Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 791.295 zobrazení | 18.360 odpovědíTohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 26. prosince 2010 ve 22:21 ® Ftmči
-
Zas něco ze zimních procházek. Už aby bylo jaro…
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 ve 21:14 ® regulus
-
tomashr> no vidíš a je to dva měsíce starý, podobná recenze stejnejch objektivů je tady http://www.fotografovani.cz/…35_1740.html , ale ta je trochu starší. Jde spíš o to co si tak nějak v skrytu duše myslím, že recenze může být zavádějící a to z mnoha důvodů. Viz třeba porovnání se starším modelem, nelze vyloučit recenzi na objednávku (aniž bych se kohokoliv chtěl dotknout) nebo jen prostě jistou neobjektivitu. I když vlezeš do kšeftu a máš to štěstí, že ti dovolí udělat pár zkušebních fotek, tak prd zjistíš, protože nebudeš mít třeba vhodnou scénu a některý věci zjistíš až s křížkem po funuse a možná taky nikdy.
Jinak k těm sedmi tisícům. Smiřování s kompromisy by to třeba z mýho pohledu nebylo, neumím to posoudit, ale z druhé strany, je to víc jak čtrvrtina ceny a každej má jiný měřítka, kolik chce, je ochoten nebo může do focení vrazit. V tomto případě, bych dal i 27, ale zase z druhý strany, pokud by to bylo lepší jen o kousíček, tak raděj něco oželím a těch 7 ušetřím, ne ovšem za cenu, že to je o 50% náchylnější k úrazu. Pro mě je třeba objektiv za ceny cos zmiňoval něco do čeho bych nešel a to ze všech důvodů. Z druhé strany taky nebudu „vyhazovat“ prachy za nějakej bakelitovej aušus i když se s tím samozřejmě fotit taky dá.EDIT – no on ten Neff posuzoval asi tu novou verzi, píše tam o průměru filtru 82mm a ta stará měla 77mm, stejně jako ta EF 17–40.
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 ve 20:08 ® MP-E65mm reakce na …
-
regulus> to samozřejmě zavání, já se do toho nepouštěl a pouštět nebudu.......... a víš proč? protože v praxi tě to neomezuje a laik to nepozná..........on to nejspíš nepozná ani profík pokud nebude mít dvě naprosto totožné fotografie vyfocené za naprosto stejných podmínek vedle sebe
reagovatna kvalitním tisku nebo na kvalitním LCD v plným rozlišení, tím nechci říct, že ty „vady“ neexistují.
- Neděle 26. prosince 2010 ve 20:02 ® tomashr reakce na …
-
Sander> Právě proto nehodnotím radikálně – netuším, co se udělat dalo a co ne. A kritizovat nebudu – lézt do vody v broďákách v tuhle roční dobu by mě ani nenapadlo, tak za to těžko mohu kritizovat někoho jiného
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 19:59 ® Sander
-
Tohle mě zaujalo taky, vypadá to jak lidský patro
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 19:58 ® Sander
-
tomashr > určitě dalo, jenže já tam byl v teniskách a tohle bylo jen na ostrůvkách v podjezí
Chtělo by to brodky a něco na co si tam lehnout.
MPE987654253654/1 > díky!
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 19:56 ® tomashr reakce na …
-
Sander> Třeba, spíš ale rozjímám, jestli by se nedalo nějak čarovat s pozadím atd. Ale to by člověk musel vidět na místě.
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 19:53 ® MP-E65mm reakce na …
-
Sander> ty šachové figurky jsou pěkný.........povedlo
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 19:49 ® Sander reakce na …
-
tomashr > první šoupnout malinko doprava a třetí trošku vyrovnat, což?
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 19:45 ® tomashr reakce na …
-
Sander> Ta první a třetí není špatná, i když asi by se mohlo s kompozicí nějak hnout, ale celkem zajímavé. Ta tekoucí voda mě tolik nezaujala, to je takové „nijaké“.
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 19:43 ® Sander
-
Po delší kompaktové éře jsem dneska vyndal makrosklo. Nějaké objekty na vyřádění se našly, i když bych je všechny vyměnil za jednu obyčejnou sněženku
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 19:16 ® tomashr reakce na …
-
regulus> Jen pro pořádek – mám dojem, že tam Neff srovnával 17–40/4 se starším 16–35/2,8. Aktuálně se ale dělá 16–35/2,8 II , tedy druhá verze a je opravdu o dost lepší.
reagovat
Kdybych nevěděl co s penězi, tak bych mou 17–40 za 16–35 v nové verzi rád vyměnil, ale bohužel aktuálně to není cenově aktuální, je to „ve frontě“ až za celou řadou jiných věcí… - Neděle 26. prosince 2010 v 19:09 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Což o to, mě je to jasný a píšu to susovi. On by člověk musel vidět těch fotek několik desítek, aby si udělal zásadní obraz.
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 19:03 ® regulus reakce na …
-
MP-E65mm> nelze si položit otázku, jak ty „vady“ jsou moc vidět, když nemáš tušení jak moc ten objektiv „zkresluje“. Otázka další je, jestli už to nezavání vyhledáváním drobnejch chybiček.
Mimochodem, tohle je docela zajímavá recenze http://www.digineff.cz/…7762109.html , rozdíl fotek v protisvětle je docela brutální.
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 19:01 ® tomashr reakce na …
-
regulus> Mě se povrchová úprava a vůbec provedení Sigmy řady EX až tak moc nelíbí. Je to tak trošku pouťovka – na první dojem krásné, ale zkus si to vyčistit, až to něčím zapatláš (když se mi to jednou stalo při recenzi, tak to byl docela průser). Ani utěsnění proti vlhku není nic moc.
reagovat
Asi takhle – mám od Sigmy 300/2,8 EX, ovšem ta stála asi 63k v době, kdy Canon vyšel tak na 105k – to už je rozdíl, že člověk přimhouří oko, navíc pevné tele se stejně v obou případech obloží neoprénem, což odolnost zvedne. Jenže když mám u 24–70/2,8 cenový rozdíl řekněme 20 proti 27 tisíc, tak to už mi zas nepřijde jako tak velký rozdíl, aby se člověk chtěl smiřovat s kompromisy… - Neděle 26. prosince 2010 v 19:00 ® MP-E65mm reakce na …
-
osprey> já samozřejmě nemyslím soudkovitost nebo vinětaci, ten rozdíl by viděl při tomto rozlišení i kojenec
reagovatale bavím se o „vadě“ objektivu při různých clonách
- Neděle 26. prosince 2010 v 18:49 ® regulus reakce na …
-
tomashr> jen tak ze srandy (teď to opravdu není aktuální), jsem mrknul, za kolik se ty dva plus ještě ta Sigma co jsi o ní psal dají momentálně pořídit. Svým způsobem je to sranda a jak jsi psal a v kontextu těch tvých informací je to fakt pěknej gulage. EF 24–70 je pochopitelně nejdražší cca 26600,–, EF 24–105 je za cca 24350,– a ta Sigma za asi 19400,–. Když se nad tím člověk zamyslí (protože pochopitelně každej se snaží ušetřit nebo spíš neutrácet zbytečně), tak ho nutně musí napadnout oč je vlastně ta Sigma horší než ty Canony. Pokud srovnám první a poslední, tak je to přes 7 tisíc, to už je docela dost a ani těch 5 tisíc v druhým případě rozhodně málo není, zvlášť pokud vezmu v úvahu větší světelnost a absenci vinětace. Nemám na 77mm vůbec nic, takže mě nikde bota netlačí a cokoliv se závitem 82 se na závit 77 dá nasadit, takže je ve hře tak maximálně pár stovek navíc kvůli většímu průměru.
reagovat
No a protože jsi psal, že ta Sigma je tak někde mezi těmi Canony (opticky), tak předpokládám, žes to asi měl v ruce. Vzhledem k tomu, že je to objektiv EX, tak předpokládám, že by měl být udělanej trochu fest. Otázka zní, je výraznej rozdíl řekněme v odolnosti a vůbec zpracování té Sigmy oproti těm Canonům? Musím po pravdě říct, že tak trochu hlodá červíček, že to jen „jako“, jestli víš jak to myslím, trošinku nedůvěra k alternativnímu výrobci. - Neděle 26. prosince 2010 v 18:40 ® tomashr
-
Jedna od Sázavy v „trochu“ brutálnější úpravě…
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 18:36 ® osprey reakce na …
-
sus1> Jak se chceš vyvarovat negativních jevů, které jsou dány vlastnostmi objektivu?
Mě osobně se musejí fotky z daného objektivu líbit – nejde jen o ostrost, vinětaci, soudkové zkreslení, chromatickou aberaci, ale třeba i o podání barev, kontrastu nebo rozostření pozadí.
Třeba fotky z mého objektivu 70 – 200/ 4 L se mi prostě líbí, fotky ze 28 – 135 / 3.5 – 5.6 IS moc ne.
Pokud potřebuješ vidět fotky z diskutovaných objektivů, myslím, že jsou k vidění třeba v recenzích na digineff.cz. Jinak vinětaci a soudkové zkreslení uvidíš i na fotce 800×533 bodů, co se sem vkládají. Spíš jde o to, jak dalece to vadí.
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 18:10 ® MP-E65mm reakce na …
-
sus1> já dělám 60×45cm a větší. Polož si sám sobě otázku zda tyto „vady“ jsou vidět na monitoru/LCD o velikosti 800px
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 16:53 ® sus1
-
tomashr>
reagovat
A kdo z vás tady dělá větší?
Schválně sem dejte nějakou fotku,kde ty závady budou vidět,aby se toho člověk mohl vyvarovat.Díky.
AD: Nad tím druhým uvažuju. - Neděle 26. prosince 2010 v 11:45 ® tomashr
-
Tak jsem chtěl zakončit rybářskou sezónu trochou přívlače, ale u řeky jsem našel následující… Takže prd
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 11:39 ® tomashr reakce na …
-
sus1> Pokud je tvým cílem fotka 13×18, tak se tě výběr mezi 24–70L/24–105IS L opravdu netýká…
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 9:15 ® sus1
-
To co tady popisujete?,pozná ,,normální"" člověk na fotce 10×15,13×18,kterou běžně dělá?Nepitváte to už až moc do velkejch detailů?
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 9:11 ® tomashr reakce na …
-
regulus> Akorát že vinětace (tady je fakt dost výrazná) se projeví na každé fotce, zatímco zklenutí pole nezaregistruješ ani zdaleka vždy… No prostě chaos
reagovat - Neděle 26. prosince 2010 v 0:33 ® regulus
-
tomashr> díky za info, aktuální otázka to není, ale mám o čem přemejšlet.
Když vezmu svůj pohled na věc, tak je EF 24–105 jak jsem psal velice universální objektiv (asi bych s tím odfotil tak 90% běžnejch fotek i když s tím EF 24–70 skoro taky). Rozdíl cca 4 tisíc není při jejich ceně závratný i když v kontextu toho co jsi psal o tom druhém objektivu a faktu, že ten první se běžně v bazarech prodává kolem 18k, tak mi připadne že A je asi lépe. Vinětace je asi jednodušeji odstranitelná než to zklenutí (je to pro mne docela pádnej argument současně s tím IS pro ustoupení o jedno clonový číslo), pak ještě nastává otázka jak moc velký rozdíl je v tom rozlišení, předpokládám, že při vyšších clonách se ten rozdíl prakticky stírá. Zbývá ještě charakteristika fotografa, tedy mě. Nekoupím sračku, ale taky nepotřebuju to úplně TOP, stačí mi to těsně pod špičkou, takový věci nekupuju abych je za rok nebo dva prodával, takže předpokládám užívání delší dobu a v neposlední řadě nejsem a nikdy nebudu žádnej kór fotošílenec a určitě si nebudu v dohledné době kupovat FF foťák s 30MB čipem, maximálně tak jetou 5D.
Pokud se týká tý Sigmy, tak Japonec jako Japonec, taky to nedělají chvilku, ale asi spíš víc inklinuju k tomu Canonu …
reagovat - Sobota 25. prosince 2010 ve 23:59 ® Libor reakce na …
-
regulus> nemám, neumím s tím moc fotit, jak budu mít něco sem někdy hodím.
reagovat - Sobota 25. prosince 2010 ve 22:25 ® tomashr reakce na …
-
regulus> V podstatě jak píšu – 24–105/4 IS L je dobré sklo, ale jednak na fullframu není zanedbatelná vinětace (na APS-H a tím spíš na APS-C přirozeně v pohodě) a za druhé i rozlišení není úplně top. V podstatě se dá říct, že 24–70/2,8 je při cloně 2,8 o něco lepší než 24–105 při cloně 4, na cloně 4 se pak ještě dále zlepší, rozdíl je přirozeně hlavně v rozích. Na 5D mark II už se to rozlišení dá poznat a až časem udělá Canon čip přes 30mpix (což určitě udělá, otázka je spíš kdy než jestli), tak to bude ještě podstatnější.
Bohužel ale jednoznačné chvále 24–70/2.8 L brání ten kix se zklenutím pole na 24mm – prostě ti to v rozích ostří na jinou vzdálenost než ve středu a při některých záběrech to může vypadat blbě. No a jakmile není ten „optický vítěz“ až tak na 100%, tak pak se přirozeně zvyšuje váha těch dalších argumentů pro 24–105 jako větší rozsah, menší váha a IS.
Já se sám za sebe kloním spíš k té 24–70/2,8, ale není to nějaké velké vítězství a naprosto chápu, že si někdo zvolí opačně.Pak je tu ještě alternativa v podobě nové Sigmy 24–70/2,8 EX DG HSM, která je opticky tak někde mezi těmi Canony, ale netrpí zklenutím pole, takže jsou výsledky tak nějak vypočitatelnější. Odrazuje mě ale cena, stojí taky přes 20k což je sice o něco méně než ty Canony, ale na third-party sklo je to poměrně dost. Navíc má filtr 82mm, což by stálo další prachy, protože mám polarizák na 77mm a k Sigmě bych ho musel kupovat – zdánlivě maličkost, ale klidně to dá 3 tisíce, což cenu dále srovná.
reagovat - Sobota 25. prosince 2010 ve 22:13 ® regulus
-
Libor> to je fuk, aspoň jsme to tu trochu probrali z letargie, původní řeč byla o tom „extrémně“ širokým skle a o fotce z něj. Hoď sem z něj ještě nějaký fotky, ten kolega s těma parohama možná nebyl tak úplně dobrej příklad, tam mi fakt připadlo, že je to jakýsi zkreslený.
reagovat - Sobota 25. prosince 2010 ve 22:06 ® regulus
-
tomashr> tak zrovna tohle srovnání by mě docela zajímalo, odkaz (pár anglickejch jsem našel) nebo pokud není tak možná spíš do mailu, pokud se ti teda chce, ať to tu nezasíráme (pokud to ovšem nezajímá i někoho jinýho). Je mi jasný, že nic není zadarmo ani větší rozsah zoomu a tak nějak jsem tušil, že tam ještě nějakej zakopanej pes bude.
S tou clonou jsem tě asi blbě pochopil, nic jsem nikam otočit nechtěl, nech to bejt …
reagovat