Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 790.913 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 24. dubna 2011 ve 20:38 ® džigit

regulus> a chodíš i k Ořechovu,do údolí Bobravy?

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 v 19:55 ® regulus reakce na …
regulus

MP-čko> vono se to dobře kecá počkej si na dobrý světlo, ale já mám ten dojem, že sus nejspíš jako já chodí a u toho fotí (a taky nejspíš zkouší) a účel asi tak úplně nebude focení, ale vyvětrání hlavy, to focení je jen přidružená činnost (možná se mýlím). Ty fotky bych typnul někde na Šumavu (překvapivě :-)) ) a asi to nebude místo kde seš za 5 nebo 10 minut a taky možná ne za půl hodiny, myslím od auta nebo jiný dopravy pěšky.
Faktem ovšem je to, že z těchto fotek nic nevykouzlí i kdyby si prst v pr.eli zalomil.

Chtěl jsem tím jen říct, že ne každej je takovej „blázen“, že chodí systematicky fotit. Já třeba když jedu na Pálavu nebo kamkoliv jinam, tak jezdím většinou HD, důvod jedinej, odněkud vyjdu a přijdu úplně někam jinam, pokud bych jel autem, tak se k němu musím vrátit. Jasný, že je nejlepší světlo ráno a večer, jenže víš jak to je s časem, něco si naplánuješ a i kdybych nakrásně fakt jel někam jen kvůli několika fotkám, tak se většinou stane že si to počasí na poslední chvilku rozmyslí a jedeš tam naprd. Další věc je svým způsobem lenost. Klidně budu po nějakejch bergálech courat celej den, ale abych jen kvůli jedné fotce západu nebo východu vylezl o X výškovejch metrů, udělal cvak a zase slezl, tak to mě fakt může … . Proto asi moje fotky vypadají tak jak vypadají. :-D Ono to konec konců dopadne dycky stejně asi u všech co fotí jen tak, pro radost. Pár takovejch fotek se jim nepovede a pokud se nad tím zamyslí, přiznají si že to stojí za howno a nebudou se plácat levou rukou po pravým rameni, tak zkusí najít technický řešení (možná by to HDR v tomto případě mohlo být lepší řešení než ten přechoďák) nebo když ho nenajde, tak příště už takový fotky nevyfotí.

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 v 17:55 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> jj, ten filtr to je přesně on, na polarizák se vyprdni. Počkej si na dobré světlo a zkoušej. Bez něj to nemá cenu, prostě tu scénu, pokud tam budeš komponovat oblohu nikdy expozičně nesladíš. Ani nejkvalitnější zrcadlo nemá takový dynamický rozsah aby to pobralo. Takže Ti nic nezbývá než si pomoct. Samozřejmě to musí vypadat věrohodně, tzn. když to řeknu hodně zjednodušeně, moc ten filtr nezasunuj do toho adaptéru, pak to vypadá jak v kriminálce Miami. Zkoušej, zkoušej. U tebe mi připadá, že si chceš vyzkoušet všechno najednou a to je špatně, najdi si cestu a toho se drž. Chceš fotit krajiny? (v mých očích je to nejnáročnější fotografická kategorie, ale to je jedno)vem si cajk a jdi na nejbližší louku a pohraj si s tím, je jedno co fotíš, musíš se s tím naučit. Potom to mužeš aplikovat na nějakou krajinu.

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 v 17:20 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Jj, přesně, na vyhození.Je fakt, že filtr jsem nepoužil žádnej.Chtěl jsem nasadit polarizák a nasazoval jsem ho tak dlouho,až jsem ho nenasadil.
Nějaké filty Cokin mam – ještě ten přechodovej od tebe :-) P 121
Byl jsem tam v prave poledne a už napohled to vypadalo na pikaču,ty kameny zářili jako blázen,bylo prostě bud a nebo.

Tino> Na RAW jsem taky myslel.

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 v 16:58 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Tino> co chceš dělat v křivkách, tohle je na vyhození (sus1 se neurazí).

sus1> ráno si nařid budíka a běž tam v době kdy ti nesmaží tolik slunce, krajina se fotí ráno (brzy) nebo při západu, určitě ne v pravé poledne :-) a kup si přechodák, nejlépe Lee, nebo Cokin, hodně Ti pomuže.

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 v 16:17 ® Tino reakce na …
Tino

sus1> dělal bych to do rawu a potom lehký sendvič (HDR). A nebo si pohrát z křivkama a udělat z toho kinofilm :-)

Taky už bych sem mohl něco hodit, ale dneska jsem vyfotil jen tloušťáka automatem a včera to bylo sice zrcadlovkou, ale fotka prcka. ;-)

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 v 15:43 ® sus1

osprey> No,o ty krajiny mě právě jde.Mam problem s tim světlem a následně s vyvážením bílé.Naprav (i naopak) tmavej les, uprostřed řeka s bíle svítícíma kamenama,do toho voda a nalevo světlej porost též stromů.Výsledek je na .....(_._)

reagovat
foto/forum/2011/th-img17411.jpgfoto/forum/2011/th-img17412.jpgfoto/forum/2011/th-img17413.jpg
Neděle 24. dubna 2011 ve 12:16 ® džigit reakce na …

osprey> já to kupodivu taky vítám,jsem marod a teď se líp dýchá… Hmyzáky jsi zkoušel?

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 ve 12:02 ® osprey reakce na …
osprey

džigit> Ale to je dobře, tady je sucho až to hezký není. Potřebujem aspoň 20 mm.

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 v 11:54 ® džigit reakce na …

osprey> pěkný strupatec :-)) u nás už od noci chčije :-((

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 v 11:43 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Co dělat. Dám ti sem jednu svoji klasiku – cejn z vody čumící. Je horko, sucho, ryby na břeh netahám. Dobré světlo je teď tak v 7 – 8 ráno a to venku nejsem, takže krajinky taky nic. Občas fotím na natáčení, ale tam si ten optimální post, odkud by mělo být foceno, zabírá kamera.

Takže dostaneš cejna a nebudeš reptat:-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img17409.jpg
Neděle 24. dubna 2011 v 8:05 ® sus1 reakce na …

osprey> To jsem zkoušel,ale výsledek je jaksi neuspokojivej.:-)

reagovat
Neděle 24. dubna 2011 v 0:57 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Odpověz si sám. V roli návštěvníka si můžeš vybrat.

reagovat
Sobota 23. dubna 2011 ve 22:01 ® sus1

Ještě sem někdo chodí nebo musim do foto poradny na Mrk ??: )

reagovat
Čtvrtek 21. dubna 2011 ve 21:15 ® sus1 reakce na …

Doudleban> Jo, mě se líbí.

reagovat
Čtvrtek 21. dubna 2011 v 19:46 ® Ftmči
Ftmči

Nějakým záhadným způsobem jsem tuhle fotku dokázal téměř rok přehlížet. Nicméně po ,,objevení" se mi zdá docela dobrá.

reagovat
foto/forum/2011/th-img17397.jpg
Čtvrtek 21. dubna 2011 v 19:43 ® sus1
reagovat
foto/forum/2011/th-img17396.jpg
Čtvrtek 21. dubna 2011 v 0:21 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> :-)

reagovat
Středa 20. dubna 2011 ve 22:36 ® ctverec reakce na …
ctverec

Libor> Hezká, safra ty jsi propadl plavané? :-)

reagovat
Středa 20. dubna 2011 ve 22:29 ® osprey reakce na …
osprey

ctverec> Tak to bych se musel teleportovat. Jinak máš pravdu, zepředu by to vypadalo líp.

reagovat
Středa 20. dubna 2011 ve 22:28 ® Libor
Libor

Tak házím rybu z dnešní časného rána před prací. Měl štěstí, chytit ho o hodinku později vzal bych ho na uzení. Nejdříve dloho adobeKOUŘEM, potom sKouřem.

reagovat
foto/forum/2011/th-img17390.jpg
Středa 20. dubna 2011 ve 22:28 ® ctverec
ctverec

Teď půjda já s kůží na trh :-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img17391.jpg
Středa 20. dubna 2011 ve 22:20 ® ctverec reakce na …
ctverec

osprey> Spíš bych toho pejska bral ze předu. (by tam byly vidět líp „letající“ uši a voda) Takhle to na mě působí jak kdyby ho sejmula kulka z 9ky :-) …

reagovat
Středa 20. dubna 2011 ve 21:42 ® sus1

ZN – Nebudeš náhodou zase letos v květnu v Klatovech??:-)

reagovat
Středa 20. dubna 2011 ve 20:31 ® sus1 reakce na …

osprey> No vidíš,už tu jeden byl.:-)

reagovat
Středa 20. dubna 2011 v 19:47 ® chupacabra reakce na …
chupacabra

kerob> :-))

reagovat
Středa 20. dubna 2011 v 19:05 ® MP-E65mm
MP-E65mm

I ty „nadupaný“ se neustále učí a zdokonalují :-)

reagovat
Středa 20. dubna 2011 v 18:04 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> A myslíš, že já jo? :-))

reagovat
Středa 20. dubna 2011 v 16:59 ® sus1

osprey> Jenže já nejsem ještě tak ,,nadupanej " , jako někteří jiní a ještě se mam na co pořád ptát,natož něco hodnotit.:-)

reagovat
Středa 20. dubna 2011 v 15:07 ® kerob
kerob

chupacabra> pokud je v tomhle clovek vzdelan, termin „barevny prostor“ s nejvetsi pravdepodobnosti nepouzije a je jedno, jestli je nebo neni zelenac. A jinej kraj jinej mrav fakt neplati nebo si myslis, ze odborna terminologie je treba v Plzni jina nez v Ostrave? Fakt nevim co resis – tady nic k reseni neni, respektive je reseni jen jedno. A hadej ktery…

reagovat