Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 791.111 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 13. února 2011 v 19:51 ® sus1 reakce na …

regulus> Kvůli jednej akci se mě to nezdá,kupovat další baterii,když pak bude po většinou roku ležet doma.

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 18:49 ® CeP
CeP

kurna. je to tady o rybach nebo o kobylach?? :-)) ale nic. uz mlcim… :-/

EDIT: ten druhej smajlik ma bejt jinej. jak je to mozny ze se zobrazuje jinej?

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 18:39 ® regulus reakce na …
regulus

sus1> pokud vím, tak ve gripu jsou tuším dva ty stejný akumulátory co jsou ve foťáku. Vzhledem k tomu, že mi grip nevoní i když se samozřejmě najdou jedinci co tvrdí že to je dobrý, tak bych to řešil koupí dálšího akumulátoru(ů) do foťáku. Pokud bys měl potřebu dobíjet i když není elektřina v dosahu, tak autonabíječka nebo nabíječka solární, ale ten druhej případ je hodně diskutabilní, málo energie za hodně peněz (málo výkoná je levnější a hodně výkoná velká a drahá).

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 17:15 ® sus1 reakce na …

Sander> To je autoportrét???

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 17:14 ® sus1 reakce na …

osprey> No, já ho taky extra nekupoval,ale budu ho tet asi potřebovat,protože mam jít něco fotit a k elktřině se jen tak nedostanu,tak abych měl sebou aspon nějakou malou zálohu.:-)

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 17:10 ® Sander
Sander

Já nedávno vyfotil koně co spal vestoje.
To bych chtěl taky umět.

reagovat
foto/forum/2011/th-img16498.jpg
Neděle 13. února 2011 v 17:07 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Ke gripu jsem nedorostl. Zjistil jsem, že stojí peníze, má objem a hmotnost a sám o sobě fotku neudělá.

Musím počkat až budu bohatší. Navíc mám tak staré foťáky, že už k nim ten grip kupovat nebudu (je fakt, že nový foťák je v nedohlednu).

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 17:05 ® sus1 reakce na …

Arnej> Takhle tři fota se dělají na HDR.:-)

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 17:04 ® sus1

Zhání tady někdo koně???:-)

Víte někdo o té ,,vložce" do toho gripu??

reagovat
foto/forum/2011/th-img16497.jpg
Neděle 13. února 2011 v 17:01 ® osprey reakce na …
osprey

Arnej> Hodně důležitý je obsah fotky, kompozice a světlo.

Jde tedy o to co fotíš, jak to do záběru uspořádáš a v jakém osvětlení uděláš snímek (rybu můžeš maximálně obíhat, u baráku si na správné světlo počkáš).

Pak teprve nastupuje technická stránka snímku (jestli je ostrý a dobře exponovaný, jakou má hloubku ostrosti a tak).

Trénovat je třeba vše najednou a umět vidět, když jdeš kolem něčeho, co stojí za fotku. Já mám v těch ohledech velké rezervy, pomaličku se to snažím vylepšovat.

Slíbil jsem, že ti fotky vždycky okomentuju, takže:

valník – zbytečná fotka – tak do inzerce, kdybys ho chtěl prodat, dokonce je ta věc na snímku i špatně usazená.

usedlost – působí to dojmem, že jsi ji vyfotil z první pozice, která se nabídla

kůň – dejme tomu…

díra na silnici – tady byl nápad, ale časem uvidíš sám, že to dokážeš líp, důležité je sledovat i pozadí

lebka – popisný snímek – chybí sdělení (zasazení do něčeho, zdůraznění nějakého detailu,…)

hrátky s expozicí – ano, funguje to. Pokud jde o obsah fotky, je to popisné zobrazení kusu vesnice. Je tam patrná nějaká snaha to tam trochu uspořádat, ale dobré fotky architektury vypadají jinak – já se o ně radši ani moc nepokouším.

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 16:47 ® regulus
regulus

Arnej> myslím si, že se v tom moc pitváš a sorry, ale co ti máme na ty kostely napsat, když sis vlastně sám odpověděl, pokud pominu fakt, že to z technickýho hlediska nemá šmrnc, pokud ta ponurost prostřední fotky není záměr, ale dle počasí na snímku to tak prostě asi vyšlo. Rada č. 1
Tady máš „povinnou“ četbu, je tam odpovězeno na většinu tvých otázek http://www.fotoroman.cz/techniques2.htm
Rada č. 2
Foť do RAWu na neutrální nastavení a následnou úpravu dělej v PC ve vhodným programu
Rada č. 3
Prolez internet, fotografický servery a prohlídni si hodně fotek, tak si nejlépe uděláš alespoň jakejs takejs obrázek a je to taky tak trochu inspirace, když se ti něco bude hodně líbit, tak zkus vyfotit něco podobnýho a sám sobě si na rovinu přiznej jestli to je ono nebo jsi to měl vyfotit trochu jinak, obvykle na to přijdeš až doma když ty fotky stáhneš z foťáku.

Když to shrnu, tak dle mýho je nejlepší fotka ten kůň, ale třeba já bych ho fotil z větší vzdálenosti, aby nebyl na fotce přes celý (nebyl to jen obrázek koně), ale třeba nebylo kam couvnout. Taky bych se asi snažil, aby mi hřbet koně nezakrýval přechod mezi lesem a oblohou.

EDIT
Jejda 12500, ani sem si nefšimnul 9-)

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 16:28 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Arnej> fotit, fotit, fotit.......občas něco přečíst......­...inspirovat se............ fotit, fotit, fotit........­...moje rada pro začátek :-) at se vede

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 16:16 ® Arnej reakce na …
Arnej

Prutos> A nebo obojí.Děkuju za upozornění. Jdu se na to podívat.

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 16:08 ® Arnej
Arnej

MP-E65mm> No trénuju teprve druhým dnem, tak snad mě to omlouvá a ještě nějakou chvilku bude.

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 15:59 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Arnej> na mě to působí tak, že nijak.......:-)

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 15:58 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> se dívím, že po ty prosincový mrazivý smršti je ještě něco zeleného :-)

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 15:49 ® Prutos reakce na …
Prutos

Arnej> Máš špinavý objektiv nebo prach na čipu.

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 15:47 ® Arnej
Arnej

Ještě doplním. Na té první fotce to má být přeexponovaný. Ta druhá by měla být, tak akorát. A ta třetí podexponovaná. No posuďte sami.

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 15:36 ® Arnej
Arnej

Dobrý den, jak to na vás působí. Trochu jsem si opět hrál. Zkouška různých časů. Teď vyzkouším změnit clonové číslo.

reagovat
foto/forum/2011/th-img16490.jpgfoto/forum/2011/th-img16491.jpgfoto/forum/2011/th-img16492.jpg
Neděle 13. února 2011 ve 14:56 ® osprey
osprey

MP-E65mm> Člověče, to byl těžkej leden. Ale některé naše rotliny jsou optimisti…

reagovat
Neděle 13. února 2011 ve 14:39 ® Arnej reakce na …
Arnej

MP-E65mm> canon 350d, objektiv základní 18–55mm

reagovat
Neděle 13. února 2011 ve 13:57 ® sus1

Kluci,nějakej tip na koupi vložky do batr.gripu?je to(asi) na 6 tužkovejch.Díík.

reagovat
Neděle 13. února 2011 ve 13:47 ® sus1
reagovat
foto/forum/2011/th-img16488.jpg
Neděle 13. února 2011 ve 13:16 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> vy už tam máte jaro? :-)

reagovat
Neděle 13. února 2011 ve 13:15 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Arnej> čím to bylo foceno?

reagovat
Neděle 13. února 2011 v 0:40 ® Arnej
Arnej

Budu tedy rád, když mi k tomu co nejvíc řeknete, abych věděl, kde dělám chyby. Díky za pomoc do začátku.

reagovat
foto/forum/2011/th-img16479.jpgfoto/forum/2011/th-img16480.jpg
Neděle 13. února 2011 v 0:39 ® Arnej
Arnej
reagovat
foto/forum/2011/th-img16478.jpg
Neděle 13. února 2011 v 0:38 ® Arnej
Arnej

Dobrý večer, tak konečně mám svůj vlastní fotoaparát a dnešní den probíhal ve znamení seznamování s přístrojem. Sice jsem měl nedávno možnost si vyzkoušet, jak funguje zrcadlovka v praxi (pouze v plně automatickém režimu, protože na víc jsem si netroufl).
Přikládám první fotografie, které byly hlavně o práci se clonovým číslem, hloubkou ostrosti a různými časy. Bylo to pro mě překvapení. Některé fotky byly světlé, jiné tmavé. No ostatně tak, jak to v začátcích bývá. Ale mě to chytlo a nedám se.

reagovat
foto/forum/2011/th-img16476.jpgfoto/forum/2011/th-img16477.jpg
Sobota 12. února 2011 ve 23:58 ® osprey
osprey

Přiložím polínko na skomírající oheň této debaty. Tohle jsem fotil asi před 14 dny.

reagovat
foto/forum/2011/th-img16475.jpg
Čtvrtek 10. února 2011 v 10:39 ® sus1

MP-E65mm> Já vim.:-))

reagovat