Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 790.628 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 23. srpna 2011 ve 22:31 ® sus1 reakce na …

ZN> Ono se jich nepovedlo víc.Tohle jsou ořezy, a za chůze, a skrytej, a světlo přímo nad hlavou a ..... a všecho na prd…:-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img18124.jpg
Úterý 23. srpna 2011 ve 22:21 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> ale ta fotka se ti moc nepovedla.

reagovat
Úterý 23. srpna 2011 ve 22:00 ® sus1

Dneska bylo takové horko,že snad ani nic jiného nešlo vyfotit.:-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img18123.jpg
Úterý 23. srpna 2011 v 17:27 ® Mrakoš

Dá se do Rumunska nechat odvézt cestovkou a pak si chodit po svých. A nazpátek stejně. Cestovat v Rumunsku vlakem je pomalý a hodně drahý. Rodna je asi nejmíň zaturistovaná ze všech Rumunských pohoří. Pozná se to i na těch koních. Nenechají k sobě přijít lidi moc blízko, a když se naštval vůdčí hřebec, museli jsme strategicky vycouvat :-)
Ta fotka s jezírkem je nádherná. A ten horský hřeben, paráda, jen vyrazit…

reagovat
Neděle 21. srpna 2011 ve 22:48 ® Ftmči
Ftmči

Arnej: Něco kolem 26 hodin. Jeli jsme vlakem, čtyřikrát přestupovali a zpáteční jízdenku jsme pořídili lehce pod 2 tisíce. Jsou i cestovky, které dělají přechody na těžko v malých skupinkách, pak nepotřebuješ shánět nikoho dalšího. Hodně známý je v toomhle třeba Kudrna.

reagovat
Neděle 21. srpna 2011 ve 22:44 ® Ftmči
Ftmči

ZN: U té jsem byl moc rád, že tak dobře vyšla, protože stativ jsem samozřejmě neměl a pak mívám často problém ty fotky dobře spasovat, tady to vyšlo dobře. Mým druhým favoritem je ta s koňmi, byla to opravdu nádherná scenérie, ale něják se mi to nepodařilo na tu fotografii dostat, částečni i kvůli velkému dynamickému rozsahu.

reagovat
Neděle 21. srpna 2011 ve 12:55 ® Arnej reakce na …
Arnej

Doudleban> Nádherná krajina. Já mám problém, že nikoho od nás neukecám, aby šel k vodě, natož aby jel někam ven:). Jak dlouho jste tam jeli?

reagovat
Neděle 21. srpna 2011 ve 12:14 ® ZN reakce na …
ZN

Doudleban> to spodní jezírko se mi líbí. Pěkně zachycená atmosféra, kompozičně se mi to taky líbí, pro mě podařená fotka.

reagovat
Neděle 21. srpna 2011 v 11:51 ® Ftmči
Ftmči

A poslední směska…

reagovat
foto/forum/2011/th-img18115.jpgfoto/forum/2011/th-img18116.jpgfoto/forum/2011/th-img18117.jpg
Neděle 21. srpna 2011 v 11:48 ® Ftmči
Ftmči

Něco západů Slunce…

reagovat
foto/forum/2011/th-img18112.jpgfoto/forum/2011/th-img18113.jpgfoto/forum/2011/th-img18114.jpg
Neděle 21. srpna 2011 v 11:44 ® Ftmči
Ftmči

Ahoj. Trochu pokazím tu rybí sérii. Opět hory. Tentokár rumunská Rodna a Maramureš. Jel jsem tam já a 3 kamarádi na vlastní pěst s báglama. Celkem 12 dní. Počasí vyšlo, takže parádní. Vřele doporučuji všem, kterým není cizí trocha námahy a dobrodružství. Rumunské Karpaty jsou snad nekonečné a nádherné, bohužel jim to asi dlouho nevydrží…

reagovat
foto/forum/2011/th-img18110.jpgfoto/forum/2011/th-img18111.jpg
Pátek 19. srpna 2011 v 15:38 ® ctverec reakce na …
ctverec

xtr2007> Pěkný hejnečko, jen by ty rybky chtělo brát víc z boku nebo přímo od hlavy. Kdybys to hejno vzal širokáčem, tak by to vypadalo zase trošku jinak…Co to je za rybky?

reagovat
Pátek 19. srpna 2011 ve 12:25 ® xtr2007

Mam rad aj tuto fotku.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18101.jpg
Čtvrtek 18. srpna 2011 ve 20:02 ® sus1 reakce na …

xtr2007> To se mě líbí víc ta z Úterý 16. srpna v 11:23,tahle je fakt dost natěsno.

reagovat
Čtvrtek 18. srpna 2011 v 18:04 ® osprey reakce na …
osprey

xtr2007> Dobrý pokus, asi bych tomu dal víc prostoru – rybář i ryba skoro drhnou o kraje fotky. A roztáhl bych tuhle dvojici víc do šířky.

Vím, že se to snadno řekne a blbě udělá, ale podobně bych zkritizoval i vlastní fotku. Už jsem tu mockrát psal, že fakt dobrých mám málo, jestli vůbec nějaké.

reagovat
Čtvrtek 18. srpna 2011 v 16:05 ® xtr2007
reagovat
foto/forum/2011/th-img18095.jpg
Čtvrtek 18. srpna 2011 v 15:18 ® osprey reakce na …
osprey

rliebzeit> Nejde o pozici, ale o to, že fotím tu první fotku, ty další jsou jen jakoby navíc.

Pořád se snažím komponovat záběr a pořád ostřím na hlavu té ryby. Většinou fotím jednotlivě, jenom když jdu fakt po pohybových fotkách, zapínám tu sekvenci.

reagovat
Čtvrtek 18. srpna 2011 v 15:12 @ rliebzeit reakce na …

osprey> tak takhle přesně fotím, pouze jsem to označil sekvencí. 3–4 palbou a pak jiná pozice.

reagovat
Čtvrtek 18. srpna 2011 ve 14:57 ® sus1 reakce na …

osprey> Jestli sem ty fotky dáš?,tak některé lidi tady odtud zabiješ.:-)

reagovat
Čtvrtek 18. srpna 2011 ve 13:18 ® osprey reakce na …
osprey

rliebzeit> Sekvence má i jisté nevýhody. Například foťák nepozná, kde má ryba hlavu a ostří si, kam uzná za vhodné.

Asi nejlepší je to, na co přišli už i vojáci – palba krátkými dávkami.

Ale sekvence fakt není všelék a nepoužívám ji nijak zvlášť často.

reagovat
Čtvrtek 18. srpna 2011 ve 13:16 ® osprey
osprey

sus1> Proboha – já bych ti ji nikdy nedal, co bych si tady bez tebe počal? :-))

A trest pro tebe? Budeš muset napsat zasvěcené komentáře ke stovce fotek, které nafotili puberťáci mobilem:-D

reagovat
Čtvrtek 18. srpna 2011 v 8:24 @ rliebzeit reakce na …

Již jsem zase přítomen a musím Ti dát plně za pravdu. Není to jednoduché něco takového nafotit. Ocení to jen ten kdo to zkusil. Ideální, když máš parťáka co loví a ty jen fotíš, koncentruješ se jen na foto, no a když přijdeš domu, tak zjistíš že to stojí za prd, nebo vybereš dvě fotky ze 400 set. Ještě níže k focení sekvencí. Nedovedu si to představit fotit ryby bez sekvence. Můžeš se sice dobře připravit, konečný výsledek stejně je na rybě. Proto akci fotím většinou v sekvenci, abych z toho vyždímal co nejvíce.V týdnu by jsem měl jít fotit potočáky , tak potom přihodím foto,jestli nějaké bude.

reagovat
Středa 17. srpna 2011 ve 23:33 ® sus1 reakce na …

osprey> Bude zase rybka na monitoru????:-))

Šel jsem jen tak okolo a stavěl se,co se tady probírá nového.:-)

reagovat
Středa 17. srpna 2011 ve 23:08 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Samozřejmě. Tím jsi narušil naši debatu o PRAVDĚ kolem FOTKY a proto zasluhuješ exemplární trest. :-)

Jinak co je nového, ani nevím. Putin byl na rybách a v Mekongu vymírají delfíni. To jsem si všimnul, když jsem ráno dělal Krátké zprávy.

reagovat
Středa 17. srpna 2011 ve 23:01 ® sus1 reakce na …

osprey> No co, jen jsem napsal,co jsem se tady dočetl.:-)

reagovat
Středa 17. srpna 2011 ve 22:59 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Nactiutrhači! :-))

reagovat
Středa 17. srpna 2011 ve 22:52 ® sus1

Něco nového? krom toho ,že neumíte fotit ryby.:-D

reagovat
Středa 17. srpna 2011 ve 22:22 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Pokud nad fotkou přemýšlíš po celou dobu jejího vzniku, tak bezpochyby.

Když si podržíš foťák na výšku a pokropíš sérií kroutícího se hada, skončíš u toho, že budeš řezat každou fotku jinak.

A to jsem odpůrce „kulometu“ a většinou se snažím každý snímek komponovat. Ale jsou děje tak rychlé, že to člověk nedokáže.

Nedávno jsem se pokoušel udělat fotku bolena. Slušné světlo, vodní rostlinstvo i ryba docela pěkná. Měl jsem jen kompakt – G11. Ale já tu scénu prostě nenarovnal, i když jsem přesně věděl, co chci a když už trochu, tak to ten foťák se svou prodlevou prostě nedal. Tak jsem bolena pustil (on za to nemoh) a fotku nemám.

reagovat
Středa 17. srpna 2011 ve 22:00 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> já nejsem proti ořezům, člověk se jim v těchto situacích nevyhne. Ale co je nesmyslné, když něco fotíš na výšku a pak z toho chceš udělat formát na šířku. To je nepochopitelné a svědčí o tom, že fotograf nevěděl, co vlastně chce fotit.

reagovat
Středa 17. srpna 2011 ve 21:12 ® osprey
osprey

ZN> Je to pravda, ale na druhou stranu, stálo mě to hodně fotek. Ryba když se hýbe, se ti pohne jinam nebo dál než čekáš a už ti koliduje s okraji snímku nebo dokonce vystrčí hlavu mimo.

Je to boj. Ale ideální případ je opravdu, když se to trefí dobře – světlo, kompozice, motiv přes celý čip. správná hloubka ostrosti…

Takových fotek mám skutečně hodně málo, jestli vůbec jaké. A co je horší – ocení to pár lidí. I když kvůli nim a své hrdosti stojí za to aspoň se pokoušet dělat to dobře.

reagovat