Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 761.135 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 4. března 2009 ve 22:58 ® LuboO
-
Este som zabudol napisat, minimalizujem prudke pohyby a dupanie po zemi.
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 22:57 ® Jarda carp
-
Libor: Přikreješ rybě oči (listem,nebo hadrem atd.) – našteluješ si rybu na ideální fotku ,potom to z ryby schodíš…a je to – teda většinou ..:D
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 22:56 ® LuboO
-
Libor, priklad, ako to robim ja. Ak chcem fotit ryby, vyberam si, ci stoji za fotku, alebo nie. Vacsinou mam fotak na krku, vypnuty. Ked mam rybu pri brehu, zapnem fotak. Po vyloveni, ci uz rukou, alebo podberakom ju polozim na nejake vhodne miesto (mokre), mokrou rukou ju pridrzim jemne, aby sa nemrskala. Opatrne ju pustam, zaroven uz mam v druhej ruke fotak a ostrim. Trva to tak 5 sekund. Samozrejme, parametre musia byt nastavene predtym. Vacsinou ju fotim na tri fotky s pod a preexponovanim o 1/3 EV. Aspon myslim, ze sa to tak vola. Ak stiham, urobim este jednu expoziciu. A potom sup do vody. Cele to trva do minuty. Vacsinou drzia, ak maju chut skakat, pridrzim ich na zemi jemnuckym tlakom. Aby som im neublizil. Ak sme dvaj , ryba v ruke a foti kamarat. Neviem, ako inak to urobit a zaspievat im uspavanku sa mi neosvedcilo.
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 22:45 ® Libor
-
Jak uklidňujete ryby aby se u focení nemrskali, nepoškodili se atd. a mohli se co nejrychleji vrátit do vody? Na toto téma bylo málo odpovědí a přijde mi to důležité.. .
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 22:42 ® Libor
-
Lubo0 : neberu to jako útok, naopak s teobu souhlasím.
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 22:37 ® LuboO
-
A musim povedat este jednu zasadnu vec z mojej strany: Nenavidim filtre!!!
reagovatDD
- Středa 4. března 2009 ve 22:36 ® Jarda carp
-
All : Vím ,že to neni moc o focení ryb,ale o focení trochu přeci jen je : jarda29.rajce.idnes.cz
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 22:34 ® LuboO
-
Libor, este raz hovorim, na nikoho neutocim. Jasne, ze sa menili objektivy, ale co z toho nakoniec vyliezlo si nevedel. Sam som mal fotopusku znacky Zenit.:DD Ja by som len nerad, aby sa to zvrhlo na diskusiu, ci je lepsia Leica alebo Karl Zeiss s takym a onakym antireflexom a takym indexom lomu a takou absorpciou svetla pri zostave 12 skiel. Skor prakticke veci. Napr. ako zdolavat stuku a zaroven ju aj vyfotit pri vyskoku? Za slnecneho dna, ked je slnko vedla teba? Alebo co nastavit, ak je zamracene? Ako mi to ovplyvni ISO alebo kvalita fotky? To su len recnicke otazky, netreba odpovedat. Aspon zatial. Ale ved je to vase forum, tak co ja do toho kecam, mozte si tam pisat, co chcete.:))
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 22:23 ® Libor
-
ZN: nevim co je legrační Lubo0 : máš pravdu a chápu tě. Já se jen s tím druhým rád podělím a prodiskutuji, co je vhodné použít na různé druhy snímků, to že se objektivy měnili i za kinofilmu je věc jasná a že fotografa nedělá foťák je ještě jasnější.. .
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 21:57 ® LuboO
-
ZN, v tom s tebou suhlasim, aj ked napr. tomashr ma ozaj krasne fotky. Ale fotograf musi v prvom rade vidiet fotku este pred tym, ako cvakne spustou. Musi aspon zhruba vediet, co mu ostane na karte. Musi to mat proste v krvi. Vidle som fotky semetnymi kompaktami, ktore boli paradne a fotky nadupanymi zrkadlovkami, ktore stali za prd. A to len preto, lebo uz v zakladoch unikala kompozicia. V dnesnej dobe x-GB kariet moze fotograf vycvakat y zaberov vo vsetkych moznych uhloch, priblizeniach, nastaveniach. Zo sto fotiek sa hadam jedna, dve ujmu. Kedysi sme fotili na analog, mali filmy 35-obrazkove a nevedeli sme, oco z toho vyjde, kym sme to neprevzali z fotosluzby. A aj to neboli fotky podla nasich predstav. Zle nastaveny stroj, co sa tyka farieb, expozicie a tak. Ale clovek musel premyslat a dobre pozerat, co cvakne. Teraz existuje zazracna formulka postprocesing. A vo fotosope vytiahnes aj z total vycvaku kvalitne farby, texturu, vyvazenie bielej a ine technicke zalezitosti. Ale nikdy z neho nedostanes dobru kompoziciu. Mozno trochu upravenu pri oreze. To je tak vsetko. Chlapi, neberte to ako utok proti vam, urcite ste dobri fotografi, s citom, zmyslom pre dobru fotku a mnohi z nas by chceli byt tiez taki. Bavme sa preto o tychto veciach, nie o tom, kto ma ake sklo, telo, cip ci ine veci. To sa da vsetko kupit. Fotograficka zilka nie. A tam sa treba ucit a debatovat. Zelam dobre svetlo.
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 21:25 ® ZN
-
LuboO: na tom fotowebu by moc šancí neměli. Páč to co píší, je chvilkama dost legrační. Taky bez urážky, ale žádné sklo či foťák ještě fotografa neudělalo.
reagovat - Středa 4. března 2009 v 19:51 ® LuboO
-
Chlapi, mam pocit, ze to sklzlo do debaty, kto ma ake sklo, a mate vercajk, aky ma 1 z 1000. To pre nas beznych nie je, ani debata to pre nas nie je. To ako ked sa v autoklube medzi mnozstvom skodovkarov bavia traja majitelia ferrari. ostatni nemaju o com. Nemyslite? S takou debatou a cajkom treba ist na fotoweb. Bez urazky.
reagovat - Středa 4. března 2009 v 19:47 ® filip111
-
Libor: musím souhlasit s tomashr, jsem s ním max spokojenej. Myslím že ten objektiv je za ty peníze super sklo. S tím rozmazaným pozadím, na to používám spíš dloouhý ohnisko, jen musím popojít trochu dál, ale ten efekt je opravdu silný.
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 14:13 ® Libor
-
no jasně, taky to mám jen na to kdybych zakopnul o kámen a svezl se pár metrů po proudu..
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 14:04 ® reakce na …
-
Zas nemůžeme brát extrémy:D u nás na řece je njevetší hloubka max.do 3 metrů a tam to pouzdro bohatě stačí(já bez pouzdra)
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 13:01 ® tomashr reakce na …
-
U těch „pytlíků“ není problém s vodotěsností, dokonce jsou možná méně problémové než pevná pouzdra, kde se třeba může ohrnout těsnění a je malér… Potíž je v tom, že už při celkem malé hloubce ti začíná tlak vody svévolně mačkat tlačítka, už hloubky někde kolem 7m, do kterých se dostane člověk i jen tak s plouvemi bez kyslíku, jsou v tomto problém. A využití při potápění s přístrojem třeba do 15–20m už je téměř nemožné. Pro věci debatované v tomto threadu je to ale jedno…
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 12:50 ® Libor
-
tomashr> jojo, ty přesně mám, sou supr, kompakt se vejde v pohodě, akorát se zrcadlovkou mám problém, tak mám v jednom pouzdře tělo a v druhy objektiv a třeba mobil a povolenku. Nevýhoda je že pak u vody trvá než to sestavím. Ale do toho nejvetšího co se nabízí se mi vejde i 70–200mm. Těsnost jsem zkoušel, dělal jsem s tím vylomeniny pod vodou a drží to 100%, jen je třeba dát pozor na správné uzavření.
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 12:37 ® tomashr reakce na …
-
Ad brodění – pro malé kompakty je snadným a dostupným řešením něco jako tohle: www.bhphotovideo.com . Drahá jsou pouzdra pro komfortní ovládání při potápění fungující i třeba 10m hluboko, ale to není pro zde debatované účely nutné, když jde jen o pád do vody, tak stačí i ty levné „pytlíkové“ varianty.
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 12:31 ® tomashr reakce na …
-
17–40/4L mám a je to výborné sklo. Jen si uvědom, že je proti 50/1,8 o dvě clony méně světelný, takže na „plnou díru“ je hloubka ostrosti větší, až tak extrémní rozmazání to tedy neudělá z principu. Nemyslím si ale, že by to byl velký problém.
reagovat - Středa 4. března 2009 ve 12:31 ® tomashr reakce na …
-
17–40/4L mám a je to výborné sklo. Jen si uvědom, že je proti 50/1,8 o dvě clony méně světelný, takže na „plnou díru“ je hloubka ostrosti větší, až tak extrémní rozmazání to tedy neudělá z principu. Nemyslím si ale, že by to byl velký problém.
reagovat - Středa 4. března 2009 v 10:32 ®
-
S foťákem brodim uplně v poho v kapse u vesty!!! jak sem jižpsal dole tak mám olympus mju 850sw. koupil jsem ho schválně kvůli vodě, vydrží fotky do 3 metrů pod vodou,odolnej proti dešti a přežije 1,5metru pad z výšky.. pod vodou už vyzkoušen, spadl sem při brodění do vody… nadále fotil dobře a poté sem ho doma jen nechal oschnout, ani nerozebíral a foťák to rozdejchal překvapivě dobře… cena taky za pakatel
reagovat - Středa 4. března 2009 v 10:05 ® Libor
-
filip111 > EF 50mm f/1.8 II mám taky, dává super výsledky a excelentně rozmazává pozatí (bokeh). Myslíš že C 17–40 f4 dává podobné výsledky? Kdyby byly peníze hned bych 17–40 koupil.
reagovat - Středa 4. března 2009 v 7:49 ® sgt.mooody reakce na …
-
Salmo:V těch vymletejch dírách bych tipoval sumce zkoušeli jste to někdy?
reagovat - Úterý 3. března 2009 ve 20:56 ® Salmo
-
Libor> Taky nebrodím.No ono by to u nás šlo težko,když máme na řece i třímetové vymleté díry.To je pak krapet o hubu
reagovat - Úterý 3. března 2009 ve 20:05 ® filip111
-
Libor: s foťákem nebrodím. Stačilo mi, když jsem utopil telefon za 15000 byl jsem nas… a co teprve foťák.
reagovat - Úterý 3. března 2009 v 19:30 ® Sander
-
Libor > v polstrovaném pouzdře, pověšeném přes rameno. Prostě nesmím padat :o)
reagovat - Úterý 3. března 2009 v 19:18 ® Libor
-
tak v čem nosíte foťák když brodíte vodou?
reagovat - Úterý 3. března 2009 ve 12:56 ® Libor
-
tomashr: to naprosto chápu, tvůj blog pro mě vypadá velice zajímavě, dávám do oblíbených a doma si ho v klidu projedu. Já bych třeba rád fotil, ale pak mi schází ten kdo by chytal
reagovat - Úterý 3. března 2009 ve 12:41 ® tomashr reakce na …
-
Uznávám že jsem možná opravdu posunutý trochu mimo standardní pohled, on pohled na můj web anebo na blog fotozona.blogspot.com o mém zaměření leccos napoví
reagovatNicméně si opravdu myslím, že dokumentace úlovků je čirá rutina, stačí ohlídat běžná pravidla platná v každém oboru a technicky dobrá dokumentační fotka se prostě musí podařit… Co se týče té „vyšší školy“ ve stylu zmíněného S. Štochla, tak tam je podle prvním krokem spíš ochota člověka jet na ryby fotit i za cenu, že si nezachytá. A tam je to pak poměrně nevděčné – člověk čeká, ale přitom se musí dost koncentrovat. K tomu to chce trpělivě budovat síť kontaktů lidí, kteří ho budou na svých lovech trpět a x dalších zádrhelů. Sám jsem o tomto uvažoval, vybavení mám pro tuto oblast focení téměř dokonalé a i zkušeností s podobnými typy focení by se našly, ale nějak se pořád nemůžu odhodlat a zatím se raději nějakým velkým plánům bráním
- Úterý 3. března 2009 ve 12:03 ® Libor
-
tomashr > perfektní dokumentaci každý trouba rozhodně nedokáže. Ano, Sláva Štochl bezesporu špička, takhle se to ale porovnávat nedá. Mít hodně času, ryby na fotografování pro možnost si záběry aranžovat, to by byla jíná… Jinak s tebou souhlasím že je smutné že v dnešní době toho vzniká málo. Proto bylo toto téma založeno, a třeba se nějaký následovník najde
reagovat