Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 790.717 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 28. července 2011 v 18:14 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Nikdy jsem tam nebyl. Podle toho, co jsem tak různě viděl, by to mohly být Velhartice.

K těm laciným věcem – začal jsi třeba fotit zrcadlovkou. A už taky víš, že nemusí být megadrahá, ale že na tom prostě něco je.

Dobrý prut seženeš za dva tisíce. I za míň. A existujou bazary. Ale je to jedno. Někdo provolá za měsíc dva tisíce a prut za stejnou cenu je mu drahej.

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 18:00 ® kerob reakce na …
kerob

sus1> sem nechodi „obycejni“ lide…schvalne se zeptej tech u vody s klackama za litr, kolik jich chodi na chytej. Tipnu si, ze mozna najdes nekoho, kdo vi, ze neco jako chytej existuje :-) Ono sem urcite chodi dost specifickej okruh rybaru. Teda aspon myslim.

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 17:51 ® sus1

osprey> No , v tom jsem pořád na stejno,že cajk pro ,, obyč. lidi " je,na tom neni co měnit. Pro některé lidi vysvětlim,at nedojde k nějakému maléru a nepochopení – pro obyč. lidi – myšleno cenově dostupné,levněj­ší,tudíž oproti dražšímu jakoby ,,obyčejné ".Každej nemá na naviják i prut za 5 tis.,to platí pořád.

Taky si ale přečti,kolik lidí tady řeklo o prutech okolo 1 tisíce Kč,že jsou to sra..ky, apod.Co chodim k vodě,tak zrovna těch drahejch(tady několikráte zminovanejch )věcech neni zrovna moc vidět.Nevim, jestli je to tou lokatilou kde jsem, jestli lidi mají méně peněz a nebo prostě nechtějí, ale tohle ,,obyčejné " jim stačí a vyhovuje.
A vůbec tady je to focení.Co je to a kde???:-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img17990.jpg
Čtvrtek 28. července 2011 v 16:31 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> I tak si myslím, že jsi popolezl výš. Vzpomeň si na první debaty třeba o tom, že na to či ono nemá každý a že by se měl doporučovat cajk pro „normální lidi“.

Všichni jsme se posunuli. A občas bylo i veselo.:-) Je fakt, že občas taky ne…

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 ve 14:56 ® sus1 reakce na …

osprey> Mě to někdy vyhovuje bejt za blbce, někdo si to myslí,někdo je spokojenej,že je ,,vejš" než já a jiní( co mě znají osobně) mě zas píšou, jestli je mě to třeba,takhle to ,,dělat".:-)

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 ve 14:49 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Tebe jsme si k pomlouvání dva roky cíleně vychovávali:-))

Ale na druhou stranu jsi za tu dobu urazil obrovský kus cesty a to teď myslím bez legrace. Nejen fotograficky, ale dokonce i osobnostně. Samozřejmě soudím na základě tvých projevů zde na webu, což může být zavádějící. Ale i tak…

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 ve 14:29 ® sus1

osprey> Proč ne,tady tomu stejně moc nerozumí,tak je to jedno.Kdykoliv sem něco dam,tak mě to hned pomluví,…:-D
I já taky nějaké mam.Asi sem něco dam,at je o čem povídat.:-))

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 ve 14:20 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Ale musíš uznat, že přiznat se k autorství té fotky, to mě muselo stát spoustu osobní statečnosti:-))

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 ve 13:55 ® sus1

osprey> Akorát si měl ten metr roztáhnout.:-)
Podívej se na net,co se prodává za ,,fotky" a budeš v klidu.

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 ve 12:51 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Jo – a podívej se do rubriky Z lovu, jak prasácky jsem včera vyfotil štiku. Takhle blbě se mi to nepovedlo už roky. To, že byla tma jak v řiti, to mi budiž chybou omluvou:-))

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 ve 12:26 ® sus1 reakce na …

osprey> :-D

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 ve 12:09 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Tvou snahu oceňuji:-))

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 11:03 ® sus1

ZN> To jsem viděl i ve fotobance některých ..... lidí fotky na prodej.:-)
Tam jsou ,,bomby" a to tomu opravdu nerozumim.;-)

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 10:57 ® sus1

MP-E65mm> Já už je právě mam,už jsem to psal Liborovi,že už je pozdě.:-)

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 10:54 ® sus1 reakce na …

osprey> A o to mě šlo,aby se to tady trochu hejbalo.:-)

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 10:52 ® sus1 reakce na …

ZN> jj, Terezka.:-D

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 1:13 ® osprey reakce na …
osprey

thundarr> Máš v lecčems pravdu, ale udělal jsem už asi 20 000 fotek ryb (děsivé číslo) a je to hodně svébytná disciplína.

Vůbec si netroufám říct, kolik jich bylo dobrých (málo). No a pokud jde o kreativitu, je tam celá řada omezení, zejména to, že se fotí živé zvíře, které z toho žádnou radost nemá.

Za základní umění proto považuju to, že člověk ví, kdy nefotit.

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 1:07 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Moje potřeby vyžadují skla krátká (voda, reportáž) a dlouhá (např. skok ryby).

Ale jinak ti rozumím.

Těch 35 mm bys používal na crop těle, takže by to byla de facto padesátka? Myslím, že ta ohnisková vzdálenost odpovídající lidskému oku je asi 43 mm, takže i těch reálných 35 mm by ještě bylo blízko a je to dost oblíbená ohnisková vzdálenost. Nějak by mi k tobě sedělo víc těch skutečných 35 mm.

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 0:24 ® ZN reakce na …
ZN

thundarr> v jádru si myslím, že máš pravdu. Na druhou stranu, skákat od tématu k tématu je extrém. Každý by si měl časem najít svou parketu, která mu k vyjádření vyhovuje a podle toho fotit. A k tomu fakt potom stačí jeden objektiv.

Na druhou stranu musím přiznat, že se vyskytují situace, kdy člověk vybočí z cesty a potřebuje něco jiného, páč syým standardem to vyfotit nelze. No, je to všechno složitý, kdo se v tom má vyznat. Snad jediný měřítko je, že se člověk na všechno vykašle, nic nechce tvořit, jen si fotí to, co vidí a co chce vidět. Pak je všechno fuck.

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 0:16 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> já bych chtěl dojít opět na začátek. Abych se dostal do situace, že to co chci fotkou říct, vyjádřit svůj pohled a názor, vyfotil jedním objektivem. Ideální by byl záklaďák, to v přepočtu znamená tak 35 mm, 1,4. Ve skle by asi problém nebyl, jen ta hlava:-)

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 0:14 ® Libor reakce na …
Libor

thundarr> kde se dá ten talent koupit? :-93;

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 0:10 ® thundarr
thundarr

Fotit se dá s čímkoli, záleží na tom kdo to drží v ruce, jaké má nápady, fantazii. Zpravidla na fotku ryby ti stačí jakýkoli kompakt, když se setmí už je to horší, když chceš fotit něco co je dál od tebe …, zase horší, když chceš fotit velké detaily … no … taky těžší, ale když chceš mít super fotky aby všichni čučeli jak sůvy, musíš to umět a mít talent :-)

reagovat
Středa 27. července 2011 ve 23:32 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Trošku jsem doufal, že tě svou poznámkou vyprovokuju:-)

Ale jsem za tvůj komentář rád. Líbí se mi, tak nějak mi k tomu, co jsem viděl, sedí.

A k té technice – zatím necítím potřebu kupovat jiné foťáky než mám. Chybí mi jen širší objektiv, což je snadno pochopitelné, protože začínám na 24×1,6 a to je tuším 38,4 mm. Během zimy to nějak dořeším, protože vidím plno situací, kdy nemůžu udělat fotku tak, jak bych chtěl.

Jinak je ale naprostá pravda, že cokoli, co jen trochu slušně fotí, může zplodit pěkný obrázek. Jen mít čas si s tím pohrát.

reagovat
Středa 27. července 2011 ve 23:05 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> asi jo ;-) , ale nevím co má třeba znamenat chlap omotaný toaletním papírem a název fotky toiletpaper man , přijde mi to moc kýčovitý.

reagovat
Středa 27. července 2011 ve 22:46 ® MP-E65mm
MP-E65mm

sus1> my se ale neznažíme kupovat elka, my je máme :-) a ty si je musíš koupit taky jinak z tebe nikdy nebude dobrý fotograf.......... :-)

reagovat
Středa 27. července 2011 ve 22:33 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> no počkej, to fotíme všichni :-D

reagovat
Středa 27. července 2011 ve 22:30 ® Libor reakce na …
Libor

osprey > budu fotit čudly s Tebou.

ZN > mě to přijde i dost kýčovité mnoha případech. Lidi jsou stádo a předhánějí se v blbostech – nevím jak bych to popsal – prostě fotí podle mě dost kraviny :-)

reagovat
Středa 27. července 2011 ve 22:11 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> k Tereze. Čistě můj pohled.

Bezesporu má fotografické vidění, nedělá si žádnou hlavu z nekonvenčních kompozic, chce se mi dokonce říct, že sere na všechno. Ale cítím z toho trošičku záměr, což jsem ze začátku necítil. Právě třeba ta práce se světlem se mi zdá v mnoha případech mizerná a jako kdybych z toho cítil, že to je právě díky tomu, že příliš spoléhá na svou „výjimečnost“ a focení známých osobností. Mi se až tak super nezdá, i když nemůžu popřít, že se mi její tvorba docela líbí. Ale vůbec si nejsem jistý, kdyby na fotkách portrétů nebyly známé ksichty, jestli by byla schopna se prosadit. Takto to u těch „celebrit“ trošku vybočuje a tím je to zvláštní.

Ze začátku jsem to bral víc, jako teď. Jako kdyby začala koketovat s tou neškoleností, syrovostí přírodního talentu, jiného pohledu na známé tváře, obyčejné technice za pár šupů. Pohledu, který zatím nikdo neprezentoval, pohledu vybočujícím z obecných „pravidel“. Prostě, jako kdyby se chtěla za každou cenu lišit a jako kdyby trošičku na to hrála a tvářila se, že to nehraje. Jak jsem psal, je otázkou, jak by se to veřejně bralo, kdyby to nebyly známé tváře.

V každém případě, nechci to odsoudit, to vůbec ne. Zaujalo mě to, jen by v mém pohledu neměla tak moc tlačit na pilu, i když vytváří image, že netlačí. Na mě to tak maličko působí. Ale co fakt dokázala, a to bezesporu, že dobrá fotka jde udělat tou „krabicí od bot“. Ale to je známý fakt.

reagovat
Středa 27. července 2011 ve 20:37 ® osprey
osprey

sus1> Tak jsem se podíval na produkci té paní a klidně si budu dál svými dvacetdéčky fotit čudly.

Nechci tím urážet její fotografické kvality, určitě je posoudili jiní a daleko povolanější než já. A rozhodně umí zacházet se světlem podstatně líp než jsem se za ty roky naučil. Budiž jí přáno – technika, výstavy i uznání. Ale holt nefotí pro mě.

reagovat
Středa 27. července 2011 v 18:08 ® ZN
ZN

sus1> :-D :-D :-D

http://www.terezazdavle.com/main.html

Má fotky i v Leica galery, dokonce na prodej. Kdyby jsi měl zájem.

reagovat