Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 790.426 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 2. října 2011 ve 13:13 ® Kazan reakce na …

Libor> do zdejšího fóra chodím koukat jen na obrázky, bo to o čem je tu řeč jde dost kolem mě. Ta tvoje kyblíková jepka je ale luxusní fotka, klobouk dolů.

reagovat
Neděle 2. října 2011 ve 12:23 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> za tu dobu co tu wopruzuju si dokážu udělat svůj vlastní úsudek kdo v jakém stylu lítá. Co kdo fotí a jakou kategorii preferuje :-) Věř, že u tebe to vím :-)

Co se toho makra týká. Ono to je těžký, když jsem začínal, tak to takový „bum“ nebyl. Člověk na to koukal i z jiného úhlu pohledu (dokumentačního) prostě mě nikdy nenapadlo si lehnout do trávy a pozorovat centimetrového hmyzáka do detailu. Ta fotka mi to umožnovala. Neber to jako nějaké obhajování, byl to pouze start k něčemu novému. Nechci tady rozvádět za co lze makro považovat a za co ne, ale 90% radoby makro fotek ve skutečnosti makro fotkami nejsou. Včetně mých. Ani mě nenapadá do jaké kategorie to zařadit a když se nad tím zamyslím, tak je to víceméně jedno. Prostě fotka, buď blbá nebo něco říkající.

reagovat
Neděle 2. října 2011 ve 12:08 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> nevím, na fotoservery už nějaký pátek nechodím, tak nemohu sloužit.

reagovat
Neděle 2. října 2011 v 11:01 ® ZN reakce na …
ZN

MP-E65mm> u mě to móda není, zabývám se tím programově a dlouho. Je fakt, že jen určité věci a v poslední době nějak míň, páč se to skutečně hodí jen na něco. Nemůže to být dogma a chtít za každou cenu ten čtverec. Člověk musí vědět, co a proč chce do čtverce fotit. Není to jednoduchý a taková ta „módnost“ mě začíná srát úplně stejně, jako to, že spousta lidí v posledních letech fotí macro jen proto, že se to líbí a zapomínají na to, že i makro je fotka. Stačí jim to technicky zvládnutý macro a spoléhají na to, že se to bude líbit. Přitom je to tak těžká disciplína, jako málo co. Svět se v prdel obrací :-)

reagovat
Neděle 2. října 2011 v 9:56 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> To neni modou tady na vláknu,podívej se na jiné fotoweby, jak to vypadá tam, je to momentálně ,, všude."

reagovat
Neděle 2. října 2011 v 9:10 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> v tom je mezi námi rozdíl, já dopředu nepočítám s ořezem, byť jsem se tomu nikdy nebránil. Když je to nezbytné pro zlepšení kvality fotky, proč ne.

Ke čtverci, není to můj styl, nikdy jsem se tomu nevěnoval a ani to nebyl nikdy záměr. Na druhou stranu to nezavrhuji a s naprostým klidem uznávám, že některé fotky jsou v tomto formátu pěkné. Ale, že bych musel nad každou fotkou uvažovat, zda by to nešlo do čtverce, což je módou tohoto vlákna (aspoň mi to poslední dobou připadá) to fakt ne :-)

reagovat
Sobota 1. října 2011 v 11:06 ® regulus reakce na …
regulus

MP-E65mm> ano máš pravdu, že je svým způsobem škoda nevyužít daného místa, z druhé strany se to ale zase nesmí „tahat za nohu“. Pokud mám médium 3:2 tak prostě neudělám to, že budu tvrdošíně vše komponovat do „obdélníku“ a prakticky tím budu ignorovat čtverec jen proto abych neřezal a zrovna tak když budu fotit třeba na film 6×6 tak je blbost se tvrdošíně bránit případnýmu ořezu na 3:2, pokud fotka na tento formát byla komponovaná.
Nic se nemá přehánět, ale ořezu se někdy prostě neubráníš, někdy potřebuješ třeba dorovnat horizont, je to sice o kousek, ale je to ořez, některé momentky, typicky ryby (nemyslím více méně stacionární fotky) fotím vždy s o trochu kratším ohniskem a s ořezem téměř vždy počítám.

reagovat
Sobota 1. října 2011 v 0:10 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> jak pro koho :-)

reagovat
Pátek 30. září 2011 ve 23:34 ® nnnap reakce na …
nnnap

ZN> kosočtverec je světský a taky dobrý. A VONÍ!

reagovat
Pátek 30. září 2011 ve 23:22 ® regulus reakce na …
regulus

ZN> už jsem se leknul, že k tomu nic nenapíšeš … :-))

reagovat
Pátek 30. září 2011 ve 22:17 ® ZN reakce na …
ZN

MP-E65mm> čtverec je boží:-)

reagovat
Pátek 30. září 2011 v 9:46 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> Toho okouna bych si klidně dal na stěnu.

reagovat
Pátek 30. září 2011 v 9:44 ® MP-E65mm
MP-E65mm

regulus> třeba už dnes fotáky taky fotí do čtverce, nevím. Už jsem kdysi psal a to je můj osobní pohled, že do fotky nerad jakkoliv řežu a je jedno jestli tam máš nastaveno 3:2, 10:9, 4:3 je pro mě škoda nevyužít jasně daného místa.

reagovat
Pátek 30. září 2011 v 0:33 ® regulus reakce na …
regulus

MP-E65mm> „… Osobně se přikláním k originálním formátům …“ tak to teda fakt nevím cos tím chtěl říct, jako že čtverec není originální formát nebo že fotka musí být ve stejným poměru jako čip (film) fotoaparátu.

Osobně vcelku tvrdošíně dordžuju 3:2 a čtverec (dle mýho klasický formáty, ale můžu se mýlit) vyjímka je panorama, ale to je otázka spíš jakýsi řekněme dokumentační fotky nebo jak by se to dalo nazvat.

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 ve 22:13 ® Libor
Libor

a ještě okouní tapeta :-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img18462.jpg
Čtvrtek 29. září 2011 ve 22:10 ® Libor
Libor

Inu každý má jinej vkus, nejvíc se mi líbí moje verze kde vyniklo abstraktno vody. Jinak tady jeste pohled shora na makro, tzv. kýblovka fotka :-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img18461.jpg
Čtvrtek 29. září 2011 ve 21:58 ® nnnap reakce na …
nnnap

ZN> ani když jej otočíme o 45°, vezmem černý uhel a doplníme slušivý černý trojúhelník? :-)

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 ve 21:46 ® Mrakoš reakce na …

MP-E65mm> Přechod z ostra do neostra je dost hrbatý, nehezký… Ale to je objektivem. Ani jinak mi ta fotka nic neříká.

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 ve 21:30 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> to je v pořádku, nějaký větší smysl v tom nehledej.

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 ve 21:20 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Já myslím, že tohle vynikne ve větší velikosti. Tady to splývá.

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 ve 21:13 ® ZN reakce na …
ZN

MP-E65mm> při vší úctě, v tom čtverci se nějak nedokáži orientovat.

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 v 18:41 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> Ahoj Míro, je to z toho místa kde si nemohl zabrodit víc, jinak by sis tento zlatý mok odnašel (nerad) sebou :-)

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 v 18:37 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

nnnap> Ta „špínka“ tam je schválně, ne že bych to vyloženě chtěl při expozici, ale když už tam cosi lítá, tak jsem na to při řezu čtverce myslel.

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 v 15:30 ® osprey
osprey

MP-E65mm> To je z pívovaru? :-D

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 ve 14:35 ® nnnap reakce na …
nnnap

pěkná, jenom sis neuhlídal, že ti vlnka vlevo na hoře nese 3 špínky:-)) ) Šikovné, já bych jenom buď trošku rozšířil nebo naopak zúžil hloubku ostrosti. Ale to samozřejmě nejde. Pěkné.

Já jsem schopen dát peníze za kubismus než za Rembrandtovy čmáranice, proto mi nevadí kompozice původní fotografie.
Jinak z těch dvou výřezů je ten obdélník, tak jak je to podáno, samozřejmě hotovější. Vyčerpal dané možnosti. U toho čtverce vidím ještě velký potenciál ale také moře práce.

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 ve 14:07 ® MP-E65mm
MP-E65mm

jeden čtverec, at furt jenom nekecám.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18460.jpg
Čtvrtek 29. září 2011 ve 13:45 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

nnnap> Tam to na mě právě působí trochu disharmonicky (první vložená fotka), ta míra vyváženosti je ve prospěch abstrakna a nesedími to. zaváni to takovým obyčejnem. Už je to moc. Naopak, díky ořezu se to jaksi vyvážilo a působí to věrohodněji. Ten první čtverec je dle mého skromného názoru trochu víc „říznutý“ než by bylo zdrávo a kopmozičně to taky není ideální. V tomto případě je středová kompozice zcela nutností. Poslední dvě fotky jsou jak kompozičně tak co se týká celkové harmonie přijetelné. Osobně se přikláním k originálním formátům :-)

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 ve 12:55 ® nnnap reakce na …
nnnap

MP-E65mm> míra abstrakce vody byla vrchovatá u původního neupraveného snímku. To co z ní zbylo po výřezech de facto tu roli podle mne už nemá a ve zvolených výřezech spíš ruší. Právě ve výřezu čtverec je podle mne právě abstrakce vody více koncentrována a nese v sobě nějaké poslední zbytky původního snímku.
Jinak oba dva výřezy jsou úplně jiné fotografie než původní snímek.
Kdybych měl dát za nějaký peníze, tak pořadí 1) nepravený obdélník/ ale na něm by autor musel ještě zapracovat/, pak 2) upravený čtverec ze série těch dvou s tím, že by autor měl nepatrně snímek rozšířit na šířku stejnou jako od těla na vrch. Jedná se zejména o levou stranu snímku. Pro mne by v tom případě bylo zajímavou kompozicí abstraktna, ostrého detailu, harmonie kruhové symetrie podané v dokonalém čtverci.
Čtverec mne probouzí, obdélník uspává.

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 v 11:50 ® MP-E65mm
MP-E65mm

nnnap> možná by bylo dobré se na tu fotku koukat jako na celek a zbytečně ji nezkoumat či řezat do sektorů nebo jezdit pohledama diagonalně, horizontálně. Jde o prvotní reakci. Jasně bylo autorem deklarováno cosi o abstrakci a tak usuzuju, že hmyzák má jasné místo, je tam dominatní, ale ta voda tam má stejný význam, možná si dovolím říct, že kdyby tam byl „línej volej“ a teď opravdu nemyslím dvě kecky u břehu:-) tak by to šlo úplně do kytek. je to taková harmonie, kdy jeden prvek doplňuje druhý,(tak to vidím já).

Jako kdybych měl nějaký tady zmíněný formát, vyzdvihnout, tak jednoznačně obdelník vloženy 28.9.

reagovat
Čtvrtek 29. září 2011 v 11:13 ® sus1

regulus> Dovolím si drobnou vsuvku do tvého příspěvku : … ,,nebo že si dáš na držku " – a nebo přes držku dostaneš. :-)

reagovat