakce na …
Libor

nnnap> u té tvé první mi tam vadí ten topol, ten bych než přijede rodina na kole uřízl motorovou pilou, kterou běžně na cyklotoulky sssebou vozím. A nebo bych šel jinam a komponoval bez stromu, přičemž bych řezal fotku do nudle (moc modré oblohy nahoře). Nelíbí se mi.

Co se týče té „nejdražší“, dle mých očí je to srágora. Jaký je její název?. Nic o ní nevím, ale jestli je to tak, pak bych souhlasil s tím uměl. snobismem.

reagovat
Pátek 16. prosince 2011 v 1:39 ® nnnap reakce na …
nnnap

regulus> je to dokonalý. Je to rovný. Je to nejdražší fotografie všech dob. A nejsou tam žádný keře. Prostě dokonalé. I tady se mozek rozeběhne.
Stačí normální názory. Tady se prstíme nad svými dílky a etalonů si nevšímáme.

reagovat
Pátek 16. prosince 2011 v 1:31 ® regulus reakce na …
regulus

nnnap> tuhle fotku jsem už někde viděl, aktuálně si ale nemůžu vzpomenout kde.
Tahle mě docela baví, kdybych si chtěl rejpnout, tak napíšu že je tam vyfocený „nic“, ale nerejpnu si. ;-) Bylo by docela zajímavý to vidět na papíře ve větším formátu. Nevím co chceš dál slyšet, já ty odborný kydy neumím, prostě to má cosi do sebe, možná by tomu slušel čtvereček, byl to zajímavej nápad to vyfotit, tečka.

reagovat
Pátek 16. prosince 2011 v 1:21 ® nnnap reakce na …
nnnap

regulus> ježíš márjá, zas horizont a topol! :-D

reagovat
Pátek 16. prosince 2011 v 1:18 ® nnnap reakce na …
nnnap

regulus> promiň, nechtěl jsem ti skákat do řeči. Tak tedy teď nad regulovou fotkou.

reagovat
Pátek 16. prosince 2011 v 1:15 ® nnnap reakce na …
nnnap

regulus> no to je nářez, kus topolu s horama a kačenkama:-D Aby ne.

Vzpomeňme si, na zde neprodiskutovanou, nejdražší fotografii všech dob, toto je proti ní skvost.

Poděkuji vám všem za věcné i nevěcné příspěvky a pozval bych vás tedy k diskuzi nad touto

http://www.chytej.cz/…img18832.jpg

Já myslím, že by něco z nás měla vytlačit. Tak teď nad nejlepší fotgrafií ze všech dob, měřeno vkusem peněženky, ale dost možná i uměleckým snobismem. Co vy na ni?

reagovat
Pátek 16. prosince 2011 v 0:59 ® regulus
regulus

Ještě sem hodím jednu, je to sken starý ošoupaný a technicky (myslím tím zpracování na papíře) ne moc vyvedený fotografie, nevím kdo na tý fotce je a ani nevím kdo to fotil. Fotka nebude o moc mladší něž já. Proč ji sem ale dávám, nevím proč, ale tak nějak mě vtáhla, ten člověk má zajímavý rysy a navíc je to k tématu, je na rybách. Asi to měla být jen fotka kamaráda a dnes to působí tak trochu retro. Možná si dám tu práci a vyretušuju to, docela by mě zajímalo jak na vás působí.

reagovat
foto/forum/2011/th-img19125.jpg
Pátek 16. prosince 2011 v 0:49 ® regulus
regulus

Když už jsme u těch fotek tak sem hodím taky jednu rodinnou.

reagovat
foto/forum/2011/th-img19124.jpg
Pátek 16. prosince 2011 v 0:48 ® Tino reakce na …
Tino

nnnap> nojo, tak jsem tě asi nepochopil… :-) Neva. ;-)

Strom nemusí být křivý ze důvodu, že se tahá za sluncem, ale že fouká vítr. Každopádně ani vysvětlení mi moc nevysvětlilo

reagovat
Pátek 16. prosince 2011 v 0:47 ® regulus reakce na …
regulus

nnnap> tak na rovinu. Tohle není ani fotka typu byl jsem tam a docela se mi nechce věřit, že to je focený s nějakým záměrem a jako bezmyšlenkovitý cvak mi to taky nepřipadne, takže popravdě nevím co si o tom mám myslet. Vyfotit půl topolu s kusem silnice a jezerem s horama v pozadí, to je fakt nářez, k tomu se fakt nedá nic napsat, že to viditelně letí už tady bylo psaný. Pokud se týká tý omáčky cos semka psal, tak to mě taky moc hlava nepobrala, ale furt platí co jsem psal PGŽD.

Ještě si neodpustím poznámku k „oblíbené téma horizont“. Když je něco šédrem a je to na první pohled vidět, tak jediná omluva je, že to je záměr, ale ten musí být patrnej.

Mimochodem vidím ti až … ale to je jedno.;-)

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 22:55 ® nnnap reakce na …
nnnap

MP-E65mm> dobrý. Já teď kluci přepustím na chvíli monitor klukovi, aby si na dobrou noc onlajn postřílel několik rusáků a tak za půl hoďky mužu být zase k dispozici.

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 22:50 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

nnnap> podívej, je to jednoduchý, bud oslovil nebo ne. Schovávat se za to jestli si to pořídil tím či oným, za tehlech podmínek nebo tamtěch ve finále nikoho (oprava, teda mě) až tak nezajímá. Hodnotím fotku. Tady si mě nepřesvědčíl a žíj si ve svým světě dál, to ni nikdo nebere (já ho mám taky).

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 22:40 ® nnnap reakce na …
nnnap

MP-E65mm> nepodsouvej mi, že se tě nebo někoho snažím přesvědčit jednou fotografií. Nestojím na barikádě digitální fotografie a nemávám vlajkou vstříc osvoboditeli. Nepůjdu škemrat k tajemníkovi o dům po němcích, mám svůj vlastní chrám, jestli rozumíš.

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 22:35 ® nnnap reakce na …
nnnap

nnnap> ty, jó, fakt tam jsou zvířata:-D

Hele, k těm ořezaným keřům, ještě- schválně si zkuste při pohledu, tak na ruku od monitoru, přikrýt palcem ten keřík vlevo. Okamžitě je to fotka o ničem. Je velmi důležitý. Kdybych ho tam neměl, tak bych musel vyřezat i ty vpravo a to tak, že komplet a přemýšlím, jestli by ta fotka byla dobrá. Už by to byl kýč. Dostat je tam bez ořezu by znamenalo zvýšit podíl oblohy, pocitové sesouladění s centrálním objektem, tím bych přišel o neklid. Ne. Říkám, že ani o mm bych to neuděl jinak.

A ještě k tomu stromu a pocitu doprava. No on táhne doprava, musí. Přitočit ho, to je to nejmenší. Když sem nad tím přemýšlel, tak jsem si uvědomil, že ho nemám křivě já, ale že tak roste. Podle stínu a času fotografie v 16:31:48 i vám bude jasné, že se strom tahá za světlem na jih. Je to přirozené, dokládá to i rozestavení větví v koruně stromu, tak přece to nebudu mršit já. Pro poučky.:-)

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 22:22 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

nnnap> prostě si mě nepřesvědčil v kontextu s tím co tu prezentuješ nějaký ten týden. Na druhou stranu dělat závěr na zakladě jednoho snímku nelze. Vzhledem k tomu jak popisuješ postup k pořízení takové fotky nemůžu očekávat, že bych můj názor změnil.

Podívej, pokud tě to baví ............. proč ne. Ale názory na digitalní záznam máš poněkud zvláštní.

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 22:15 ® nnnap reakce na …
nnnap

Tino> :-) aspoň mne nikdo neobviní, že si účelově přikrášluji na kritiku. Ano, to bylo v hlavě, když sem sesedal z kola. Ale čověče jaká kachna? :-D Tu sem tam zatím neobjevil. Milosrdný monitor, můj stařičký, poctivý, radioaktivní.

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 22:07 ® nnnap reakce na …
nnnap

MP-E65mm> nikoho jsem nevykradl, ale jestli myslíš, že to je žánrově klasická pohlednice, tak mi to nepřijde. Jinak ano, je to záznam krajiny.

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 22:06 ® Tino
Tino

tak než jsem se stačil k tomu vyjádřit, tak už tu byla odpověď :-)

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 22:03 ® Tino reakce na …
Tino

nnnap> tak jo. Ač „pořizovatel náhodných záběrů“, tak se k dané fotce taky vyjádřím…

Horizont už zmíněný byl, pocitově se strom trochu naklání doprava, takže to chtělo trošku srovnat. Uřízlý keřík vlevo i vpravo. Tím že je to focené nějakou podivností (GPS?), tak komprese tomu dodává takový expresionistický nádech, což se mi líbí. Nevím jestli je to tenhle směr, v malířství se nevyznám.

Nejvíc mě ale deptá ten strom v prostředku, který úplně zbytečně předěluje obraz.

Jo a poslední věc, kachna má hlavu na druhou stranu a kouká od objektivu.

Uřízl bych strom a ořízl fotku nad keři a na mraky a udělal z toho nudlovku.

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 22:02 ® nnnap reakce na …
nnnap

osprey> ano, oblíbené téma horizont. Já, když nad tím přemýšlím, tak nevím, jak rovnat horizont u nepravidelně okrouhlé nádrže. To by ten topol šel spát.:-))
A přesně si to vystihl s tím stromem. Samozřejmě, že mne nezajímala kompozice zlatého řezu ani středová. Ten neklid je zaset do jeho přesného umístění. O ten mi šlo. Dokonce si tu fotografii nedovedu představit bez toho kousíčku keře vlevo. Kdybych ho tam nedostal,tak bych to vůbec necvakl. A kde bych těch 10 vteřin vzal? Si vem, že v těch 28 byl záběr předchozí, pak přepnout foťák na navigaci, zapnout do klipu, nasednout, zkontrolvat dění za mnou, rozjet se , zahlédnout scénu, vyhodnotit, zastavit na bodě B ±2 kroky, sesednout, zahodit kolo, předtím sundat navigaci, přepnout na foťák, na displáji, na kterém téměř nic nevidím, páč mi pere slunko ze zad najít viděné, odsouhlasit si to a cvaknout, než tě přejede rodina.:-D

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 21:41 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

nnnap> dnes mi dcera ukazovala spousty pohledů co za ty roky dostala......­.............­... hned mi to proběhlo hlavou když jsem kliknul na odkaz :-)

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 21:40 ® osprey reakce na …
osprey

nnnap> Podíval jsem se na ni a zjistil, že už jsem se na ni díval jednou.

No já ti nevím. Ten strom uprostřed mi přijde provokující. Zřejmě jsi to tak chtěl. Světlo ujde, horizont křivý, ale na záměr to nevypadá.

Asi by to chtělo v tom chvatu deset vteřin na to focení přidat:-))

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 21:34 ® nnnap
nnnap

nnnap> http://www.chytej.cz/pozadi/?…

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2011 ve 21:25 ® nnnap
nnnap

MP-E65mm> :-D
hele frikulíni, dal sem vám tady fotku na cupování, koukám, že se její počet stáhnutí zvýšil a vaše reakce nikde. To není pěkné! Zbabělé. Cupujte!
A tímto dík ZN za názor. Von se ten chlap nebojí. Na rozdíl od odborníků. :-))

reagovat