Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 765.187 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 8. března 2009 v 19:32 ® sus1 reakce na …

Lojza:… a podle velikosti oblečení ho ještě zřejmě krize nazasáhla.:-)) ))

reagovat
Neděle 8. března 2009 v 19:30 ® LojzaRybka reakce na …
LojzaRybka

filip111>ta fotka je dobrá,jen ten rybář je tam nějakej divnej :-)) )))))

reagovat
Neděle 8. března 2009 v 19:23 ® filip111
filip111

Libor: s tím že je tmavá souhlasím, měl jsem to přiblejsknout, takhle to vyhodnotí foťák, aby tam nebyly přepaly. Děkuji za reakci

reagovat
Neděle 8. března 2009 v 18:37 ® Libor
Libor

filip111 > fotka s náhozem, líbí se mi myšlenka. Jinak rybáře bych komponoval do pravé třetiny, tak aby směrem kam nahazuje bylo víc prostoru. taky se mi zdá trochu tmavá. Jinak ale fajn. Kdybych ji viděl jako ideální šel bych ještě blíže k té nástraze, pak by se ale mohlo stát že by to letělo i s foťákem :-) L.

reagovat
Neděle 8. března 2009 v 17:55 ® 1Mara
1Mara

No ja to vidím tak že Filipe ta fotka je dokonalá páč jsem na ní já :-)) ) , ale ten tvůj foták jich přeci udělal mnohem víc né přitom náhozu ? Jarda carp – tam na té fotce to je nějaký proůd nedo ti po té malé rybce letí sumík ?

reagovat
Neděle 8. března 2009 v 17:54 ® filip111
filip111

Jarda: to jsi měl tu rybu na vlasci? nebo jsi zachytil výskok?

reagovat
Neděle 8. března 2009 v 17:48 ® Jarda carp
Jarda carp

Loni na Bílině .....takových fotek mám málo …

reagovat
foto/forum/2009/th-img7984.jpg
Neděle 8. března 2009 v 17:17 ® filip111
filip111

ještě jsem zapoměl napsat, že mi šlo o zachycení náhozu.

reagovat
Neděle 8. března 2009 v 17:17 ® filip111
filip111

tak co třeba tahle fotka? co se vám na ní nelíbí, popř líbí. Jak to vidíte?

reagovat
foto/forum/2009/th-img7982.jpg
Pátek 6. března 2009 v 10:18 ® Libor
Libor

Lobo0> mě se líbí zase hodně ten tloušť taženej na třpytce, je supr. tomashr > s tou užovkou souhlasím, a pak by byl člověk hodně a hodně od bahna :-)

reagovat
Pátek 6. března 2009 v 10:07 ® tomashr reakce na …

LuboO – koukal jsem na ty fotky z galérie rybařina. Je to jak co… Fotky ryb ve formě dokumentace úlovku v pohodě, účel plní. Neřeším teď otázku, zda něco není moc komprimované na webu atd, koukám opravdu jen na fotky. Samozřejmě něco je lepší, něco horší, třeba okounek picasaweb.google.sk je učebnicový příklad zblbnutí expozice foťáku, chtělo to korekci nebo doblesknout, ale většinou slušné. Co se ale týče těch dokumentů krajin, tak tam si přiznej, že to je opravdu jen cvaknutí k zapamatování a dokumentaci „tady jsem chytal“, nevidím tam ale nic, co by stálo za vyvěšení na zeď. A vyloženě škoda je té užovky – z toho by se daly vytěžit fantastické fotky s rybkou v hubě, ten námět ti závidím, tady ale nechci přímo kritizovat, nevím přesně jaká byla situace a co se dalo dělat s tvou výbavou. Jiné galérie jsem tak moc neprobíral, nicméně v tom „výběru hor“ už mě pár věcí zaujalo i jako zajímavá kompozice.

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 ve 21:33 ® LuboO
LuboO

Salmo, vdaka

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 ve 21:03 ® Salmo
Salmo

LuboO> Na tom odkazu máš pěkná fota,hlavně ty hory…

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 v 19:22 ® Michal/
Michal/

filip111< Tak sem hoď foto :-)

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 v 19:17 ® filip111
filip111

to že se tady řeší foto příslušenství si myslím, že souvisí s tímto tématem. Chápu, ale že je to v případě dražších věcí tak okrajové téma, že se to tu asi řešit nebude. Líbilo by se mi, kdyby jsme sem občas dali fotku, popsali čím jsme jí vyfotili, to jak vznikla a pobavili se nad tou konkrétní fotkou. Budu rád, za každou reakci k mým fotkám i za kritiku, protože mi to pomůže v tom aby příští fotka byla lepší. Já sám mám dost fotek o kterých si myslím, že nejsou špatné, ale říkám si, že to stále není ono. Určitě znáte ten pocit, kdy se podíváte na fotku a řeknete si, to je paráda, tak bych to chtěl taky umět.

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 v 17:58 ® LuboO
LuboO

Uz som pisal, ze aj z vlastnych skusenosti mozem Roburovi tu S7000 doporucit, fotil som s nou. Co sa tyka tych EVF-iek, vzdy som slintal nad 9600, ale aj ten je uz pomaly minulost. Teraz je tam ten S100fs, takze vzdy bude nad cim slintat. Inak, par mojich fotiek je tu: www.picasaweb.google.sk/londrejka tie morske su albumovky rodinne, ryby su pozbierane, skor tie hory by mohli zaujat. Ak to teda niekoho zaujima. tomashr, chcel by som ti poslat jednu fotku, nejde o kvalitu, ale zaujima ma tvoj nazor na kompo, co by sa tam dalo zlepsit. Hod do osobky, kde mozem a ci mozem.

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 v 16:54 ® Flid reakce na …
Flid

Fuji Finepix S7000 v perfektním stavu, bez jakýchkoliv vad. Jde o EVF zrcadlovku 12mpix.

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 ve 14:26 ® sus1 reakce na …

Robur:A to je jakej?

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 ve 13:32 ® Flid reakce na …
Flid

Robur myslim že nabídka Filipa bude dobrá a foťák je super a není bazarovej :-D

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 ve 13:22 ® Robur
Robur

sus, foťák byl bazarový a za supr cenu, bohužel ho měli už prodaný, takž koukám dál a řeším i nabídku Filipa

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 ve 12:55 ® Libor
Libor

z dalších mých postřehů focení ryb, je problém ležící rybu, třeba i v mělké vodě udržet v pozici pro focení „z boku“. Klacky ani ostré kameny nepřichází v úvahu, občas pomůže namočený drn atd. Napadlo mě používat namočený hadr, který je dobře tvarovatelný a rybu podepře. Ve finále bude hadr schovaný za rybou a nebude vidět.

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 ve 12:49 ® Libor
Libor

su1: v poho :-)

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 ve 12:47 ® sus1 reakce na …

Libor…a bud v klidu,seš mladej,máš ještě pevného nerva.:-)) )

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 ve 12:38 ® sus1 reakce na …

Libor:jasně ,že je to v pořádku, ale…Kolega se ptal na foták okolo 3 tisíc?!pak to sice změnil na 1500Kč což neznamená ,že se nemůže diskutovat dál,ale v tomhle případě jste sklouzli na sumu okolo 50tisíc ,což je úplně mimo mísu a uniká původnímu dotazu.Jen se přikláním k názoru kolegy ZN,že je to asi diskuse na jinej web.Spíš by to chtělo mu poradit o věcech okolo 5 tisíc aby si mohl lépe vybrat.:-) Ad. RAW umí Olympus SP 550UZ byl jsem jeho majitelem a žádnej soft sem k tomu nedostal na zpracování fotek.Jestli ho dodává jiná značka nevim ale k tomuhle nebyl i když jsem se ptal,takže každej asi taky ne.:-)

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 v 9:50 ® Libor
Libor

sus1: nevím proč by to mělo sklouzávat v diskusi o how.. , Vše je myšleno přátelsky, přečtěte si laskavě prvních pár vět tohoto fóra. Je jasné že každý všemu nerozumí, sám jsem tu pro to abych se něco dozvěděl a o tom přece diskuse je ne? Přidej tedy nějaký postřeh z focení.

ZN: to že je software na zpracovani RAW dodáván ke každému foťáku který RAW umí je běžné, za tím si stojím :-) , mimochodem na stránkách máš moc pěkný fotky. Libor

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 v 9:41 ® tomashr

Debaty o kompozici a „hloubce“ fotky v internetových diskusích nikdy nefungovaly (ani v některých specializovanějších fórech). Je to příliš neuchopitelná věc, ještě tak nejlépe to funguje nad konkrétní fotkou – vezme se snímek a rozebere se co je OK a co ne, obecné rady ale moc nefungují. Já bych opravdu všem radil – zajděte do knihovny a půjčte si od Štochla „lovcem živé krásy“, psal jsem o tom zde: www.paladix.cz . Pročtěte si text, otevřete přílohu fotek a přemýšlejte, co je působivé a co ne, mnoho z toho se dá pak použít. Výhoda je, že tato kniha zaujme každého – pokud je někdo víc fotograf než rybář, tak to pro něj bude „učení od mistra“, ale líbit se to bude skoro jistě i někomu, kdo je z 99% rybář a jen velmi okrajově fotí, protože tam najde spoustu krásných fotek s rybářskou tématikou a i v textu příhody zajímavé i z rybářského hlediska. Tato kniha bývá v knihovnách dostupná dost běžně, to je výhoda proti těm, které jsem zmínil v jednom starším příspěvku, které se shánějí hůře.

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 v 9:24 ® sus1 reakce na …

ZN:Skoro jako diskus o How…:-)) )

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 v 9:19 ® ZN
ZN

tomashr: ty uvozovky nejsou myšleny nijak hanlivě. Jen jsem chtěl dát tak nějak najevo, že dobrá fotka je velice pofiderní pojem. Myslím, že tomu budeš rozumět.

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 v 8:00 ® ZN
ZN

LuboO: jsem stejného, či podobného názoru, kudy by se debata měla ubírat. Jak jsem napsal, foťáky ani objektivy fotografa neudělají. Ani kupa teorie, i když ta je potřebná:-)

reagovat
Čtvrtek 5. března 2009 v 7:55 ® ZN
ZN

Libor: no, omlouvám se za slovo legrační, nebylo dobře zvoleno, ale např. psaní o tom že program RAW je ke každému foťáku, nebo že velice jednoduchý, to úsměvné je. Krom toho, spousta lidí, kteří od této otázky třeba očekávají něco podnětného, hledí na tyto zavádějící slova jak puci. Tomáš Hrubý má „pěkné“ fotky, znám je. Btw., když jsme u otázky focení ryb, tak ty prakticky nefotím, nebaví mě to. Jinak fotím rád.

reagovat