Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 789.606 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 19. listopadu 2011 ve 21:44 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

mannice> věřím, že si i přes tyto plky něco vybereš. Prostě si z toho vyjmeš to co potřebuješ, uděláš si nějaký ucelený vlastní pohled a tím to hasne.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 21:36 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> i v dnešní době nejsou jenom digitální fotoaparáty a já reagoval na to, co jsi napsal, tedy že se člověk musí k zrcadlu propracovat. Zrcadlo mají i lidé, kteří nemají vůbec žádný fotografický ambice a fotí jen ty dovolený, výlety atd., jenže my se na to díváme asi zcela z jinýho úhlu. Zatímco já jsem začínal v 10 letech Smenou, pak jsem dostal Weltu, pak Exu (to už byla zrcadlovka) a pak jsem fotil Prakticou, to všechno na film, ty jsi patrně začínal kompaktem. No a když já si koupil první kompakt, tak jsem si ho nekupoval kvůli focení jako takovýmu, ale kvůli dokumentaci pro pracovní účely. V tý době jsem byl naprosto přesvědčenej, že se digitální fotka alespoň přiblíží ke kvalitě fimu až za hodně dlouhou dobu (alespoň v řekněme obecně uživatelské sféře, profesionální digitální kamery za milion byly už tehdy) a asi mi tento postoj ke kompaktům zůstal. Od toho prvního jsem nečekal nic jinýho, než že udělá dokumentační pracovní fotku, kterou si prostě jen uložím v PC a ostatní fotky jsem dál fotil na film. Byl to takovej malej Canon o trochu větší než krabička od špinek a já od něj nic nečekal, byl na úrovni kinofilmovejch kompaktů. Druhej jsem už koupil z vlastní blbosti, až později jsem zjistil, že tam spousta věcí „nefunguje“, je to jen jako a upřímně jsem vyhodil svým způsobem asi 12 tisíc. Nikam mne to neposunulo, nic mi to nedalo, jen jsem byl nasranej že to nedělá to nač jsem byl zvyklej a když to vezmu z dnešního pohledu, tak raděj starý jetý zrcadlo než novej kompakt. Ale to je pochopitelně jen můj názor, nikdo s ním nemusí souhlasit.

Ještě se vrátím k tomu původnímu, k tomu že člověk chce nebo nechce fotit (myslím tím blíž se tím zabývat) není nezbytně nutný mít fotoaparát, jakejkoliv. Pokud k tomu máš vztah, tak je to automatický, někoho to musí vtáhnout a někdo tomu přijde na chuť až mnohem později, třeba na základě toho, že se zamyslí, že by si na těch fotkách z dovolenejch mohl dát víc záležet. Co k tomu před 40 lety přitáhlo mě si už fakt nepamatuju.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 21:29 ® nnnap reakce na …
nnnap

osprey> …A počkej na generaci, co teď leze ze škol…

Ano, to je velký průser, velké selhání.

Zas na druhou stranu stádečko to ani nebude vědět, smrádeček, teplo, pohodlí, hip hop.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 21:19 ® osprey reakce na …
osprey

nnnap> Jo, souhlas. Můj mobil nehraje, nefotí. Umí zavolat a poslat SMS a může si zkusit něco jiného…

Jenže kvalitní hudba ani kvalitní čočky nebyly pro každého. Musel ses k tomu dostat, zasloužit si to – nějakým způsobem. Byla tam ta cesta, která vedla k nějaké pokoře a pochopení. Dnes má každý všechno a do všeho se sere.

A počkej na generaci, co teď leze ze škol.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 21:12 ® nnnap reakce na …
nnnap

osprey> …Z mnoha důvodů…

Ze stejných důvodů byl zabit i kvalitní záznam a reprodukce hudby Po zemi běhají miliardy chudáků s i- tunes.

Ale na tom svět nestojí. Chtějí to, mají. V tuto chvíli se staletí lidské práce zahazují kvůli optimalizaci takové stupidity, jako je kapacita a možnost digitálního zpracování dat.

Proč se staletí vyvíjely housle, proč nad tím mistři houslaři strávili bezesné noci po dlouhé generace? Aby aplle prodalo hlupákovi hudbu za 20 centů? To samé s čočkou. Proč to brousili, proč se s tím babrali? Aby si na telefon mohli napsat Leica, Schneider?

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 21:02 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Podle mě to Libor myslel dobře, snažil se dokázat, že i v digitální éře vzniká plno snímků schopných lidi oslovit a to v tom pozitivním smyslu.

Pravdu máš ale v podstatě ve všem. Učil jsem kdysi i výtvarnou výchovu a měl jsem dost velké problémy davu aspoň kousek výtvarna předat. Ten, co to tam učí teď, ten si s tím hlavu neláme.

A někde na ministerstvu se vymýšlejí nové koncepce…

Kvalita šla dolů všude – od pitomého párku až nevím kam. A ve vzdělání hrozně.

Když odbočím, tak pokud jde o časopisy, možnosti tisku jsou dnes větší než kdy byly. Ale lidi dobrovolně kupují časopisy, které mi připadají jako neskutečné s…y. Nevím ani proč – aby věděli, s kým spí ta blondýnka ze seriálu?

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 20:52 ® nnnap
nnnap

Libor> napsat, že s Jakubem na rybách, by to někteří nemuseli rozchodit:-D

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 20:49 ® nnnap reakce na …
nnnap

regulus> digitál nezabil fotografii, pouze umožnil davům se odklonit,/ když něco nevím, tak je to jednoduché, že/ od základních, dá se říci dogmat stavby dobrého díla. V podstatě to nikoho nezajímá, v popkultuře telefonní fotografie ztrácí šanci i ti, kteří by jinak na kvalitu dosáhli. Je jim upírán prostor, technologie, je jim nabízena náhražka.

Jak píši níže- zrcadla sem zahodil, kamery sem zahodil a chodím po světě s digicvakem. Trochu tíhnu k expresionistické zkratce a tu si digitál ke mě cestu našel. Jsem oproštěn od techniky, zajímá mne gró. V podstatě mi nahradil krabici od bot.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 20:47 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> „pokud si fotky (jakékoliv) najdou své publikum, marná snaha fotografa to nebyla.“

S tím nemohu souhlasit. Vzhledem k tomu, že mnoha „fotografům“ chybí soudnost a díky tomu, že je fotografie přístupnější si myslí, že koupí digitálu jsou geniálními fotografy, a různí redaktůrci díky chybějící kvalitě otisknou kde co a podporují to, kurví se celkový estetický pohled a kultura lidí. Pak to dochází k tomu BLESKu, což je velice smutný příběh.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 20:21 ® nnnap
nnnap

děkuji přátelé za příspěvky. Pohyb je život. Přemýšlení je život. Láska k věcem, lidem, je kořením.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 20:06 ® osprey reakce na …
osprey

nnnap> Na jednu stranu chápu, co myslíš, na druhou stranu z fotografie se stal fenomén doby a rozšířila se mezi lidi. Já bych asi na svitkáč nikdy nefotil. Z mnoha důvodů.

Také o sobě nerad tvrdím, že jsem fotograf. Kdybych byl, věnoval bych tomu čas a energii a pokoušel se udělat nějaké výjimečné snímky, jenže nevím, proč bych to dělal a co bych pak s nimi dělal. A tak fotím tak, jak fotím a digitální fotografii beru jako přínos – i když těch negativ není málo. Přijde mi ale, že jsou to negativa spíš ve vztahu k lidem (jsou líní, nedají si práci s pořízením ani prohlédnutím fotky, spoléhají na editor) než k fotografování jako takovému.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 v 19:51 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> jj, já úhel pohledu měním. A to na víc věcí, nejen focení. Člověk se pořád mění, mnoha ohledech snad pozitivně.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 v 19:49 ® Libor reakce na …
Libor

nnnap> je třeba se dívat na to s širším pohledem, pokud si fotky (jakékoliv) najdou své publikum, marná snaha fotografa to nebyla.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 v 19:46 ® Libor
Libor

Jaký je rozdíl mezi hlavou a rukama? Neřídí ruce hlava?:-|

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 v 19:44 ® Libor reakce na …
Libor

nnnap> :-) na kaprech, tak to jo, to jedině :-)

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 v 19:44 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> a jak zjistí dotyčnej že ho focení dost bere? Právě po tom co měl kompakt, jak by to jinak zjistil? Potom si pořídí dražší přístroj.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 v 19:41 ® regulus reakce na …
regulus

nnnap> no s filmem si asi budem notovat na stejnou notečku, ale tvrdit, že digitál zabil fotopgrafii (tak já tvoje příspěvky cítím) to prostě pravda není. Když vezmu kolegu tomashra co sem sem tam něco napíše, tak pokud vím fotí mimo jiné s Holgou, ale to už je z mýho pohledu tak trochu moc retro, nicméně proti gustu žádnej dišputát, ona je to vlastně svým způsobem taková krabice od bot, jak s oblibou píše kolega ZN. Na fotky z něčeho takovýho se už nelze dívat jako na fotky z digitální zrcadlovky (z technického hlediska).
Taky je docela zajímavý pozorovat, jak někteří zde přispívající tak trochu mění názory, ale to asi nebude to správný slovo, spíš by asi bylo lépe napsat úhel pohledu. Myslím si, že tohle fórum každýmu co sem chodí něco dalo, někomu víc, někomu míň, hlavní je že se tu vzájemně neplácáme po ramenou i když by možná někdy nebylo od věci více kritiky.

Obávám se, že se tvoje příspěvky možná míjí účinkem, ti kterým jsou určeny je nepochopí … :-|

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 v 19:34 ® osprey reakce na …
osprey

Leník> Netrap se, takových mám… :-))

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 v 19:24 ® Leník
Leník

Tahle fotka mě mrzí. Klasika, světlo dobrý, ale v blbém úhlu, načasování tak tak… prostě člověk míní a štika mění… :-D

reagovat
foto/forum/2011/th-img18891.jpg
Sobota 19. listopadu 2011 ve 14:19 ® nnnap reakce na …
nnnap

ZN> napsat příspěvek, který nevyvolá odezvu je v podstatě mrhání časem. :-)

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 13:59 ® ZN reakce na …
ZN

nnnap> ale… debata dobrá, votomnic:-)

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 13:49 ® nnnap reakce na …
nnnap

regulus> ......ale to přece není vůbec žádnej problém, zadej si do googlu „prodám flexaret“ a vybafne na tebe X inzerátů …

Nabízím prostředí, né řešení.

A přece nemůžu a taky nenám pravdu. Nejsem všehomír.

kapinku kontroverzní… musí, vše ostatní je smrt. Voda která plyne bez užitku. Je možná dobrá na to, odnášet vzpomínky.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 13:15 ® ZN reakce na …
ZN

nnnap> s prvním odstavcem zčásti souhlasím, vím asi, jak to myslíš. Jen jde o to, že je spousta dobrých fotek, které třeba mě neoslovily, jsou bezespotu dobré, ale bez dobré techniky by nevznikly. Ano, dobrá fotka, která osloví lidi, jde skutečně udělat „krabicí od bot“. Dobrá fotka je především o vidění fotografa, ať je udělána čímkoliv.

Proto taky nemůžu souhlasit, a to vůbec, s druhým odstavcem. Je skutečně pravda, že díky běžně dostupným kompaktům fotka jaksi devalvovala na kvalitě díky kvantitě. Ono, počet „fotografů“ je přímo úměrný s počtem prodaných digitálů. Taky k tomu přispělo množství vydávaných časopisů, novin a taky webů, kde se otiskne kde jaká hrůza, páč kvality tolik není. Ale kdo do toho aspoň trochu vidí a je soudný, tak tu kvalitu si dnes bez problémů najde. A kvalitě je úplně jedno, jak sám píšeš, jestli je udělaná digitálem nebo „krabicí od bot“.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 13:08 ® regulus
regulus

Libor> naprosto s tebou nesouhlasím, že se člověk k zrcadlu musí propracovat (pokud to myslíš tak, jak jsem to pochopil). Otázka zní jestli dotyčnej chce fotit tak, že si bude dělat „dokumentaci“ z dovolených, výletů, ryb … nebo se tomu chce opravdu více věnovat. V prvním případě kompakt stačí nebo je často i vhodnější, v druhém si myslím, že ne. Důvod pro to je jedinej, malej čip, tím pádem velká hloubka ostrosti, je prakticky jedno jestli je clona nastavena na 3,5 nebo 8, protože tam vlastně žádná není, spousta věcí je tam jenom jako a jsou simulovány elektronikou. Takže pokud se člověk „naučí“ na kompaktu, zjistí u zrcadla, že je spousta věcí jinak než byl zvyklej u kompaktu, musí si znovu zvykat a vlastně zjišťovat, proto jsem přesvědčen, že pokud focení někoho fest bere je lépe se v začátcíh na kopakt vysrat (je to pochopitelně taky o finančních možnostech). Z druhé strany to nemá nic společnýho s tím jak se dotyčnej umí koukat, jakou má schopnost do fotky vložit nějakou přidanou hodnotu, ale to je ta druhá stránka, která nemá s technikou nic společnýho.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 12:48 ® regulus
regulus

nnnap> „… a mít štěstí a pořídit si někde v bazošu něco na 4,5×6 a 6×6 cm …“, ale to přece není vůbec žádnej problém, zadej si do googlu „prodám flexaret“ a vybafne na tebe X inzerátů s cenou kolem tisícovky, zrovna tak se dá sehnat za pár korun Praktica, kinofilmovej Canon, Nikon nebo něco jinýho, středoformátový foťáky se dají sehnat taky do 5 tisíc. Otázka je ale co pak, ten dotyčnej by musel umět nebo se chtít naučit pracovat ve fotokomoře a to už asi chce mít o to opravdu vážnej zájem.

Jinak s tebou souhlasím jen v tom, že dobrá fotografie je o tom co má fotograf v hlavě a ne v rukách. Naopak nesouhlasím s tím, že za posledních 15–20 let dobrá fotka nevznikla.
Myslím, že docela dobře chápu jak to myslíš, ale to ostatní co jsi napsal je kapinku kontroverzní a v pár věcech máš pravdu jenom částečně.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 ve 12:13 ® nnnap
nnnap

David Havlíček> :-D ano, je to napsáno tak, aby se dalo nesouhlasit. Formálně tam je prostor pro debatu, prakticky ovšem není o čem, platí co jsem napsal. Fotografie jako záznam, ano, proč ne čímkoliv jakkoliv. Fotografie jako obraz,ano, čímkoliv a jakkoliv ale s talentem. Všechny dobré fotky co mne oslovily by šlo udělat s jakoukoliv, i primitivní technikou. To ovšem neznamená, že dobrý fotograf není schopen udělat dobrou fotku s kvalitním aparátem.
Digitální focení nemá žádnou hodnotu. Možnost, že tam budu znásilněn, okraden, dělán hlupákem devalvuje tuto formu na taškařici.
Viděno očima galerií, muzeí, neschopnost digitální koláže/ a co jiného už!/ přenést na díváka byť jen zlomek autorovi představy, dělají z této kategorie marnost nad marnost. V povrchním konzumu ovšem uplatnění může najít.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 v 11:46 ® nnnap
nnnap

Libor> na kaprech:-D

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 v 11:41 ® 

sus1> regulus> Díky

Libor> Zase že bych nevěděl uplně všechno se snad říct nedá.

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 v 11:18 ® HaD
HaD

Libor> :-D trefa

reagovat
Sobota 19. listopadu 2011 v 11:17 ® jiris
jiris

Libor> kdo chce fotit „Fotky“, tak musí cestovat strojem času do minulosti :-)

reagovat