Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 791.295 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 27. prosince 2010 v 16:51 ® Ftmči
Ftmči

Naskytla se mi poněkud nečekaná nabídka a to v tom směru, že si můžu vybrat nějaký foťák kolem 15000Kč. Můj favorit je Canon G12, ale nevím, jestli spíš nevzít nějakou bazarovou zrcadlovku. Pro G12 hovoří mimo jiné i to, že potřebuji foťák, který se dá nosit na tůry do hor (velikost + hmotnost). Na druhou starnu se mi zdá, že zrcadlovka nabízí více možností k realizaci.

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 ve 14:44 ® sus1 reakce na …

regulus>

reagovat
foto/forum/2010/th-img15994.jpg
Pondělí 27. prosince 2010 ve 14:28 ® sus1 reakce na …

regulus> Canon 50D.

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 ve 14:10 ® sus1

tomashr> Jo, s tim bleskem je pořád problem.Tohle jsem sice nefotil já,ale použil jsem ji ke komentáři zde,kvůli objek. 24 – 105.:-)
Pochopil jsem,že vady o kterých tady byla řeč se týká povětšinou FF a tak jsem při zemi.:-)

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 ve 13:51 ® tomashr reakce na …

sus1> Pro APS-C by měl byt 24–105L dost v pohode, problém je až v rozích, které jsou v tomto případe orizle . Takže technicky OK. Ovsem tedy kompozice a blesk je dost humus, za to ale objektiv nemůže :-)

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 ve 13:48 ® tomashr reakce na …

zlomiljsemprut> moc nechápu otazku… Jestli myslíš www.fotozona.cz, tak tam jsou jen fotky a popisy jsou tak nějak dvojjazyčné – něco CZ, něco EN , někde je popis v obou jazycích , ale nemelo by to hrát roli, tam jsou fakt jen fotky. Texty pak pisu na blog.fotozona.cz a ten je plne česky. Nebo jsi narazil ještě na něco jiného ?

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 ve 13:40 ® kerob reakce na …
kerob

sus1> nevim o cem byla rec vcera, ale ta fotka ma vad vic nez dost :-)

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 ve 13:39 ® regulus reakce na …
regulus

sus1> jakým foťákem to bylo focený??? Pokud s čipem APS-C tak tam ta vinětace nemůže být vidět. Teda pokud jsem dobře pochopil, že se tam ta vinětace projevuje v celým rozsahu zoomu.

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 ve 13:21 ® sus1 reakce na …

zlomiljsemprut> Na grafiky,že si fotku upraví vždy podle svého.:-)

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 ve 13:19 ® zlomiljsemprut
zlomiljsemprut

Nevím, kdy to bylo, ale zahlédl jsem nějakou diskuzi ohledně fotek v ryb. časopisech. Vaše kritika směřovala na grafiky v těchto plátcích anebo na redaktory?

PS: Omlouvám se za pozdní reakci, ale neměl jsem čas se tady vyjádřit dříve.

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 ve 13:18 ® sus1

Tohle je foceno objektivem 24 – 105L.Je na na fotce nějaká viditelná vada??myslim tim ta,nebo ty, o kterých tady byla včera řeč??Díky.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15993.jpg
Pondělí 27. prosince 2010 ve 13:12 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

tomashr> Je možnost si pomocí nějaké ikonky dát Tvoje stránky do češtiny?

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 ve 12:23 ® tomashr

Tak jsem se přece jen chvíli k vodě dostal. Ovšem po totálním zamrznutí oček jsem rezignoval :-93;

reagovat
foto/forum/2010/th-img15988.jpg
Pondělí 27. prosince 2010 v 0:13 ® sus1

tomashr> Za to já se vždycky nad touto větou (od tebe) rád od srdce zasměju,fakt.:-D
U nás(nejen) v zaměstnání jsou Mgr. lidé a když jim řekneš nějakou ,, obyčejnou " věc,tak na to koukají jako to tele na ..... V jejich oboru jsou ok,ale jakmile zabředneš jinam??!,tak jsou …(neber si to osobně).:-)
Jinak,už jsem to dnes napsal regulovi a použil jeho část věty.Někdy to opravdu tak vidim,ale asi to bude tim,že mě to zatim ještě tolik nepohltilo.:-)

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 v 0:10 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> líbí se mi tam spousta fotek.., máš pravdu je to čtvercovník jako Ty :-)

reagovat
Pondělí 27. prosince 2010 v 0:04 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> jo, fakt mě to potěšilo hodně.

http://yaribeno.dphoto.com/#/

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 23:45 ® tomashr reakce na …

sus1> Už zas nastal jeden z momentů, kdy je asi nad moji inteligenci pochopit, co se snažíš svými příspěvky dokázat :-((
Ano, jistěže spousta lidí fotí hlavně na web či malé fotky, to nikdo nezpochybňuje – pro tyto lidi je ale obecně zbytečné utrácet peníze za drahou techniku či skla, nepotřebují to. Jenže těch požadavků na velké fotky zas tak málo není, já třeba dělám formáty kolem A3 dost běžně, tu a tam i větší. A popravdě člověka nepotěší, když vidí dokonale prokreslenou fotku z 5D mark II, ale v rohu už to jde dopryč – to třeba u 17–40/4L bohužel vidíš u formátu 30×40cm na dost fotkách a bohužel na některých to i reálně ruší (záleží na motivu).
Snažím se od techniky hodně oprostit (proti situaci před pár lety ji řeším propastně méně), ale bohužel úplně vždy to prostě nejde :-((

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 23:41 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> ahoj, tak to je fakt fajn, to potěší, jsou k vidění někde jeho obrázky?

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 23:34 ® sus1 reakce na …

osprey> Jj,píšu,jen to umět poznat.:-)

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 23:33 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Papírové fotky mám jen veliké (45×30) a mám jich velmi omezený počet. Jak píše ZN, jen málo fotek si zaslouží papír a pak – já nemám moc tendenci skladovat věci. Výstavu? Pokud jsem nebyl do něčeho „zatažen“, ani jsem se o nic takového nepokusil.

Nemám ambice dělat ze sebe fotografa takové úrovně, abych něco vystavoval. Ani si nejsem jistý, jestli bych měl co.

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 23:32 ® sus1

ZN> Ano, správně, jen ji ale umět poznat.:-)

Ano,na tenhle server je to dost.:-)

Někdy si vzpomenu na ,,kdo má do prdele díru fotí", počet prodaných fotáků …,atd.atd.,…:-))
To by ale ještě šlo,ale kdyžpak začnou ještě po nějakém čase radit??!!to už …:-D

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 23:30 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> myslím, že kvalita je lepší jak kvantita:-)

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 23:24 ® sus1

ZN> 5,6 ????to je jako hodně??:-)

Jasný, jsou věci,kdy jsou prostě na místě a taky je nezavrhuju ani jsem to nepsal), jen řikam, že si každej asi nedělá fotky ,, do skříně ".V tomhle případě to byl dárek ,kterej opravdu tim mailem ani jinou elektronickou cestou nelze jinak předat.

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 23:21 ® ZN
ZN

sus1> tady nediskutuje většina lidí, že? :-)

Víš, jeden z nejkrásnějších Vánočních dárků mi přišel z Londýna. Jeden fotograf, který tam žije a focením se živí, mi na základě toho, že se mu líbí mé fotky a mi se líbí jeho( máme podobné vnímání věcí), poslal dvě své fotky jako dárek a poděkování za komenty k jeho fotkám. Mimo edici, s věnováním na zadní straně. Udělal mi velkou, ale fakt velkou radost. A i to je je účel papírových fotek. Kdyby mi je poslal mailem, nebylo by to ono. (prosím, neber to jako nějaké chlubení, není to tak myšleno)

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 23:05 ® sus1

ZN> Nooooo???!!a na to se neustále ptam,když píšu, že chci vidět tu pratickou část.Ta teorie …
Autoškolu(teorii) se taky naučí každej, ale jezdit každej dobře neumí.

Edit: Možná znáš více lidí,kteří si ty fotky dělají doopravdy,ale věřim tomu, že většina lidí si velké fotky nedělají ,, jen tak ",takže blbost to neni.

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 23:02 ® sus1

regulus> Jj, tohle mám dnes celou dobu na mysli.:-)

,, ......jestli už to nezavání vyhledáváním drobnejch chybiček."

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 23:02 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> fotky se dělají na zeď, nebo i třeba na skladování. Nakonec, to je jejich účel. Použít obrat „jen tak“ je blbost. Je otázkou, kolik je člověk schopen za rok vyprodukovat fotek, které stojí dát na papír.

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 22:58 ® sus1

osprey> Ale to chce asi každej,mít pěkné fotky,to je snad jasný a nemusí se o tom diskutovat.Jak píše Tomáš,na malých fotkách to nepoznáš a velké?,které nedělám( schválně ,kolik jich máš ty a na co je máš??děláš výstavu apod.??) zatim,nebo jsem teda zatim neměl potřebu a věřim tomu,že i někteří z nás tady tu potřebu nemají.Na druhou stranu je to diskuze o focení,tak proč neprobrat vše,co jde.:-)
Jinak bych raději viděl nějakou tu pratickou ukázku než tu teorii,té je na netu haldy,a přiznam se,že je už někdy nudná.Když jsem si je pročítal,tak jsem se všimnul jedné věci: snad asi všichni od sebe opisujou to samé a hrozně málo se rozlišujou,takže čtení stále ,,stejného " textu jaksi po čase omrzí.
Docela mě také překvapuje, jak se někdo před ,, půl rokem " ptá ,jak fotit?? a dnes je z něj teoretik jako ,, bejk".:-)
Inu, jak jsem psal již dříve, každej jsme jinej a .......:-)

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 22:46 ® sus1

MP-E65mm> Ano,to seš zatim jedinej,kdo se ozval,i když tady asi z 5 lidí,co tady diskutuje,možná ne jedinej,což ale neni žádné měřítko.:-) Na druhou stranu nevim,kdo by si dělal tak velké zvětšeniny ,, jen tak ".Neni to zrovna levná záležitost a abych je skladoval někde ve skříni? to asi ne,ale každý je jiný a tudíž,každému co libo jest.:-)

reagovat
Neděle 26. prosince 2010 ve 22:23 ® Ftmči
Ftmči

A ještě dvě. Ta krajinka je taková neostrá, ale zajímá mě, jak se vám zdá z hlediska kompozice.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15986.jpgfoto/forum/2010/th-img15987.jpg