Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 791.263 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 29. prosince 2010 v 19:45 ® Libor
Libor

Sander> záleží na tom kde je, jestli ve Vobjektívu nebo na CHipu. Já sám nevím, jak kdy, někdy to ale drží fest a pak jsem to šmudlal tou tyčinkou. Vyzkoušej to..

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 19:41 ® Sander
Sander

Clona 9 a už u té Sigmy 17–70 vidím dvě tečky. To musí bejt asi bordel viditelnej i vokem :-)

Mělo by to stačit ofouknout?

reagovat
foto/forum/2010/th-img16021.jpg
Středa 29. prosince 2010 v 19:36 ® Libor reakce na …
Libor

Morawan> vítej, kdybys měl náladu, hoď sem nějaké obrázky.. .

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 19:34 ® tomashr reakce na …

Morawan> Jo, najdou se tu i exoti, kteří fotili ryby takovým „minisklíčkem“ 300/2,8 s TC1,4× :-)

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 18:57 ® sethy reakce na …
sethy

Sander> a někdy i plaveme (ale musí být aquapacku:-D )

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 18:52 ® Sander reakce na …
Sander

Morawan > normálně s nimi i brodíme.
:-)

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 18:51 @ Morawan

Zajímvá debata, doposud jsem si „toho“ nevšiml. Já chodím spíš na Fotografování.cz a na jiné fotoweby. Vy skutečně chodíte na ryby se zrcadlovkami??? Já si beru na ryby v nejlepším případě malý kompakt. Ono to moje muškaření ani rozumnější volbu příliš nepodporuje. Dokonce si tady jeden říká MP-E65. Ten zvětšovák je na ryby skutečně to „pravý vořechový“. Ať se vám daří a „dobré světlo“!

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 18:37 @ Morawan

Vidím, že se tu diskutuje o rybím oku. Celou diskusi jsem nečetl, ale jenom malou poznámku. Třeba ten Samyang je výhradně manuální. Fotoaparát použijete jen jako expozimetra musíte si nastavit objektiv ručně. Některým fotografúm to múže dělat problém. Ti, co to znají, laskavě prominou.

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 18:31 @ Morawan reakce na …

A nezapomeň (promiň) na paměťovou kartu…

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 18:28 @ Morawan reakce na …

Mám „to“ jako druhý foťák k zrcadlovce. Měl jsem i předchúdce (bez X). Budeš spokojený. Akorát si rovnou s ním kup polarizační filtr (prodejce ti poradí). Nemusí to být nic extra. Cena těch nejkvalitnějších fitrú by tě mohla překvapit.

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 18:21 ® proutnik
proutnik

Zdravim :-) mmm tak nejake penize uz mam a nasel jsem tehle fotak podle recenzi je za tu cenu dobry ale zajima me i vas nazor . Tak bych byl rad kdyby ste ho nejak ohodnotili popripade poradili lepsi . Diky moc http://digiarena.e15.cz/…a-v-jednom_2

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 17:42 ® osprey
osprey

regulus> No, ten kamarád má ten objektiv dýl než chvilku a s ohledem na zoomy, které používám, lepší je. Konstrukčně i opticky. K tomuto závěru jsem dospěl.

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 15:22 ® tomashr reakce na …

Jak.novi> Jinak zrovna to Fisheye, které odkazuješ, až tak předrazené není, ale popravdě mě tento kinofilmový koncept tolik nenadchl (měl jsem Fisheye2 a prodal jsem), lépe to vychází na střední formát, u mě je to Diana s předsádkou – http://www.fotozona.cz/…eras/h494d6d#… .
Ale jedna velmi vážně míněná rada – nepouštěj se do toho, pokud si neumíš sám vyvolat film a pak to doma naskenovat (nebo si přímo udělat fotku v komoře). Problém je v tom, že minilaby si s podobnými „divočinami“ moc nevědí rady a výsledek je často velmi divoký. Jestli na tohle nejsi zařízen, tak se raději podívej po nějaké předsádce k digitálu, je to jistější.

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 15:17 ® tomashr reakce na …

Jak.novi> Dá, v Praze ve Fotoškoda, ale je to dost předražené, ze zahraničí levnější. Podotýkám, že jde přitom u řady modelů o nákup z EU se všemi náležitostmi, Lomographic Society sídlí ve Vídni, o to je to předražení u domácí obchodníka smutnější. A u věcí, které jsou přímo z Číny se rozdíl jen zvětší :-((

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 14:42 ® Jak.novi
Jak.novi

tomashr> Toto je asi na ten způsob, ne? http://www.freshlabels.cz/…fisheye-022/

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 14:40 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

tomashr> A dá se někde v Čechách sehant ta toy camera, kterou byl focen ten tvůj snímek?

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 14:34 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

tomashr> :-)

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 14:31 ® tomashr reakce na …

Jak.novi> Bohužel ne, tohle jde mimo mně. Ale metoda UTFG asi uspěje :-D

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 14:29 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

tomashr> Ony existují různé konvetory fisheye, že. A nevíš, jestli je něco i na tenhle kompakt?

http://www.digimanie.cz/…04370EC.html

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 14:28 ® tomashr reakce na …

regulus> Já si fisheye koupit chci a prakticky jistě to udělám, ale bude to nějaký levný Zenitar 16, který dokážu koupit už tak za 4000, investici do opravdu kvalitního fisheye jsem si rozmyslel už před delší dobou. Pro občasné pořízení netradiční fotky to úplně stačí…

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 14:17 ® tomashr reakce na …

Tino> Peleng je circular, ale na APS-C by měl vyjít přes celé pole jako diagonal. Jinak ukázky reálného využití Pelengu najdeš třeba u sportu od Martina Kozáka – recenzi má na http://www.martinkozak.com/?… , nějaké reálné fotky pak jsou ve výběru za letošní rok, viz http://www.martinkozak.com/?… . Ovšem je tam jasně vidět základní pravidlo – je to k použití na fotku „tu a tam pro ozvláštnění“, nedá se z toho udělat nosné téma…

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 14:13 ® Tino
Tino

jestli se nemýlím, tak Peleng byl 8mm cirkular, ne? Tak ten jsem měl na foťáku jen u Škody v bazaru a udělal jsem s ním jen pár fotek. Ten mě nezaujal vůbec

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 14:10 ® tomashr reakce na …

Jak.novi> No a abys neřekl, tak ti sem dám jednu svoji fotku, která je na Fisheye opravdu cíleně komponovaná, není to jen náhodný cvak „co z toho asi vyleze“: http://www.fotozona.cz/…hy/h1ce86bbf#…

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 14:07 ® tomashr reakce na …

Jak.novi> Promiň, ale takový dotaz nemá smysl. Dej se na googlu hledat obrázky a pak fisheye – vypadne ti jich cca 1,5 miliónu – http://www.google.cz/images?… .
Když tě něco zaujme cíleně, tak lze nějak reagovat…

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 13:58 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

tomashr> Já se ptám jen pro zajímavost. Třeba aby někdo z něho hodil nějaký fotky.

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 13:30 ® regulus reakce na …
regulus

tomashr> jo spletl jsem Zenitar s Pelengem, nicméně to nic nemění na faktu, že výsledek z FF a APS-C je značně jinej, v druhým případě ten efekt není řekněme „tak silnej“, což může být pro mnohý zklamání. Mimochodem nikdy jsem s tím nefotil, jen teoretizuju … :-93;

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 12:59 ® tomashr

regulus> Pozor, Zenitar 16mm, stejně jako třeba 15mm od Sigmy a Canonu jsou tzv. diagonal fisheye, vykreslí tedy celé pole víceméně bez vinětace i na fullframe!
Smyslem jejich použití je jednak extrémní úhel záběru, na FF do toho záběru „zkomprimují“ skoro 180st, na crop je to omezené a pak ta možnost extrémně zdůrazněné perspektivy (to funguje i na cropu).
Efekt s extrémní vinětací až do kruhového objektu se týká tzv. circular fisheye, což vyžaduje jiné sklo.
Každopádně ale u fisheye je jedna nezvyklost – mezi APS-C a fulframe se musí volit volit často zcela jiné sklo, není to jen jednoduchý přepočet jako u normálních objektivů. Typicky dnes často užívaný Samyang 8mm – na APS-C je to docela kvalitní diagonal fisheye, na fullframe je ale circular, tedy charakter zcela jiný (bohužel na FF se musí natvrdo uříznout sluneční clona :-(( ). Právě proto chci, aby Jak.Novi upřesnil dotaz, obecně se odpovědět nedá.

reagovat
Středa 29. prosince 2010 ve 12:36 ® regulus reakce na …
regulus

tomashr> řekl bych, že Tino, protože měl ten Zenitar na cropovaným foťáku, byl zklamanej výsledkem, protože tam z pochopitelných důvodů chyběla vinětace (byl to vlastně jakejsi „výřez“), takže následovalo zklamání. Ale tohle jsou věci, který si člověk zpočátku nepřipouští nebo neuvědomuje a až časem zjistí, že APS-C je tak trochu v některých případech omezení. Jinak těch programů na práci s FE smímky je víc, např. tohle http://www.acapixus.dk/…re/rectfish/ , ale konkrétní zkušenost s tím nemám, chybí mi ten objektiv a popravdě nemám v plánu si ho pořídit. Je sice pravda, že s ním lze udělat zajímavý fotky, ale obávám se, že by počáteční nadšení brzo vyprchalo a byl by to skříňovej ležák, využitej jednou za uherskej rok.

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 9:42 ® tomashr

Jak.novi> Co potřebuješ vědět? Nějaké fisheye jsem v ruce měl, tak zkus konkretizovat zadání…

Tino> ony fotky z fisheye schopného vykreslit celé pole nepůsobí až tak extrémně. Dokonce třeba pro Canon 15mm existuje ověřená možnost softwarové korekc, která z něj udělá extrémně širokoúhlý klasický objektiv s až nečekaně velkou kvalitou. Rybí oko se stane působivým až v kombinaci s perspektivou scény – když máš v popředí objekt, tak s fisheye vystoupí ještě daleko víc. Samostatný level pak jsou rybí oka s kruhovým obrazem, ale to je samostatná kategorie.

reagovat
Středa 29. prosince 2010 v 9:17 ® Tino
Tino

jak.novi> fotil jsem chvíli Zenitarem. S cropem to byl takový 20mm širokáč se zbouranými křivkami. Prodal jsem ho ještě dráž, než koupil :-D

reagovat