Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 790.523 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 2. září 2011 v 10:03 @ All Armor reakce na …

ZN> Chyba na mé straně, asi jsem už měl moc merlotu.Vyčetl jsem, že se tě ptá jaký soft používáš.

reagovat
Pátek 2. září 2011 v 9:21 ® džigit reakce na …

Libor> ten menší je dobrý,akorát toho světla vpravo nahoře bude asi ještě hodně…

reagovat
Pátek 2. září 2011 v 9:12 ® Libor
Libor

mannice> Já bych se zaměřil na tu oblast pod stromem, případně okolo, tam je vidět to zajímavé světlo. Otázka zní zda by jsi tam dozoomoval a co by z toho bylo :-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img18256.jpg
Pátek 2. září 2011 v 9:06 ® Libor
Libor

No vidíte že to jde diskutovat na úrovni :-)

Osprey: jj cihly, červené, bílé, celé, půlky i čtvrtky :-)

reagovat
Pátek 2. září 2011 v 7:20 ® džigit reakce na …

mannice>nó,ten strom vlevo to tam jistí :-))

reagovat
Pátek 2. září 2011 v 0:42 ® 

Asi nějak nepotěšim,ale když ještě fungoval ten můj. Mě se ta fotka celkem líbí :-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img18255.jpg
Pátek 2. září 2011 v 0:03 ® osprey reakce na …
osprey

All Armor> Ryba je rychlá a polarizák ti sebere víc jak dva expoziční stupně, takže z času 1/500 ti udělá cca 1/100.

A dál – polarizační efekt se uplatňuje v určitém úhlu. A jak se ta ryba hýbe, občas ti uteče z toho ideálně polarizovaného smě­ru.

No a do třetice. Posouvá to barvy. Ty polarizáky jsou dělané na krajinu nebo nevím, ale táhne to do takové nahnědlé nebo nazelenalé barvy. Prostě to tyhle tóny zintenzivní.

Mám doma 3 CPL a poslední rok polarizuju tak, že obíhám rybu. Dobré je to jen někdy, když se ta ryba moc nehýbe (třeba sbírající potočák).

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 ve 22:27 ® sus1

ZN>> Koukam,ty tě dávají s těma holkama.:-)) viz Mrk.
Jakoby to nestačilo tady.:-D

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 ve 22:18 ® ZN reakce na …
ZN

All Armor> a s tím polarizákem měl pravdu, není to sranda. Jaký máš na to názor, můžeš to to nějak rozvést?

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 ve 22:17 ® ZN reakce na …
ZN

All Armor> ?. Nerozumím.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 ve 22:10 @ All Armor reakce na …

osprey> „Fotit rybu s polarizákem není až taková sranda.“ Co si tím chtěl říct?

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 ve 22:07 @ All Armor reakce na …

ZN> Ptal se tě na SW.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 ve 22:04 ® skwor
skwor

Koukám, že diskuze je zpátky tam, kde má být. To je dobře. Ještě přidám jednu (možná tu už byla). Budou na ní asi všechny chyby co jdou udělat, ale mám jí rád. Protože je na ní (vlastně omylem) ten okamžik, pro který k vodě chodíme :-) Tuhle fotku prosím nehodnotit, vznikla fakt dílem náhody.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18253.jpg
Čtvrtek 1. září 2011 ve 21:28 ® ZN reakce na …
ZN

zlomiljsemprut> vždycky, fakt. Digitální fotka se díky tomu, že je digitální, bez postprocesu neobejde. Není to klasický kinofilm. Platí jedna zásada, mít rozum. Vzhledem k tomu, že jsem ze staré školy a fotku považuji za fotku tehdy, když je na papíře, tak ten rozum i musím mít. Ten papír nezná kompromisy. Jakmile to přeženeš, nedá se na to na papíře dívat. V zásadě dělám jen dvě věci. Upravím histogram, doostřím. Někdy málo přidám saturace, někdy naopak uberu. Ale jsou fotky, kdy díky omezenosti „pružnosti“ čipu musí člověk udělat trošku víc, ale to je fakt výjmečný případ.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 ve 21:17 ® zlomiljsemprut
zlomiljsemprut

ZN> Jestli se můžu zeptat, jak často používáš program na úpravu fotografií? Jsou situace nebo spíše typy fotografií, kdy program používáš více než u jiného žánru. Děkuji za odpověď.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 19:35 ® regulus
regulus

rliebzeit> k potočákovi, mě se zase líbí víc tak jak je, než když by mu čučela hlava z vody, pracovně tomu říkám oběšená ryba a tento typ fotek se mi dost nelíbí, ale proti gustu …

Jeden typ na ten polarizák, nebudu ti radit konkrétní model, ale pokud ho nebudeš často využívat a máš různé objektivy s různým průměrem filtrového závitu, tak pokud budeš kupovat polarizák, tak kup na ten největší průměr a dají se koupit redukce, takže ho budeš moct používat na všech objektivech. Já to objednával z čangova přes E-Bay, ale asi se dají koupit i v běžným fotoobhodě.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 19:32 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> Myslím, že nápis má bránit zneužívání fotky. Je tedy umístěn celkem dobře – odtama se bude špatně retušovat.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 19:26 ® regulus reakce na …
regulus

ctverec> lín je pěknej, ale ty písmena mě tam serou, když už to tam musí být, tak bych je umístil citlivěji, ale pochopitelně tvoje věc.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 19:25 ® regulus
regulus

ZN> tak tahle fotka co jsi skworovi upravil, je naprosto konkrétní případ toho jak se kdo umí dívat, má fotografický vidění. Když jsem si ty dvě fotky prohlídl, tak mě zaujal ten potočák a tu první jsem tak nějak přešel, nic mi neřekla. No a až jsem si prohlídl tu tvoji upravenou, tak jsem se podíval zpátky na tu původní a musím smutně zkonstatovat, že jsem tam zas nic neviděl, ani by mne něco podobnýho nenapadlo, taková ptákovina, silon vedoucí do vody s jakousi rybou co vlastně není vidět a když se to správně ořízne, tak je to docela zajímavá fotka.

Mimochodem myslím si, že hrábnutí do cizí fotky s konkrétní ukázkou jak by to kdo viděl je možná nejlepší způsob jak ukázat nebo poradit. Osobně si myslím, že by to nikomu nevadilo a pokud náhodou ano, tak to není problém smazat.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 18:16 ® MP-E65mm
MP-E65mm

brčkoo> Důležité je aby si fotil. Ale opravdu fotil. Byly doby, kdy jsem byl sedm dni v týdnu fotit. Až neuvěřitelné, postupem času to opadávalo, ale kvalita šla nahoru ( tím myslím spokojenost s vysledky, to o čem si psal níže.) no a pak začne právě ta kreativita, kdy už ti ty stereotypní mantinely začnou být malý a máš pocit, že ten plyn musíš ještě přišlápnout. Ale bud v klidu, pokud je člověk sebekritický tak stejně má 95% odpad :-) a to bez rozdílů.

V létě jsem byl na návštěvě u jenoho kolegy co sem taky chodí. Nabřinkal jsem toho, poměrně dost. Nápady a myšlenky byly, dvě fotky se mi z toho líbí. Taková je realita. A to mi tam chudák dělal skoro modela :-) Nakonec nejlepší fotka vznikla z „nečekaný“ akce, asi to tak mělo být, protože to byl šrumec/akce/at­mosféra v jednom.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 18:09 ® osprey reakce na …
osprey

brčkoo> Moje štiky ve výskoku mají ještě k dokonalosti daleko.

Ale napřed musíš dost věcí udělat blbě, abys věděl, čeho se máš vyvarovat. Momentálně bych potřeboval stroj s lepší citlivostí a rychlejším autofocusem (takové 7D třeba). Není na něj a neřeším to. Jednou bude.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 18:06 ® osprey reakce na …
osprey

ctverec> Projel jsem ty exify. Udělal jsem jednu chybu, jsou tam extrémně krátké časy, protože jsem dal citlivost 400 (zbytečně, ale to vím až teď) a držel pořád tu clonu 2,8 a to taky nebylo nutné.

Ta lokalita je daleko, už se tam asi nedostanu.

Fotku sem ještě hodím, ale zatím nestíhám.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 17:55 ® mvincik
mvincik

ZN> Díky za tvůj upřímnej koment. Rád jsem si jako začátečník přečetl pohled někoho, kdo se focení věnuje.

Odhadl jsi to přesně, je to dovolenkový cvak, bez nějakého většího přemýšlení a pc úpravy.

Teďka alespoň již vím, jak se na foto dívá člověk jako ty. Díky! :-)

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 17:49 ® osprey
osprey

rliebzeit> Polarizační filtr se nasazuje na objektiv, foťáku je to jedno. Takže musíš ho koupit podle průměru závitu objektivu. Nic jiného v otm není. Na příliš široká ohniska potřebuješ slim verzi (s tenkou obroučkou).

Mimochodem, myslím, že budeš velmi zklamán. Fotit rybu s polarizákem není až taková sranda.

Já používám B&W, velmi dobré to filtry made in Germany. Není to levné. Pak je tu ještě Hoya. Levnější filtry mě nepřesvědčily.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 16:36 ® ctverec
ctverec

osprey> tato je ještě z kompaktu 1/60, f2,8 (doostřené)… dávám teď na zrcadle rychlejší časy jaksi se pod tou vodou čím dál víc klepu :-) . Zkus dát na okouny 1/200 f4.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18252.jpg
Čtvrtek 1. září 2011 v 15:42 ® džigit reakce na …

All Armor> a copak „Vy nás ale zásobujete,pane Karfík“ ,Donalda a lustr nevyjímaje :-))

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 15:35 @ All Armor reakce na …

džigit> Já si z toho díla pamatuji jen pertinaxový karburátor a „nebrat úplatky, nebrat“.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 15:26 ® džigit reakce na …

All Armor> to je z filmu,já na to u Tebe vždycky zapomenu/Jáchy­me,hoď ho do stroje-Koudelka a STS Chvojkovice Brod/

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 15:19 ® brčkoo

MP-E65mm:Děkuji za odpověď. Tak trochu jsi mi v tomhle směru otevřel oči. S tím jedním foto tématem máš pravdu.Pokusím se na nějaké zaměřit, ale u mě to bude běh na dlouhou trať, než si nějaké vyberu :-) Myslím, že zatím focení nijak nedře, vyfotím to tak jak to cítím já. Ono i kdyby to nějak „dřelo“, tak by jsem se na to nejspíše vykašlal, protože by nemělo cenu pokračovat dál.

ZN: I když otázka nebyla určená tobě, tak jsem hrozně rád, že jsi odpověděl. Hlavně jsem zjistil, že jsem teď na tom podobně, jako ty, když jsi byl po škole. Ono k čemu to je, že v očích ostatních nafotí člověk nádherné fotky, když já s nimi nejsem vnitřně spokojený.Pak je všechna ta práce na h…

Osprey: Jen neříkej, tvé fotky vyskakujících štik na vodní hladinu jsou jedinečné. Možná se budeš smát, ale 5 objektivů doma nemám. Mám jen 4 a už mi to přijde dost.

Regulus: Ty foto věci zatím prodávat nechci a asi ani za delší dobu je prodávat nebudu, přeci jen kupoval jsem je kvůli nějakému využití a jelikož má peněženka není bezedná, tak jsem vše vybíral s rozvahou. A jestli mám talent?? tak to bohužel já sám nedokážu posoudit, to musí ty ostatní, i když bude to těžké, když říkají, že mám fotky hezké.

reagovat
Čtvrtek 1. září 2011 v 15:16 @ All Armor

džigit> ?

reagovat