Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 790.705 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 2. srpna 2011 v 15:18 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Kterou použít abys byl,, chytrej " ??:-)
A další a další, a …

Základy digitální fotografie – Jan Teplý

Digitální fotografie 100 praktických návodů -Gregory Georges

333 tipů a triků pro digitální fotografie – Miroslav Myška

Lindner, Myška, Tůma: Velká kniha digitální fotografie

reagovat
Úterý 2. srpna 2011 v 15:17 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

jiris> obávám se že ti nerozumím, jsem dnes nějak mimo :-)

reagovat
Úterý 2. srpna 2011 ve 12:55 ® jiris reakce na …
jiris

MP-E65mm> jo a mimochodem by mě zajímalo, která za Tebe ty příspěvky píše :-D

reagovat
Úterý 2. srpna 2011 v 10:09 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

jiris> :-)

reagovat
Úterý 2. srpna 2011 v 10:01 ® jiris
jiris

HEJ VY DVA, DÁME DALŠÍ SESSION :-)

Ty hubenější, začni si doma vyřizovat propustku ;-)

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 ve 23:45 ® regulus reakce na …
regulus

MP-E65mm> víš, já má mám takovej dojem, že ve fotografii tak trochu platí, komu není z hůry dáno v apatyce nekoupíš. Nechci tvrdit, že nemáš pravdu, ale pokud to nevidíš (myslím tím tvoji řeč o trošce talentu), tak se prostě seš schopnej dostat jen na určitej level, v některej případech možná o půl levelu dál, ale to je asi tak všechno, pochopitelně pokud pochopíš tu teorii. Když to vezmu z praktickýho hlediska, tak pokud se naskytneš (je jedno jestli cíleně, že čekáš nebo úplně čistou náhodou) k vhodné nebo vyjímečné scéně, tak to asi vyfotíš, jenže jsou lidé, co to vidění mají a dokáží z docela obyčejné situace vytřískat FOTKU a to si piš, že většinu z nás by kolikrát ani ve snu nenapadlo něco takovýho fotit. Často to může být i tou ZN zmiňovanou krabicí od bot.
Technika je sice dneska hodně veliká berlička, ale tak jak tak, je to furt rukama nebo spíš viděním. Je sice fantastický, že dnešní zrcadlovky umožňují X snímků za vteřinu (taky to tak někdy dělám, kecal bych kdybych tvrdil že ne), ale v mých očích má stále daleko, daleko větší hodnotu snímek vyfocenej bez „kulometu“ na kinofilm i když z technický stránky není tak dokonalej jako snímky dnešní, protože pán co to fotil věděl kdy to zmáčknout (pochopitelně s nějakou tou dávečkou štěstí).
Osobně si myslím, že mít to vidění, vědět kdy to zmáčknout a vědět jak to na ten snímek poskládat jsou kromě dobrýho světla který často neovlivníš, ale můžeš si na ně počkat, stěžejní pro to aby fotka za něco stála, z čehož první dvě věci jsou z velké části dané oním talentem a kompozice se sice dá naučit, takže i když ten talent nemáš a máš dobrou techniku se kterou dovedeš pracovat tak sice děláš slušný fotky ale ne vyjímečný.

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 ve 22:38 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> já bych řekl, že jsi spíš moc náročný a sebekritický. Náročný na sebe, což není vůbec k zahození :-) Potřebovalo by to hodně lidí, včetně mě :-)

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 ve 22:18 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> já podle mých posledních výsledků zjistil že se asi vrátím k akvaristice :-)

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 ve 22:04 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> Ahoj,

Já věřím že spousta lidí se během ty cesty dokáže přeorientovat a když už vloží nemalý peníz do techniky která nemusí být za hranicí chápání, tak se ty zákonitosti naučí. Jsem přesvědčen, že pokud člověk opravdu chce tak udělá maximum proto, aby svého cíle dosáhl. Podívej, já taky nevěděl co je clona, jaké jsou základy kompozice a ten foták jsem si koupil. Sice ne tak drahý (otázkou zůstává kde je ta hranice)to, ale není až tak důležitý. Neuvěřitelně mě to začalo bavit a spoustu věcí jsem pochytil od kamarádů z různých serveru atd. však víš. Pokud tě to chytne, jdeš dál a dál, učíš se novým věcem, experimentuješ a pokud jsi opravdu talent, tak dokážeš věci nevídané. Pokud tě to nechytne v tom pravém smyslu, tak stagnuješ a nebudeš se vyvíjet a z těch výsledku to je dle mého vidět. Na tom se shodnem :-) Docela by mě zajímalo, kolik lídí si přečetlo základy fotografie, aby opravdu pochopili jak přesně co funguje,podle mě to bez praxe jde velmi velmi složitě. Teorie bez praxe je na h..no :-)

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 ve 21:23 ® ZN reakce na …
ZN

Doudleban> já si vzpomínám, když jsi tady dával své první fotky (myslím, že jsi to byl ty). Bylo to takové syrové, ale líbilo se mi to. Dokonce jsem tuším psal, že se mi líbí tvoje oko, jak věci vidíš. Teď se mi to zdá, že jsi tu svou cestu nějak opustil a snažíš se za každou cenu něco vytvořit. Jestli chceš slyšet radu, vykašli se na to. Dívej se svýma očima a snaž se to tak vyfotit.

Neber to nijak zle, ale tak to na mě působí:-)

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 ve 21:19 ® ZN reakce na …
ZN

MP-E65mm> Ahoj. Já ti naprosto rozumím, vím o čem mluvíš a máš samozřejmě pravdu.

Ale já to psal, chtěl jen poukázat na skutečnost, že spousta lidí si koupí drahý foťák a výbavu s tím, že bude fotit „výskoky“, makro a pomine důležitý fakt, že to není cesta. Že je potřeba o focení napřed něco vědět, vědět, co kdy a jak použít, znát základy kompozice, působení světla, atd. Dojít k těmto snímkům přirozenou cestou poznání. Ano, pak je v těchto případech dobrá výbava nezbytná. Ale musí člověk vědět, proč a jak tu výbavu použít. Tedy v tom případě, že se člověk nespoléhá na náhodu, což je taky špatně. Pokud to tak není, nedopadá to ve většině případů dobře.

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 ve 21:14 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> :-) věř, že kdyby to šlo nacpat do dvou řádků, tak to udělám :-)

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 ve 20:34 ® sus1 reakce na …

Libor> Úplně nejhorší je,když skáčou kolegům a mě howno.:-D

Doudleban> Tak tohle bych teda nehádal ani náhodou.

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 ve 20:29 ® Libor reakce na …
Libor

Doudleban> já ti nevím, ta informace že je to odraz vody poznat nejde. Zkus tam příště zakomponovat rostlinu, kus tý hlíny, něco, nevím co.

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 ve 20:27 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> nestačím číst, píšeš moc dlouhý texty :-) Nejhorší na tom je, že když už štiky skáčou, je zrovna světlo na pikaču :-)

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 v 19:54 ® MP-E65mm
MP-E65mm

ZN> jsou situace, kdy to ratata šest snímku za vteřinu jednoduše vyžaduje, lépe řečeno je to přímo nezbytné. Je důležité se na to koukat v širším pojetí. Např. ty štíčí výskoky, nedokážu si představit , že bych takovu scénu fotil „ala one shot“ to je blbost a kdo to zkusil ví o čem mluvím. Tím netvrdím že to nejde, ale proč jít cestou komplikovanou, když to jde jednoduše (technika se vyvíjí, tak proč toho pokroku nevyužít) Vím, že jdu fotit štiku ve výskoku, vím, že chci to a to, dopředu je vše promyšlené a nejde o náhodnou fotku, jde jen o to, že technika mi umožnuje zaznamenat více snímku v daný moment a to, že si pak nějakou vyberu, koncový uživatel ani neví. Ani ho to nezajímá (až na vyjímky). Jestli by to měl fotit profík, který se tím živí, nebo naprostá lama která si včera koupila zrcadlo za 150 tis. mě je vcelku jedno, koukám na konečný produkt, tím je štika ve výskoku. Jestli je ta fotka pěkná a líbí se mi, není o čem diskutovat. Jestli to je jebka, která mi nic neříká, není o čem diskutovat. A to samé platí o fotce štiky ve vyskoku pořízené kompaktem za dva tisíce. Rozdíl je v tom, že ta drahá verze je, řekl bych jednodušší na pořízení a za to jednoduše zaplatíš. Pozor, ale rozdíl techniky, ne přípravy tu fotku pořídit a věci s tím spojené.

Je logické, že si nebudu kupovat přístroj v hodnotě auta, kvůli pořízení vyskoku štiky, nebo toho abych zaznamenal nějakou fišku pověšenou na vlasci a čekal až mi tam něco akčního provede. Každý má snad svoje možnosti a pokud si to někdo pořídí budiž mu to přáno. (I přesto, že je to fotografická lama).

Závěr: vůbec nemám problém s Tvojí myšlenkou a věř že vím kam míříš.Máš samozřejmě i v ledasčem pravdu, na druhou stranu nejde nic kategorizovat a škatulkovat. Já jsem si prošel taky tebou zminovanou cestou od kompaktu po profi zrcadlo. A proto si dokážu představit a dovolím tvrdit, že koupí drahé zrcadlovky to není krok zpět.

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 v 19:02 ® džigit reakce na …

Doudleban> jj,už tam tu rašelinu vidím :-D

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 v 17:50 ® Ftmči reakce na …
Ftmči

regulus> Jedná se o odraz odpoledního Slunce na Polecké nádrži, jejíž voda je tmavě zabarvena rašelinou.

reagovat
Neděle 31. července 2011 ve 22:37 ® sus1 reakce na …

džigit> Já ji otočil a je to třeba ,, sedící člověk ''.:-)

reagovat
Neděle 31. července 2011 ve 22:24 ® džigit reakce na …

sus1> třeba mu ta díra připomínala vzpínajícího koně :-)

reagovat
Neděle 31. července 2011 ve 22:03 ® sus1 reakce na …

Doudleban> Že by úplněk ?:-)

reagovat
Neděle 31. července 2011 ve 21:37 ® thundarr reakce na …
thundarr

osprey> no o to nejde .) , mam nějaké články napsané, a potřebuji k tomu vymyslet nějaké super fotky … to je spíš na mě :-) nebylo by to pak překvapení :-) …

reagovat
Neděle 31. července 2011 v 19:52 ® osprey reakce na …
osprey

thundarr> Tak sem nějaké fotky hoď, pár kreativců se tu vyskytuje. Třeba padne nějaká připomínka, která tě „nakopne“.

reagovat
Neděle 31. července 2011 v 19:45 ® thundarr reakce na …
thundarr

osprey> ja to chapu, sam jsem stale lama … potreboval bych na ryby s nejakym dobry fotografem a kapku potrenova … musim ted nafotit dost dobrych fotek a potrebuji hlavne napad, to zas bude vypiteho vina a piva :-)

reagovat
Neděle 31. července 2011 v 18:52 ® regulus
regulus

Doudleban> možná su natvrdlej, ale nic to prostě ve mě nevyvolává, žádnej pocit, i když se na to snažím dívat jako na cosi abstraktního i když popustím uzdu fantazii …

Třeba někdo naladěnej na stejnou notu …

reagovat
Neděle 31. července 2011 v 18:19 ® Ftmči reakce na …
Ftmči

Regulus: Jedna z možností je napůl správná :-) . Třeba to uhodne někdo jiný. Kdyžtak prozradím.

PS: Podle mě ale ani moc nejde o to, co to vlastně je, nebo co to není.

reagovat
Neděle 31. července 2011 v 16:19 ® regulus reakce na …
regulus

Doudleban> já ti člověče nevím, neber to osobně, ale cos vlastně fotil … ? Já to s tý fotky opravdu nepoznám, ať na to čumím jak chcu, tak tam jsou nejspíš mraky, ale nevím jestli to bylo ve dne a to světlý je asi slunko nebo v noci a to světlý je asi měsíc …

reagovat
Neděle 31. července 2011 v 15:21 ® Ftmči
Ftmči

Týden po Šumavě na těžko, hromada fotek, ale kvalita děsná. Vůbec nachápu, jak jsem to mohl tak zmršit. Tahle však přišla dobrá.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18003.jpg
Sobota 30. července 2011 ve 22:37 ® sus1 reakce na …

osprey> Jsem si na tebe vzpoměl,co jde( nejen ) dvacítkou déčkem vytvořit.:-)
http://www.fotoaparat.cz/index.php?…

reagovat
Sobota 30. července 2011 v 16:01 ® osprey
osprey

thundarr> To je v pořádku. Ten problém s dymanickým rozsahem čipu je takový, že většina kompaktů ti při focení bílé ryby na sluníčku na ní udělá přepaly. I kompakt udělá pěknou fotku, ale ne když je moc šero, ne když moc svítí slunce, ne když se objekt moc rychle hýbe.

Ti kapři mají tu výhodu, že nejsou stříbrní a neinklinují tolik k těm přepalům.

Roky jsem fotil kompaktem a má některé výhody, kvůli kterým ho používám v řadě situací dodnes. Třeba takové popisné fotky do článků se s ním díky velké hloubce ostrosti dělají dobře.

reagovat