Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 790.913 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 25. dubna 2011 v 11:54 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Jo, tohle je hodně diskutovaný problém.

Nehledě na to, že amatérští wildlife nadšenci nadělají kolikrát spoustu škody.

Tohle bude věčně diskutované téma.

Pokud jde o ryby, tak prostě fotím a snažím se moc škod nenadělat.

Ostatní věci fotím v poklusu a podle toho to vypadá.:-)) Ale nezoufám, jednou třeba ten čas mít budu.

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 v 11:44 ® MP-E65mm
MP-E65mm

osprey> jo s tím souhlasím. Dám taky příklad : už mnohokrát jsem viděl fotku nějaké zvěře, ta fotka bylo naprosto hrozná a to ve všech směrech (technicky, expozičně, kompozičně atd.) jenže autor si ji považoval a to jenom díky tomu, že byla opravdu wildlife, a razil teorii " tak si to zkus vyfotit medvěda/rysa ve volné přírodě". A když mu odpovím, že mě až tak pozadí fotky nazajímá, že koukám na výsledný produkt ......... tak si jel tu svojí a ostatní byli na omylu.

U těch ryb to je vůbec nepředvídatelné.

EDIT: něco je jiného, když autor záměrně uvadí, že to je wildlife a ve skutečnosti to je ze zoo. To už je ale jiná podstat věci. S tím jsem se taky setkal již mnohokrát. A spouta rádoby fotografů zahájí „diskreditační kampaň“ :-)

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 v 11:18 ® sus1 reakce na …

ZN> A ty bys poradil co?:-)
Rád bych slyšel(pokud to jde )nějakou radu a ne jenom souhlas.:-)

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 v 10:23 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> U ryb je to taky tak. Mám spoustu fotek, které mohly být super, kdyby… Kdybych mohl couvnout, člápnout o krok vedle, kdyby se nenechal autofokus oklamat odletující tříští, kdybych vůbec mohl k vodě, kdybych nebyl nucen fotit patnáctinou… Navíc je člověk limitován časem, protože žmoulat rybu deset minut kvůli focení je hovadina. Prostě se párkrát cvakne a co máš, to máš. Ryba jde zpátky.

Jsou to zásadní a objektivní potíže. Ale nikdy nikoho nezajímaly.Taky proč by měly.

Tohle je prostě holá skutečnost. Fotka je fotka a je jaká je.

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 v 9:46 ® ZN reakce na …
ZN

MP-E65mm> pocem, to jsi napsal přesně:-)

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 v 8:21 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Tak to jo.:-)

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 v 8:08 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> jsem v práci :-)

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 v 7:59 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Jedeš fotit??seš tu brzo.:-)

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 v 7:55 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> Já Tě chápu, ty to bereš jako relax. Jenže se to projeví na výsledku. Je to spíš o náhodě než o záměru. A u krajiny to platí mnohonásobně. KDyž fotím „breberdy“ vždycky ji můžu obejít do protisvětla atd. U krajiny to neuděláš, tam si můsíš přijet v daný čas.

Co se HDR týka a různých soft úprav. Pokud máš cit, a vysledná fotka bude vypadat věrohodně, tak každý bude vědět prd jak si to „dopatlal“ (tedy pokud si to necháš pro sebe). Většina lidí vidí až výslednou fotografii co bylo za ní (jak byla pořízena, kde, za jakých podmínek atd.) to nikdo neví. A tak by to mělo zůstat.

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 v 6:19 ® džigit

regulus> šourem ke Sv.Peregrínu a pak proti proudu ke Spálenému mlýnu.No a od tama nahoru zpět na Ořechov.
Ta MP vypadá „nic moc“,Ty chodíš asi na P?

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 v 1:38 ® regulus reakce na …
regulus

džigit> šli jste z Ořechova šourem, nebo jste jeli k Annenskýmu mlýnu autem???

Jihlava jak kde, od soutoku s Oslavou v Ivančicích je to MP, nahoru po ÚN Mohelno pstruhovka.

reagovat
Pondělí 25. dubna 2011 v 1:25 ® regulus reakce na …
regulus

MP-E65mm> no tak teda nevím, nedělám si o sobě iluze, ale že bych řešil nepovedenou fotku tím, že z ní udělám BW nebo HDR … :-O
Já to myslel tak, že pokud uděláš ZÁMĚRNĚ dvě stejný fotky s různou expozicí (ze stativu) tak teoreticky by se „složením“ těchto dvou snímků dalo eliminovat to, že foťák nepobere rozdíl mezi příliš světlou a příliš tmavou částí snímku. Je to prostě jen slovo do diskuse, já si s HDR nehrál, moc ty počítačový čáry máry nemusím, ale tohle by dle mýho mohlo být akceptovatelný.
Pokud se týká BW fotek, tak to musí člověk asi vidět „černobíle“, myslím si že záměrně fotit BW není jen „přemiklíkovat“ barevnou fotku do stupnice šedi i když pravda někdy člověk něco vyfotí a až u komplu zjistí, že v BW je ta fotka podstatně zajímavější.

K tomu předchozímu, loni jsem jel na Pálavu (někdy před vánocama), chtěl jsem mimo zimní procházky i „zasněžený“ fotky, podle předpovědi mělo bejt jasno nebo polojasno, ale byla mlha jako kráva až do oběda, zima jak v Rusku, ale vzhledem k tomu, že jsem šel prvotně na špacír, tak mne to vcelku až tak moc nemrzelo, nakonec jsem přece jen něco vyfotil i když trochu jinýho. Představa, že bych se tam štarachal v tý sibérii jen kvůli tomu, že bych chtěl něco konkrétního, prvotně naplánovanýho vyfotit, navíc si ještě představ, že bych neměl rád zimu a sychravo, tak by mě asi škráblo.
Ale já naštěstí jen chodím a u toho fotím, pochopitelně chci mít ty fotky co nejlepší, ale „komu není z hůry dáno v apatyce nekoupíš“ :-93; , třeba se sem tam i něco povede …

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 23:53 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Ne,na tyhle snímky jsem to nemyslel.

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 23:42 ® sus1

Doudleban> Obávam se ,že v tomhle úseku si nezachytáš.:-)
Jinak se pro přesné info obrat na MO Sušice a tam tě určitě řeknou co a jak.Jinak znam revír pod Čenkovou pilou a docela to jde.Vloni jsem chytal okolo Kvildy,Borová Lada,… a tam je povolenka chyt a pust jen na tři dny v týdnu.Platil jsem něco kolem 200Kč.

reagovat
foto/forum/2011/th-img17417.jpg
Neděle 24. dubna 2011 ve 23:31 ® Ftmči
Ftmči

sus1: Nedá mi to, abych se nazeptal. Ten úsek znám dobře, ale jen jako pěšák. Jak těžké je sehnat tam povolenku?

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 23:27 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> pokud se budeme bavit o těchto snímcím, tam je zbytečné cokoliv „vyvažovat“ :-)

Já mám standartně nastavený „mráček“ tedy zataženo. I když je jasno i když fotím pod žárovkou nebo jiném zdroji světla. Fotím zásadně do RAWu a tam prostředníctvím programu DPP (Digital Photo Professional) ladím k obrazu svému vyvážení bílé.

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 23:19 ® sus1

MP-E65mm> Ale jo, jak řikam,až tam pudu sám,bude to i v jinou dobu.:-)
Ten kámen je u Turnerovy chaty.

A jak je to s tebou a s tim vyvážením bílé?.

reagovat
foto/forum/2011/th-img17416.jpg
Neděle 24. dubna 2011 ve 23:15 ® džigit reakce na …

regulus> no v Ořechově mám velmi dobrého kamaráda a ten nás tam vzal na špacír-je tam nádherně i na podzim.Bohužel jsme nestihli až do Radostic.Tam chodí hrát pár trempíků dobrou muziku.
Ta Jihlávka je pstruhovka?

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 23:15 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> už si to do takových detailů nepamatuji, jen vím že mě to oslovilo a mám to v hlavě. Vidiš a kdyby sis přivstal, tak by si měl „good light“ a lidi v sedm ráno (bo ted přesně nevím v kolik vychází mozol) tam určitě nebudou :-)

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 23:10 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> Ten nejmenovaný kolega razí teorii (veřejně) když se mu nepovede fotka krajiny, tak ji převede do BW, což je od základu blbost. Prostě není možný takhle k tomu přistupovat buď převodem do BW či patlání do HDR pokud mi nějakým způsobem fotka nevyšla......­......to není záchrana, to je cesta zpět.

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 23:03 ® regulus reakce na …
regulus

ZN> nemyslel jsem konkrétně tyto fotky, ale problém hodně světlá obloha, „temnej“ les, pokud si pamatuju, tak jsem se konkrétně s tebou tady na tohle téma bavil (nevím jestli v tomto fóru, fotka s trávou ve vodě, les a světlá obloha). S HDR jsem si nehrál, nějak mne ty omalovánky neoslovují, ale pro tento účel z čistě technickýho hlediska by to určitý východisko být mohlo, možná nemám pravdu, jen logicky usuzuju. Otázka co a jak takhle vyfotit, je zase věc druhá, vlastně první. ;-)

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 22:52 ® regulus
regulus

džigit> no Ořechov je kapinku bokem, ale sem tam jo, popravdě už jsem tam možná tak 3 roky nebyl. Je tam hezky na jaře když kvetou ty louky (to miluju, mám sennou rýmu :-D ). Je to spíš tak na kolo, ale to zase není pro mě, raděj pudu 20km pěšky než bych jel 10km na kole, ale zamyslím se nad tím ;-) , tam je to dobrý, kamkoliv vlakem (Střelice, Radostice, Omice), ale zpátky je to pěšky 2km lomem a po silnici a blbý spojení autobusem, asi to kolo zvítězne.
Je mi jasný kam míříš, jezdíš do Ořechova pro víno, že. :-))
Jinak když už tímto směrem, tak na Jihlavku na ryby, ale byl jsem koncem února na špacíru z Bránic přes vyhlídky a Ivančice na Skřípák (str. 422 tohoto fóra).

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 22:37 ® sus1

MP-E65mm> Jo, jsou tam pěkný věci,ale chtělo by tam bejt opravdu sám a mít více času,snad i v jinou dobu,hodinu.
Bylo tam plno lidí a plno věcí jsem nevyfotil, bo tam všude lezli jako kobylky.:-)
Fotil jsem tam takovej vymletej kamen,paráda,ale doma to vypadá hrozně.Možná budeš vedět,kde to je ,když jsi tam byl.:-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img17415.jpg
Neděle 24. dubna 2011 ve 22:24 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> byl jsem na tom místě před několika lety, je to nádherna podívaná, moc pěkný místo, opravdu. Zrovna jsem začínal a taky jsem nic nepřivezl. Dnes už vím, co bych tam fotil a jak bych k tomu přistupaval. Vím jak to tam vypadá a podle toho se dá zařídit.

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 22:20 ® MP-E65mm
MP-E65mm

regulus> ono to je težký, bud chci kvalitní fotku s kterou budu vnitřně spokojen a nebo budu na druhé, třetí, desáte koleji. Volba to je každého. Tady není rady, to si musí každý uvědomit.

Cose týká ktajiny, budu se opakovat (v mých očích je to nejnáročnější fotografická kategorie) jednak náročností na světlo (ono obecně, fotka je o světle)a dále tu jsou jaksi i ekonomické, časové aspekty. Víceméně si to řekl sám. Ono je opravdu těžký najít místo tak aby ti vyšlo počasí, světlo. Jenže tohle je potřeba mít dopředu vše promyšlené, resp. to co jak má vypadat. Není možné jet na místo kde člověk nikdy nebyl a pořizovat odtamtud snímky. Něříkám, že to nejde, ale pokud to budeš myslet vážně, tak tam jedeš jednou, na průzkum krajiny + registruješ odkud vychází/zapadá slunce, ted vidíš že je mhla a už ti to v hlavě pracuje a skládáš jednotlivé střípky (jak říká ZN) a z toho ti vznikne nějaká vize,(a fotka je na světě). Jenže tam musíš podruhé aby si ji vyfotil, je to blázinec. Znám nejmenovanýho pseudo fotografa, který jezdí na nejmenované (naprosto profláklé místo) několikrat za rok (cca 10X) jen aby vyfotil tři pěkný snímky s nějakou atmosférou. To že vstává ve dvě ráno a trmácí se X kilometrů kamsi a šplhá na kopec a pak zjistí, že je to napikaču to k tomu patří.
Já když jdu s rodinou na trip, tak si taky vetšinou beru foták, kolikrát necvaknu ani jednu fotku, protože dopředu vím, že to nebude ono. Prostě nemusím si pokaždé odvažet kartu plnou „fotek“

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 21:52 ® sus1

ZN> V pohodě,ty fotky jsou špatné,je to jasný.Použil jsem je,abych ukázal co myslim a jak asi na to,aby se to příště ,, povedlo.".:-)

Jj,to zkoušení vidim ještě na hodně let.
Můžu tě říct,že když jsem tam byl a viděl jsem to na živo a pak následně doma?(nemyslim tet kvalitu fotky),tak je to nesrovnatelný pohled.
Možná by zaujmulo,kdybych použil nějakej filtr,práce s časem a vodou,…Co mě tam nejvíc sra…??ty lidi.Někteří jsou prostě hovada a tet chtějí ještě Šumavu víc otevřít lidem???!!,no n­evim.

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 21:42 ® ZN
ZN

regulus> dle mého, žádné HDR není řešení, v tomto případě už vůbec. Prostě… je to špatně. Od A do Z (sus, sorry, ale je to tak). Pravdu má MP-čko, k fotce potřebuješ světlo, tady prostě není. A když není blázen, tak prostě bude zkoušet dalších 17 let:-) Kompozičně je to taky takové cvaknutí, aspoň já tam nic nevidím, expozičně taky nepodařené.

A myslím si, že když chce člověk použít HDR, tak už to musí vědět a fotit podle toho. Ne všechno se k HDR hodí a nejlepší HDR je takové, kde to není poznat. Jinak jsou to omalovánky, sádroví trpaslíci v předzahrádce:-)

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 21:13 ® sus1 reakce na …

džigit> Nahoře se toho nebojim.:-)

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 20:56 ® džigit reakce na …

sus1> enem bacha,ať Ti tam vodu nepusti :-D

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 20:51 ® sus1

MP-E65mm> Zkoušim,zkoušim, už 17 let a pořád to neni ono.: )
Je fakt,že vybavení jsem dělal nebo dělam postupně a občas na něco narazim co bych zrovna potřeboval a ono v tašce neni, i když o tom vim,že to existuje.
Je to tak nějak podobně, jak píše regul,nebyl jsem tam záměrně fotit ale projít kousek šumavy,když něco uvidim – vyfotit.Večer jsem musel do práce,takže se vstáváním a nebo ponocováním to zrovna nešlo,ale je pravda,že už mam napláváno nějakou návštěvu,kde budu sám a bude víc času.Byl jsem se už na nějaká místa podívat,tak uvidíme,co z toho vyleze.:-)
Pořád a pořád čtu,ale třeba rada z praxe je lepší.:-)
Tak třeba – vyvažuješ bílou v dané situaci a nebo to necháváš na automatice??

reagovat