Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 789.712 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 15. listopadu 2011 v 16:53 ® HaD reakce na …
HaD

ZN> no minimálně 2–3 varianty tam jsou. A nehádej se se mnou, víš že nejsem hádavej. A jsou a jsou a jsou!!! :-D

reagovat
Úterý 15. listopadu 2011 v 16:28 ® Mates(původní)
Mates(původní)

Teda tak jsem si to tu prošel a musím uznat, že tohle je teda pěkně ostrá diskuse a že ZN se s nikym moc nemaže :-)

reagovat
Úterý 15. listopadu 2011 v 15:18 ® ZN reakce na …
ZN

David Havlíček> já si myslím, že neskýtá :-)

reagovat
Úterý 15. listopadu 2011 ve 14:13 ® HaD
HaD

sus1> další zásadně jiné řezy už asi ne

reagovat
Úterý 15. listopadu 2011 ve 14:07 ® sus1 reakce na …

David Havlíček> Co myslíš, že s tou fotkou ještě jde udělat?

reagovat
Úterý 15. listopadu 2011 ve 13:57 ® HaD reakce na …
HaD

nnnap> co mě rozhodně těší, že je to snímek, který skýtá tolik možností další práce a tvůrčí činnosti :-)

reagovat
Úterý 15. listopadu 2011 v 11:07 ® HaD reakce na …
HaD

nnnap> jak je vidět, variant je více.

jiris: tak tak a je to dobře!

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 22:35 ® jiris
jiris

Sto lidí, sto pohledů. Mě osobně ten odraz ruší, druhá se mi líbí více.

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 v 16:27 ® nnnap
nnnap

David Havlíček> ona je zajímavá. To je právě její problém.
Bývá obvyklý rozpor mezi vnímáním autora a konzumenta bylo li mu dílo nabídnuto. Většinou neznáme pohnutky umělce, okolnosti vzniku. Ovšem potřebuje- li dílo dovyprávět, také to není nejlépe.

Přenést tvé emoce, když vím, co je pro tebe důležité by šly podle mne dalším zůžením výřezu. Jedna se stínem a druhá se stopou. Stále se bráním, tu stopu tam dát celou. Ona si vezme příliš z celé fotky. A bez ryby je ale také úplně zbytečná. Tedy kompromis podle mne. U té dvojky by to chtělo víc vzduchu kolem, ten ale nemáme díky stínu.
Berte to ± cenťák

reagovat
foto/forum/2011/th-img18854.jpgfoto/forum/2011/th-img18855.jpg
Pondělí 14. listopadu 2011 v 16:12 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

David Havlíček> Ahoj, obě dvě varianty jsou koukatelné, ale přeci jenom dávám přednost trošku prostoru, takže ta první je v mých očích o kapánek lepší. Ta druhá mi přijde, jak to napsat, trošku „vyumělkovaná“ a je to zní cítit :-)

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 v 15:49 ® HaD reakce na …
HaD

Libor> :-) tak kdy? :-)

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 v 15:35 ® Libor
Libor

David Havlíček> tak to bychom měli spojit síly, já ještě ten foťák unesu :-D

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 v 15:27 ® HaD reakce na …
HaD

nnnap> rozumím… Mě ale ta „historie“ pohybu štiky přijde zajímavá.

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 v 15:04 ® nnnap
nnnap

David Havlíček> odrazy jsou fajn, ale tady ti to zabil.

Je to jistě pro fotografa vyjímečný okamžik, když se to takhle seskládá, je to náhoda, neradi se jí vzdáváme, tady ale velmi znepřehledňuje snímek. Ruší. Neumím si vybrat, co mi chceš sdělit. Cos to vlastně vyfotil- hada, taháš z vody murému, kus hadice, nějaká ryba, je to fotka mořského koníka, jak si mám natočit hlavu, na co koukat, je zajímavý závar ve vodě nebo autorovi šlo o kontrast na zpěněné a klidné hladině? Paradoxně ta vlastní štika mne tam vůbec nezajímá, ruší a neumím se k ní dobrat. Oči se mi tahaj úplně někde jinde. Historie pohybu, tak jak je v prvním výřezu zaznamenána dlouhá stopa za rybou klade otázky- spíše pohyb hada, druhá otázka- zaútočilo něco na štiku? Ty to víš, neznalý neví. Snímek v této kompozici představuje štiku jako ustrašenou obět na útěku.

2 ořez naprosto zahodil všechny znepokujující otázky, proto je dobré stín zahodit, zůstává zbytečně moc rušivého.

Výřez, jak sem ti ho představil já, zahazuje všechen pseudozajímavý balast, zůstává čistá akce, ryba je dominantní. Čistá emoce. Tak si fanoušek dokáže představit a zdůvodnit boj s tímto krásným stvořením. Je tam určitá ušlechtilost a důstojnost situace.
V tomto výřezu rozkvetou do krásy i detaily, které na původní fotce znepřehledňovaly siluetu štiky a to kapky vody. K výrazu boje štiky přidaly emoce prostředí.

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 14:55 ® HaD reakce na …
HaD

Libor> :-) No já naopak nemám problém štiky nachytat, mám spíš problém donutit se tahat foťák a ještě ho pak vyndat z futrálu :-D

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 14:35 ® Libor reakce na …
Libor

David Havlíček> tak hele, až se ti to za 5 let zase povede už budeš vědět co a jak :-) Ony ty výskokovky , kort když to chceš za takovýho světla jsou nedostatkový zboží. Já mám teď problém i tu štiku nejdřív chytit natož pak fotit..

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 14:34 ® HaD reakce na …
HaD

havel> :-D

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 14:34 ® havel reakce na …
havel

David Havlíček> No, dva blesky se směrnym číslem 80… to už by to asi ublejskalo :-D

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 14:29 ® HaD reakce na …
HaD

havel> příště jedeš se mnou, vezmeme centrálu a Tvoje studiový blesky. To by v tom byl čert, aby se to nepovedlo :-D DDDD

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 14:26 ® HaD
HaD

Libor> :-) Když já odrazy tolik miluju :-)) ) Add. blesk: průšvih je, že si to člověk těžko vyzkouší dopředu. Štik „v akci“ jsem nafotil, resp. zkusil nafotit desítky. Takovéhle světlo jsem při focení snad ještě neměl. Možná jednou…

Havel: možná máš recht…

nnnap: taky řešení :-)

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 14:15 ® Libor reakce na …
Libor

David Havlíček> ten odraz mi na téhle fotce nepřijde tak důležitej. S bleskem jo na prosvětlení těch stínů, jeho nastavení ale až na místě, čert ví kolik je potřeba blesknout proti tomu protisvětlu.

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 14:10 ® havel reakce na …
havel

David Havlíček> Jojo… sice tam neni žádná pevná linie, ale ta fotka mi pocitově padá doprava…

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 14:07 ® HaD reakce na …
HaD

havel> doleva?

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 14:07 ® nnnap
nnnap

vím, je to kacířské, ale zůstanene surové peklo

reagovat
foto/forum/2011/th-img18853.jpg
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 14:05 ® havel
havel

David Havlíček> Druhá varianta trochu lepší – hezky jsi se zbavil rušivého odrazu sluníčka v rohu. Osobně bych obě varianty při ořezu lehce pootočil doleva. Jinak super akce.

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 14:01 ® HaD reakce na …
HaD

Libor> je mi ale líto toho odrazu. Kvůli tomu silnému kontra světlu jsem ho očekával výrazný a je výrazný… Možná by si tohle focení v kontra zasloužilo fotit s bleskem (byť třeba – 2EV). Co myslíš?

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 13:55 ® Libor reakce na …
Libor

David Havlíček> lepší než ta první varianta

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 13:51 ® HaD
HaD

jaký je váš názor na takovýhle ořez?

reagovat
foto/forum/2011/th-img18852.jpg
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 13:40 ® sunet

nnnap> No, 80 mega bych za tuhle fotku asi nedal, i kdyby měla rozměr 3,5×2 m. Přesto bych rád slyšel vaše názory, co je na ní tak vyjímečného?

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 13:28 ® HaD
HaD

jedna akční s odfláknutou retuší :-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img18851.jpg