Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 791.380 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 12. prosince 2010 v 17:46 ® regulus
-
Klon> no já su na tom z očima ještě kapku hůř, mám 1,5diop stařecké slepoty a docela mi to vyhovuje. Tu mušli jsem si objednal a jak přišla, tak zase frčela dál, naprosto mi to nevyhovovovalo, ale to co nevyhovuje mě samozřejmě může vyhovovat jinýmu. Doporučuju vyzkoušet.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 17:42 ® sus1 reakce na …
-
Mary>
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 17:16 ® Klon reakce na …
-
regulus> jj to vím,ale stejně mi to připada takový divný.Asi to fakt bude chtit tu mušly ze stínítkem,protože zavřít u mě jedno oko a druhým koukat je pro mě problém
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 17:00 ® regulus reakce na …
-
Klon> jestli myslíš stínítkem tako vou tu mušli abys to měl připláclý na oku, tak jsou. Pokud se týká dioprtií, tak vedle hledáčku je takový kolečko, na korekci je to myslím do 1,5–2 dioptrií do plusu i mínusu, na zrcadlovkách je to asi na všech a i na některých kompaktech.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 16:48 ® MP-E65mm reakce na …
-
tomashr> jj, to si dokážu představit, ale jen u lepších těl jako je 5D, 1D tam ten šum není tak zřetelný při vyšším ISO. Jo a u 7Dčka, to aby Lybar na mě neposlal Madam Kiri Sklodowskou
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 16:46 ® Klon
-
tomashr> Samozřejmě to něco do sebe má a neříkám že by to měla být špatná technika,to vůbec né.
Jen se vždy říka snaž se mít co nejnižší ISO apod ( určitě víš co chci říct). Já že jsem teprv začátečník a tedy čtu a čtu a zkouším a zkouším,tak jsem četl dost příspěvku i o tomto.Ve většině případu to bylo o tom že to nedosadilo ISO tak jak mělo…Nevím ja nevěřím nikdy dokud si to nevyzkouším a pak si udělám názor.Napadlo mě ale že pokud by tedy fotoaparát špatně vyhodnotil a dosadil špatně ISO,tak to musí i rozhodit jiné veličiny,které se tím řídí… Např třeba přídavný blesk,ten se řídí v zavislosti taky na nastavení ISO přes TTL,E-TLL a E-TLL II a pokud by to tedy bylo špatně,tak blesk zbytečně sníží smerné číslo zablesku nebo špatně za zoomuje atd atd… Jinak ber mě s nadhledem,myslím že je to dobré téma a zaujalo mě a zajímá,proto ta diskuze
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 16:34 ® Klon reakce na …
-
osprey> Tak to fotíme stejným způsobem,tedy aspon se tak snažím fotit.Já spíš když fotím,tak často něco přehlédnu a pak v pc čumím že to je špatný…V hledáčku mi přijde obraz třeba dobry a pak koukám že mi ujel horizont apod…Hloubku ostrosti mám docela zmáklou,ale jak říkám mě děla problém hledáček.
Nevíš jestli jsou nějaký stínítka na očnice???Eště by bylo dobrý jestli by do toho šla zakomponovat dioptrie…Mám čtvrt dioptrie,ale přes ten hledáček to děla problém…
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 16:30 ® tomashr
-
Klon> Podívej, mě se na to nechce odpovídat. Je to totiž zcela zbytečné – za další rok či dva už tato funkce nikomu nepřijde vůbec divná, případné dětské nemoci se odladí a budeme to brát jako samozřejmost, úplně stejně, jak se postupem času stala běžná programová automatika řídící čas i clonu. Já myslím, že si každý zkušenější fotogtaf dokáže docela dobře domyslet, kdy je tato funkce přínosem a kdy je naopak úplně nanic. A až se mu dostane do ruky přístroj, který to umí, tak si zkrátka musí vyzkoušet v praxi, jestli to pro něj má smysl nebo ne…
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 16:19 ® osprey reakce na …
-
Klon> Řada lidí to tak dělá. Já volím ISO pevně, fotím v režimu AV a jen občas si vypomáhám režimem TV (priorita času).
Stejně tak občas ostřím manuálně, ale musím říct, že v mnoha situacích je autofokuc foťáku rychlejší i přesnější. Samozřejmě ne vždy a taky já jsem ten, kdo by měl vědět, co vlastně chce.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 16:04 ® Mary reakce na …
-
tomashr> Děkuji
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 15:59 ® Mary reakce na …
-
sus1> ano, já mám fotoaparát prý na cestě panasonic asi TZ10. Takže jsem nestačila ani osahat, někdo byl přičinlivější, mne jen přišel e-mail kolik vysázím, a bude to něco přes 7000,–- s vybavením. No a ten někdo se nakazil a chtěl, abych se vás zkušených zeptala na vaše názory u těchto fotoaparátů.,,Možná mi ho i půjčí
reagovat,,
- Neděle 12. prosince 2010 v 15:18 ® Klon
-
tomashr> Ano tato velčina sice je možná a automatika to doplní,ale co třeba to že fotoaparát špatně vyhodnotí ISO a tím ho špatně dosadí…
Toto se potom řeší Firmwery jako tomu bylo nyní u Canon 550D a 7D.Samozřejmě to je většinou na popud uživatelů,kteří na to přijdou…
Dejme tomu že ti to bude špatně dosazovat ISO a ty pod dojmem že by to mělo být OK budeš mít ve skutečnosti fotky,které by jsi asi udělal s nastavením ISO na pevno lepší…
Jsem prosím tě začátečník,takže se nezlob,pokud jsem to špatně pochopil,ale není tedy lepší se snažit mít ISO na pevno třeba 100 a dasazovat ostatní veličiny,podle toho co fotíme????
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 ve 14:21 ® tomashr reakce na …
-
MP-E65mm> To co popisuješ (hýbá clonou i ISO) je jedna možnost, on taky ale jde jakýsi „auto manuál“ – nastavíš na manuál čas i clonu, ale foťák pořád měří expozici a hýbe citlivostí. Prostě je to třetí veličina, kterou může automatika hýbat – dosud clona/čas, teď ale přibyla i citlivost – a náročnější fotografové se s tím teprve musí naučit zacházet – já to po koupi 5DII taky nepoužíval vůbec a vždy jsem si dal ISO na manuál, ale postupem času to čas od času zkouším a v některých případech tomu docela přicházím na chuť
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 ve 13:33 ® MP-E65mm reakce na …
-
tomashr> já ti nevím, pod auto isem si představuju to, že si nastavím nějaký čas a aby mi ta scéna vyšla expozičně tak mi to neudělá nic jiného než sníží clonové číslo a zvýší iso.........a to už nemáš pod kontrolou a to já nechci......tomu se prostě vyhýbám. Potom se pootočíš za letícím ptákem (nebo za čímkoliv) změníš s tím scénu a foták ti vyhodnotí zase úplně něco jiného. Není lepší mít vše pevně nastavené a bud to časově vyjde nebo ne.
PS: tohle je můj pohled na věc
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 ve 12:24 ® pruhac
-
Tino>Tak posílám tu ořílou fotku.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 ve 12:20 ® sus1 reakce na …
-
Mary> Si nějak přitvrdila,řikalas něco do 6 tisíc a tet koukam přes 10tis. v pohodě.
reagovat
Jasný,když už,tak už něco pořádnýho. - Neděle 12. prosince 2010 ve 12:02 ® tomashr reakce na …
-
Mary> Každý je něco úplně jiného… LX5 je naprostá špička, kterou běžně užívají i profesionální fotografové jako doplněk k zrcadlovce. Ovšem cenou za to je o něco menší rozsah a na pohled méně „efektní“ výčet funkcí, to co má navíc (třeba focení do RAW) je zase spíš pro pokročilé, laika může i obtěžovat.
FZ100 je naproti tomu běžný ultrazoom pro laiky, kteří touží po obrovském rozsahu zoomu a dalších cool funkcích. Ve své třídě je dobrý, nemyslím to nějak hanlivě. Pro člověka, pro kterého to bude jediný foťák může poskytnout i lepší služby než LX5.Moje volba z těchto dvou by sice byla jasná – LX5, ale umím se vcítit i do kůže „normálního zájemce“ a chápu, že tam to může dopadnout i opačně. Proti FZ100 sice nemám nic, fakt ale je, že třeba Canon SX130 v reálu nebude moc ztrácet a vyjde mnohom levněji.
Hm, tak jak jsem se rozepsal, tak mě to hlavně jen dále utvrzuje v tom, že radit u kompaktů je naprosto nevděčné téma, zlaté zrcadlovky
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 11:25 ® Mary
-
Zdravím, může mi někdo porovnat a okomentovat tyto fotoaparáty?
Panasonic LUMIX DMC-LX5
a Panasonic LUMIX DMC-FZ100
Za každý komentář dík.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 10:36 ® sus1
- reagovat
- Neděle 12. prosince 2010 v 10:30 ® sus1
-
Sander> Kdepak,bylo jich tam víc.
osprey> Tam se asi taky nedostanu.
Tady jsem vyzkoušel odraz o strop.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 10:11 ® Sander reakce na …
-
sus1 > aha, už je mi jasný proč jsi šel do kostela. Takovej neznaboh…zase v tom byla ženská!
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 9:17 ® Tino reakce na …
-
osprey> fotil jsem s builtin bleskem a k tomu jsem měl na malém stativu klasický velký blesk s slave jednotkou. Byla to obyčejná spoušť s fotobuňkou. Dělalo to zajímavé věci… Ale obávám se, že bys tuto možnost u focení ryb využil. Leda bys blesk dal pod vodu a pálil kolmo na tebe.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 1:47 ® Mrakoš
-
sus1> Ty stíny asi moc nevyřešíš. Pomoh by světelnější objektiv. Muíš se snažit maximálně využít stávající světlo – takže navýšit ISO. No a pokud teda nejsi šťastným majitelem full frame zrcadlovky tak by to pak dost zrnilo. Zbývá jen vyklopit blesk 45 stupňů nahoru a fotit odrazem od kartičky anebo ten difuzér. A platí závislost že z čím větší dálky bleskáš, tím jsou ostřejší stíny. Ale počítám že ani vzdálenost si tady moc řešit nemoh.
reagovat
Taky asistent s druhým bleskem by nebyl marnej - Neděle 12. prosince 2010 v 1:33 ® Mrakoš
-
tomashr> Když chci krátký čas tak nastavím tu nejmenší clonu co můžu a automat tam zařadí nejkratší možný čas. Proto prioritu času nepoužívá skoro nikdo. Leda teda že někdo chce pohybově mázlou fotku, pak by to dávalo smysl. Iso samozřejmě může nastavit automatika, taky se jí můžou dát limity, u některých foťáků to jde. I s bleskem se většinou používá priorita clony nebo manuál.
reagovat - Neděle 12. prosince 2010 v 0:44 ® osprey reakce na …
-
sus1> S tím difuzérem je to lepší. A pak je ta možnost mít dvě zábleskové jednotky, které budou spolupracovat. Tam jsem se ovšem nikdy nedostal.
reagovat - Sobota 11. prosince 2010 ve 23:33 ® sus1
-
MP-E65mm> Asi je,koukal jsem na to .Spíš mě vadí ty stíny.
reagovat - Sobota 11. prosince 2010 ve 23:31 ® Tino
-
nojo, na ptáky jsme krátký…
u kompaktu taky používám přednastavené režimy, ale mám odhad co který umí a co preferuje.
reagovat - Sobota 11. prosince 2010 v 17:57 ® tomashr reakce na …
-
MP-E65mm> Někdy to zkus, budeš možná příjemně překvapen. A od věci není ani auto ISO, ale to možná ještě tvůj mark III neumí. To autoISO se taky teprve učím, ale smysl to má – je to prostě třetí možná veličina pro automatiku…
reagovat - Sobota 11. prosince 2010 v 17:42 ® MP-E65mm
-
tomashr> já si samozřejmě dokážu představit na co bych to využil........ jen jsem to asi nepoužil, nevím. Letovky zásadně fotím na prioritu clony......a věř, že s tím nemám sebemenší problém. A když to časově nejde, tak se na to vyprdnu. Protože pokud to nejde ani na plnou dírou s časem který mi vyhodnotí foták, tak to nepůjde ani s priorotou času
reagovata naopak. Tedy tak aby to bylo vše sladěné a koukatelné.
- Sobota 11. prosince 2010 v 17:41 ® Libor
-
tomashr> mě to taky zaskočilo, myslím že empéčko to ale ví, jen to nepoužívá. Já ho používám na sport, fotbal apod., v některých situacích při focení svatby s bleskem. Na nepohyblivé cíle ale radši manual.
reagovat