Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 791.092 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 19. února 2011 v 18:13 ® Kalužmistr reakce na …
-
osprey> Máš pravdu, prostě to musím vychytat. Jak bude trochu počasí tak budu fotit že nestačím dobíjet baterky. Možná zítra půjdu fotit makrem šutry ve vodě, to je asi to samé jako ryba.
reagovat - Sobota 19. února 2011 v 17:50 ® osprey reakce na …
-
Kalužmistr> A ještě k tomu světlu – samozřejmě, nedostatek světla tě nutí použít blesk (expoziční čas by se měl na panelu objevovat a nějakou desetinu sekundy pravděpodobně neudržíš).
Ale pak jde ještě o to, že s bleskem vypadá fotka jinak. Někdy to pomůže, někdy nepomůže, jindy dokonce uškodí. Jde o to, jestli chceš dokumentační fotky nebo se chceš prezentovat jako fotograf. Já sice svoje fotky zveřejňuju i v časopisech, ale abych o sobě říkal, že jsem fotograf nebo dokonce dobrý fotograf, k tomu nemám odvahu. Fotografie je přinejmenším řemeslo, v některých případech i umění. Já mám zvládnuté s bídou základy řemesla.
reagovat - Sobota 19. února 2011 v 17:45 ® osprey reakce na …
-
Kalužmistr> Podívej Ty máš nějaký foťák a ten má nějaké vlastnosti – nějak ostří, má nějakou světelnost objektivu, nějak kvalitní elektroniku a já nevím, co ještě.
Musíš se naučit zacházet se svým foťákem sám. Synek má foťák, kde na nejširší ohnisko funguje makro ostření na 5 cm, ale jak vyzoomuje, už je to 50 cm. Já mám jiný a tam je to jinak. Fotím s tím, co držím – když si od něj náhodou půjčím foťák, tak je prostě jiný než můj.
Vem tu svoji krabičku a vyzkoušej si různé režimy focení na zahrádce. U vody s rybou není na experimenty čas.
reagovat - Sobota 19. února 2011 v 17:38 ® Kalužmistr reakce na …
-
osprey> Takže jestli jsem to dobře pochopil tak hodně světla bez blesku a naopak s bleskem. Nechci otravovat ale ještě mě nejde vyfotit detail ryby s makrem, z toho jsem úplně blbej, každý říká že makro je dobrý na detail a já to zkoušel a fotky nejsou vůbec pěkný. Prostě jsem fotografický vocas.
reagovat - Sobota 19. února 2011 v 15:03 ® osprey reakce na …
-
Kalužmistr> To nebyla rada, to bylo konstatování – ty máš udělat fotku. Máš určité množství světla dopadající pod určitým úhlem a potřebuješ nějaký čas, aby ta fotka nebyla rozmazaná. Když ryba stojí, je to tak šedesátina sekundy, při běžném pohybu ryby tak dvosetina až dvěstěpadesátina, ve výskoku tisícina. Přirozeně kratší je lepší.
Když na ty časy nedosáhneš nebo je světlo fakt mizerné, může ti pomoci blesk. S ním se dá ryba pro změnu přepálit, vznikají nežádocí odlesky, ryba má divnou barvu očí apod.
Proč myslíš, že si fotografové přejí dobré světlo?
reagovat - Sobota 19. února 2011 v 10:16 ® Sander reakce na …
-
regulus > asi, asi jo…
reagovat - Sobota 19. února 2011 v 9:52 ® Kalužmistr reakce na …
-
ZN> Tak letos jestli něco chytnu tak to zkusím bez blesku. Díky za radu.
reagovat - Sobota 19. února 2011 v 7:54 ® ZN
-
Kalužmistr> ryby nefotím s bleskem prakticky vůbec. A to, že jednou rozmazaná je a jednou není, na tom nemá blesk žádný podíl. Je rozmazaná proto, že daný čas, který blesk má, někdy prostě nestačí.
reagovat - Pátek 18. února 2011 ve 23:52 ® regulus reakce na …
-
Sander> „… v naší republice máme asi dva slunné dny za rok …“, tak ti nevím, asi bydlíme každej v jiné republice …
reagovat - Pátek 18. února 2011 ve 22:46 ® Sander reakce na …
-
Kalužmistr > ryby ve vodě fotím s bleskem často. Většinou to jinak nejde, v naší republice máme asi dva slunné dny za rok, je třeba se přizpůsobit.
reagovat - Pátek 18. února 2011 ve 22:06 ® Kalužmistr reakce na …
-
osprey> Je zajímaví že některá fotka je krásná a jiná je rozmazaná a obě s bleskem, možná to je vzdáleností.
reagovat - Pátek 18. února 2011 ve 22:00 ® osprey reakce na …
-
Kalužmistr> Na otázku nelze odpovědět. Ryby se s bleskem fotit dají, někdy to i dělám.
Jestli to je dobře nebo není, to uvidíš při pohledu na fotky. není problém při použití blesku ty fotky zkazit. Naposledy se mi to podařilo dneska.
reagovat - Pátek 18. února 2011 ve 21:57 ® Kalužmistr
-
Dobrý večer. Mám možná blbou otázku ale chtěl bych vědět jestli je lepší fotit ryby s bleskem nebo ne, značka foťáku je Polaroid Digital. Předem díky.
reagovat - Pátek 18. února 2011 v 19:24 ® Sander
-
Hele, jaro je tady!
reagovat - Pátek 18. února 2011 ve 13:34 ® sus1 reakce na …
-
MP-E65mm> Jestli dají svolení??
reagovat - Pátek 18. února 2011 ve 12:48 ® MP-E65mm reakce na …
-
sus1> doufám, že se pochlubíš s těma nádherama ze svatby..........
reagovat - Čtvrtek 17. února 2011 ve 22:34 ® sus1
-
Tohle je paráda.
http://www.photoextract.com/…/219689.html
reagovat - Čtvrtek 17. února 2011 v 0:11 ® MP-E65mm reakce na …
-
jiris> mám samozřejmě original canon, a měl jsem právě možnost vyzkoušet „low uhláky“ a rozdíl tam je. Tuším že Libor zrovna jeden má. Prostě opticky a světelně to je o dost horší. Je otázkou zda ho opravdu využiješ , pokud ano.......koupil bych original...........
reagovat - Středa 16. února 2011 ve 21:39 ® jiris reakce na …
-
MP-E65mm> jaký používáš, chci se zeptat srovnani usa low modely a přímo canon. Díky
reagovat - Středa 16. února 2011 v 0:32 ® sus1 reakce na …
-
MP-E65mm> No, bude to zajímací.
reagovat - Středa 16. února 2011 v 0:30 ® MP-E65mm reakce na …
-
sus1> tak si dej pozor na změnu teplot, at ti to nedělá prasečinu
reagovat - Středa 16. února 2011 v 0:28 ® sus1
-
MP-E65mm> Mam ještě tu tvojí 1 GB.
reagovat
Taky snad vylezu ven,z kostela,tam bude tepleji. - Středa 16. února 2011 v 0:23 ® MP-E65mm reakce na …
-
sus1> no to těch karet moc nemáš
reagovatkdyž sem loni fotil při –22 v Bavorském lese tak jsem nezaznamenal nějaký razantní úbytek energie, co z toho plyne? v kostele je teplo........
- Středa 16. února 2011 v 0:19 ® MP-E65mm
-
jiris> uhlový používám, co potřebuješ za info
reagovat - Středa 16. února 2011 v 0:02 ® osprey reakce na …
-
Sander> Je to tam. To místo se mění týden od týdne – jak vizuálně tak rybářsky.
reagovat - Úterý 15. února 2011 ve 23:59 ® MP-E65mm reakce na …
-
Sander> přesně tak..........máš dobrýho pamatováka
reagovat - Úterý 15. února 2011 ve 20:14 ® sus1 reakce na …
-
regulus> 3×4GB.
reagovat
To neni jen v kostele,od rána až do večera. - Úterý 15. února 2011 v 19:16 ® regulus reakce na …
-
sus1> buď v klidu, baterka mi běžně vydrží celej den i v zimě při courání kdekoliv venku i v mrazu, např. Pálava od cca 9 do cca 16 hodin bylo –5st. a foťák jsem se ani neobtěžoval vypínat, celkem vyfoceno tak 250 fotek, z toho třetina na místě smazanejch, takže nějakej kostel se dvěma baterkama, pche, pokud máš starost aby ti něco vydrželo, tak spíš přemejšlej kolik máš karet, abys měl na co fotit.
reagovat - Úterý 15. února 2011 v 17:56 ® Sander
-
MP-E65mm > to je to místo kde na druhém břehu Libor pomohl boloňce do věčných lovišť?
reagovat
Moc to tam neznám, a bylo tenkrát o moc méně vody. - Úterý 15. února 2011 v 16:24 ® sus1
-
MP-E65mm> No,doufam že jo a nic teda jiného nesháním.
reagovatMam 2 orig.baterie.