Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 790.829 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 21. května 2011 v 19:29 ® sus1
-
Jedna s filtrem.: )
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 17:49 ® regulus reakce na …
-
Doudleban> moc ti nerozumím čemu na Cokinu nevěříš, nicméně tvoje volba.
reagovat
Mimochodem ten šroubovací přechoďák u čangošů koupíš taky za pár flinců. Pokud ovšem tak dbáš na to aby to mělo nějakou značku, je to tvoje věc. Osobně nevidím rozdíl mezi např. tzv. značkovým UV filtrem a UV filtrem od strýčka Lee, teda kromě ceny, dají se koupit i s MC vrstvou. Z praxe žádný odlesky odrazy, nic co by mělo vliv na fotku a konec konců je to stejně jen ochrana objektivu. S těma přechoďákama to samý a k mýmu údivu i CPF v naprostý pohodě, možná se to dřív rozpadne. Je to pochopitelně každýho věc, mě osobně tady ta bižuterie z Asie stačí a to si piš, že kdyby s tím byl nějakej fatální problém, tak v klidu přiznám barvu, že jsem si nadřel hubu. Z druhé strany třeba na objektivu bych nešetřil, to je stěžejní věc. - Sobota 21. května 2011 v 17:32 ® regulus
-
ZN> do RAWu fotím, ale pokud je nahoře vypálená díra nebo dole černočerná tma, tak to nejspíš nepůjde. Tak jak tak, vůbec jsem se tím nezabýval ani se o to nezajímal, domníval jsem se, že jde o sloučení dvou nebo více různě exponovaných snímků.
reagovat
Pokud mám fotku, kde je např. spodek tmavší než je zdrávo, tak to obvykle spraví v PS zesvětlením části scény, ale ne vždy to jde. Např. u tohoto snímku by to nešlo ani kdybych při focení použil přechoďák. - Sobota 21. května 2011 v 16:46 ® MP-E65mm
-
regulus> Tak to si asi týden nesedneš
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 16:43 ® regulus reakce na …
-
MP-E65mm> čučím do foťáku jak do bolavé prdele, ale buď to 50D nejde nebo prostě nejsem schopen najít kde nastavit, aby mi foťák vygeneroval 3 fotky pro HDR snímek.
reagovat - Sobota 21. května 2011 ve 13:05 ® Libor
-
Robure, dcero Terko, kupte si levný EF 50 1.8 II a budeš mít hodně světelný a až nebezpečně ostrý objektiv, s kterým budeš moci fotit hodně kreativních fotografií, co se malé hloubky ostrosti týče (potréty super)
To dlouhé ohnisko, pokud nebudeš chtít fotit extrémy jako třeba sport v pohybu někde v hale, výskoky ryb či něco akčního za špatných světelných podmínek, pak zvol cokoliv, třeba ten 70–300.
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 11:40 ® MP-E65mm reakce na …
-
Doudleban> Co se týká HDR já to vážně nikdy nedělal a ani jsem se o to nikdy do detailu nezajímal. Ale obecně:když bych to fotil já stačila by mi jedna fotka v RAWu. Jestli jse to dá zístak pomocí bracketinku, je otázkou zda musíš třikrát exponovat (třikrát zmáčknout spoušt)nebo stačí jeden cvak a foták si vygeneruje jednu do mínusu a jednu do plusu. V tom případě máš tři naprosto stejné fotografie pro složení, výjma právě těch expozičních hodnot. To ale taky přesně nevím, protože tyhle věci jdou opravdu mimo mě.
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 11:33 ® MP-E65mm reakce na …
-
Doudleban> Vidiš a já bych ti právě B+W nedoporučoval, tedy aspoň přechodový filtr. Problém je v tom přechodu, který ty máš u tohoto typu fitru (zavitový) jasně daný, kdežto u Cokinu si to můžeš jakkoli posunout. To je celý probléma a věř, že na to dojelo spousty lidí, včetně mě. Pokud nevěříš Cokinu, je tu zajisté alternativa ve formě kvalitnějších, ale za to o hodně dražších filtrů Lee. Před 14dni jsem si objednal Cokin, protože mě to taky mrzí když nemůžu expozičně sladit oblohu/zem a vzhledem k tomu že se chystám za čáru, by mě to mrzelo dvojnásob. Na těch pár krajinotvorných výcvaků mi Cokin bohatě , ale bohatě stačí.
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 11:23 ® sus1 reakce na …
-
Doudleban> Jde, Zoner si fotky zarovná sám.
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 11:14 ® Ftmči reakce na …
-
MP-E65mm: Evidentně se vloudila chybička
. Myslel jsem samozřejmě tento http://www.megapixel.cz/…edy-50-72-mm. Jak jsem psal, nevím, proč k těm Cokin filtrům nevěřím. Nikdy jsem to na živo neviděl, je to prostě nějaký iracionální rozmar.
Vážně nejde HDR ,,z ruky"? Ani když použiji funkci bracketing?
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 10:50 ® MP-E65mm reakce na …
-
Doudleban> B+B? asi mi něco uniklo. V čem nevěříš Cokinům?
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 10:47 ® sus1
-
Ano, je pravda,že jde HDR udělat z jedné fotky,musí bejt však foceno do Rawu,ale jde to i právě poskládáním,takže regulus zase až tak Doudlebanovi nekecal.
,,Funkce HDR (High Dynamic Range) neboli vysoký dynamický rozsah je určena pro skládání více fotografií v různém expozičním rozsahu do jedné fotografie (také přezdívané „sendvič“). Tato funkce pomáhá řešit fotografický problém, kdy není možno uspokojivě zachytit scénu s velkým rozdílem jasů, například tmavý les a jasné nebe. Scénu s takto velkým expozičním rozsahem není možné vyfotit, aby byla zachována kresba ve všech částech fotografie, takže je fotograf nucen „obětovat“ buď kresbu ve světlých, nebo v tmavých oblastech. Pokud však fotograf vytvoří tři shodné snímky s různou expozicí – podexponovaný, přeexponovaný a jeden „středový“, je možné použít funkci HDR. Podmínkou pro korektní složení pomocí funkce HDR je pořízení všech snímků ze stejného místa, což zajistíte umístěním fotoaparátu na stativ."
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 10:47 ® MP-E65mm reakce na …
-
Doudleban> DPP neboli Digital Photo Profesional,je to přímo software od Canonu. Co víc si přát.
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 10:27 ® sus1
-
MP-E65mm> Ten( 70 – 300) navrhuju od začátku a klidně novej,neni už to takovej rozdíl a taťka určitě rád dceři pomůže.
Bral bych funkci použití filtrů uvnitř abych nemusel sebou tahat Cokin v krabičkách.
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 9:46 ® Ftmči
-
robur: Já k těm Cokin filtrům moc nevěřím. Ani nevím proč. Radši našetřím na aspoň trochu slušný B+B.
ZN: Tušil jsem, že to softwarově nedoženu. Na foťáku mám nastavený stále RAW + Ljpeg, protože když by se mi náhodou něco podařilo a přitom se něco nepodařilo, tak že bych to přes ten RAW spíš něják dohnal. Dvakrát uř jsem skoušel do RAWu proniknout, ale marně. Má vůbec smys pracovat s RAWem na nezkalibrovaném monitoru?
Nemáte někdo tip na slušný freeware program pro úpravu RAWu? Pokud možno v češtině?
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 8:43 ® ZN reakce na …
-
regulus> nic se neskládá. Zásada je fotit do RAWu, pak už jsou způsoby různé. Já přidám do plusu a do mínusu a složím. Nastavuje se taky míra, práh atd. A v tom to je, tady lidi nejsou soudní a dělají omalovánky. Je snadné a podbízivé. V tomto momentu je potřeba uhlídat sám sebe.
Přikládám jedno HDR, kde mi to třeba pomohlo dost.
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 8:09 ® MP-E65mm reakce na …
-
Robur> mám takový pocit, že z toho musíš mít pěkný „guláš“
Problém je v tom, že ty to nemáš s čím porovnat. Tzn. až budeš fotit delší čas s těmi lepšími skly (které stojí přes 100tis.) tak pak teprve uvidíš ten rozdíl ( v kresbě, v rychlosti ostření atd.)Naprosto s klidným svědomím si kup takový o kterým jsi přesvědčená že ti bude vyhovovat. Neřeš kresbu, rychlost ostření, světelnost protože jednoduše za ty peníze nemužeš chtít něco extra. Stabilizátor ber jako plus, v 98% případů ti pomuže. Jestli má nějaké negativa ty to nepoznáš (kdykoliv si IS můžeš vypnout) tečka.
Tebou zmiňovaný 70–300 je dle mého skromného názoru ta správná cesta
(pro Tvoje potřeby)
Měj se
reagovat - Sobota 21. května 2011 v 7:53 ® MP-E65mm reakce na …
-
regulus> HDR jsem taky nikdy nefotil a nehodlám na tom nic měnit. Ale tuším, že ( a ted nechci být za chytráka) Foták vyfotí jednu fotku s nastavenou expozicí a pak jaksi vygeneruje jednu do plusu a jednu do mínusu. Nicméně musím podotknout, že to jsou právě ty naprosto zbytečné věci, které tělo má. Kdyby si člověk mohl nakonfigurovat výbavu stejně jako u nového auta bylo by to fajn. Hned bych se zbavil nepotřebných kravin, které těla bezpochyb mají.
reagovat - Pátek 20. května 2011 ve 23:03 ® regulus reakce na …
-
ZN> to nebyla žádná rada, ale konstatování, HDR jsem nezkoušel, ale je jasný, že když bych něco chtěl vyfotit tak, abych to pak poskládal do HDR snímku, musí ty fotky bejt stejný jen s jinou expozicí a z ruky to asi nepůjde. Ale možná se mýlím, třeba to z ruky jde. Konec konců jsem napsal to samý co ty, jen jsem pro termín, že to není řešení, použil jiný slova.
reagovat - Pátek 20. května 2011 ve 22:53 ® regulus
-
Robur (Terka)> no je sice pravda že stabilizátor pomůže, ale není všemocnej. Dá se říct, že se stabilizátorem se dá fotit s kratším časem o cca 2EV, jinými slovy, když udržíš bez IS 1/100s tak s IS se dá udržet třeba 1/60s. Vždycky je to něco za něco a když to vezmu prakticky, jestliže u EF 70–300 bude nejnižší clona „nepoužitelná“ (což u těchto objektivů obvykle bývá), tak musíš použít vyšší clonu a taky delší čas, takže v tomto případě EF 70–300/4,5–5,6 versus EF 70–200/4L vyjde prakticky stejně. Pochopitelně, pokud je už tak blbý světlo, že ti vyjde moc dlouhej čas, tak ti stejně nic jinýho než stativ (případně nějaká náhražka) nepomůže. Prostě IS je určitě výhoda, ale není samospasitelnej.
reagovat
Vem si to takhle, je tu finanční limit, požadavek co nejsvětelnějšího objektivu a stabilizátor. Pokud bychom splnili druhej a třetí požadavek, dostaneme se k odkazu, co jsem sem dal v první odpovědi a taťkovi málem přivodil malou srdeční příhodu, to je jasný, že to asi nepůjde. Asi musíš z něčeho slevit, v případě EF 70–200 získáš trochu světelnější objektiv, se slušnou optickou kvalitou, za trochu víc peněz, ale bez IS. V případě EF 70–300 nebo té sigmy, získáš za trochu méně peněz objektiv s IS, ovšem méně světelnej a kapinku horší optickou kvalitu (to že je větší rozsah zoomu neřeším, myslím, že 200mm je dostačující, pokud ovšem 300mm není tvoje priorita). Rozhodnout se musíš sama. Přečti si tohle http://www.fotoradce.cz/…-clanekid348 , myslím že to je vcelku objektivně napsaný. - Pátek 20. května 2011 ve 22:24 ® Mrakoš
-
regulus> Taky bych hlasoval pro Canona s červeným proužkem. On by ten rozdíl byl hned vidět když by si ty objektivy člověk moh vzít do ruky.
reagovat - Pátek 20. května 2011 ve 22:10 ® ZN reakce na …
-
Doudleban> já si myslím, že žádným HDR to neošulíš. Na to je jediná věc, přechoďák. Taky ti pomůže fotit do RAWu a expozici měřit na rozhraní oblohy a spodku, ne na spodek.
Moc nechápu regulovu radu o focení HDR ze stativu, ale to je jedno. HDR není žádné řešení.
reagovat - Pátek 20. května 2011 ve 22:01 ® Robur reakce na …
-
Ty objektivy vypadaj dobře, akorát nevadí že namají obtický stabilizátor? Zas když sem se ptala jiných lidí, tak ti mě radili abych objektivy s větší ohniskovou vzáleností kupovala jenom s ním .
reagovat - Pátek 20. května 2011 ve 21:41 ® sus1 reakce na …
-
regulus> Rada zní – musíš si počkat na lepší světlo.: )
reagovat - Pátek 20. května 2011 ve 21:38 ® regulus reakce na …
-
Doudleban> HDR jedině ze stativu, z ruky nemáš šanci. Možná se to dá nějak došudlit v PC, ale stejně si myslím, že to nebude ono.
Co myslíš tím, že nemáš na filtr aktuálně prachy???
reagovat
http://cgi.ebay.com/…BayISAPI.dll?…
http://cgi.ebay.com/…BayISAPI.dll?… - Pátek 20. května 2011 ve 21:31 ® regulus reakce na …
-
Robur (Terka)> já to bral z obecnýho hlediska a taky jsem chtěl taťku trochu podpíchnot, aby dceru trochu víc zasponzoroval atd.
reagovat, no asi to nepomohlo. Teď bez legrácek, čím větší rozsah zoomu, tím musí být ten objektiv horší (v dané kategorii, myšleno obyčejnej / lepší). Když si vezmeš ohnisko 300mm tak to na tvým foťáku je prakticky 480mm protože má menší čip. Ten EF 70–300 se dá koupit ve tvým cenovým limitu vcelku bez problémů, určitě bych ho nekupoval na Aukru, je spousta vykutálenců, co skupujou za pár peněz vraky a ty pak prodávají dál, doporučoval bych osobní převzetí. Zkus sledovat tohle http://www.paladix.cz/bazar/index.php?… ne že by se tam nějakej podvodník nemohl objevit, ale je to jistější než to Aukro. Je tam vcelku pohyb, několik novejch inzerátů denně, takže kdo si počká, ten se dočká.
Mimochodem, je tam aktuálně tohle http://www.paladix.cz/bazar/index.php?… , vím že jsu s tím votravnej, ale jsem absolutně přesvědčenej, že to je mnohem lepší volba než ty dva z těch tvých odkazů. Dva litry navíc taťka třeba půjčí, hold budeš muset o prázdninách víc na brigádu. - Pátek 20. května 2011 ve 21:20 ® Ftmči
-
Mám klasický problém při focení krajiny. Obloha přepálená, spodek tmavý. Je možné, si něják pomoci i bez přechodového filtru? Třeba pomocí HDR? Na filtr momentálně nemám peníze, ale je to priorita.
reagovat - Pátek 20. května 2011 v 19:34 ® sus1
-
Robur> Tak holt taťulda sáhne do kešeně ,trochu tě pomůže a koupíš si ten Canon 70 – 300mm ( popř.bazar).
reagovat
Je tam sice mezera( 55 – 70), ale pokud jsou objekty daleko,tak to asi vadit nebude.: ) - Pátek 20. května 2011 v 19:30 ® sus1
-
Zkouška.
MP65mm>> ??
reagovat - Pátek 20. května 2011 v 19:18 ® Robur
-
Ahoj, díky všem za rady, které jste zde poskytly ke koupi objektivu. Abych to tak nějak shrnula. Hlavní věc, která mě ovlivňuje při koupi je cenový limit, který mám 9000 Kč. Dále chci fotit věci, které jsou ve větší dálce, na který můj objektiv canon 18–55 mm nestačí, proto si nechci kupovat objektiv ve stejné ohniskové vzádelnosti, ikdyž by byl lepší než ten co teď mám (reakce na jeden komentář od Regula). Takže nakonec po velkém přemýšlění se rozhoduji mezi těmito třemi objektivy. Ta Sigma se mi docela líbí, protože bych pak nemusela měnit objektivy, ale zas má nejkratší ohniskovou vzdálenost. Byla bych tedy ráda, kdyby jste mi poradili co z toho je nejlepší, případně doporučili i něco jiného, ale opakuji, že mám limit do 9000 Kč. http://www.ceskefotoaparaty.cz/…os-pro-canon http://www.ceskefotoaparaty.cz/…m-f-4-5-6-is http://www.megapixel.cz/…4-5-6-is-usm – tento si chci ale koupit pouze v případě, že ho najdu levněji někde v bazaru děkuji Roburova mladá, dívčiny, holka… alias Terka
reagovat