Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 790.891 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 27. dubna 2011 v 9:47 ® ZN reakce na …
ZN

ctverec> osprey:

nerozuměli jsme si. Myslím to tak, že i dokumentární fotka může být skvělá fotka. Skvělá fotka. Já tyto podvodní fotky prostě moc rád nemám, poněvadž vznikají náhodně, bez nějakých velkých zásahů autora. Je těžké, aby pak autor chtěl takovouto fotkou něco říct. Vím, že to není jednoduché, ale jak psal MP-čko, nikoho v podstatě nezajímá, jak fotka vznikne, jestli stála či nestála velké úsilí, jestli zrovna bylo dobré či špatné světlo. Důležitý je výsledek. Ten by měl působit na diváka a něco mu říct. Fotka prostě vždy zůstane fotkou, ať je na ní amur, kus skály, scéna z ulice nebo třeba kýbl. Je úplně jedno, jestli vznikne pod vodou, ve vesmíru či „triviálním“ vyfocením aranžavaného zátiší (sdož je btw. velice těžká disciplína). Je to i otázka míry estetického vnímání (tím nechci říct, že ho nemáte), které je člověku více méně dané a zvyšuje se jen pomalu, a to prohlížením dobrých fotek (obrazů, soch, atd.) .

čtverec: já se tady za těch pár let už napsal tolik kritiky, že mě už moc nebaví se dokola opakovat. Taky je to hodně subjektivní, ale jsou věci, které prostě z velké části objektivní jsou. Nemám ti k té fotce moc co říct, nevím, co bych změnil. Ta fotka na mě prostě nepůsobí nijak. Jen, že vidím amura. Není to nic ve zlým, ale je to samé, jako kdybych viděl nádraží. Dívám se na ni jako na každou jinou fotku a vidím tam spoustu nedostatků, jako je např. špatná hloubka ostrosti, dotyky, které mě ruší, přijde mi dost chaotická. To jsou právě ty věci, které mi u podvodních fotek vadí, páč je člověk ovlivnit moc nemůže a spoléhá se na atraktivitu podvodního prostředí. Přitom moc dobře vím, že vyfotit to nebylo snadné.

reagovat
Středa 27. dubna 2011 v 0:42 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Souhlasím, že ten amur je popisná a dokumentační fotka. Ale náhodná není – ono není tak snadné se k té rybě dostat. A je to fotka, která zachycuje něco, co jsem v životě neviděl (nikdy jsem se s amurem pod vodou nepotkal). Působí na mě a motivuje mě k něčemu víc než třeba nějaký chlap vyfocený umělecky v protisvětle.

Jo, ulítávám na rybách a někdy nadřazuju obsah formě, ale téhle fotky se prostě zastat musím.

reagovat
Středa 27. dubna 2011 v 0:32 ® osprey reakce na …
osprey

zlomiljsemprut> Když chceš fotku na papír, dones to v té největší kvalitě jakou máš. Pokud to tedy zrovna nebude 9×13 cm.

reagovat
Úterý 26. dubna 2011 ve 23:48 ® ctverec reakce na …
ctverec

zlomiljsemprut> Vliv to má dost zásadní, záleží jaké má fotka rozlišení a jakou velikost chceš mít na papíru…

reagovat
Úterý 26. dubna 2011 ve 23:44 ® ctverec reakce na …
ctverec

ZN> Neboj, neurazím. Si ti dovolím ale trochu oponovat. Je to dokumentární fotka, o to mě taky šlo, žádné velké umění ani fotit nechci. Ono pod vodou to jde safra blbě(teda pokud se nejedná o zinscenovanou bazénovou fotografii). Věř nebo nevěř takhle jsem to chtěl vyfotit (inu mohly tam třeba ještě problikávat sluneční paprsky aby to hodilo nějakou tu náladičku, ale to už by chtěl člověk v daný okamžik moc). Takový metrový amur je safra plachá rybka, a je vcelku těžké s k němu dostat natož ho obeplout či ho rukou zaranžovat jak fotografické zátiší. Ač se to nezdá, je za tou fotkou docela hodně práce jak času tak i různých fitn FŇ:) Vím že jsi těžce alergický na fotky pod vodou :-) , jen by mě zajímalo co by jsi tam po svém změnil? Třeba mě to posune dál, proto sem ty fotky taky dávám, jen se od tebe nějak nedostává konstruktivní kritiky :-) …

reagovat
Úterý 26. dubna 2011 ve 23:40 ® zlomiljsemprut
zlomiljsemprut

Prosím vás, potřeboval bych poradit ohledně tisku na papír. Má na tento tisk vliv velikost fotografie? Chtěl bych si nechat v tiskárně vytisknout pár fotek, ale nevím v jaké velikosti je mám přinést…

Děkuji!

reagovat
Úterý 26. dubna 2011 ve 23:23 ® sus1 reakce na …

ZN> Dobrá.Díky.:-)

reagovat
Úterý 26. dubna 2011 ve 23:19 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> nevím, zatím je to ve hvězdách.

reagovat
Úterý 26. dubna 2011 ve 23:15 ® sus1

ZN> Zeptám se tě podruhé,nebudeš nááhodou zase letos v květnu(myslim) v Klatovech?, jako loni??:-)

reagovat
Úterý 26. dubna 2011 ve 23:01 ® ZN reakce na …
ZN

ctverec> to není do pranice, s fotkou jako takovou to moc společného nemá. V podstatě, není o čem diskutovat. Dokumentární fotka amura, která vznikla náhodně. Bez nápadu, bez invence, bez ničeho. Jen spoléhající na „kouzlo“ podvodní fotografie. Nic víc, nic míň. Doufám, že se neurazíš.

reagovat
Úterý 26. dubna 2011 ve 22:53 ® ctverec reakce na …
ctverec

osprey> Asi máš pravdu. Taky už mám do paměti vrytou celou rybí obsádku lomu Leštinka…Hodím do pranice jednoho amurka.

reagovat
foto/forum/2011/th-img17423.jpg
Úterý 26. dubna 2011 ve 22:06 ® sus1 reakce na …

Sander> Bohužel neni muj.Bylo to u známého, jen jsem si to tam u něj vyzkoušel a fotky viděl u něj na PC.
Ale to je přesně vono,na nic nesaháš a fotí to samo.:-))

reagovat
Úterý 26. dubna 2011 ve 22:02 ® Sander reakce na …
Sander

sus1 > uka

reagovat
Úterý 26. dubna 2011 ve 22:01 ® sus1

Tak jsem dneska něco málo nafotil 1Déčkem,hmmmmmmm­mmmm. : )))

reagovat
Úterý 26. dubna 2011 v 18:23 ® osprey reakce na …
osprey

ctverec> U těch workshopů je problém, že na ně jezdí dost lidí a ta zvířata jsou často notoricky známá.

Takže když vyhraje orel Ferda vyfocený na pařezu za nejmenovaným penzionem, kde ho fotilo dalších pět lidí, tak se na to asi přijde.

Kdyby se některá z našich akcí, co s Liborem, MPčkem, Sanderem a dalšími občas spácháme, označila za workshop, asi by fotka z ní v pohodě prošla. Akorát my tam nic světoborného nefotíme.

reagovat
Úterý 26. dubna 2011 v 17:50 ® ctverec
ctverec

MP-E65mm> Jsi naťukl téma ZOO wersus wildlife. Teď jsem otevřel časopis Příroda, kde mají fotosoutěž. Do kritérií si dali, že snímky které se jí zúčastní nesmí být pořízeny ve workshopech. By mě zajímalo jak to komise pozná :-) (asi je to na svědomí každého zúčastněného)… U podvodních fotek to je možná obdobné. Spousta fotek (sladká voda) v soutěžích je focených na našich „potápkodromech“ (Leštinka atd.) kde ty rybky jsou na člověka zvyklé, takže se tam fotí skoro jak v akvárku (tím to ale nechci snižovat). Já osobně si ale daleko víc cením fotek „ve volné přírodě“ tam je to daleko větší fuška…Nakonec komisi zajímá výsledek a ne kde je to focené…

reagovat
Úterý 26. dubna 2011 v 16:52 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> docela jo, ale co by člověk pro svůj koníček neudělal. Nikdy jsem na cestu nebral ohledy, pokud mě tam něco lákalo :-)

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 ve 22:57 ® regulus reakce na …
regulus

MP-E65mm> na otočku to máš docela z ruky, ne??? :-D

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 v 19:11 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> já to tam znám docela dobře , jeden čas jsem jezdil do Pavlova (dívčí hrad) nebo tak nějak. Velké Pavlovice, Pohořelice no a samozřejmě Lednice. Dále na kudlanky do Bzence atd. Bylo období kdy jsem tam jezdil 10× za rok na jeden den (ráno tam, večer zpět) jo to byly časy :-)

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 ve 14:41 ® regulus reakce na …
regulus

MP-E65mm> jo skálou nehneš, ale jsou místa, kde prostě nikdy nebude ideální světlo a za vyfocení to stojí, má to prostě svoje kouzlo. Přiznám se, že Pálava je asi jedna z mála lokalit, kam jezdím spíš kvůli tomu focení než kvůli chození (taky proto, že tam je dobrý spojení, su tam za necelou hoďku a půl za padesát kaček jedna cesta), mám to vcelku prolezlý, je tam neskutečnej potenciál (s breberkama by ses tam nejspíš vyřádil), ale asi bych fakt nemohl prostě jen sednout do auta, jet 50 kiláků, vylézt na kopec vyfotit něco při západu nebo východě, slézt dolů a jet dom. Je to takovej na pohodu výlet i v zimě kdy se brzo stmívá. Jediná nevýhoda je, že tam je lidí jako psů.

No sledování počasí asi dneska už patří nejen k focení, ale i k rybám, kam ten svět spěje … :-D :-D :-D

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 ve 13:07 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> Ano, ale s kusem skály nikdy nehneš a o to tu jde. To že tam dnes bude mlha a zítra místo ni bude sněžit je spíš jako bonus. S kterým se dá lehce pohrát. Jde spíš o to vidět tu krajinu a říct si „hele tady by to šlo, tenhle potůček dám na delší čas brzo ráno a bude tam mléko, ta mlha přes kterou bude prosvítat vycházející slunce tomu dodá atmosféru“. Ne ty tam přijedeš,potůček tam zůstane, ale bez mlhy, bude sněžet, na tak co uděláš.........já vím co bych dělal........ale ten základ na který budeš stavět ti vždy zustane. Tak to bylo myšleno.

Nehledě na to že dnes jsou možnosti které ti usnadnují sledovat počasí takřka online, takže víš že za hodinu bude pršet na tom a tom místě atd. Já když někam jedu na víkend fotit, tak sleduju vývoj počasí každou chvíli.

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 ve 12:56 ® regulus reakce na …
regulus

Sander> to neřeš, vyhrábl jsem jednu z mnoha variant fotky, zkoušel jsem na tom převod do BW, měla to bejt jen ukázka. Tohle je varianta s pokusem aplikovat dodatečně červenej filtr.

reagovat
foto/forum/2011/th-img17419.jpg
Pondělí 25. dubna 2011 ve 12:49 ® Sander reakce na …
Sander

regulus > mně se to zdá přeostřený jak kráva :-)

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 ve 12:47 ® regulus
regulus

MP-E65mm> ano máš pravdu, je to jakejsi druh relaxu. S tou krajinou máš ale pravdu jenom částečně. Úplně vždycky uvidíš něco jinýho, něco jinak, to co jsi už viděl 100× je svým způsobem pokaždý jiný a někdy najdeš i tu přidanou hodnotu, něco co jsi před tím neviděl a nebo to tam prostě nebylo. Jako příklad je tento obrázek, je to focený v říjnu asi ve 3/4 na dvanáct, záměrně s těma stopama od auta v trávě, ale skály jsou ve stínu, když jsem tam byl o 4 hodiny později, tak byly skály líp nasvícený, ale ty stopy v tý trávě nebyly vůbec vidět.
S těma breberkama to až tak jednoduchý jak jsi psal zase nebude, můžeš si je sice obejít, fotit ze všech stran, ale seš svým způsobem limitovanej časem, breberka taky může zdrhnout. U ryb to platí dvojnásob.
Ono se u toho chození a focení taky dá lecos ovlivnit, dá se trochu naplánovat abys v určitých místech byl ve vhodnější čas. Existuje takovej šikovnej odkaz http://www.suncalc.net/#… kde vidíš odkud bude v daný den a hodinu svítit slunko na konkrétním místě, takže pokud jdeš z místa A do místa B a je ti jedno co je výchozí a cílovej bod, tak si to podle toho co máš v úmyslu fotit můžeš zvolit směr, čas kde chceš zhruba v kolik hodin být. Dá se podle toho i „naplánovat“ kdy a kam kvůli světlu přijít.

reagovat
foto/forum/2011/th-img17418.jpg
Pondělí 25. dubna 2011 ve 12:35 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Nechtěl jsem se opakovat jako ZN,ale je pravda,že jsem to taky slyšel.:-)
Ale zase na druhou stranu – viz.pro regula
,,Většina lidí vidí až výslednou fotografii co bylo za ní (jak byla pořízena, kde, za jakých podmínek atd.) to nikdo neví. A tak by to mělo zůstat."

Pokud to tam(Zoo) člověk opravdu nezná,tak to nepozná.:-)

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 ve 12:29 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> budeš se divit , ale dost častý jev na různých foto serverech

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 ve 12:28 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> to chápu díky k tvé vytíženosti. Nicméně je to škoda bo tam se dají pořídít jak hodně zajímavé snímky tak takové ty standartní např. ke článkům.

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 ve 12:23 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Můžu ti říct, že na ten přítok se letos asi nedostanu.

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 ve 12:19 ® sus1

MP-E65mm> ,, něco je jiného, když autor záměrně uvadí, že to je wildlife a ve skutečnosti to je ze zoo."

: )))))

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 ve 12:12 ® MP-E65mm
MP-E65mm

osprey> já, byť nejsem ochranář bych určité záležitosti taky zpřísnil. Na druhou stranu ti ochranáři kolikrát strašně přehánějí. Měl jsem možnost se zúčastnit jednoho víkendu na téma wildlife a ochrana se zaměřením na fotografii. Jako jsou věci, které bych pochopil, ale někdy opravdu člověk jenom kroutí hlavou. Ostatně jasným důkazem jsou ryby vs kormorán.

No právě, ty jsi docela dost často v terénu, tak máš prolezlé místa jako nejmenovaný přítok orlíku. Takový květen a člověk by se tam určitě vyřádil. Znáš to tam a to je výhoda. Dnes bych, kdyby přálo počasí určitě něco odvezl. :-)

reagovat