Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 791.186 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 23. ledna 2011 ve 12:51 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

džigit> je otázkou jak se na to člověk dívá, já samozřejmě nemůžu a ani nechci vnucovat moje vidění, ale když bych si to měl obhájit tak asi následovně. Pokud si lehnu k vodě resp. na uroveň hladiny a podívám se na objekt vzdálený několik metrů (podotýkám foceno teleobjektivem) tak to co nevnímám je právě to popředí která je svým způsobem rozmazané, to vidím až na fotce, protože na to mám jednoduše čas .............v mých očích to tam patří , ne všem se to musí zákonitě líbit.

reagovat
Neděle 23. ledna 2011 ve 12:45 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Trochu blbnu, mírný ořez.........­.Chaluha velká (Stercorarius skua)

reagovat
foto/forum/2011/th-img16274.jpg
Neděle 23. ledna 2011 ve 12:43 ® džigit reakce na …

MP-E65mm> tady mně moc nebere to rozostřené popředí,už je to na mně moc.
Jinak já radši ze dvorka,tohle patří do přírody,ne na talíř :-))

reagovat
Neděle 23. ledna 2011 ve 12:40 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

džigit> mám tady dva adepty na stěnu, skoro to samé jen z jiného místa. Jen se dokopat do labu :-)

reagovat
Neděle 23. ledna 2011 ve 12:38 ® MP-E65mm
MP-E65mm

jedna s rodinou tématikou :-) pokud myslíte na to co já ( červený zelí, bramborový knedlíček, pivko) tak je něco v „ne/pořádku“ :-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img16273.jpg
Neděle 23. ledna 2011 ve 12:35 ® džigit

MP-E65mm> z mého laického pohledu je náhodou super.Tohle bych klidně dal na stěnu ve velkém :-) snad bych kousíček vlevo

reagovat
Neděle 23. ledna 2011 ve 12:30 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Jedna noční z Norska, výhrady ke kompozici beru :-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img16272.jpg
Sobota 22. ledna 2011 ve 22:42 ® osprey reakce na …
osprey

Doudleban> Většinou stačí. Já jiné nemám, ale nemám kratší ohnisko než 24 mm. Je to málo, ale na slušný objektiv s krátkým ohniskem prostě zrovna nemám.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 20:52 ® saman
saman

¨tady mate vlak:-D :-D :-D

reagovat
foto/forum/2011/th-img16262.jpgfoto/forum/2011/th-img16263.jpg
Sobota 22. ledna 2011 v 19:11 ® Ftmči
Ftmči

tomashr: 4 baterie jsou ,,zdarma" k tomu tělu (2 jsou staré jako tělo a 2 nové, kupované spolu s battery gripem).

osprey: V dokonalém výčtu jsem dokonale zapomněl na 8GB kartu. Počítám s tím, že několik měsíců strávím učením se základních věcí. V pátek započne proces učení se v praxi, ta teorie už mě ubíjí.

Podle odpovědí na megapixelu by měl stačit běžný UV filtr.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 v 18:26 ® tomashr reakce na …

osprey> Jo aha, tak pak OK, pokud to někdo takto prodává a cena celku je dobrá, tak pak není co řešit.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 v 18:19 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> Já si pamatuju ten inzerát, když se nás kolega ptal, jestli je to OK.

Prostě byly k tělu 4 baterky.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 v 18:18 ® tomashr reakce na …

Doudleban> Já teda vůbec nechápu, k čemu ti budou 4 baterky – to jedeš na měsíc pěšky do Tibetu??? Pokud ne, tak jde o absolutně vyhozené peníze, v reálu už u dnešních přístrojů baterka stačí i jediná, druhá je spíš pro klid duše a jako opatření proti „skleróze“, když to člověk nebude mít plně nabité…

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 v 17:58 ® osprey reakce na …
osprey

Doudleban> Ve tvém dokonalém výčtu všeho, co máš, chybí paměťová karta. Tu opravdu budeš potřebovat:-D

Na tvém místě bych počkal, až se ti to sejde, došel párkrát pofotit a pak uvidíš.

Možná ze začátku budeš i trochu zklamaný, zrcadlovka není tak milosrdná k chybám jako kompakt. Já jí přicházel na chuť docela dlouho.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 v 17:08 ® Libor reakce na …
Libor

Doudleban> najdi si ten filtr či objektiv ma megapixel.cz a projdi di dotazy čtenářů, bude to tam.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 v 17:06 ® Libor reakce na …
Libor

spike> kontrast v poho, jen moc modré na můj vkus.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 14:53 ® Ftmči
Ftmči

Otázka byla skutečně myšlena tak, jestli vzít normální nebo slim verzi UV filtru. Osprey to trefil správně, jedná se o objektiv Tamron SP AF 17–50/2,8 XR VC Di II LD. Vyzkoušení bude asi trochu problém, protože ho budu kupovat přes internet… nebo je fakt důležité vyzkoušet to přímo na krámě? Filtr mám vyhlédnutý tento http://www.oehling.cz/…-72mm-uv-mrc-[id-101299].html

Ještě bych měl dotaz k základnímu vybavení. Kupuji tělo + battery grip + 4 baterie + UV filtr + balonek. Teď nelehká otázka, chybí mi ještě něco, co budu bezpodmínečně potřebovat už v začátcích? Stativ mám možnost si vypůjčit.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 14:53 ® spike
spike

Libor> Děkuju, taky jsem si myslel jestli jsem to s tím kontrastem moc nepřehnal. Ale zdá se mi to po vložení sem takové neostré.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 14:49 ® Libor reakce na …
Libor

spike> hezké, ale na mě moc modré. jinak se mi fakt líbí.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 14:44 ® spike
spike

Byl jsem se projít se psem a u vody něco nafotil. Akorát nevím jestli jsem tu úpravu moc nepřehnal, kdyžtak bych ještě dodal originál před úpravou.

reagovat
foto/forum/2011/th-img16261.jpg
Sobota 22. ledna 2011 ve 13:43 ® regulus
regulus

Doudleban> jak bylo napsáno upřesnit nebo vyzkoušet. Pokud by to vinětovalo (třeba i s tím slimem a bez něj ne), tak je jakýsi řešení pokud by jsi chtěl ten UV filtr mít trvale nasazenej našroubovat redukci z menšího na větší závit (např. 77/82mm) a používat UV filtr s větším průměrem, mohlo by to pomoct. Vzhledem k tomu, že normální UV filtr má na výšku nějakejch pár mm tak je pravděpodobnější, že vadit nebude, 17mm není zase až tak moc krátký sklo i když možný to je.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 13:36 ® osprey
osprey

saman> Ta forka s myslivci má něco do sebe, jenom si hlídej postavy, aby ti moc neutíkaly z fotky.

Ono je těžké to uhlídat, to je mi jasné. Proto je ale taky problém udělat fakt pěknou fotku, kterou ti skuteční fotografové pochválí.

Představ si, že je to malovaný obraz. Tam má malíř týdny na to, aby si ujasnil kde kdo bude stát, odkud půjde světlo, co bude na pozadí, komu bude vidět do tváře a tak. Fotograf na to má často jen pár vteřin, ale zato může udělat víc fotek během chvilky. Jsou lidi, kteří pro to mají obrovský cit. Jestli tě to potěší, já jsem slabý průměr a dost se s tím nadřu.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 13:31 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> Jojo. Ale troufám si tipnout, že 17 – 50 mm bude Tamron.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 13:00 ® sus1

Přesně tak, já si myslim,že to bude opravdu v pořádku.Navíc,vyz­kouší v obchodě a zjistí to hned,co je dobré a co ne.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 12:25 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> i tak podle mě nemusí, ale připomínka je to dobrá.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 ve 12:15 ® tomashr reakce na …

Libor> No moment – pokud je ale dotaz míněn na nějaký objektiv 17–50 dělaný pouze pro APS-C, tak pak může být bez slim problém… To co píše sus o 17–40L je pravda, jenže to je sklo pro fullframe – podle mě musí tazatel upřesnit zadání, ke kterému sklu to vlastně chce…

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 v 11:51 ® Libor
Libor

Doudleban> ahoj, jak píšou kluci. Na tělo s 1,6 crop při 17mm můžeš použít normal, slim není nutný.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 v 11:46 ® sus1

Doudleban> Fotil jsem s Canonem 17 – 40 L ,s obyč.UV a nebyl problem.Kraj je dostatečně daleko od středu objektivu,takže je to v pohodě.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 v 11:39 ® tomashr

saman> Když vezmu teď ty dvě poslední, tak první se stromem a sluncem je úplně o ničem – naprostý výcvak mizerné kvality, který může mít cenu pro tebe, že ti něco připomíná, ale jinak bezcenný.
Ti myslivci jsou o něco zajímavější- předpokládám, že to je fotka prohnaná reliéfním filtrem Photoshopu nebo jiného softu. Myslím si, že prvotní fotka tady byla přijatelná – vidím tam určité rozložení „figur“, kde se něco děje a o atmosféře honu to může leccos říkat. Jestli tomu následně prospěl ten reliéfní efekt je otázkou, já si na to moc nepotrpím, nicméně snaha o vymyšlení něčeho zajímavějšího tu byla.

reagovat
Sobota 22. ledna 2011 v 11:37 ® sus1

Co používam já,tak mám UV ,, normální " a vinětace neni ani při plném zoomu(200mm).Pokud ale na něj našroubuji další(třeba efektový),tak už pak na delším ohnisku trochu vinětuje.Opraví to sice ořez,ale…
Slim by asi pomohl právě v tom případě,co jsem tet napsal.Pokud je ale nebude používat častěji,neni problem UV sundat a nandat efekt. a naopak.Jinak slim je dražší než ,,obyč." filtr.

reagovat