Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 791.465 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 22. listopadu 2010 v 11:03 ® kerob
-
sus1> za 8 ks 18 USD vcetne dopravy…
reagovat - Pondělí 22. listopadu 2010 v 10:53 ® tomashr reakce na …
-
sus1> Promiň, ale na podobně inteligentní přípěvky nereaguju. Jestliže dám odkaz na zahraniční eshop, tak je to asi cíleno na nákup v zahraničním eshopu, že…
reagovat - Pondělí 22. listopadu 2010 v 10:35 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Kolik stojí??dej to sem v češtině.
reagovat - Pondělí 22. listopadu 2010 v 9:19 ® tomashr reakce na …
-
Tino> No já bych tě doplnil a podpořil – právě jsem chtěl napsat, že v dnešní době už vnímám foťák na tužkovky jako jasnou nevýhodu, LiION jsou ve všem lepší a podstatné je, že k většině foťáků se dá sehnat náhradní LiION od „third-party“ za velmi dobrou cenu.
A když už někdo chce tužkovky, tak doporučuji tento odkaz – http://www.hobbycity.com/…viewItem.asp?… – je to naprosto plnohodnotná náhrada Sanyo Eneloop za zlomek ceny. A kvalita je velmi slušná, je to sice Čína, ale ne taková ta shitová všehochuť, nýbrž značka specializovaná na poměrně pokročilou modelářskou výrobu, která exportuje i na nejnáročnější trhy.
reagovat - Pondělí 22. listopadu 2010 v 8:59 ® Tino
-
regulus: není pravda. Není nic horšího než když ti v sobotu v poledne dojdou baterky na víkendovém výletě v přírodě. To se další sada sakra hodí… Jasně, můžeš si je dobít někde v hospodě a tak… Sady mám tři (4×AA), samovybíjecí efekt tam je, ale občas je preventivně hodím na nabíječku a je to… Dobré zkušenosti mám u Panasonic Lumix s originální LiOnkou. Vydrží překvapivě dost. Dnes bych možná koupil foťák s li-onkou a s další náhradní. Dřív jsem preferoval nabíjecí AAA, protože jsem je měl na všechno.
reagovat - Pondělí 22. listopadu 2010 v 0:29 ® regulus reakce na …
-
osprey> 2 sady článků jsou na howno, teda pokud nefotíš jako šílenej, dopadne to tak, že ta druhá sada bude za chvilku v kopru.
reagovat - Pondělí 22. listopadu 2010 v 0:28 ® regulus reakce na …
-
the fish> kapinku ospreye opravím aby tě neuvedl v omyl.
Foťák je dle toho mála co je na netu (nechtělo se mi moc hledat) na 4 tužkový články velikosti AA nebo se tomu taky říká R6(klasická tužková baterie), alkalický a lithiový články jsou nenabíjecí (na jedno použití), ty NiMH jsou dobíjecí. Nad zbytkem nešpekuluj, pokud to není přibalený k foťáku.
Dobrá rada, kup si u prodejce, co se zabývá prodejem akumulátorů nějaký vhodný NiMH, stačí jedna sada (4 ks), vydrží to tak 400–500 fotek a zrovna si tam kup vhodnou nabíječku. Na to příslušenství bych se vyprdnul, je to obvykle buď předražený nebo to stojí za howno.
Typ na AKU (cena za 4 ks) http://www.fulgurbattman.cz/…bl4-4157.htm
Typ na nabíječku (normální doba nabíjení, 2700mAh cca 6 hodin, navíc možnost vybíjení a autoadapter) http://www.fulgurbattman.cz/…bil-3581.htm
Nebo když spěcháš (nekoupil bych ji) http://www.fulgurbattman.cz/…ka-19466.htm
Na sety s akumulátorama a na levný nabíječe za stovku se vyprdni, jen se ti to vymstí.
reagovat - Pondělí 22. listopadu 2010 v 0:18 ® osprey
-
Tak, tohle jsou fotky, které jsem dělal na pstruhovce s polarizákem. Patří k těm lepším, co jsem s ním udělal. Barevně se mi nelíbí, fotky focené normálně bez filtru jsou přirozenější.
Podotýkám – je to brané tak, jak se to vyfotilo, některé nejsou optimálně exponovány. Ale ty ryby takové barvy neměly a nějaká úprava typu Úrovně nebo Křivky je tam nedodá.
reagovat - Pondělí 22. listopadu 2010 v 0:16 ® osprey reakce na …
-
the fish> Jistě, to udělá skoro každý. Jenom opravdu počítej s tím, že 2 sady článků jsou minimum.
reagovat - Neděle 21. listopadu 2010 ve 23:04 ® the fish reakce na …
-
osprey> oukej, díky za reakci. Takže v podstatě nejlepší je, koupit si nabíječku + nabíjecí články.. Chci to hlavně tahat ven, takže využití v místnosti minimální..
reagovat - Neděle 21. listopadu 2010 ve 22:21 ® osprey reakce na …
-
the fish> Vulgárně řečeno: 4× alkalické články typu AA (součástí dodávky) – tužkové baterky, jedna sada je u foťáku
dobíjecí články Ni-MH (v prodeji samostatně) či lithiové články (v prodeji samostatně) – v podstatě nabíjecí tužkové baterky, které si koupíš
stejnosměrný napáječ pro samostatný provoz CP-04 se síťovým adaptérem na střídavý proud AC-5VX(v prodeji samostatně) – zařízení obsahující transformátor, které strčíš do zásuvky a spojíš kablíkem s foťákem (např. když fotíš v místnosti)
Ty baterky přibalené k foťáku vyžahneš do týdne (nebo taky za dvě hodiny) a pak doporučuju koupit nabíječku a 2 – 3 sady nabíjecích článků (v podstatě to jsou akumulátory).
reagovat - Neděle 21. listopadu 2010 ve 22:16 ® osprey reakce na …
-
Jak.novi> Nepochopils. Když kompaktu sebereš tři čtvrtiny světla (to jsou dva expoziční stupně, o které tě P filtr obere), bude ostřit ještě hůř a ještě pomaleji a exponovat 4 x pomalejšími časy (1/125 místo 1/500). Udělat za těchto okolností dobrou fotku bude daleko těžší.
To je to peklo.
A to se s tím filtrem musí otáčet podle úhlu odkud se odráží světlo.
MP-E65mm> Já jsem neudělal s polarizákem žádnou fotku ryby ve vodě, kterou bych použil do článku. Něco je v atlase a tam je to těžce editované. Ty barvy jsou debilní a nepřirozené. Je to možná mojí neschopností, ničemností a nevzdělaností, ale je to tak.
reagovat - Neděle 21. listopadu 2010 ve 21:18 ® the fish
-
Mam problém
reagovatChci si koupit Fuji FineFix S1800. Ale mam zmatek v napájení.. Napájení: 4× alkalické články typu AA (součástí dodávky), dobíjecí články Ni-MH (v prodeji samostatně) či lithiové články (v prodeji samostatně) stejnosměrný napáječ pro samostatný provoz CP-04 se síťovým adaptérem na střídavý proud AC-5VX(v prodeji samostatně). Mohli byste mi prosim vysvětlit co je co? a jaké jsou výhody jednotlivých napájení? popřípadě poslat nějaký ten odkaz na ten stejnosměrný napáječ (abych si vůbec udělal odhad o ceně a vzhledu). děkuji za reakce
- Neděle 21. listopadu 2010 v 16:44 ® cercer reakce na …
-
Libor> ..právě…potřebuju si to odůvodnit…hlavně tedy doma
reagovat - Neděle 21. listopadu 2010 v 16:10 ® Tino
-
sus1> he, a představ si, že máš na chipu mrtvej pixel a zrovna v tom místě máš hlavu ryby
reagovatTo abys fotil znova…
- Neděle 21. listopadu 2010 ve 12:18 ® sus1 reakce na …
-
Tino> Ty vole,mrtvej pixel,to už se fakt tady řeší .........
reagovat - Neděle 21. listopadu 2010 ve 12:17 ® sus1 reakce na …
-
cercer1> Si dal zase téma.
reagovat - Neděle 21. listopadu 2010 v 11:17 ® Libor reakce na …
-
cercer1> já si myslím že by sis měl koupit nový foťák
reagovat - Neděle 21. listopadu 2010 v 11:14 ® cercer reakce na …
-
regulus> díkajs-foťák mám cca 6let-ale už toho fakt dost prožil..
osprey> pixely jsou v pořádku-jde mi hlavně o to zhoršené ostření
reagovat - Neděle 21. listopadu 2010 v 9:43 ® MP-E65mm reakce na …
-
Jak.novi> Paseku? to je docela tvrdé slovo. Že by PL filtr až tak zásadně ovlivňoval barvy ve smyslu posunu do jiného odstínu se mi moc věřit nechce. Za mou krátkou praxi jsem se s tím ještě nesetkal. Ono taky hodně záleží co je nastaveno na fotáku, vyvážení bílé atd.
Libor> co se týká blesku, no tam musím říct, pokud to s ním umíš, tak ty barvy dokážeš poměrně dost zvýraznit( v dobrém slova smyslu). Teď především mluvím o makroblesku.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 23:18 ® regulus
-
cercer1> trochu to rozvedu. Foťák nebo tedy spíš DSLR je kombinace miniaturizované elektroniky a jemné mechaniky. Pokud se týká tý mechaniky, tak jde nejspíš nejvíc o závěrku. Záleží na tom, jak moc z kvalitního matrošu je to udělaný a kolik to vydrží „cvaknutí“, pochopitelně na to má značnej vliv, jak moc bordelu se ti dovnitř dostane i drobný zrnka prachu působí jako šmirgl. Pokud se týká elektroniky, tak nejvíc stárnou elektrolytický kondenzátory tím, že postupem času vysychají, čímž se mění jejich kapacita a tím i charakteristika obvodu ve kterým jsou zapojený, tak zlý to ale zase není. Polovodiče obecně mění svoji charakteristiku vcelku zanedbatelně i když pokud to je v obvodu co přímo zpracovává signál z čipu, tak jeho řekněme anomálie je postupně zesílena a vlastně je čím dál větší. „Odumírání“ pixelů na čipu je věc se kterou nic moc neuděláš, asi to je daň za miniaturizaci, existuje algoritmus, kterej „mrtvýmu“ pixelu dosadí barvy na základě okolních pixelů, ale pokud jich je už hodně, tak to může být viditelný a navíc nevím jestli to jde vždy všude a jak moc.
reagovat
Pokud se týká nějakýho horšího zaostřování (pokud to není jen tvůj subjektivní dojem), tak bych to viděl buď na mechanický zabordelení nebo to prostě už odchází. Životnost foťáku typuju stejně jako u ostatní elektroniky cca do 10 let, pak už to bude spíš náhoda, alespoń v dnešní době, leckerý kinofilmový, čistě mechanický je v pohodě přežijou. - Sobota 20. listopadu 2010 ve 23:06 ® Libor reakce na …
-
osprey> zatím mám zkušenost že barvy jen zvýrazňuje,tohle je divný, ale je pravda že potočáka a duháka jsem ještě nefotil
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 23:02 ® Jak.novi reakce na …
-
osprey> Kdybys dohledal nějaký zničené fotky díky PL filtru, bylo by to fajn, aspoň abych viděl jakou to dokáže nadělat paseku.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 22:57 ® osprey reakce na …
-
Tino> Fotil jsem ryby kompaktem léta – už do časopisů. Mám i výskoky. Ale člověk se musel sakra snažit, protože fotil to, co bude za 0.3 – 0.5 sekundy.
Jak.novi> Peklo bys zažil s polarizákem na kompaktu. V první řadě si uvědom, že žere 2 – 2.5 expozičního stupně jak čipu tak ostřicí automatice.
Libor> Musel bych dohledat neco starého – potočáci debilně ujetí do podivné žluté, siveni šedozelení, u duháka vyskočila růžová… snad jen na okouny to trochu zabíralo. Blesk je proti tomu zlatý, používám ho celkem často.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 22:51 ® Jak.novi reakce na …
-
Tino> U starého foťáku byl problém, že rybu ve vodě nezaostřil. U nového chci zkusit jak to půjde. Ale nemyslím, že u kompaktu je nemožné fotit rybu ve vodě, obtížné ano, ale nemožné?
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 21:44 ® Libor
-
Polarizák na ryby určitě smysl má. Barevný posun jsem nikdy neregistroval, taky se mi to nezdá a nevím přesně jak to osprey myslí.. .
Jo, takovek blesk, ten kazí barvy kam dopadne
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 21:38 ® Tino
-
Jak.novi> podle mě CPL má smysl i u ryb. Nemám zkušenosti s barevným posunem na rybách, rád bych nějaký vzorek viděl, protože se mi tomu nechce moc věřit.
Ale kompakt musí být sakra rychlý, aby mohl fotit ryby. Pokud není myšleno ty pasoucí se na trávě, opalující se v podběráku a tak. Ale taky neznám poslední výkřiky techniky, tak třeba takové kompakty jsou.
A kompakt na krajinku je podle mě taky o ničem.
Tam jde spíš o kvalitu…
Ale vždycky je to o rukách a o oku.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 21:34 ® Tino
-
stárnutí čipu je blbé. Opravdu se jedná o mrtvé pixely. U některých foťáků umí SW mrtvé pixely označit a dopočítávat je z ostatních. Ale chce to nějaký spešl postup. U mého Pentaxu to nejde, takže už se pixly objevují po 4 letech. Nechával jsem si taky čistit chip a moc to nepomohlo. Technik tvrdil, že se prach dostal pod IR filtr na chipu a že s tím nic neudělá. Takže ty dva flíčky prostě musím u každé fotky vyčistit v PSP.
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 ve 21:02 ® Jak.novi
-
osprey> Já jsem se rozhodl, že si ten polarizák pořizovat nebudu. Jsem přemýšlel a za tu práci mi to opravdu nestojí.
,,Na rybách si s ním užiješ peklo." Mám to chápat, že mluvíš o kompaktu obecně, nebo o filtru na komapktu?
reagovat - Sobota 20. listopadu 2010 v 19:41 ® osprey
-
cercer1> Teoreticky s rostoucím stářím foťáku postupně něco kravne. Mohlo by i ostření.
Stárnutí čipu se někdy projevuje tím, že se na něm objevují mrtvé pixely. (vyfotíš, čenou plochu, bílou plochu a pak můžeš hledat, já je nehledám, tak na svých foťácích o žádných nevím).
reagovat