Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 791.332 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 24. prosince 2010 ve 23:12 ® Libor
-
tomashr> mě příde ujetý rybí oko, ale tohle ještě jde, samo to chce dávat nějaký objekt do popředí atd. , aby z toho nebyly placky.
Až k tomu dojdu, dám ti zapravdu.
reagovat - Pátek 24. prosince 2010 ve 23:10 ® Libor reakce na …
-
tomashr> 24–105 mám už skoro rok a nedám na něj dopustit. Jenomže na cropu je to trochu víc a tam mi ta širočina chyběla. 8–16 je pro mě tedy k 24–105 výborná volba (ještě jsem ho nekoupil, mám ji jen na dlouho půjčenou
reagovat. Je jasný že fotit s tím za každou cenu je blbost, ale prostě mě to zatím baví.
- Pátek 24. prosince 2010 ve 23:09 ® tomashr reakce na …
-
osprey> Jo, 24mm (všechna čísla píšu hodnotu pro fullframe) smysl bez diskuse má, to ti plně doporučuji. Možná ještě tak 20–22mm se hodí často. Ale už 17mm svádí někdy spíš k určitým nešvarům a kratší ohniska už jsou vůbec diskutabilní.
reagovat
Já to vidím na vlastní praxi – 17–40 s cropem 1,6× je poměrně málo široký, s cropem 1,3× je téměr ideální (EQ22mm). Při fullframe jsem ale už začal narážet na to, že je to širokoúhlé prostě moc (teď nechme stranou otázky technické kvality, jde čistě o kompoziční otázky). - Pátek 24. prosince 2010 ve 22:52 ® osprey reakce na …
-
tomashr> Nevím, jestli do toho můžu mluvit. Já cítím potřebu širšího ohniska – dík cropovým čipům vlastně pořádnou širočinu nemám, ale stačilo by mi něco, so začíná na 24 mm fullframových. Ty kratší objektivy dělají už dost výrazné efekty, které jsou pěkné jen někdy a mě moc netáhnou.
skwor> Nezáleží mi kam jedu, ale s kým tam jedu. V podstatě jsem si nechal jen popsat charakter vody (kvůli nástrahám) a region (brakická voda). Neznám ani název toho místa a je mi to jedno.
reagovat - Pátek 24. prosince 2010 ve 22:00 ® saman
- reagovat
- Pátek 24. prosince 2010 ve 21:11 ® tomashr reakce na …
-
Libor> Já ti nevím, ale mě tenhle styl fotky přijde malinko o ničem – je to právě jen takové „širokoúhlé opojení“. Já sám za sebe třeba hodně zvažuji pro fulframe koupi objektivu 24–70/24–105 z toho prostého důvodu, že jsem zjistil, že při standardním užívání 17–40 mi dost focení degeneruje. Člověk automaticky dává široké ohnisko i v situacích, kdy je to úplně zbytečné, přidělává si spoustu práce s korekcemi perspektivy jakmile je na fotce cokoli s jasnou linií atd. Koupi 12–24mm (což by bylo ve výsledku to samé, jak máš ty u 8–16mm) jsem z toho důvodu prakticky úplně škrtnul z okruhu zájmů
reagovat
Jsem docela zvědavý, jestli k tomuhle dojdeš taky (a za jak dlouho) - Pátek 24. prosince 2010 ve 20:52 ® skwor reakce na …
-
osprey> Kam jedeš?
reagovat - Pátek 24. prosince 2010 v 18:46 ® osprey
-
tomashr> Já už mám to Švédsko domluvené. Volná místa už asi nejsou. Jedu tam se známými, z nichž nikdo nefotí.
sus1> Nechci se chlubit, že mám fotky v časopisech. Ale prostě tam sedí chlap, dostane několik set fotek a musí z nich udělat časák, který bude co do barevnosti a kontrastu působit poměrně jednotným dojmem.
Takže vezme fotky, poupravuuje podle svých představ a napere je tam. O kvalitě jeho práce je možno diskutovat, ale o tom, že ji prostě udělá podle sebe, o tom nemá cenu diskutovat – já to tady na chytej dělám taky. U lidí z téhle otázky bych asi udělal výjimku, ale jinak prostě upravuju jak to vidím.
reagovat - Pátek 24. prosince 2010 v 18:39 ® osprey
-
Přeju všem pavidelným návštěvníkům téhle otázky krásný Štědrý večer, pod stromečkem nějaké příjemné překvapení (nejlépe s minimálním clonovým číslem menším nebo rovno 2,8 v celém rozsahu) a příjemné prožití svátečních dnů.
reagovat - Pátek 24. prosince 2010 v 17:32 ® Libor
-
Čím dál víc mám rád focení tím ultra širokáčem. Při dnešním krmení zvěře našel kamarád shoz slušného šesteráka. Hezký vánoční dárek z přírody.. .
13mm po přepočtu, f14, 1/30s , objektiv Sigma 8–16mm
reagovat - Pátek 24. prosince 2010 v 8:09 ® džigit
-
ZN> se mi libi ta papirova rolka.Je vidět,že si synek vychovany a nemaš rad zapatlane butylky
reagovat - Pátek 24. prosince 2010 v 0:28 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Já myslim,že je toho dost,záleží na tom, jak se na to díváš.
reagovat - Pátek 24. prosince 2010 v 0:27 ® MP-E65mm reakce na …
-
tomashr> fakt nevím jak to chodí, nicméně kdybych se už někdy dokopal a něco uveřejnil v časopise (což opravdu v brzké době nehodlám) tak bych určitě požadoval nezasahovat do fotek a to tak že vůbec. Přeci já nemůžu za to jak se nějaký trouba vyspí a podle svý nálady doupravý moje „skvosty“
reagovatne já si z toho dělám prdel........ale tohle by se mi opravdu nejspíš nelíbilo.
- Pátek 24. prosince 2010 v 0:26 ® tomashr reakce na …
-
sus1> Aspoň něco pozitivního
reagovat - Pátek 24. prosince 2010 v 0:24 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Jsem zapoměl,funguje dobře.
reagovat - Pátek 24. prosince 2010 v 0:19 ® sus1 reakce na …
-
MP-E65mm> Já vim.
reagovat - Pátek 24. prosince 2010 v 0:18 ® tomashr reakce na …
-
MP-E65mm> Musíš rozlišovat fotky jako ilustraci od případu, kdy jde hlavně o ty fotky. Osprey asi popisoval zkušenost z Kajmana, což je první případ (navíc si myslím, že grafik Kajmana byl od rána do večera sjetý nějakým LSD, jinak se některé „prvky“ nedají vysvětlit, ale to je jiné téma). Nicméně v tomto případě je asi určitá úprava ze strany grafika přípustná. Naopak ale při publikaci třeba v Lidé a Země jsou fotky často nosným prvkem a tam grafik prostě musí respektovat tvůrčí záměr autora – při nějaké divoké úpravě by to asi docela schytal.
reagovat - Pátek 24. prosince 2010 v 0:17 ® MP-E65mm reakce na …
-
sus1> opak je pravdou, já jsem mírumilovný člověk.........a objektivní kritiku beru
reagovatostatní neřeším
- Pátek 24. prosince 2010 v 0:13 ® sus1
-
MP-E65mm> Takže od tet?! už ani žádný komentář k tvým fotkám,zde ani nikde jinde,bo si asi dovedu představit tvojí mluvu v určitej moment.
reagovat - Pátek 24. prosince 2010 v 0:09 ® MP-E65mm
-
No já nevím jak vy (když už se tu bavíte o fotkách v časopisu) já bych byl docela dost nasraný kdyby mi nějaký patlal „grafik“ upravoval a domrvil moje fotky , které mu nabízím k uveřejnění. Nevím jaká je praxe bo tam nic nedávám, ale jedno vím zcela určitě, asi bych si patřičně „slovně“ ulevil na jeho adresu.
reagovat - Čtvrtek 23. prosince 2010 ve 20:58 ® tomashr reakce na …
-
ZN> No ale uvědomuješ si, že o postmoderně se dá mluvit už tak od 60tých let minulého století? Bohužel je to celé dlouhodobý proces, kdyby se to dalo svést na aktuální konzumní svět, to by byla ještě pohoda
reagovat - Čtvrtek 23. prosince 2010 ve 20:57 ® sus1
-
ZN> ,,Mít fotku v časopise je pomalu na ostudu.''
I to je možná odpověd pro ospreye a na jeho otázku ke mě – ,,Kolik fotek už v těch časopisech máš?''Edit.demižony řikáš, jo??!
reagovat - Čtvrtek 23. prosince 2010 ve 20:56 ® ZN reakce na …
-
tomashr> svět se v prdel obrací.
reagovat - Čtvrtek 23. prosince 2010 ve 20:51 ® tomashr reakce na …
-
ZN> Hele tak na okraj – momentálně se prokousávám odbornou literaturou na téma postmoderní fotografie a řeknu ti, že mi Blesk začíná být tak nějak sympatičtější
reagovat - Čtvrtek 23. prosince 2010 ve 20:47 ® ZN
-
časopisy (není zas pravidlo) degenerují estetické myšlení, páč tam jsou nevzdělaní pitomci, kteří nemají o fotkách nejmenší páru. Mít fotku v časopise je pomalu na ostudu. A to jsem fakt mírný, páč jsou ty Vánoce
sus1: no jasně, dal jsem tam jen tu jednu flašku, páč ty demižóny by do domrvili
reagovat - Čtvrtek 23. prosince 2010 ve 20:27 ® sus1 reakce na …
-
osprey> Moje tam neni žádná, jestli se ptáš na tohle.
reagovat
Ta upravená je lepší a hotovo.ad: viz. má odpověd Mrakošovi. - Čtvrtek 23. prosince 2010 ve 20:18 ® osprey
-
sus1> Kolik fotek už v těch časopisech máš?
To si myslíš, že to tam grafik sází tak, jak mu to kdo upraví? On je šťastnej, když se mu do toho lidi neprdí a může si to udělat po svým. Občas mě i naštve, co s tím udělá, ale je to jeho právo. Grafik je on.
Samozřejmě obsahově, kompozičně a expozičně by měla být fotka dobrá od autora.
reagovat - Čtvrtek 23. prosince 2010 ve 20:10 ® sus1 reakce na …
-
Mrakoš> Ale jo,v pořádku,každému se líbí něco jiného a tak to má bejt, jinak by bylo vše jednotvárné a nudné,takže??.......
reagovat - Čtvrtek 23. prosince 2010 ve 20:07 ® Mrakoš
-
sus1> Já hlasuju pro Ospreyovu. I ta už je upravená, a pro mě mnohem citlivěji.
reagovat - Čtvrtek 23. prosince 2010 v 19:59 ® sus1
-
ZN> V té prázdné Tulamorce na kráji je slívka??
reagovat