Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 790.768 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 18. července 2011 ve 22:45 ® Libor
-
vlastně nic
reagovat - Pondělí 18. července 2011 ve 22:38 ® sus1
-
Tak jsem taky viděl, jak se řiká, když je ,,srdce v kalhotách(tkách) ".
reagovat - Pondělí 18. července 2011 v 18:08 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Díky.Právě kvůli tomu ,,nesnadnému " ovládání od něj upustim.
reagovat - Pondělí 18. července 2011 v 10:51 ® tomashr reakce na …
-
sus1> Já bych ten zoom 18–200 na NEXe moc nedoporučoval. To už je ergonomicky na focení s displejem problém a klasická DSLR je určitě lepší, smysl dávají právě ty relativně malé objektivy tak do těch 55 mm. Mirorless přístroj s dlouhým sklem už chce i EVF hledáček, do kterého koukáš přímo okem, třeba ten nasazovací pro Oly PEN nebo přímo v Panasonicu GH1 atd., ale výhodnost proti DSLR je dost diskutabilní i tady.
reagovat - Sobota 16. července 2011 ve 23:31 ® Mrakoš
-
Aha, to je zajímavý. Mám ještě pár šupin, zítra se na ně mrknu abych to určil přesně. Jsou z mý včerejší skorometrovky. Už to byla na štiku pěkná babizna.
reagovat - Sobota 16. července 2011 ve 21:12 ® osprey
-
Sander> Mrakoš> Ta šupina je regenerát (nově vytvořená na místě vypadlé), prostředek je nahrazený, takže je bez annulů. Jedna dvě čárky by tam ještě být mohly.
Tipuju věk 8+ s tím, že ta tečka nejblíže ke středu je na čáře vzniklé nikoli během zimy, ale při nárůstu nové šupiny (taky je tam oproti ostatním mezerám viditelný skok).
reagovat - Sobota 16. července 2011 v 18:24 ® Sander reakce na …
-
Mrakoš > kdybys ho přičetl, ryba by se musela narodit jako jednoletá
reagovat - Sobota 16. července 2011 v 17:18 ® Mrakoš
-
Sander> Taky mi to tak přijde. Nikdy jsem ale šupinu nezkoumal tak tady loudím rozumy
reagovatMyslím že se počítají ty letokruhy jak jsem je teď vyznačil. Ale nevím jestli k tomu nepřičíst ještě něco za ten prostředek.
- Sobota 16. července 2011 v 15:50 ® mvincik reakce na …
-
Mrakoš> Nedělej si znás legraci. To není žádná šupina, ale rozklepané olůvko na placičku…
reagovat - Sobota 16. července 2011 v 15:18 ® Sander
-
Mrakoš > vidím tam 7, ale u jednoho přechodu si nejsem jist. 6 to bude určitě.
reagovat - Sobota 16. července 2011 ve 14:15 ® Mrakoš
-
Přidám taky jednu fotku. Poznáte někdo věk ryby ze šupiny?
reagovat - Pátek 15. července 2011 ve 23:10 ® sus1
-
Hergot,tet koukam, že jsem ten druhý název napsal špatně.
reagovat
Takhle – SONY NEX-5DS + 16/2,8 + 18–55 stříbrný 18 499,00Kč. - Pátek 15. července 2011 ve 21:46 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Jo,ten je mě jasnej.
Zajímalo by mě tohle – SONY NEX-5HB + 18–200 černý
asi horší manipulace,ale …Jinak SONY NEX-5HB + 18–200 černý – 18 499,00Kč.
reagovat - Pátek 15. července 2011 ve 21:32 ® tomashr reakce na …
-
sus1> 16mm pevný a zoom 18–55 (na ryby skoro jen ten zoom). Crop je 1,5×, přepočítej si sám
reagovat - Pátek 15. července 2011 ve 21:06 ® sus1
-
tomashr> Zdar, mám na tebe dotaz, jaké používáš objektivy u Nexu?Díky.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 v 16:46 ® sus1
-
tomashr> … a nebo z toho udělat HDR.
reagovat
Byl jsem tam včera a měl stativ.Kdo měl na krku foták,ten uhnul,když mě tam viděl stát,ale kdo neměl??!!(těch byla většina ),tak těm jsem byl ukradenej a postavili se přímo předemě,takže nakonec všechno z ruky. - Čtvrtek 14. července 2011 v 16:42 ® tomashr reakce na …
-
sus1> Tohle ale ani není pravý kýč, to je prostě dokumentační fotka (nic moc kvality, ale to nemusí vadit). Jako kýč by se podle definice mělo chápat něco přehnaně vyumělkované atd – třeba když ten západ slunce ještě hodně zdůrazníš filtry a expozicí, ale pokud prostě něco vyfotíš tak, jak to je, tak se o kýči v pravém slova smyslu mluvit nedá. Samozřejmě žádná definice není bez výjimek a hodně věcí je hraničních, ale to je normální.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 v 16:35 ® sus1
-
tomashr> Ale tenhle je nejhorší,to je teprve ten pravej kýč.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 v 5:59 ® Mrakoš reakce na …
-
tomashr> No aspoň ten formát jsem snad trefil
reagovat - Středa 13. července 2011 ve 23:29 ® tomashr reakce na …
-
Mrakoš> Kdopak to asi na Paladix psal?
A jen tak pro pořádek, Štochl ryby nefotil Pentaconem six, ten v té době ještě neměl (asi ani nebyl), ty první pokusy byly s ještě archaičtějším Primarflexem – http://www.earlyphotography.co.uk/…ry_C208.html .
reagovat
S Pentaconem six je spojena spíš až Štochlova myslivecká éra, u ryb převládal Primarflex a pak klasický dvooký Rolleiflex (taková trochu lepší Flexareta). - Středa 13. července 2011 ve 23:04 ® Mrakoš reakce na …
-
osprey> Jo, to je on, díky za připomenutí. Tady je ta fotka i pár jiných. http://www.paladix.cz/…stochla.html
reagovat - Středa 13. července 2011 ve 22:47 ® mvincik reakce na …
-
osprey> Sem s nima
reagovat - Středa 13. července 2011 v 18:51 ® osprey reakce na …
-
Mrakoš> Sláva Štochl. A v táborské štičí líhni se dodnes vypráví legendy o tom, jak ty fotky vznikaly. Ale ne každýmu – já vím jen útržky.
reagovat - Středa 13. července 2011 v 18:33 ® Mrakoš
-
Jeden známý český fotograf fotil skákající pstruhy na Pentacon six, ale vypadlo mi jeho jméno. Nevíte někdo kdo to byl? Jedna fotka z té série byla hodně známá.
reagovat - Středa 13. července 2011 v 16:55 ® osprey reakce na …
-
rliebzeit> Což ono se to s tou kritikou opravdu různí, ale tebou prezentované fotky mají do profesionální kvality ještě hodně daleko.
Podívej třeba na moje fotky z Tater (doleji). Překračují rámec toho, co nacvaká běžný turista, asi bych je i udal do nějakého časopisu, ale dostat je do ruky fotograf krajinář, nenechá na mě nit suchou – často zjevně špatně volená ohnisková vzdálenost (chtělo by to širší sklo) a z toho pramenící nedostatky v kompozici, nezajímavé osvětlení, špatná práce s hloubkou ostrosti, málo tvůrčí invence…
Pro mě jsou to fotky z dovolené, těší mě, že je mám, ale musím počítat, že když je předhodím fotografům, dojem s tím na ně neudělám. Ale celkem ochotně si přečtu, jak je vnímají druzí. Až jednou budu ve správnou dobu na správném místě, třeba se mi pak povede nějakou top fotku udělat.
Takže sem klidně dávej další fotečky a v klidu diskutuj. Nejsou to útoky na tvou osobu a konec konců, může ti to hodně dát.
reagovat - Středa 13. července 2011 v 11:31 @ rliebzeit
-
No problema s kritikou nemám problém, tu beru. Koupil jsem si zrcadlo Nikon D3100s objektivem 18–105mm takže zkouším . Určitě se dá vyfotit mnohem lepší foto ryby ve výskoku, nafotil jsem jich přes 400 a vybral jsem jich 6. Co se týče fota ocasu tak bych si to také představoval jinak. Nafotíš cíleně 1000 fotek a nemusí vyjít ani jedna. Co se týče obecné kritiky už jsem trochu zkušený léty a mockrát jsem se přesvědčil, že co je pro jednoho dobrý pro ostatní to nestojí zanic. Náhled a kritika se různí dle tzv. kritiků, čímž neobhajuji své foto, pouze konstatuji. Jukni na catchmagazin, tam jsou fakt dobrý fotky, tak zdarec
reagovat - Středa 13. července 2011 ve 3:14 ® MP-E65mm
-
osprey> Ahoj, je tak málo času, že to až hezký není. Když si vzpomenu jak jsem si v zimě liboval a lajnoval jak budu chodit na fišky a cvakat...............tak ted můžu naprosto s čistým svědomím říct, že jsem blázen.
Ale k fotce, on to vlatně ořez už je, original je na výšku (jak jinak
reagovatzkoušel jsem to jak do čtverce tak klasiku...........prostě to chce ladit přímo na místě. Jiná cesta není. Když to řeknu blbě, jsem v tomto stylu novorozeně a nějaký čas potrvá než odhodím plenky
- Středa 13. července 2011 ve 2:55 ® MP-E65mm
-
ZN> měl jsem to v hlavě přes rok. Ano je to trošku zvláštní, ne všem se to bude líbít. Je až neuvěřitelný co se dá se světlem pomocí skla udělat. Kde jsou ty hranice
Má to však velkou nevýhodu, vyžaduje to velmi specifické podmínky, není to klasické focení (hele jepka,cvak) Když už člověk zná souvislosti, tak musí hledat prostředí, do toho zakomponovat hlavní objekt. No co Ti budu vyprávět
Přesto tě to táhne dopředu a posouvá to tvůj fotografický um o krok dál. Musím říct, že se mi trošku otevřel obzor díky tomuto tématu a rozhodně to nebyla poslední fotka. Je co ladit
Podle fotky ze Švedska sis to tam musel ku.va užít. Je tam nádherně.
reagovat - Středa 13. července 2011 v 0:59 ® osprey
-
A ještě něco naležato.
Svišťáka nekritizovat, je to výřez a jsem rád, že jsem ho vůbec viděl. Takže to není fotka jako fotka, ale fotka jako doklad.
reagovat - Středa 13. července 2011 v 0:56 ® osprey
-
Něco jsem z těch hor vybral – nevybíral jsem si čas ani počas, bral jsem co bylo – slunce tam svítilo jen pár hodin za celý pobyt a ve zbytku času by člověk nevyfotil ani vlastní nohu. Takže jsou to takové mírné kýče, občas i podmazané polarizačním filtrem.
reagovat