Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 790.585 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 27. srpna 2011 v 18:18 ® osprey
osprey

Dva dárečky – jedno dnes už hodně vzácné éro pro regula (není to FOTKA, je to cvak jak letělo kolem) a jeden „rybomrsk“ pro Rendyho.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18162.jpgfoto/forum/2011/th-img18163.jpg
Pátek 26. srpna 2011 ve 23:00 ® ZN
ZN

Rendy> bez dobrého světla není dobré fotky. U těch fotek ti to světlo chybí:-((

reagovat
Pátek 26. srpna 2011 ve 20:27 ® regulus reakce na …
regulus

Rendy> kurnik, tak to su fakt slepej :-D moc jsem to neštudoval a ta rozmázlá huba mi připadala jako štičí.

Pokud se týká mých fotek ryb, tak v prvé řadě z toho mála co jsem se snažil vyfotit (nepočítám čistě dokumentační fotky), se mi alespoň k částečné spokojenosti nepovedla snad ani jedna. Druhá věc je ta, že ryby moc nefotím nebo spíš skoro vůbec. Abych udělal fotku ryby jak si to představuju, tak bych nemohl chytat a to máš zase tak, že musíš být v správném okamžiku na tom správným místě. Je sice fakt, že foťák sebou na ryby tahám furt, ale většinou fotím krajinky nebo nějaký ptákoviny (viz obrázky) a abych ti řekl pravdu, tak poslední fotka ryby byla myslím ospreyova štika předloni v Jestřabicích a ta se vůbec nepovedla.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18157.jpgfoto/forum/2011/th-img18158.jpg
Pátek 26. srpna 2011 v 19:25 ® Rendy reakce na …

regulus> chtěl bych poprosit jestli by jsi nemohl vložit nějaké fotografie ryb.

reagovat
Pátek 26. srpna 2011 v 19:04 ® Rendy

A tady fotečka kde zase polarizák svojí práci udělal. Aspoň myslím , protože někdy fakt nevím co je správně a co ne .

reagovat
foto/forum/2011/th-img18156.jpg
Pátek 26. srpna 2011 v 18:59 ® Rendy

Ta druhá je potočák .

reagovat
Pátek 26. srpna 2011 v 17:46 ® regulus
regulus

Rendy> tyto dvě fotky jsou zářnej příklad toho, kde by polarizák neměl vůbec žádnej smysl.
K fotkám se moc vyjadřovat nebudu, neoslovily mě, ale já mám na fotky ryb trochu specifickej pohled, fotky ryb „oběšenejch na háčku“ vůbec nemusím a u té druhé mi chvíli trvalo, než mi došlo že je to štika, možná dobrej moment, ale blbě umístěnej a blbě zaostřenej. O kompozici se zmiňovat ani nebudu.

reagovat
Pátek 26. srpna 2011 v 16:12 ® Rendy

Děkuji za názory a vyjádření. Chtěl jsem se zeptat zda tady někdo nefotí Nokonem D7000 , lákal mě , ale nynější diskuse na téma že odkapává olej ze závěrky a špiní čip mě trochu odradila. Údajně jen špatná série , ale hádej která je ta dobrá a která špatná. Při mé smůle by na mě vyšel ten špatný. Není to jen nějak foťák, ale těch postižench je poměrně hodně . Diskuse je na megapixel u tohoto foťáku.

reagovat
Pátek 26. srpna 2011 v 16:08 ® Rendy

Dvě fotečky k posouzení. Ty bez polarizáku:-) , fotil jsem bez něj celou dobu a budu fotit dál, bude na krajinky.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18154.jpgfoto/forum/2011/th-img18155.jpg
Pátek 26. srpna 2011 v 9:06 ® sus1

tomashr> Já myslim,že je to úplně jedno,že se tady o tom hovoří,aspon o něčem.
… a vůbec ,pošli sem nějakou fotku,at je na co se koukat a případně se inspirovat.:-)

reagovat
Pátek 26. srpna 2011 v 8:55 ® tomashr reakce na …

ZN> Jsme trochu mimo téma focení, ale ten prut od Norstreamu je právě na ty „pidiryby“ určen, takže to k němu (bohužel) sedí. Na diskusi je spíš celková etika podobného stylu chytání třeba při závodech, z toho taky moc odvázaný nejsem :-(( :-((

reagovat
Pátek 26. srpna 2011 v 8:43 ® sus1

ZN> To je fakt, jako jedinec nezmůžeš nic,akorát si přivodíš nervovej kolaps a to je asi tak všechno.Takže se na to vyprdni,žij dál dle svého a budeš mít klid.: )
Jeden pán tady odtud mě přived na určitou myšlenku( na jednom ze srazů ), vyzkoušel jsem ji a od letošního roku(jara) ji aplikuju a změna je znát.: )

Jede se Král Šumavy,bude účast?:-)

reagovat
Pátek 26. srpna 2011 v 0:46 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> já jsem dnes mimořádně veselý. Ale obecně se mi nelíbí, že se ten svět nějak v prdel obrací. Nějak se mi nechce tuto zoufalou situaci podporovat, nebo jí jakkoliv vědomky pomáhat, i když moc dobře vím, že je to marné:-)

reagovat
Čtvrtek 25. srpna 2011 ve 23:45 ® sus1

Jedna pro kolegu ZN,at se furt nemračí.:-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img18147.jpg
Čtvrtek 25. srpna 2011 ve 23:14 ® sus1 reakce na …

ZN> Tobě se furt taky něco nelíbí??!!:-))

reagovat
Čtvrtek 25. srpna 2011 ve 23:09 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> to já jen tak :-)

reagovat
Čtvrtek 25. srpna 2011 ve 22:59 ® osprey
osprey

ZN> Obrať se, prosím na Davida, já o jeho požadavcích nediskutuji. Fakt je, že článků máme poměrně málo.

reagovat
Čtvrtek 25. srpna 2011 ve 22:25 ® ctverec reakce na …
ctverec

xtr2007> a vo tom to je, musíš fotit pod vodou naostro :-) Ta rybářská je faj…

reagovat
Čtvrtek 25. srpna 2011 ve 22:13 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> prosím tě, jak může projít článek s tak prasáckýma fotkama ? Je to jen proto, aby něco vyšlo? Nejde o kvalitu fotek, ta je super mizerná, ale jak může projít článek, kde se na ryby (rybky) úplně kašle a jde jen o to, něco prezentovat. Ta reklama, to je mi jedno, bez té to nejde, ale proč ty pidiryby, to mi hlava nebere. Ten svět se fakt v prdel obrací.

Provokator, nový prut od Norstreamu

reagovat
Čtvrtek 25. srpna 2011 ve 22:09 ® osprey
osprey

Moc tu kecám, dlouho jsem nedal fotku. Tohle je u mě asi foto posledního týdne.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18143.jpg
Čtvrtek 25. srpna 2011 ve 14:54 ® osprey reakce na …
osprey

xtr2007> Pěkná voda, pěkný počas, pěkná ryba, pěkně narovnáno. Hezká fotečka.

reagovat
Čtvrtek 25. srpna 2011 ve 12:28 ® xtr2007

ctverec> mam aj taku zboku, s vacsimi hlavami. Teraz ju neviem najst :-) Tato mi pride ale zaujimavejsia, paci sa mi ten priestor a ryby iduce do stratena. A povedzme si otvorene, na to, ze je to fotene na nadych, v hlbke cca 6 metrov, bez zatazoveho opasku, s volnymi kratasmi, kde mas kopec vzduchu a rit Ti neustale vytahuje k hladine a kde musis chvilu pockat, kym sa ryby opat usporiadaju, tak budme radi aspon za tuto :-D Prilozim este jednu z ineho sudka.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18136.jpg
Středa 24. srpna 2011 ve 23:09 ® sus1 reakce na …

ZN> Musíš mit BW,ostatní jsou na prd…

reagovat
Středa 24. srpna 2011 ve 23:02 ® osprey reakce na …
osprey

Rendy> Z focení ryb ve vodě jsem ho téměř stáhnul. Kdybych měl čas, tak sem tam pár spešl fotek. ZN má pravdu – je to velmi dvojsečná věc.

reagovat
Středa 24. srpna 2011 ve 20:54 ® ZN reakce na …
ZN

Rendy> radu mám, vykašlat se na celý polarizák. Je docela umění ho používat, je to hodně specifický filtr. Člověk s ním musí opatrně, musí vědět kdy a proč, a krom jiného, dobře dokáže dodrbat fotky.

reagovat
Středa 24. srpna 2011 v 19:23 ® regulus reakce na …
regulus

Rendy> řekl bych, že asi nic moc špatně neděláš, CPF světlo fakt žere (to už je daný principem) a na nějaký akční fotky to moc není. Možná je to víc na krajinky, ale i u těch ryb se to dá využít. Ona je možná chyba, že si spousta lidí myslí, že to je samospasitelný, ale je to jen „nástroj“ který za určitou cenu dokáže něco nežádoucího odstranit.
Tak jak tak, pokud jsi si to pořídil a před tím jsi s tím nikdy nefotil, tak si jednak přečti články na tohle téma na netu a udělej si ten čas a nafoť si průběžně různý situace kde jeho použití má smysl s CPF a bez něj, tak asi nejlíp zjistíš jakej je efekt no a časem ti dojde kdy ho nasadit a kdy to nemá cenu.

reagovat
Středa 24. srpna 2011 v 16:46 ® Rendy

Tak jsem si najivně koupil cirkulační PL PRO1 DIGITAL s tím že zkusím jednou fotit jak by se mělo a když jsem zjistil co žere světla zase jsem ho rychle ukryl do obalu. Přitom HOYA tvrdí že ubírá jen minimálně, ale je to šílený skok. To je tak na krajiny , na ryby skoro k nepotřebě. V brašně ho mám pro případ kdyby jsem fotil nějakou leklou rybu přímo na sluníčku, ale pod koruny stromů, kde potřebuji rychlý čas to prostě nejde , nebo jen s bleskem. Nebo to neumím. Máte někdo nějak fígl nebo radu co dělám špatně?
Díky

reagovat
Středa 24. srpna 2011 v 16:34 ® Rendy

Fotografování ryb ? Od kdy nosí plavky :-)

reagovat
Úterý 23. srpna 2011 ve 22:38 ® sus1 reakce na …

osprey> No jo, nekoukala přímo na mě a mohl jsem se na malinkou chvilenku zastavit.(ale to už na mě koukala ta první). :-)

reagovat
Úterý 23. srpna 2011 ve 22:36 ® osprey
osprey

sus1> Ona ta druhá je proti té první fotograficky o dost dál. Má atmosféru a kompozice taky nějak moc neskřípe.

reagovat