Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 791.386 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 11. prosince 2010 v 17:24 ® tomashr
-
MP-E65mm> Teda že zrovna ty nevíš na co je priorita času mě udivuje… To je přece poměrně standardní režim na „ptáky“ a tomu jsi věnoval času dost – nastavíš (třeba) 1/1000s a jdeš honit letovky – foťák hýbá clonou, u nových přístrojů se dá využít i auto ISO. Pak máš jistotu, že bude čas dost krátký na zmražený pohyb (nebo naopak dáš jen třeba 1/60s, když chceš laborovat s panningem), na rozdílu od manuálu ale bude zajištěna správná expozice i za rychleji se měnících podmínek. Určitě to není jediný přístup k tomuto oboru, sám to taky nepoužívám zdaleka vždy, nicméně režim je to zcela běžný a opravdu mě trochu zaskočilo, když tady už dva lidi napsali, že neví, k čemu je priorita času dobrá
Mimochodem naopak spíš na mrakoše – taky dost často užívám režim priority času právě u kompaktu při focení ryb, Když čekám pohyb, tak si často nastavím na G10 pevný čas někam mezi 1/200–1/500s a foťák nechám hýbat clonou a ISO – na rozdíl od plné programové automatiky mám jistotu, že nenastane pohybová neostrost…
reagovat - Sobota 11. prosince 2010 v 17:15 ® MP-E65mm reakce na …
-
Mrakoš> já mažu i se zrcadlovkou...........on totiž maže každý......tedy pokud je soudný
reagovat - Sobota 11. prosince 2010 v 17:13 ® Mrakoš
-
MP-E65mm> No jo, je to tak. S kompaktem cvakám a modlím se. No a pak mažu ,a vo tom to je…
reagovat - Sobota 11. prosince 2010 v 16:56 ® MP-E65mm reakce na …
-
sus1> proč mám pocit, že na tý fotce je pohybová neostrost
reagovat - Sobota 11. prosince 2010 v 16:54 ® MP-E65mm reakce na …
-
Mrakoš> já ti nevím , možná jsem opravdu už naprosto zblblej ze zrcadlovky , ale nemít pod kontolou iso, clonu.......a modlit se že z toho něco slušnějšího vyleze........
Co se týká priority času, nejspíš to své opodstanění má, já jsem snad na to taky nikdy nefotil..........když už chci určovat čas tak sáhnu po režimu M a mám pod kontrolou vše
reagovat - Sobota 11. prosince 2010 v 16:33 ® Mrakoš
-
MP-E65mm> To máš teoreticky pravdu. Jenže věc se má tak že u kompaktu automatika skoro vždycky nastaví to co bys tam zdlouhavě nastavoval ručně. To z toho důvodu že světelnost není nic moc a velikost čipu minimální. Nastavení clony se u kompaktíku na hloubce ostrosti zrovna moc neprojeví. U širokáče bude vždycky ostrý všechno ,na delším konci automatika pak vždycky nastaví nejmenší clonu a i ta je skoro vždy až příliš velká.
reagovat
U zrcadlovek jsem zpravidla fotil na režim Av. Účel předvolby času jsem nikdy nepochopil. - Sobota 11. prosince 2010 v 16:12 ® MP-E65mm reakce na …
-
Mrakoš> řekl bych, že to je chyba.........ty si ten co ovládá přístroj…ty si ten co má vidět tu scénu.........ty jsi tvůrce výsledného snímku.....nechat to na automatice je krok zpět.
reagovat - Sobota 11. prosince 2010 v 16:08 ® MP-E65mm
-
Pokud mám být upřímný tak histogram vůbec nepoužívám. Nevím proč.....asi jsem v tom nenašel to co sem najít měl..........mě stačí náhled. Možná se pletu, ale když si uvědomím jak probíhá focení, tak kolikrát nekoukám ani na náhled. Viděl bych to spíš na takové pohodové focení za stativu kdy je „čas“ ubírat či přidávat na korekci expozice........a řídit se podle křivek v histogramu. Takže taková krajina kdy čekám až vyleze/zaleze slunce na místě s dálkovou spouští v ruce ..........mezi náma, a ted to střelím, pokud taková desetina scény (možná míň, možná víc, nevím kde je ta hranice) je přepálená nebo naopak, tak nám to histogram sice ukáže, ale to bude tak asi všechno, samozřejmě za předpokladu, že ostatní část scény bude expozičně v pořádku. S tím už nejspíš nepujde udělat nic (když opomenu PC)
reagovat - Sobota 11. prosince 2010 v 16:05 ® Mrakoš
-
regulus> No, trošku někdy zasahuju. Nejčastěji kompenzace expozice + kompenzace expozice blesku. Někdy nastavuju iso ručně. Ale nastavení clony nebo času, tak to ne. To mi přijde u kompaktu zbytečný. Kompaktem fotím jako kompaktem a jsem rád že není co řešit
reagovat - Sobota 11. prosince 2010 v 8:44 ® sus1
-
osprey> Vcelku to docela ,, šlo".Co mě na fotkách nejvíc vadí?!, jsou stíny za lidma.Na některých je to vidět dost a to se mě nelíbí.Nevim, jestli by to ovlivnil difuzér na blesku.Já ho nepoužil,moula a toho mam sebou v tašce pořád.
reagovat - Sobota 11. prosince 2010 v 0:00 ® osprey reakce na …
-
sus1> Pokud jde o osvětlení toho prostoru, docela se ti to povedlo.
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 23:55 ® regulus reakce na …
-
Mrakoš> „… při focení neupravuju protože fotím jen kompaktem a to tak že na automatiku …“ to je tak trochu blbost, automatika si dělá co chce a vždycky to není optimální řešení, často fotku úplně posere. I kompakt umožňuje různé režimy, v čem je problém používat manuál, prioritu clony nebo času, teda kromě neznalosti nebo lenosti … ?
reagovat
Schválně si zkus vyfotit složitější scénu s různými režimy a uvidíš ten rozdíl. - Pátek 10. prosince 2010 ve 22:58 ® sus1
-
Jedna z kostela.
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 22:54 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Já jsem též digi prodal a tet vim,že bych ho občas,někdy ,, potřeboval ".
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 22:51 ® tomashr reakce na …
-
sus1> Budeš se divit, ale na počet „cvaků“ to až tak moc nemá, já mám totiž fo%táků víc a tak se „rozloží zátěž“, spíš jsem ho hodně tahal i v podmínkách pro techniku ne zcela přátelských. Ale docela drží, nicméně nějaké ty škrábance tam jsou, to nijak nepopírám.
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 22:39 ® Mrakoš
-
ZN> A o čem bych potom psal?
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 22:37 ® sus1
-
Též mám vše nastaveno na nulu,snad jen ostrost neni na nule.
tomashr>> http://www.oehling.cz/…3683%5D.html
reagovat
G10 má ,,najeto" , jak tě znam,tak si ho mačkal i v noci,ve spánku. - Pátek 10. prosince 2010 ve 22:36 ® ZN reakce na …
-
Mrakoš> neber to ve zlým, ale není lepší psát o věcech, který má člověk vyzkoušený, o kterých skutečně něco ví a jen o nich neslyšel? Pak to vypadá divně.
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 22:15 ® Mrakoš
-
Já kontrast při focení neupravuju protože fotím jen kompaktem a to tak že na automatiku. Ale kdysi mě to učil používat jeden fotograf – Bohumil Eichler. A protože ukazoval rozdíly jak to vypadá s tímhle přednastavováním a bez něj tak mu věřím. A pokud bych fotil krajinu nebo architekturu nebo něco takovýho tak bych tohle zahrnul do přípravy snímku.
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 21:40 ® ZN
-
tomashr> počet „fotografů“ je přímo úměrný počtu prodaných kompaktů
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 21:35 ® tomashr reakce na …
-
ZN> Jo, důvody náhledu „po fotce“ jsou jasné, já rejpu do toho „live histogramu“, populárního u kompaktů.
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 21:25 ® ZN reakce na …
-
tomashr> já se na histogram po vyfocení dívám prakticky vždy, ale z jiných důvodů. Mám ho do konce při náhledu nastavený. Ale to co napsal Mrakoš, to mi přišlo úsměvné. S tím chlupatcem, to máš samozřejmě pravdu.
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 20:55 ® Libor reakce na …
-
tomashr> jj, souhlas, je to tak jak píšeš.
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 20:39 ® tomashr reakce na …
-
Libor> Trochu upřesním – „chlupatej histogram“ jako na screenshotu od Mrakoše nemá z foťáku žádná fotka, to vznikne až úpravou. Ty myslíš určitě něco jiného, totiž to, že spousta fotek nemá histogram od „bílé po černo“ a to je pravda – představa rovného histogramu neplatí zdaleka vždy.
reagovat
Jinak si myslím, že to zkoumání histogramu při focení je téměř až blbost, která vznikla spolu s digigikompakty, které to ukazují naživo. Na jednu stranu proč ne, jenže hodně uživatelů to hodně přehání a pak už je to spíš na škodu. - Pátek 10. prosince 2010 ve 20:35 ® Libor
-
Ty jo, taky jsem se tý lasičky vůbec nevšimnul..
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 20:34 ® Libor reakce na …
-
Mrakoš> zvyšování kontrastu před focením je podle mě špatná cesta. Je to nejlepší způsob jak přijít o detaily na fotce. Histogram je pomůcka, když víš jak vypadá fotka nebo scéna, ale usuzovat podle něj jestli bude fotka šedá? Já poznám jestli je šedá, až se na tu fotku kouknu. Chlupatej histogram může mít i hodně povedená fotka. Na foťáku mám vše stáhlé na nulu jako ZN.
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 20:13 ® ZN reakce na …
-
Mrakoš> fakt nastavuješ na foťáku větší kontrast? Já ze zásady mám všechno, podotýkám všechno na nulu. Myslím si, že ne každá scéna je možná vyfotit tak, abych na histogramu měl Říp. Prostě nemožné.
Btw., mám D300.
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 ve 20:04 ® Mrakoš
-
ZN> Nastavení kontrastu před focením umožňujou trošku lepší foťáky. Když podle histogramu vidím že fotka bude šeďák tak nastavím vyšší kontrast. Nemusím pak tolik prznit fotku v editoru. Ony se ty úpravy negativně projeví v odstupňování odstínů. Histogram takový nepovedený fotky je pak chlupatej jak na tomhle obrázku.
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 v 19:58 ® tomashr
-
Tak naokraj – jak se tu objevovali zájemci o koupi kompaktu, tak budu možná prodávat můj Canon G10. Plně funkční, mohu demonstrovat výsledky z něj i na papíře v 30×40cm, ovšem opotřebení je na něm vidět, užil si svoje. Bude to tak za 5 tisíc – jinak foťák z kategorie něco přes 10k…
Pokud by to někoho lákalo, tak se ozvětePro případné zvědavce – v prodeji opravdu není žádná skrytá nespokojenost s přístrojem, jde o to, že se možná přece jen dokopu ke koupi nějakého toho kompaktu s výměnnými objektivy se zrcadlovkovým čipem.
reagovat - Pátek 10. prosince 2010 v 17:06 ® MP-E65mm
-
pruhac> koukal jsem na tu fotku (dal si tu práci)
reagovatale opravdu to zvířátko jsem nějak nezaregistroval............kouknu znova a ejhle.......ono tam fakt je