Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 790.874 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 1. května 2011 ve 23:38 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Dneska už byly výsledky lepší a kupodivu nejvíc se mi líbí černobílá verze ve stylu toho Slávy Štochla.
reagovat - Neděle 1. května 2011 ve 23:36 ® osprey reakce na …
-
Libor> Což s tím ostřením je mi to jasné, do těch míst by to upálilo i 1Dčko.
Bigpista> Osvětlení je 150 W šikmo z boku a střešní okno shora. Postupně si zvykám. Zatím fotím jen sólo ryby, v týdnu zkusím tu akční scénu. Musím sebou hodit. Doslova plavou v žrádle a rostou před očima.
reagovat - Neděle 1. května 2011 ve 23:28 ® Libor
-
A taky sem dám jednu fotku z dnešní procházky od vody.
reagovat - Neděle 1. května 2011 ve 23:20 ® Libor reakce na …
-
osprey> ahoj Míro, nic si z toho nedělej, mě to občas taky ostří někam jinam, holt technika není všemocná
reagovat - Neděle 1. května 2011 ve 20:59 ® MP-E65mm reakce na …
-
brčkoo> Na to aby zachytil nějakou štičku v akci (výpad při lovu) bude potřebovat hodně krátké časy. Dovolím si tvrdit že 1/1000s je málo
A teď neberu otázku zaostření. Bavil jsem se o připadu, kdy štička bude v klidu. Jinak máš pravdu. Otázkou zůstává kde je ta hranice jak ty říkáš čipernost/dlouhý čas.
I když jsou vzácné chvíle (nebo nazval bych to spíš štěstím) kdy lze na poměrně dlouhé časy vyfotit akční momenty.
reagovat - Neděle 1. května 2011 ve 20:19 ® sus1
-
Včera jsem projížděl jednou obcí,uviděl jsem tohle a hned jsem si vzpoměl na jednoho kolegu odtud a musel jsem mu to vyfotit,má to ,, rád ".
reagovat - Neděle 1. května 2011 ve 12:13 ® brčkoo
-
MP-E65mm: Trochu se vložím do hovoru. Radil jsi Mírovi použít na focení štičky stabilizovanou stovku. Nějak mi to nejde na rozum. Stabilizace objektivu stabilizuje otřesy vykonané samotným fotografem při focení, nebude stabilizovat focený objekt. Pokud teda štička bude trochu čipernější, tak při delších časech bude rozmazaná. Nebo se pletu??
reagovat - Neděle 1. května 2011 v 10:28 ® Bigpista reakce na …
-
Jak máš nasvětlené to akvárium? Akavristi používají jako měrnou jednotku výkon zářivek T8. Jako rozumná hodnota se bere nějakých 50W na 100 litrů. Na focení to klidně ještě přisvětlit. A ideální je fotit večer ve zhasnuté místnosti, minimalizuje to nechtěné odlesky. Pozor třeba na puštěnou televizi, ta dokáže fotku totálně zničit. Pěkné makro na rybu a na fotce je jen odraz televizních novin…
reagovat - Sobota 30. dubna 2011 ve 22:57 ® MP-E65mm
-
osprey> Možná by to chtělo přiblesknout, každopádně ze zhora. Ideální by byl makroblesk, možná by stačilo něco podobnýho jak jsme blbli s Liborem na těch houbách, ale na to je potřeba externí blesk. Jak máš velký to akvárko, mě napadlo to postavit někam ven (ne do přímého slunce) ideální nizká oblačnost, kdy se „cedí“ světlo přes mraky. A nebo stabilizovanou stovku
znám jednoho „borca“ co jí má
PS: nemůžu si pomoct, ale ta zelená ty štičce mooooc sluší. Možná by to stálo za hřích pořídit ještě nějaké ty „kytky“
reagovatnebo nějaké to zelené pozadí (tapety)
- Sobota 30. dubna 2011 ve 21:01 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Jo a ještě jedna věc – bojuju s nedostatkem světla. Clona 4, max. 5 je na tuhle dálku málo. Potřebuju se dostat na 8, ale to už je úroveň osvětlení, že jsou z toho ty ryby hin.
reagovat - Sobota 30. dubna 2011 ve 20:58 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Tam moc prostředí není. Dno je holé, kytka v květináči. Fotit by se měl kanibalismus štiček ála Sláva Štochl. Tohle je trénink. Prohlížel jsem jeho fotky i to, co se mi děje v akváriu a dochází mi dost věcí.
Jinak štičky jsou vybrané po výlovu, když už o těch pár nití nikdo nestál a půlka už je roznesená v nedalekých tůních, kde se jim bude dařit zatraceně dobře. A zbytek? Všude po dvoře mi stojí kýble plné perlooček a v nich postávají kudly. Asi dvě už pojaly trénink na svou roli vážně, pohrdly blechama a pustily se do nějaké té kolegyně.
A pokud by to někomu připadalo kruté – v rybíce, kde vyrostly, strávily 16 dní a za tu dobu jich přežila šestnáctina původního počtu…
reagovat - Sobota 30. dubna 2011 ve 20:40 ® MP-E65mm reakce na …
-
osprey> líbí se mi ty kolečka co vytváří blechy
reagovatmožná bych zkusil ještě nějakou s prostředím, jakože víc prostoru........... jinak dokumentačně ok
- Sobota 30. dubna 2011 ve 20:14 ® osprey
-
Pár ukázek demonstrujících popsané problémy. Snad bude líp, pracuju na tom.
Jo – ta niť, co té rybě visí z huby, to je vlákno řasy. Někde to zhltla a pro změnu pracuje celý den na tom, jak se té věci zbavit.
reagovat - Sobota 30. dubna 2011 v 16:28 ® Bigpista reakce na …
-
Máš oko, je to dokonce focené mobilem
reagovatJinak to pozadí by šlo určitě vyřešit nějakám kartonem za akváriem, jen jsem tvor od přírody pohodlný…
- Sobota 30. dubna 2011 v 16:25 ® osprey reakce na …
-
Bigpista> To tvoje foto není tak strašný, je tam znát určitá „kompaktovost“ a chtělo by to jednolitější pozadí, ale jako popisné foto dobré.
Jinak zatím funguju v duchu toho, co píšeš. Dva aktuální problémy jsou nečistoty ve vodě (zanesené s perloočkami, kterými krmím) a kytky, které produkují při silném světle enormní množství kyslíku, takže jsou všude stříbrné bublinky.
reagovat - Sobota 30. dubna 2011 v 16:14 ® Bigpista reakce na …
-
Na focení akva to chce maximálně nasvítit nádrž, blesk je out. Někdo fotí s bleskem, ale namíří ho nahoru a nasvětluje odrazem o strop (musíš mít odkrytou nádrž). Příklad toho, jak to sám vůbec neumím: http://rybicky.net/…/10301/0.jpg
reagovat - Sobota 30. dubna 2011 v 15:38 ® osprey
-
Pánové, od rána bojuju s makrofotografií rychlené štičky – tisíce problémů. Světlo, časy, odlesky, bublinky, nečistoty ve vodě, hloubka ostrosti… Otřes. Jsem zvědav, co s tím nakonec udělám, ale pro začátek jsem si dal odstát novou vodu.
Držte mi palce a ocením každou dobrou radu pro focení v akváriu.
reagovat - Sobota 30. dubna 2011 ve 12:35 ® sus1 reakce na …
-
džigit> Popravdě – ten ,, nos " mě ty záda(rýha uprostřed) trochu připomínala,ale … Dobrý.
reagovat - Sobota 30. dubna 2011 v 9:06 ® Ftmči reakce na …
-
Sander> Co se toho údolí týče, tak to popředí bylo zvolené záměrně, mě tam neruší vůbec, spíš naopak. Fotka nepadá, je to vidět vzadu na těch kopcích. Ono to k tomu svádí, protože zeď kolem kostela je křivá. Přemýšlel jsem, že bych to srovnal, ale nač vylepšovat realitu. U toho portrétu jsme zvolil tenhle formát právě proto, aby mi tam zůstalo i to světlo na té zdi. Větší hloubku ostrosti to chtělo určitě.
reagovat - Sobota 30. dubna 2011 v 7:25 ® džigit
-
Hezká práce,viď?
reagovat
Jdu na ryby....... - Sobota 30. dubna 2011 v 7:23 ® džigit
-
sus1> TAKY NE
reagovat
Hele !?!?!? - Sobota 30. dubna 2011 v 5:51 ® sus1
-
Tak si jdu taky lehnout.
reagovat - Sobota 30. dubna 2011 v 5:21 ® sus1 reakce na …
-
džigit> Je to chlupatý jako ty.: ))
reagovat - Pátek 29. dubna 2011 ve 23:15 ® džigit reakce na …
-
MP-E65mm> NE
reagovat - Pátek 29. dubna 2011 ve 23:11 ® MP-E65mm reakce na …
-
jiris> ok
reagovat - Pátek 29. dubna 2011 ve 23:10 ® MP-E65mm reakce na …
-
džigit> picaso hadr
reagovat - Pátek 29. dubna 2011 ve 23:09 ® džigit reakce na …
-
sus1> a co je divného na tomhle?
reagovat - Pátek 29. dubna 2011 ve 23:03 ® sus1 reakce na …
-
jiris>
reagovat - Pátek 29. dubna 2011 ve 22:55 ® jiris
-
MP – potřebuji nějakou radu, písnu SZ
reagovat - Pátek 29. dubna 2011 ve 22:52 ® Sander
-
Doudleban >
reagovat
Krajinka – dle mého špatně zvolené místo k focení, hodně rušivých elementů, zdá se mi, že to celé lehce padá zleva dolů.
portrét – tady bych to viděl spíš formát na výšku, nebo ZN čtverec. Viděl bych tam i větší hloubku ostrosti, pravé oko už je trochu mázlé. Líbí se mi stín té mřížky.