Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 790.507 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 2. září 2011 v 18:34 ® Libor
-
mannice> moc jsem z toho nevytáhl, kvalita špatná, ale oteplil jsem to sluníčko a třeba takhle fotka do povídky jak tam pod tím stromem bydlela ta štika bych se toho nebál.
A ta velká štika, ta tam lovila pouze ráno. Pouze ráno, když ještě první paprsky slunce prosvítaly oparem nad vodou
reagovat - Pátek 2. září 2011 v 18:02 ® MP-E65mm reakce na …
-
All Armor> canon EF 180mm f/3.5 macro , ostatní z hlavy nevím.
reagovat - Pátek 2. září 2011 v 17:59 ® MP-E65mm reakce na …
-
brčkoo> Já se občas setkávám s pravým opakem, tzn. nechám fotku ulehnout ke spánku a po nějaké době ji vytáhnu. Někdy to zafunguje.
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 14:18 @ All Armor reakce na …
-
MP-E65mm> Taková „poetická“. Objektiv a parametry?
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 14:16 @ All Armor reakce na …
-
ZN> Musím se přiznat, že nevím, co připisuješ za vinu filtru. Exif by řekl víc. Vím, že nejsi začátečník, tak se neuraz.Diskutujeme. U moře je silné UV záření, je třeba kompenzovat i nastavení bíle… Zaostřil si na sklo, jakou jsi mal clonu? Hloubka ostrosti… Co na té fotce mělo být? Ty bambusáky si si už udělal?
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 14:12 ® osprey reakce na …
-
brčkoo> Ten druhý člověk hodně pomůže. Když je k dispozici, většinou je to hodně znát.
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 14:07 ® reakce na …
-
MP-E65mm> S kladívkem bych se zase bál
reagovat.Asi tam bylo potřeba srovnat tu čočku,či co.Já tomu nerozumim abych se přiznal,ale funguje to a můžu zase fotit
- Pátek 2. září 2011 ve 14:01 ® MP-E65mm reakce na …
-
mannice> Já občas použiju „domlouvátko“ (kladivo) v několika připadech to fungovalo. Hlavně že to funguje je otázkou jak dlouho
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 13:53 ® brčkoo
-
Osprey: V mě se ty fotky ale líbí. Už jen, když si představím, že bych je měl vyfotit já, tak bych k tomu potřeboval ještě jednoho člověka, který by zdolával štiku a já měl čas pouze na focení a o nic jiného se nestaral, pak možná by se něco podvedlo, ale to by záleželo na všudypřítomném světle a mých rukách, mé náladě a dobrému uspořádání hvězd
MP-E65mm: Sebekritický ke svým fotkám jsem dost. Teď si uvědomuji, že opravdu s moc fotkami opravdu spokojený nejsem. Já je vyfotím, při úpravách v PC jsem nadšený, ale postupem doby toto nadšení upadá a já zjišťuji, co jsem měl udělat tehdy jinak a co by fotku „povýšilo o třídu výše“, když proběhne tento časový koloběh, tak se z milé fotky stává naprosto průměrná fotka, protože v mých očích jí bude pořád něco scházet, co už tam zpětně nedodá. Takové ty „nečekané“ akce mají něco do sebe.Člověk si fotí, co ho napadne a co lahodí jeho oku. Do ničeho se nemusíš nutit, prostě fotíš jen tak pro radost či pozdější vzpomínku, ale o parádní záběry zde není nouze. Přesně jak píšeš ty.
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 13:53 ® reakce na …
-
MP-E65mm> nejdřív jsme znovu nabil baterku,vyresetoval foťák a když ani to nepomohlo trošičku sem s nim zatřepal
reagovat.První fotka,vše se zaostřilo a je vše OK
- Pátek 2. září 2011 ve 13:44 ® MP-E65mm
-
mannice> Tak povídej
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 13:27 ® reakce na …
-
MP-E65mm> Tak už je opravenej foťák..Radši se neptej ani jak
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 12:50 ® MP-E65mm
- reagovat
- Pátek 2. září 2011 ve 12:48 ® MP-E65mm
-
taky přidám, ojediněle bo fakt nic nemám
nazval bych to „cesta do pekla“
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 12:43 ® osprey reakce na …
-
All Armor> Jak jsi psal o těch UV filtrech. Ryby mi do nich cákají skoro pořád – vodu, písek, bahno… Jeden jsem rozmlátil, sundával jsem ho pak ve svěráku, zachránil mi objektiv. Byl to pád na mokrém břehu, foťák byl v polstrované brašně. Dopadl na kámen přesně objektivem Prošlo to přes brašnu i krytku.
Teď jsem si položil foťák na batoh, ten se pod ním zdeformoval a foťák se mi skoulel metr po kamenech. Na filtru je vidět holá mosaz.
Pro mě je prostě filtr na objektivu nutností. A věřím, že si něco vezme, tak jak píšeš, ale radši ho tam mám.
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 12:35 ® osprey reakce na …
-
All Armor> On ten posun barev je u takových těch barevně jednolitých fotek – typicky ryba ve vodě. Jak se tam objeví zeleň a třeba modrá obloha, začíná to být výrazně lepší.
Mám pocit, že se na tom podílí kromě nějakých ryze optických věcí i software zpracovávající obraz ve foťáku. RAW v něčem pomůže, ale já mám s RAWem jeden problém – je tam výrazně pomalejší postprocessing (prostě všechna ta práce na počítači), takže to zapínám jen když mám fakt pocit, že by se mohlo povést něco pěkného.
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 12:30 ® ZN reakce na …
-
All Armor> ilustrační foto, co polarizák taky dokáže. Většina fotek z dovolené dopadla takto. Moc sluníčka, modrá obloha. Kdyby to bylo pár fotek z jednoho místa, tak bych řekl, že jsem to blbě nastavil. Ale byly to fotky z různých míst, v různém časovém horizontu, takže ve špatném nastavení filtru to být nemohlo.
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 12:25 ® reakce na …
-
ZN> Mě to taky nedalo,viděl sem to,tak sem to musel blejsknout
Libor> pošlu ti jich několik,fotil sem to několikrát
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 12:11 @ All Armor
-
osprey> Nevěnuji se focení ryb, tak na to mám asi jiný pohled. S tím „zatemněním“ máš samozřejmě recht. S nějakým „posunem barev“ jsem se u polarizáku nesetkal. Hmmm, kdybych měl ten problém, tak bych ho asi vykompenzoval nastavením aparátu.Možná i vyvážení bílé … V přístrojích od Canonu, které používám, je tolik nastvení, že je ani zdaleka nevyužívám. Na druhou stranu, proč používat a kompenzovat něco, co nepotřebuješ…
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 12:05 ® ZN reakce na …
-
Libor> vždycky, když takovouto scénu vidím, tak si řeknu, že to fotit prostě nebudu. A nakonec to stejně udělám. Když ono se to nějak samo nabízí
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 12:04 ® ZN reakce na …
-
All Armor> jasně. Máš pravdu, že to tam cpu asi ze zvyku. A právě proto, že každý filtr nejen něco veme, ale i láme paprsky, proto je tam nemám rád. Ono to zase není s tím lámáním nic dramatického, ale…
reagovat - Pátek 2. září 2011 ve 12:00 @ All Armor reakce na …
-
ZN> Kolik lidí, tolik názorů. Já mám taky standartně na objektivech UV filtry, ale mám známého profifotografa, a ten říká, že je to tradovaná blbost. Ptal se, či jsem si už poškrábal aspoň nějaký filtr. A já, že ne. Každý filtr, i ten kvalitní, je cosi navíc a cosi si vezme. Sadu Cokin jsem prodal, nějak se mi to nelíbilo. Buď BaW, či Hoyu.
reagovat - Pátek 2. září 2011 v 11:52 ® Libor reakce na …
-
mannice> až tam půjdeš zítra
reagovatfoť ještě když to sluníčko bude víc zakryto stromy, popřípadě si popojdi jemně stranou. A taky mi tuhle fotku pošli orig do mailu, zkusim ji večer poladit v PC.
- Pátek 2. září 2011 v 11:46 ® ZN reakce na …
-
All Armor> popravdě, i když mám polarizáků několik, už ho prakticky nepoužívám. Používám standardně jen nějaký UV, abych chránil sklo objektivu. Jednak nemám rád několik filtrů na sobě, jednak mám zkušenost, že polarizák dokáže pěkně zdrbat fotky. Buď z nich udělá omalovánky, nebo vyblitiny. Což se mi stalo několikrát, hlavně když bylo hodně slunce.
Já nejraději používám systém Cokin, kde si můžu velice rychle měnit přechoďáky a šedé dle potřeby.
reagovat - Pátek 2. září 2011 v 11:38 ® sus1
-
Dneska ráno při cestě na a z ryb.
reagovat - Pátek 2. září 2011 v 11:12 ® džigit reakce na …
-
mannice> tyhle fotky nenafotíš jen tak.Je tam přílišný rozdíl mezi světlem a tmou
reagovat - Pátek 2. září 2011 v 11:05 ®
-
Libor> ale už to neni uplně ono a moc sem se netrefil.Dneska sem to byl fotit znovu
reagovat - Pátek 2. září 2011 v 10:39 ® džigit reakce na …
-
Libor> to jo,při focení jinak nastavit.Já měl na mysli post úpravu
reagovat - Pátek 2. září 2011 v 10:15 @ All Armor
-
ZN> Já mám zkušenost, že s polarizákem není problém a jeho použití přináší známé výhody.Krom makroobjektivů a IR focení, jej mám na objektivu prakticky vždy.Minule jsem byl nucen dát dolu i velký slim, když jsem fotil širokáčem na FF a furt vinětoval. Někdy je těch filtrů ale skutečně víc, než je zdravé. Nedávno sem se přistihl, že jich mám na objektivu trochu mnoho… Pravdou ovšem je, že pokud chceš zachytit mnoho odlesků hladiny a zpěněnou vodu kdesi pod jezem, může asi polarizák mírně uškodit tím, že nepustí všechno. Já když chytám ryby (většinou muška, jako ty), tak nefotím. A vůbec poslední dobou málo fotím.Spíš street foto.S tím jsou zase specifické interpersonální problémy.
reagovat - Pátek 2. září 2011 v 10:09 ® Libor
-
džigit> je třeba zkoušet jak to vyjde, takhle od klávesnice jsou to jen odhady, přiškrtit clonu, posunot dolů, delší čas rozlije světlo apod.
reagovat