Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 790.934 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 20. dubna 2011 ve 14:46 ® chupacabra reakce na …
-
kerob> rozhodně barevný prostor nepoužívají jen nějaký zelenáči jak říkáš
uzavřel bych to asi takhle: jinej kraj, jinej mrav;)
reagovat - Středa 20. dubna 2011 ve 14:37 ® osprey reakce na …
-
sus1> Já fotku dal, tak diskutuj
reagovat - Středa 20. dubna 2011 ve 14:14 ® sus1
-
Raději jsem dejte nějakou fotku a diskutujte o ní,co je na ní špatně,co udělat jinak, jestli sRBG nebo sRGB atpod.
reagovat
Teorie k přečetní je na netu halda,ale konkrétní věci??!!. : ) - Středa 20. dubna 2011 ve 14:11 ® kerob reakce na …
-
regulus> protoze kdyz se necim zabyvas na hobby urovni a problematiku se snazis pochopit (a nebo ani nesnazis, jen tu a tam neco zaslechnes) z netu a dalsich medii, kam pisou casto podobni hobici, jen o par levelu vys, tak si preberes i tu spatnou terminologii od tech, kteri ten rozdil nevidi. Reknou ti, ze to je prece jedno a ze se jedna o slovickareni. Ja mozna neumim fotit ani jako treba sus1
reagovat, ale terminologii zrovna v oblasti barev ovladam celkem slusne, prolinalo se to zhusta 6 let mym studiem (polygrafie, predtiskova priprava).
- Středa 20. dubna 2011 ve 13:28 ® regulus reakce na …
-
kerob> nechci do vaší vzájemné konverzace šťourat
reagovat, ale když už jsme u toho a ty si tím seš jistej, proč je ta hloupost, jak říkáš, s tím barevným prostorem zažitá? Přiznám se, že mne ani nenapadlo, že by to mohlo být blbě, ale jak jsem psal, čistě logicky …
- Středa 20. dubna 2011 ve 13:21 ® kerob reakce na …
-
regulus> je to jedno…hodinky nebo holinky, vzdyt je to jedno, oboje se natahuje
Zazitych je spousta hlouposti, ale v tomto pripade si jsem naprosto jisty a kdyz uz tady je jakoze odborna debata, pripadalo mi vhodny to zminit.
reagovat - Středa 20. dubna 2011 ve 13:14 ® regulus
-
chupacabra> kerob> kromě toho, že se hádáte o p.čovině (slovíčkaření), tak bych řekl, že „barevný prostor“ je tak nějak dost možná i špatně, ale zažitý, viz např. http://cs.wikipedia.org/wiki/SRGB , co je správně sice nevím, ale čistě logicky mi připadne „barvový prostor“ asi správnější definice.
Kluci a není to nakonec jedno …
reagovat - Středa 20. dubna 2011 v 11:26 ® kerob reakce na …
-
chupacabra> tak to se muzem klidne i poprat a nic se nezmeni na tom, ze spravne je barvovy prostor. Za „barevnej prostor“ se u nas na skole davaly petky. Ono logicky…barevnej prostor je spis barevne vymalovana mistnost, nez rozsah zobrazeni barev danym zarizenim
reagovat - Středa 20. dubna 2011 v 10:56 ® sus1 reakce na …
-
ZN> ZN> ,,Teorie je věc jedna, fotka věc druhá."
Přesně,souhlas.Když chci něco konkrétně vidět (fotku),tak ,,teoretik " povětšinou nic nemá.
reagovat - Středa 20. dubna 2011 v 9:52 ® ZN reakce na …
-
chupacabra> to máš vlastně fuck. Spousta lidí zvládne správu barev a nezvládne vyfotit fotku, u spousty situací můžeš zvládnout obojí a stejně je to „vyblitý“, prostě, je to různý. Teorie je věc jedna, fotka věc druhá
Já mám pořád spojunu fotku s papírovou podobou. Mám v počítači strašně moc snímků, ale fotek na papíře pár.
reagovat - Středa 20. dubna 2011 v 0:43 ® Jak.novi reakce na …
-
chupacabra> Já jsem slyšel jedině o BARVOVÝM PROSTORU.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 23:07 ® chupacabra reakce na …
-
ZN> myslím že ne, mluvil jsem o fotkách v PC, o žádných papírových jsem nic nepsal ikdyž je to v podstatě úplně jedno…
kerob> o tom, že se tomu říká barvovej prostor, vždycky jsem slyšel akorát barevnej:)
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 22:27 ® Libor reakce na …
-
MP-E65mm> no jo, ale vlastne je mi to jedno
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 22:13 ® osprey
-
Koukám, konečně téma k diskuzi.
Adobe RGB je širší a protože se jinak snažím mít všude nastavené sRGB, bylo s těmi snímky zacházeno podle toho. Byly pak opravdu „vyblité“.
No a aby se tu fotka mihla, tak dnes skočil do vody vedle mě pes a splašil mi ryby. Když vylezl, za trest jsem ho vyfotil.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 21:14 ® kerob reakce na …
-
MP-E65mm> ciste teoreticky by se jen barvy, ktery lezej mimo gamut sRGB mely „zmenit“ tak, aby lezely v tom prostoru, ktery sRGB umi zobrazit. Aspon takhle fungujou prevody napriklad ve photshopu a jedno, jestli z sRGB do Adobe RGB nebo do cmyku ci do gamutu danych profilem jednotlivych koncovych zarizeni… jenom jeden barvovej prostor dokaze pojmout vsechny ostatni a to je LAB.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 21:08 ® kerob reakce na …
-
chupacabra> o cem konkretne by ses hadal?
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 21:08 ® MP-E65mm
-
Libor> ty se taky se.eš do fšeho
Rozumím tomu tak, když mám ve fotáku nastaveno Adobe RGB a monitor který tento prostor nepodporuje zobrazí se mi to desaturovaný nebo až po převodu z Adobe RGB na sRGB
EDIT: já měl za to že až po převodu, bo tak dojde k nějakému dokurvení.....do jaké míry to nevím, bo jsem to nikdy nezkoušel.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 21:02 ® Libor
-
Adobe RGB je opravdu vyblitý a zdá se bez saturace-pokud ho tedy prohlížíte aplikací která jede v sRGB.
Jestli aplikace nemá správu profilů, břebírá si nastavení od windows a ty jsou defaultně nastavený na sRGB, stejně tak internet atd.
Dost jsem se s tím zabýval a pak jsem to přestal řešit a jedu jen v sRGB všude. Nebavilo mě pořád převádět z profilu do profilu atd. Aškoliv mám monitor který má rozšířený gamut, je mi to fuk a nic mi neschází.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 21:00 ® ZN reakce na …
-
chupacabra> já si myslím, že jsi napsal kravinu. Jedna věc je monitor, druhá věc je papírová fotka. A i tam je to docela problematický.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 v 19:52 ® MP-E65mm reakce na …
-
chupacabra> podle mě je to kravina, kdo má monitor který dokáže zobrazit barevný prostor Adobe RGB, potažmo tiskárnu. Tento prostor využívá minimum lidí.
je otázkou co znamená desaturovaný, každý si pod tím může představit cokoliv.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 v 19:43 ® chupacabra reakce na …
-
když už jste tady o tom začali… Opravdu to funguje jak Osprey říká, když takhle někdo nezvládne správu barev a s fotkama v Adobe RGB pracuje jako s sRGB (většinou to ta aplikace nepozná, nemá podle čeho třeba u jpegů) tak jsou pak fotky desaturovaný a celkově mdlý.
kerob> o tom barvovým prostoru bych se hádal:)
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 14:59 ® kerob
-
osprey> moc ale nerozumim tomu, proc ty fotky byly vyblity – sRGB je mnohem mensi gamut nez Adobe RGB… ciste teoreticky sRGB je orezany Adobe RGB (Adobe RGB obsahuje cely sRGB). Rozdil mezi temahle dvouma gamutama by se rozhodne nemel projevovat zesvetelnim. Buhvi, co v tom fotaku je s timhle nastaveni jeste spojeno…
jo a spravne je barvovej prostor, nikoliv barevnej, to jenom pro presnost, kdyz uz jsi zabrousil do teto odborne oblasti
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 3:31 ® regulus reakce na …
-
osprey> to se mi stává naprosto běžně, že mám něco na pikaču nastavený, takže bysme byli za voly oba dva.
Mimochodem dnes jsem držel v ruce pár objektivů od ZEISSE pro Canon i Nikon, ceny strašný, ale provedení úplně luxusní. Sice manual, ale veškeré informace pro tělo to prý poskytuje. Kdybych toužil třeba po lepší pevné 50, tak asi ZEISS vyhraje.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 2:12 ® osprey
-
Dám sem něco z odbornějšího soudku a udělám ze sebe vola. Určitě někoho pobavím. Asi měsíc jsem dumal, proč mám na jednom foťáku tak barevně vyblité fotky. Editor měl hody – saturovalo se, kontrastilo se, ale furt mi to vrtalo v palici.
Tak jsem začal šťourat v menu, co by mohlo být a ejhle, nevím jak se mi to povedlo, ale měl jsem tam nastavený barevný prostor Adobe RGB místo s RGB…
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 2:09 ® osprey reakce na …
-
ZN> Já netvrdím, že toto je ideální stav. Každý si tu něco hledá. Někdo chce vidět fotku ryby, někdo komentář ke snímku, který si třeba ani komentář nezaslouží a někdo chce diskuzi na úrovni. Momentálně jsme v takové té vážnější části diskuze ve stavu, kdy mnohé bylo řečeno a nabírá se nový dech.
Pokud se tu mezi tím vloží pár fotek hmyzáků a hub, nic se nestane. Možná se rozšíří okruh lidí, kteří najdou odvahu sem něco vložit.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 v 0:29 ® regulus
-
ZN> dost možná, že už vše podstatné bylo řečeno nebo prostě už nemá nebo se alespoň domnívá že nemá kdo co říct. Sem tam se asi nějaká vlaštovka najde, ale bude to jednou za uherskej rok. Asi to tak má být.
reagovat - Pondělí 18. dubna 2011 ve 20:47 ® ZN
-
osprey> dle mého to dobře není. S focením a kecáním okolo to už moc společného nemá. Nejde o to, že se tady ukazují „obrázky“ z přírody, jde o to, že pár let to bylo o focení a docela to fungovalo.
reagovat - Pondělí 18. dubna 2011 v 17:07 ® Tino reakce na …
-
Bigpista> jj
reagovat - Pondělí 18. dubna 2011 v 17:03 ® Bigpista
-
Tino> A od kačenek k bobrům
reagovat - Pondělí 18. dubna 2011 v 15:32 ® Libor
-
Sander> to znám
reagovat, starý ale dobrý. Nosilo to sssebou vtipnou prupovídku, tu už jsem ale zapoměl.