Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 790.849 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 20. května 2011 v 16:45 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Ani foto už sem nejde vložit.......­......... že já se vůbec vzrušuju !!!

reagovat
Pátek 20. května 2011 v 0:41 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sethy> kdepak, ty se neztratíš :-)

reagovat
Pátek 20. května 2011 v 0:37 ® sethy reakce na …
sethy

MP-E65mm> zkusil, vyřešeno :-)

reagovat
Pátek 20. května 2011 v 0:19 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sethy> zkus jinou cestu, DPP(RAW) → PS(TiFF) → Zoner(jpg)

reagovat
Pátek 20. května 2011 v 0:15 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

jiris> to čtyřkilo a pokud možno f2.8 a byl bych spokojený....­.........tedy pokud bych za to nemusel platit :-)

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 ve 23:24 ® jiris reakce na …
jiris

Libor> sázej neprohraješ, beztak si už ZN vsadil.

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 ve 23:22 ® sethy
sethy

Potřebuju poradit. V bridgu mi zmizla nabídka otevřít pomocí camera raw (respektive tam je, ale je šeda – neaktivní), když chci raw otevřít tak PS zahlasí že tento soubor nezná, přinstaloval jsem a nic. Mám originál CS3. Nevíte čím to může být?

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 ve 23:22 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> prohraješ.

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 ve 23:02 ® Libor reakce na …
Libor

jiris> to jsou čísla do sportky? mám je vsadit? :-)

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 ve 22:43 ® jiris reakce na …
jiris

MP-E65mm>

16–35 24–70 70–200 400

A je to :-)

Příště Ti poradím taky rád :-))

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 v 15:18 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> To sem poznal.

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 ve 14:47 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> jenže já nereaguju na Robura. To byla obecná myšlenka do placu.

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 ve 14:38 ® sus1

MP-E65mm> Ty pevná budu mít,až se rozvedu,bo by to s manželkou asi seklo.:-))
Už takhle je v tom peněz dost.

Pochybuju o tom,že Roburovo dívčina v její letech bude mít na pevná skla,možná ani na eLka ne , jestli teda tatínek nazasponzoruje a tak umožní dceři lepší objektiv : )
Fotit se dá i s ,, obyčejnýma " objektivama.

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 ve 14:32 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Pokrýt ohnisko od 16mm do 400m např. čtyřmi skly je blbost. Na to ať si každý přijde sám. Nejlepší skla jsou pevná o tom ani nemá cenu nějak polemizovat a pokud to kdokoliv myslí vážně (jakože s focením) tak u těch pevných skel skončí. Kdo o tom pochybuje, povíme si to za pět let :-)

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 ve 14:22 ® regulus reakce na …
regulus

Mrakoš> EF 70–200/4L je o 2,5 tisíce dražší než EF 70–300/4–5,6 IS (novej), takže cenovej rozdíl moc velkej není, bazarový ceny odpovídají kvalitě, zatímco ten první se prodává kolem 12 tisíc, tak ten druhej za 6 tisíc i méně. V ruce jsem ho nikdy (ten druhej) neměl, ale jsem přesvědčen, že na nejnižší cloně to moc použitelný nebude. Navíc je ten rozsah zoomu o dost větší a to mu určitě na kvalitě nepřidá, ZN má svým způsobem pravdu, o tom rozsahu zoomu určitě a o použitelnosti to je jak u koho, ale dost lidí to dlouhý ohnisko fakt nevyužije a obvykle na to přijdou až si objektiv koupí. Moje doporučení není o nadšenci, ale o reálném zhodnocení poměru cena/výkon v určité cenové relaci. Osobně si myslím, že Roburova mladá využije ohniska od dejme tomu 15–20mm do 100–135mm, ale je to jen moje domněnka. Kdybych jí měl doporučit něco na začátek, tak v rozsahu toho, co jsem psal, ale tady je zakopanej pes, protože objektivů v rámci tohoto rozsahu se dělá relativně dost, ale spousta z nich je tragickejch, nemám konkrétní typ, teda v dané cenové relaci, dobrej by byl EF 24–105/4L, ale ten je novej za 25k a v bazarech se prodává mezi 16–20 tisíci a to Robur patrně investovat nehodlá.

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 ve 13:50 ® sus1

ZN> No, možná ho mít doma jako jedinej v řadě,pak asi postrádá smysl(pokud člověk teda míní fotit jen z dálky,pak jo),ale jako jeden z řady(pokud teda nějaká je, jako že asi jo,nebo do budoucna možná bude),protože jak píšeš,začínat jen ze 70tkou je naprd.Možná by nebylo od věci ten setovej 18 – 55 vyměnit za 17 – 80 a bylo by to pokryto.Ta světelnost je jaká je.Já jsem fotil – SIGMA AF 120–400/4, 5–5,6 OS APO DG HSM pro Canon a nebyla to zase taková tragédie,nechá se.Dneska třeba vim,že už bych si ho nekoupil,už právě kvůli té světelnosti,raději připlatit a mít to,,lepší„.
Musí si to holt každej projít a vyzkoušet si sám,to je nejlepší ,, rada“.: )

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 ve 13:10 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> možná je to subjektivní, ale ten rozsah je určitě moc veliký. To je vždy (nebo téměř vždy) na ůkor kvality. Světelnost taky není nic moc. Jsem zastáncem malých rozsahů, nebo pevných skel. Přiznám se, že jsem si taky před spoustou let (20–25?) koupil za tehdy šílený peníze (okolo 20 litrů) NIKON 70–300. Neříkám, že je špatný, je to asi i jiná třída než zmiňovaný CANON, ale nijak mě nepřesvědčil, a bez kecání, jestli jsem s ním za ta léta fotil 5×, tak je to moc. A to ještě na ohnisko mezi 100–150. Mám ho pořád doma, prodávat ho nechci, ale vím, že ho mám na houby.

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 v 11:24 ® sus1 reakce na …

ZN> Z jakého důvodu ne??

reagovat
Čtvrtek 19. května 2011 v 7:52 ® Mrakoš

Robur> Tak kup ten 70–300is usm. Kvalitou na tom bude stejně jako seťák co už dcera na foťáku má. Připlácet si za kvalitu je podle mě cesta pro nadšence nebo pro redakci, ale ne pro běžnýho smrtelníka co s focením začíná. Zajímalo by mě co s tím chce dcera fotit a jestli by se to nedalo nahradit nějakým jiným sklem.
Pokud už obětuješ třeba 15k tak budeš mít dobrou kvalitu, ale pořád s omezenou využitelností. Buď to bude pomalý, nebo na teleobjektiv málo světelný. Tam by se mi líbil ten Canon 80–200/4L.
Osobně bych se bez objektivu s tímhle rozsahem klidně a rád obešel.

reagovat
Středa 18. května 2011 ve 23:36 ® regulus reakce na …
regulus

Robur> takže předpokládám EF-S 18–55, což je klasickej setovej objektiv, vzhledem k tomu, že ho jsou plný bazary je to asi jedno z netragičtějších skel (osobní zkušenost nemám, beru jen dle toho co se nejvíc prodává a asi se ví proč) prodává se i jen za pár stovek.
Vrátím se k tomu, co chce mladá fotit (vím že jí to nepřeložíš, ale číst snad umí). Na foťáku kterej má je menší čip, což prakticky znamená, že faktická délka 100mm objektivu na tomto foťáku je 160mm a tudíž 55mm je prakticky 88mm, takže objektiv kterej vlastní je dejme tomu od středně širokoúhlovýho, přes základní po portrétovej objektiv s ne moc dobrým clonovým číslem (málo světelnej) a nejspíš s nijak kloudnou optikou.
Pokud se tedy dcera rozhodla (a ví proč to chce) pro delší objektiv, tak pokud se budu držet alespoň přibližně cenový relace, tak jí kup EF 70–200L 4,0. Je to sice bez stabilizace, ale je to dost opticky slušný sklo, dá se pořídit jako jetý kolem 12 tisíc, ale je to opravdu o něčem úplně jiným, jako ty obyčejný objektivy včetně toho co má. Může se jít výš i s kvalitou, ale tím pádem pochopitelně i s cenou. Já bych tohle viděl jako rozumnej kompromis i když si myslím, že by lépe udělala, kdyby vrazila prachy do kloudnýho objektivu v rozsahu toho co má.

reagovat
Středa 18. května 2011 v 19:41 ® Robur reakce na …
Robur

regulus> TUŠÍM STEJNÝ, AKORÁT 20 –50

reagovat
Středa 18. května 2011 v 19:29 ® regulus
regulus

Robur> ještě jedna věc, jestli fakt chce to dlouhý sklo, respektive jestli ví k čemu jí to bude nebo spíš co s tím bude fotit.

Začal bych z jiné strany, zjisti jakej objektiv(y) k tomu foťáku teď má, pak se budem bavit dál.

reagovat
Středa 18. května 2011 v 19:22 ® regulus
regulus

Robur> v Brně je fotobazar na Mendláku (u trolejbusů), druhej na Kounicové kousek nad Moulin Rouge, web je http://www.afoto.cz/…tobazar-Brno , ale nejsem si jistej jestli koresponduje to co je na webu a to co je v prodejnách. Další je na Pekandě kousek nad schodama a možná ještě někde.

reagovat
Středa 18. května 2011 v 16:00 ® ZN
ZN

Robur> obecně, kupovat objektiv o tomto rozsahu a v této cenové relaci není dobrý nápad.

reagovat
Středa 18. května 2011 v 15:36 ® sus1 reakce na …

Doudleban> Tak to sory.:-)
Jinak tu Sigmu znam a určitě bude lepší než ten Canon,ale… každej má jiný oko a každému se líbí něco jiného.:-)
Viděl jsem pár fotek z té 70 – 300,byl nasazenej (asi) na Canon 5D a fotky parádní.

reagovat
Středa 18. května 2011 v 15:12 ® sethy reakce na …
sethy

Doudleban> nevím co stojí ten tamron, ale třeba tu sigmu mají u nás v krámě (nebo měli) za 16 990(na e-shopu ji pořád mají). Raději bych volil ji.

reagovat
Středa 18. května 2011 v 15:10 ® Ftmči reakce na …
Ftmči

sethy: Taky jsem to četl, ale záleží na tom, co znamená pomalé a co by s ním mělo být foceno. Pokud je člověk limitován cenou, vždycky narazí na nějaká ale.

sus1: Já sem dával odkaz na Tamron a ty na Sigmu :-) . Nevím, jaké jsou mezi nimy rozdíly.

Robur: Ten jsem měl pučený asi před 14 dny a vůbec mě neoslovil, rozhodně bych si ho nekoupil, ale je to jen můj subjektivní, laický pohled.

reagovat
Středa 18. května 2011 ve 14:56 ® sethy
sethy

Doudleban> ten tamron je (aspoň podle recenzí) hodně pomalý.

reagovat
Středa 18. května 2011 ve 14:55 ® sethy
sethy

Robur> http://www.megapixel.cz/…sigma-zdarma
Promysli to, je k tomu totiž utěrka zdarma a má to jen cca 16Kg :-D

reagovat
Středa 18. května 2011 ve 14:35 ® sus1

Robur>
http://objektiv-fotoaparat.sbazar.cz/…5613399.html

reagovat