Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 791.459 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 27. listopadu 2010 v 15:20 ® Tino reakce na …
-
pochopitelně… kde nic není, ani smrt nebere
reagovat - Sobota 27. listopadu 2010 v 15:19 ® ZN reakce na …
-
Jak.novi> málo kdy, je to dost sračkové. Oproti klasickému přechoďáku dost podstatný rozdíl.
reagovat - Sobota 27. listopadu 2010 ve 14:35 ® sus1
- reagovat
- Sobota 27. listopadu 2010 ve 13:56 ® kubajzs reakce na …
-
Tady ta fotka, sem to zapomněl zmenčit
reagovat - Sobota 27. listopadu 2010 ve 13:52 ® kubajzs
-
Probuzení do bílýho rána, tak mi to nedalo a šel jsem ven fotit…
reagovat - Pátek 26. listopadu 2010 ve 23:26 ® Tino reakce na …
-
ne, ale možná je to tím, že nevyužívám Zoner.
Abych neměl jen blbé kecy… něco podobného simuluju vyvoláním RAWu s rozdílným EV a následným spojením v PSP. Nebo obvykleji to udělám až v PSP, kdy překreju vrstvy a namíchám překrytí dle potřeby.
reagovat - Pátek 26. listopadu 2010 ve 21:35 ® Jak.novi
-
Využíváte možnosti Zoneru Photo Studia přechodový filtr? Podle mě se to dá jakž takž použít pro efekt opravdového filtru.
reagovat - Pátek 26. listopadu 2010 v 17:34 ® tomashr reakce na …
-
Libor> Já byl pryč, ale zjevně jste došli k poměrně přehlednému zdroji
reagovat - Pátek 26. listopadu 2010 v 17:32 ® tomashr reakce na …
-
Mrakoš> Tohle je ale příklad argumentu, který je tak zjednodušený, až se posouvá k nesmyslnosti…
reagovat - Pátek 26. listopadu 2010 v 10:58 ® Mrakoš
-
Když mě nějakej foťák zajímá, tak se podívám kolik má pixelů na čtvereční palec. To je pro mě spolu s velikostí čipu jedna z nejdůležitějších informací. Nepřímo to člověka tlačí k výběru foťáku s co nejnižším rozlišením
reagovatDá se to vyčíst třebas na dpreview.com
- Pátek 26. listopadu 2010 v 9:10 ® Tino
-
pravdu máš předsedo… další marketingová oje..vka. Člověk si říká, kolik si koupil křemíku a ono prd.
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 16:29 ® Libor reakce na …
-
Tino> tomashr> už jsme řešení našli http://www.digineff.cz/…elikost.html
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 16:14 ® sus1 reakce na …
-
MP-E65mm> Dobrá,dobrá.
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 14:44 ® xtr2007
-
http://www.klubprivlace.sk/…lsko2010.php
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 14:16 ® MP-E65mm reakce na …
-
sus1> můj čas teprve přijde
Fantomas
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 13:25 ® sus1 reakce na …
-
MP-E65mm> Hele??!ty baterko?!!!kdepak se povaluješ ,že se tady neukazuješ?!!
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 13:03 ® Libor reakce na …
-
Tino> v pohodě, já jsem si to taky tak myslel, ale ono to právě tak není. Nevím proč.
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 12:39 ® Tino
-
Libor: že odpovídám aniž byl tázán…
CCD 1/1,7" znamení, že je použit chip o úhlopříčce deset-sedmnáctin palce. Pro výpočet úhlopříčky by mělo stačit hodnotu vynásobit 25,4 (mm v palci), tj. velikost úhlopříčky by měla bát 15mm.
Historická záležitost od značení televizí je poměr stran 4:3. U DSRL se používal poměr 3:2, cože je poměr kinofilmového políčka (36×24). V Lumíku mám možnost mít poměry 4:3, 3:2 i 16:9. Samozřejmě, že se snižuje MPix, protože to jen řeže.
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 12:05 ® MP-E65mm
-
Pánové, a jak je to tedy s těma baterkama
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 10:29 ® Libor
-
tomashr> Ahoj Tomáši, měl bych na tebe dotaz. S kolegou z práce jsme zavedli debatu na značení velikosti čipů u kompaktů, přepočítávali ekv. ohniskové vzdálenosti a prostě jsme nedokázali pochopit jak se značí velikost snímačů. Přesněji totiž nevíme co znamená třeba údaj CCD 1/1,7 " . Někde jsme našli zmínku že tato hodnota uhlopříčce neodpovídá a je to nějaká historická záležitost od značení televizí. Nevíš co to znamená a jak z tohoto značení třeba vypočítat skutečnou uhlopříčku v mm?
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 10:22 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Takže je na tom líp než Canon PS G12:
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 9:07 ® Tino reakce na …
-
tomash> ten LX5 se mi líbí. Evokuje to filmové kompakty. Jen se obávám, že bych to do pouzdra po FX30 nenacpal.
reagovatA upgradovat zápisník a ještě DSLR by mi doma už neprošlo.
- Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 9:04 ® Tino
-
k focení pod vodou: dřív jsem se potápěl, tahali jsme analogovou exaktu s matnicí a šachtou. Byla to taková laminátová koule o průměru asi 30cm, ze stran dvě tykadla s bleskama. Těžké jako kráva a blbě se tím fotilo.
Teď když jeden k moři, tak se potápím jen „na hubu“ a potřeboval jsem zápisník, tak jsem koupil zmíněného Lumíka s podvodním pouzdrem do 30m. Což mě v pohodě stačí, protože jsem nebyl na nádech hlouběji než v 15ti. Samotné pouzdro plave, takže se nedá položit na dno a třeba fotit sekvenčně. Ani foťák tuto volbu nemá. Blesk se prý použít dá, je na to speciální rozptylka. Ale vzhledem k umístění kousíček od objektivu bych to ve sladké vodě ani nezkoušel.
Tady to je: http://www.megapixel.cz/…atermark.php?…
Dneska už je to taky jinde. Asi bych zvolil nějaký pohodlnější UW foťák s integrovaným pouzdrem.
Fotky od moře byly taky dělaný na nádech. Prostě jsem sjel dolů, nakomponoval a zmáčkl. Dal jsem vyvážení bílé na „pod vodou“. V reálu to posune barvy více do růžova aby to vyrovnalo úbytek barevného spektra pod vodou. I v těch 10m je to už znát. Vypnul jsem blesk a ostatní jsem nechal na automatiku. V slunečném moři se časy pohybovaly okolo 1/125 – 1/600.
S focením ve sladké vodě moc zkušeností nemám, protože na Lomnici je špinavá voda a na Orlíku je momentálně čisto, ale zase jsem rád, že chytím rybu a nemám kapacitu na focení. Časem, až se trochu vychytám, tak to bude lepší.
Dělali jsme i nějaká videa a natáčení probíhalo tak, že jsem ponořil ruku do vody a odhadoval jsem kompozici od oka. Na display není vidět, chtělo by to nějaké zrcátko, aby se dalo na něj koukat ze shora.
Ale když tu bude nedaleko nějaký profík co umí chytat ryby, tak můžem zkusit i nějaké UW foto.
reagovat - Středa 24. listopadu 2010 ve 23:24 ® džigit reakce na …
-
Mrakoš> a což takhle čistota vody?Nic není „černobílé“
reagovat - Středa 24. listopadu 2010 ve 23:20 ® Mrakoš
-
Tady je v módě jezdit k moři fotit ryby. A je to škoda. Naše ryby jsou mi bližší. Ten Peteráč umí, jen tam má zase jen náhledy a to na moc velký kochání není.
reagovat - Středa 24. listopadu 2010 ve 23:16 ® džigit reakce na …
-
osprey> už jsem chtěl námitku,ale „Hugo“ je filmař a Vaverka fotí vraky
reagovatTeď se vrací bratranec z Austrálie,zase budu závidět
- Středa 24. listopadu 2010 ve 23:02 ® osprey reakce na …
-
Mrakoš> Zadej si jméno Peter Áč. Asi nejlepší podvodní fotograf ryb v česko – slovenském prostoru. Jak jméno napovídá, pán je Slovák.
reagovat - Středa 24. listopadu 2010 ve 22:59 ® tomashr
-
Tino> Panasonic se docela lepší. Když vezmu třeba tu „lepší řadu“, tak LX1 (který mimochodem mám) byl sice výborně udělaný a až geniálně vymyšlený, ale šumem byl hodně pod průměr. Už LX3 byl ale konkurenci rovnocenný a současná LX5 je už na špičkové úrovni, přitom ale to dobré provedení zachovali. V levnější třídě je to v podstatě stejné – taky celkem pokrok.
reagovat
Jinak rychlost ostření je proti DSLR u kompaktů naprd u všech bez výjimky, naproti tomu ta odezva spouště (po zaostření) a třeba prodleva mezi snímky se docela lepší všeobecně.
K tomu focení pod vodou – osobně to nedělám a o „fintách“ vím prd, nicméně znám pár lidí, kteří to dělají a pro tento účel je z kompaktů opravdu hodně na špici Canon D10, protože je to asi jediný kompakt v relativně levné třídě, který je opravdu pro potápění. Garantováno 10m, ale vím spolehlivě, že si s ním lidi z českého Canonu pokusně fotili až do cca 30m a přežil. Většina ostatních „podvodních kompaktů“ slibuje 1,5–3m (často ani ne trvale) a je to opravdu jen pro nějaké blbnutí při plavání – pro rybáře je to asi jedno, tam jde spíš o odolnost proti cákání a náhodnému potopení, ale pokud by to někdo chtěl potápět soustavně, tak to musí vést v patrnosti. - Středa 24. listopadu 2010 ve 22:55 ® Mrakoš
-
Nejsou někde na internetu sladkovodní fotky ryb? U nás se tím nejvíc zabývá asi Hugo Habrman, ale ten toho moc neprezentuje nebo jsem špatně hledal.
reagovat - Středa 24. listopadu 2010 ve 22:40 ® osprey
-
Tino> Ty máš zkušenosti s focením kompaktem pod vodou?
Mohl bys tu napsat pár postřehů – časy, nutnost používání blesku, fotíš jen ponořený nebo se dá fotit i tak že strčíš do vody ruku s foťákem (tj. je třeba vidět na panel, když je foťák 10 – 20 cm pod hladinou)?
reagovat