Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 790.544 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 31. srpna 2011 ve 14:43 ® Libor
Libor

Je mi líto jak to tady v tom foru vypadá.

Sus1 : chtělo by to trochu pokory a inteligence

Osprey, Regulus: převčírem jsem viděl zblízka to letadlo, šlo na Ruzyň, pěkná mašina.

rliebzeit: hezká fotka ze zoo

sethy: přijď si vybrat z více kusů:-)

brčkoo : přeji hodně podařených záběrů

mannice: asi bude porouchaný a to rukama nebude a ani ti v tom neporadím.

ZN : zrovna se nacházím v té fázi, kdy jsem na sebe nasraný :-)

Doudleban: co takhle vzít ten prozářený kousek vody více z detailu.

reagovat
Středa 31. srpna 2011 ve 14:29 ® ctverec reakce na …
ctverec

džigit> hej, Leštinky je plno:)To víš moc lokalit u nás není…

reagovat
Středa 31. srpna 2011 ve 14:23 ® džigit reakce na …

ctverec> to znám,já ji viděl na nějakých potápěčských stránkách,to nic :-)

reagovat
Středa 31. srpna 2011 ve 14:18 ® ctverec reakce na …
ctverec

džigit> upně ve spodním řádku fotogalerie to jde vidět…http://w­ww.lestinkalom­.cz/cs/fotoga­lerie/

reagovat
Středa 31. srpna 2011 ve 14:16 ® ctverec reakce na …
ctverec

osprey> tož okouni už jsou vcelku slušní…Ale přijde mě to pořád jakési málo ostré (co tam máž za nastavení?).

reagovat
Středa 31. srpna 2011 ve 14:15 ® džigit reakce na …

ctverec> já ji právě jen zahlíd,pořádně jsem ji nestudoval :-))

reagovat
Středa 31. srpna 2011 ve 14:09 ® ctverec reakce na …
ctverec

džigit> štiku z Leštinky poznáš hned na první pohled, má takovou křivou papuli, je vcelku už dost chudina provařená…

reagovat
Středa 31. srpna 2011 ve 14:06 ® džigit

rliebzeit> to jsem bral jako vadu při přenosu :-)) Já viděl nějaké podobné foto z toho lomu a tak mě zajímalo,zda tam taky nechodíš,či nepotápíš se.

reagovat
Středa 31. srpna 2011 ve 13:52 @ rliebzeit reakce na …

foto štiky je ze ZOO v Plzni, focena za skleněnou výlohou,člověk by tomu nevěřil, až na drobet odlesku v pravé časti fotky, skoro jako doopravdy.

reagovat
Středa 31. srpna 2011 ve 13:42 ® sus1

MP-E65mm> Jak jsem tě napsal, já jsem skončil.

reagovat
Středa 31. srpna 2011 ve 13:39 ® MP-E65mm
MP-E65mm

sus1> odpoledne ti odpovím ted nemám čas.

reagovat
Středa 31. srpna 2011 ve 13:23 ® 

Potřeboval by sem poradit,mám teda normální digitální foťák FINEPIX JV a co fotka to rozmazaná,nevíte čim to může být..Přitom bych neřek,že se mi tolik klepou ruce :-)

Koukám že mi ujížděj i barvy :-/

reagovat
foto/forum/2011/th-img18234.jpg
Středa 31. srpna 2011 ve 13:12 ® sus1

MP-E65mm> Díky za odpověd.
Začnu asi tak od konce tvé odpovědi.Kolik si viděl mých fotek,že víš, že jsem se nezměnil?To soudíš dle fotek zde,které jsem sem dal většinou z recese a vy jste to NEpoznali??!!,soudě dle vašich nevkusných označení mé osoby zde na webu(mimochodem,toh­le jsem si zatim já veřejně k nikomu nedovolil,asi to bude možná tou ,,špatnou komunistickou výchvou",pore­voluční ch ..... ci to už nemusí )??!!Seš fakt dobrej,nevidět a hodnotit.
Nechci se vás nějak dotknout,ale soudě dle aktivity na vašich webech to taky žádná hitparáda neni,tak co si o tom myslet?,že tomu lidi nerozumí??…Kolikrát jsem po vás chtěl, jako po odborníkach,abyste mě ukázali nějakou vaši fotku, jak se to teda má dělat, jak to má vypadat a NIC ?!!.Někdy výsledek napoví víc než nějaká 10stránková diskuze.

Ne,nemá to cenu se tady veřejně dohadovat a proto končim.Mělo by to sem lidi přitahnout a ne je odtud odrazovat.:-)
Je to jak píše kolega ZN,na vše se vykašlat,dělat si to sám pro sebe,nikomu nic neukazovat a mít klid.
Ale abys neřekl,že pořád jen něco povídam,tak tě sem překopíruju jeden z posledních mailů,které jsem obdržel po nějakém focení,o kterém ty tvrdíš,že to neumim.Ne, neni to z mé strany nějaké chlubení a ani z toho nesedim na prdeli,nemam to totiž vůbec k zapotřebí ,to opravdu NE,ale to ty určitě víš,když ,, mě znáš ".

reagovat
foto/forum/2011/th-img18233.jpg
Středa 31. srpna 2011 v 11:46 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

rliebzeit> štika je nadherný tvor, naháni strach a budí respekt.

reagovat
Středa 31. srpna 2011 v 11:37 ® MP-E65mm
MP-E65mm

sus1> nikam nic nepíšu nemám na to čas a fotoservery jsou víceméně pro mě uzavřená záležitost. Jdu si svou cestou, nepotřebuju k životu placáni po zádech od davu, který ti nic k fotce nenapíše a hodnotí ti ji číselnou známkou. Nezatracuju to, prošel jsem si tím taky, došel jsem do stádia, kdy mi to nic nepřináší.

Mimochodem, pokud někomu radím a nebo diskutuju, vždy se to zakladá na praxi, moji praxi. Kde jinde bych mohl čerpat, že? To samé se jedná o směru kam jdu nebo kde jsem byl před několika lety. Víceméně opisuju svůj „fotgrafický životopis“ jestli se ztotožnuje s názory ostatních to nevím a upřímně je mi to jedno, tím opět narážím na tu jakousi " davovou reakci" pokud si z toho někdo něco vezme je to ok, pokud ne, svět se nezboří. Moje cesta je jasná jak slunce na nebi a já se ji držím.

Něco ti povím, podívej se kdy bylo toto vlákno založeno. Je to docela dost dlouhá doba na to aby každý kdo tu pravidelně diskutuje prošel nějakým vývojem. Jsou zde jedinci kteří se drží svého žánru, a jsou za nimi vidět výsledky. Nemusí to být výsledky, že si sednu na zadek z fotografií, ale ta změna k lepšímu. Když srovnám fotografie před dvěma roky a nyní ta změna je tam vidět a je jedno jestli se to týká technický stránky nebo čehokoliv dalšího. U tebe mi to chybí, sorry, že to tak píšu , ale je to tak.

Co se týká toho hodnocení. Opravdu nikdo není povinen tu na každou fotografii reagovat, ani na ten fotowebech to tak není. Plno lidí , kteří došli do „nějakého stádia“ (ve kterým ty nejspíš nejsi, jinak by si to pochopil) si ty fotky vybírají u kterých cokoliv napíšou. Jestli to je kamarád na co ty dost často narážíš, nebo se mu ta tvorba či fotografie samotná líbí, tak to opravdu nechám na lidech nechť to posoudí. A věř že to nemá s arogancí nic společného. Je zde několik lidí kteří fotí ruzné žánry a tak je, domnívám se, vyloučené nějaké nadržování (to je hrozný slovo, ale nenapadlo mě nic lepšího) díky stejné zálibě v jeden žánr. Co sleduji ta různorodost v hodnocení je převeliká. Ano nejsou tady ti „přitakávači“ jako na PP5,FA atd. Jestli to ti chybí, jestli potřebuješ dav k tomu aby se někdo vyjádřil na ženskou se srdíčkovými trenkami, prosím nikdo ti v tom nebrání. Ale příjde mi nefér, už jenom kvůli těm lidem kteří tu diskutují naznačovat, že jich je tu co bych prstu na ruce spočítal a že jejich slovo nemá váhu s porovnáním s fotoserverem.

reagovat
Středa 31. srpna 2011 v 11:27 ® džigit reakce na …

rliebzeit> není to z Leštinky?

reagovat
Středa 31. srpna 2011 v 11:00 @ rliebzeit

Dovolím si také trochu přidat. Po dvaceti létech jsem opět začal fotit, koupil jsem si vysněné zrcadlo a prostě fotím život kolem sebe a rodiny a když mám parťáka, tak fotím i vody, fotím pro radost, okamžiky na které si vzpomeneš po x letéch. Teď jsem si vybral branži focení ryby, je v tom spustu prostoru a dovolím si říct dobrých fotek málo,takže prostoru pro realizi více než dost. Jukni na tuctuvku štiky ,majestátnost sama

reagovat
foto/forum/2011/th-img18230.jpg
Středa 31. srpna 2011 v 10:02 ® sus1

MP-E65mm> Já si to můžu ,,dovolit",ale ty bys to měl umět vysvětlit a ne tu odpověd ,,zahodit".:-) Možná jde taky o to, jestli si ty pochopil,na co jsem se ptal já a že jsem na tvuj přízpěvek vůbec nereagoval,ale to je jedno.

Můžu se tě na něco zeptat??píšeš někam na nějaké fotoweby tady u nás??Myslim tim do diskuzí a tak,rád bych si(nejen já,to tě ujištuju ) přečetl nějaké reakce na tvé názory,rady atpod., jak to vydí někdo jinej,než jen ,,pár" lidí odtud.Díky.

reagovat
Středa 31. srpna 2011 v 9:23 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> vůbec, ale vůbec si to opět nepochopil!!!

reagovat
Středa 31. srpna 2011 v 0:37 ® sethy reakce na …
sethy

sus1> nechvátám, kolem desítky.

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 ve 22:58 ® regulus
regulus

brčkoo> trochu se taky vmísím, byť otázka nebyla směrovaná mě. Fotím chvilku, svůj první foťák jsem dostal asi před 40 lety, ale tehdy bylo všechno trochu jinak. Film měl 36 snímků, stál X peněz a k finálnímu produktu tedy fotografii jsi se dostal až přes chemickej proces temné komory, náhled na displeji neexistoval. Taky technika byla jinde. Ale to jenom tak na okraj, protože tady je asi ten zásadní rozdíl mezi těmi co začali fotit na film a těmi co až na digitál.
Ve sné podstatě fotím nebo jsem fotil tři druhy fotek, jednak taková ta klasika dovolené, familka, děti jak rostou, na tom si ať chceš nebo ne často nedáš tak záležet. Jsou to vzpomínkový forky pro tebe a tvoje nejbližší, kde je hlavním faktorem zachycení nějakýho okamžiku a často se tam moc nehraje na kompozici atd. i když taky jak kdo. Tyto fotky fotí snad každej. Já navíc ještě fotím fotky pro řekněme komerční potřebu (pro práci co dělám), jednak klasický dokumentární foto a pak taky účelový fotky něčeho co nabízím, kde to zcela podléhá tomu co bych si představoval pro konkrétní určení. No a na třetím místě jsou fotky, který fotím dá se říct pro zábavu nebo se alespoň snažím, tam už je třeba brát zřetel na to, aby to splňovalo parametry fotografie, kromě toho že to je obrázek něčeho, by to mělo mít nějakou přidanou hodnotu, mělo by to něco vyjadřovat, na diváka by to mělo něco přenášet, atmosféru daného okamžiku, nedokážu to přesně popsat i když vím oč jde.
Pokud se jedná o dospění k fotografické cestě jak jsi psal, nemyslím si, že je to jen otázka slepého výběru nějakého konkrétního -ismu (myslím tím krajinky, makro, ptáci, architektura, …), je to cesta kdy ty sám musíš vnitřně pocítit kterej ten -ismus je ti nejbližší, ale naprosto to neznamená, že bys šel jenom tímto směrem, časem zjistíš, že sice něco bude převládat mnohdy i hodně, ale nebudeš se bránit fotografii z trochu jiného soudku. Myslím si, že nejdřív musíš sám zjistit, kterej ten -ismus ti vlasně vyhovuje, oslovil tě nebo tě baví a podle toho a pochopitelně finančních možností si budeš kupovat techniku která ti umožní dosáhnout z technického hlediska lepších výsledků, ale daleko důležitější je mít to správné vidění, který si nekoupíš, to prostě musíš mít daný. Jistě, dokážeš se zdokonalit, dostaneš se o level o dva výš, ale bez talentu se na „pátej“ level asi nedostaneš.

Pokud se týká těch fotokrámů a jejich případnýho prodeje, tak je otázka co tím myslíš. Zamysli se nad tím, proč jsi si to koupil, jestli to využiješ a pokud se rozhodneš to prodat, tak ještě nad tím, jestli ti to náhodou nebude sem tam chybět i když se ti zdá, že to je nevyužitý. Jsou prostě věci který se užijí jenom sporadicky, ale když nejsou po ruce, tak schází. No a už vůbec bych se neřídil tím, jestli ten nebo onen fotograf má to a nebo ono, to nebo ono prodal, protože to co jemu nevyhovuje a zbavil se toho, můžeš ty třeba vcelku často potřebovat. Obecně si myslím, že je záhodno před koupí čehokoliv uvažovat o tom, jestli to potřebuju (hodně, málo nebo jen sem tam) než nakoupit spostu sraček a pak najednou zjistit, že mi to vlastně vůbec k ničemu není.

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 ve 22:52 ® sus1

ZN> Jooooo,tak tohle se mě líbí,žádné rádoby ,, odborné " rady.:->
S některejma pasážema se s totožnuju a vidim se v nich,ač se to některým lidem nebude pozdávat, je to přesto tak.Díky.

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 ve 22:44 ® ZN reakce na …
ZN

brčkoo> i když jsi to neadresoval na mou osobu, dovolím si napsat svůj názor. Prošel jsem podobným. Udělal školu, nabitý znalostma a výsledky vůbec, ale vůbec neodpovídaly mým představám. Všichni okolo mě chválili, umístil jsem se v pár prestižních soutěžích, ale dopadlo to tak, že jsem byl sám na sebe tak nasraný, ý´že jsem přestal fotit. S postupem času jsem se na všechny vykašlal, žádných soutěží se neúčastnil a začal fotit jen sám pro sebe. Jen tak. A můžu ti říct, že jsem se úplně oprostil od toho, jestli se to někomu líbí či nelíbí, snažím se sám sobě něco říct, kolikrát píčoviny, ale sám vím proč, nehledím napravo či nalevo. Fotím pro sebe. A přišel jsem na strašně důležitou věc. Ty fotky tady jednou po mě zůstanou, proto se snažím, i když kolikrát oklikou, dokumentovat rodinu a její život. I když mi rodina vyčítá, že mé fotky z dovolené o rodině neříkají prakticky nic, mi říkají a oni na to přijdou sami.

Vykašli se na pocity a foť tak, jak cítíš. Ne jak cítí ostatní. To je možná i ta cesta, kterou ti chtěl naznačit MP-čko.

Umění je plná prdel, ale ve skutečnosti si na to umění spousta věcí jen hraje.

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 ve 22:26 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Takže fotograf,kterej fotí,dělá 5 témat neni tak hodnocenej jako ten,kterej se věnuje jen jednomu?Nemluvim tet o kvalitě.

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 ve 21:52 ® osprey reakce na …
osprey

brčkoo> Ahoj, rád tě vidím.

Nelam si s tím hlavu. Jednak jsi mlaďas, jednak si to prostě musíš osahat a nakonec – jak daleko to chceš ve fotografii dotáhnout?

Já jsem třeba zjistil, že ze mě asi žádný velký fotograf nebude. Všude vidím lidi talentovanější, vybavenější, specializovanější, mající na to čas. Vůbec se nehodlám honit, abych je dohnal a předehnal.

Stačí mi slušný foťák, pět skel a mám to nadosmrti (mojí nebo některého toho kusu). Baví mě ten proces – něco vyfotit a koukat se, co z toho bude. A naštěstí můžu své fotky dokonce i zveřejňovat. To je skoro víc než jsem kdy chtěl.

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 ve 21:06 ® MP-E65mm
MP-E65mm

brčkoo> Ahoj,

Máš pravdu, je to těžký definovat. Každý to musí cítit sám. Neexistuje žádný učebnicový příklad podle kterého by se to dalo naučit. U mě to bylo jasné od začátku, mě oslovilo makro, především hmyz. Možná hledáš právě tu kategorii u které by si měl zakotvit a věnovat se jí. Já taky fotil občas krajinu, portrét, trochu víc „ptáky“ jenže to jsem byl ve stádiu, kdy jsem měl naprosto zvládnutou techniku a zhuba jsem věděl co chci fotit. Musíš cítit co je ti nejblíže. Když se budeš věnovat jednomu tématu, namísto pěti , jsem přesvědčen, že jsi schopen se v te dané kategorii vyšvihnou daleko víc než kdyby ses věnoval pěti najednou. Pokud jsi talent a máš to v sobě, od představ až po to důležité a to je vidění nebudeš mít s tím problém. Pokud to dře, jestli mi rozumíš, tak je to cesta nekonečná a nakonec to vzdáš.

Moje skromná rada zní : najdi si téma (kategorii) a drž se ho (ji) a zdokonaluj se. Dveře jsou otevřený a věř , že máš nevídané možnosti. Fotografie ač se to nezdá má neuvěřitelnou výhodu v tom, že pokud ti to aspoň trošku pálí dokážeš z toho vyždímat neuvěřitelné věci.

Znám pár lidí kolem sebe , kteří si zadali cíl a jdou po něm jako slepice po flusu a to se mi líbí. Má to myšlenku od základu až po vysledek.

Martin je vyborný fotograf. Víc takových lidí a je na světě dýchatelno a koukatelno :-)

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 ve 20:41 ® sus1

sethy> Nebo tady.Záleží na tom, jak na to chvátáš.:-)
Kolik je pro tebe ,, rozumný peníz " ??
http://www.fotoaparat.cz/bazar/ad/23709

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 ve 20:32 ® sus1 reakce na …

sethy> Podívej se na Paladix.

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 v 19:59 ® sethy
sethy

Nevíte někdo náhodou o nějaké 70–200F4 canonu za rozumný peníz (i postarší)? Zítra jedu do Prahy tak kdyby Libor měl třeba nějaký navíc :-D

reagovat
Úterý 30. srpna 2011 v 18:31 ® brčkoo

MP-E65mm> Trochu se vmísím do hovoru. Psal jsi tu jednom rozhovoru se susem o fotografické cestě.Teď se zeptám asi hloupě, ale jak k ní člověk dospěje?? Poslední dobou mi přijde, že se neustále přecházím od fotografické žánru k fotografickému žánru. Dle mého pohledu vše fotím na prd, mé nejbližší okolí to ale vidí jinak a fotky se jim zdají zdařilé. Já v tomto stavu, přeskakovat od jednoho k druhému moc spokojený nejsem. Doma se mi začíná tak nějak hromadit „fotografické harampádí“, ale nemám odvahu jej prodat, protože si říkám, že se to může jednou hodit. Když jsem uviděl stránky Martina Pustelíka a viděl kolik mu proběhlo rukama objektivu a nechal si jen snad 4, tak ho obdivuji, dokonce i tebe, pokud vím, tak ty jsi také nějaké objektivy prodal. Je pravda, že fotografuji zatím krátce, zhruba tak 3 roky, ale stále s přibývajícími roky si říkám, že najít fotografický směr je stále těžší a těžší. Teď si uvědomuji, jestli na tento dotaz, lze nějak rozumě odpovědět nebo to všechno vyřeší čas.

reagovat