Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 791.478 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 15. listopadu 2010 v 18:47 ® sus1

Tady jedna ze soboty.:-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img15473.jpg
Pondělí 15. listopadu 2010 v 18:27 ® sus1 reakce na …

Sander> Budu se tam muset taky dojít podívat.Díky.:-)

reagovat
Pondělí 15. listopadu 2010 v 17:06 ® Sander reakce na …
Sander

sus1 > oba rohy zarostlý…

reagovat
foto/forum/2010/th-img15472.jpg
Pondělí 15. listopadu 2010 v 15:18 ® Sander reakce na …
Sander

sus1 > nemám, tam není odkud, je to úplně blbě řešený. Snad odzadu, kam se jednak nesmí, a zadruhý by jsi měl v pozadí všechen ten bordel co je na hrázi (budovy a tak).

reagovat
Pondělí 15. listopadu 2010 ve 12:52 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> ano při cloně dejme tomu 4 je relativně ostrý vše od 2 metrů do nekonečna (při ohnisku 13mm), nicméně stejně si myslím, že to vidíte moc černě …

Pokud se týká toho extrémně širokýho ohniska, tak toto už je věc spíš na architekturu než na krajinky, ale to vůbec není podstatný. Fakt, že to zobrazuje „zeširoka“ může být možná nezvyklej, nicméně to má svoje kouzlo.

reagovat
Pondělí 15. listopadu 2010 v 11:04 ® sus1 reakce na …

Sander> Máš to vyfocené celé?:-)

reagovat
Pondělí 15. listopadu 2010 v 10:57 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Sander> krásný to místo, kdysi jsem tam vyfotil prvního klikoroha devětsilového, přímo u břehu.........a na to se nezapomíná :-)

reagovat
Pondělí 15. listopadu 2010 v 10:46 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> je to jiná dimenze, nejsem zvyklý fotit takto široce, a jak píše osprey, nedá se tam nic komponovat pomocí malé hloubky ostrosti.

reagovat
Pondělí 15. listopadu 2010 v 10:35 ® Libor reakce na …
Libor

Tino> mám půjčený sigma 8–16mm, po přepočtu je 13mm. Tím byl focen i ten strom. Ještě tam zajdu, chtěl jsem ještě dnes, jen mi to překazil bolavej zub:-((

reagovat
Pondělí 15. listopadu 2010 v 9:00 ® Tino
Tino

mě se právě focení širokáčem líbí. Sice mám jen 24mm (35EQ), ale už se s tím širokoúhlé fotky dělat dají. Na dírkovku s ohniskem 20mm nebo na zenitara 16mm to nemá, ale baví mě to. To nemluvím o extrémech jako je FishEye 8mm.

Je pravda, že u toho člověk uvažuje jinak, hlavně se pohybuje v blízkosti nějakého výrazného objektu, jinak je ta fotka o ničem.

Liborovu fotku bych zazůmoval nohama. Tím by se možná dalo odstranit i to křoví. Nebo pokleknout aby bylo křoví výraznější a udělat fotku stylem „volání stromu: pomóc, už mě přerůstají“

reagovat
Neděle 14. listopadu 2010 ve 23:45 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> Jinak skládáš obraz – je tam relativně velké hloubka ostrosti, takže potřebuješ mít v každém plánu (popředí, střed i pozadí) nějaký objekt, všechno to zakomponovat a tak. A ten zadek se rychle „zmenšuje“ dík perspektivě.

Já pořádný širokáč nemám a taky bych se cítil trochu nejistý.

Mimochodem, dnes jsem vyvětral pevnou „pade“. Chtěl jsem co nejsvětelnější sklo, protože proti tmavé vodě foťák zvlášť k večeru blbě ostří.

reagovat
Neděle 14. listopadu 2010 ve 23:28 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> škoda toho křoví, ale ten žebřík u stromu je hezkej … :-D

Proč neumíš fotit s širokáčem, to co vidíš v hledáčku je na fotce, v čem je problém??? :-O

reagovat
Neděle 14. listopadu 2010 ve 23:13 ® osprey reakce na …
osprey

Sander> Znám, krmíval jsem je houskou, ale je to už spousta let. Taky tenkrát nebyli moc velcí. Zdá se, že dík turistickému ruchu je jim dnes líp.

V Tatrách jsem viděl podobné jezírko, plavalo v něm asi 20 duháků kolem 50 – 60 cm. Taky moc hezký pohled.

reagovat
Neděle 14. listopadu 2010 ve 21:02 ® Sander
Sander

Boubínský jezírko, podvečer.
Úplně mě dostalo, jak krásný potočáci tam sbírali. Všude a pořád.
Snová voda.
Bohužel doslova.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15470.jpg
Neděle 14. listopadu 2010 ve 20:51 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> rozbolel mě tam zub, málem jsem z toho viděl toho trpaslíka taky:-)

reagovat
Neděle 14. listopadu 2010 ve 20:41 ® Sander reakce na …
Sander

Libor > ty jo, úplně tam místo toho stromu vidim trpaslíka s rejčem a červeným kloboukem.
:-)

reagovat
Neděle 14. listopadu 2010 ve 20:37 ® osprey reakce na …
osprey

Libor> On by mohl ten strom zůstat jak je, ale pak by to chtělo, aby tam nebylo nic, co by nabourávalo jeho samotu a dokonalost. Taková čistá minimalistická fotka – pole, nebe a strom.

reagovat
Neděle 14. listopadu 2010 ve 20:30 ® Libor
Libor

osprey> jj máš pravdu, budu muset najít jiný strom:-) , toho křoví se zbavit nejde, vysadili ho tam kluci od myslivců jako útočiště pro zvěř.

dobrý nápad, příště zkusím strom větší.

reagovat
Neděle 14. listopadu 2010 ve 20:19 ® osprey reakce na …
osprey

Libor> Jo, trochu to tam vrže – buď je moc velký ten bordel vepředu nebo je malý ten strom. Ale nebe bylo krásné a ta scéna má něco do sebe.

Taky jsem dnes cosi pofotil, ale ještě jsem to neviděl. Bude-li čas, vložím.

reagovat
Neděle 14. listopadu 2010 ve 20:13 ® Libor
Libor

Mám zapůjčené široké sklo, tak jsem dnes se psem vyběhl vyfotit strom při zapadajícím slunku. Musím přiznat že mi focení „širokáčem“ nejde, neumím to. S fotkou spokojen nejsem, možná tam zaběhnu zítra znovu, počkám si na větší červánky a budu zkoušet různou kompozici, pokud tedy bude hezky..

reagovat
foto/forum/2010/th-img15469.jpg
Neděle 14. listopadu 2010 ve 20:06 ® kubajzs
kubajzs

Fotka nehezká a vo ničem, já jen , aby to tu neuslo… :-93; Jedná se o Otavu u Horažďovic :->

reagovat
foto/forum/2010/th-img15468.jpg
Neděle 14. listopadu 2010 ve 20:06 ® kubajzs
kubajzs

F

reagovat
foto/forum/2010/th-img15467.jpg
Neděle 14. listopadu 2010 v 11:10 ® sus1 reakce na …

Sander> Tam to neni daleko.:-)

reagovat
Sobota 13. listopadu 2010 ve 20:09 ® kubajzs reakce na …
kubajzs

sus1> Jen tak se ptám, jestli to tam znáš ;-)

reagovat
Sobota 13. listopadu 2010 v 19:28 ® Sander
Sander

sus1 > nosiče…:-)

reagovat
Sobota 13. listopadu 2010 v 15:07 ® sus1 reakce na …

kubajzs> Co bys potřeboval?:-)

reagovat
Sobota 13. listopadu 2010 v 11:22 ® kubajzs reakce na …
kubajzs

sus1 – máš zmapovaný okolí býv. Stodůlek?

reagovat
Sobota 13. listopadu 2010 v 9:55 ® sus1

tomashr> Ono je to tam totiž takhle povětšinou všude zarostlé – CHKO NP Šumava.
Protože jsem tam byl sám,tak jsem sešel i tam,kam se normálně nesmí.Všude jsou cedule s přísným zákazem o vstupu na tahle místa. Jinak jsou tam cedule s nápisem ,,Pozor!!!nevy­buchlá munice – přísný zákaz vstupu!!!". I tam jsem teda …:-)
Očima to jakž takž vidíš dobře,tak si myslíš,že i na fotce to bude gut a vono prd.Taky jsem byl bez stativu,což by asi bodlo,ale tahej se s nim takovou dálku a v ,, pěkném " počasí.Jj,od klávesnice se to povídá?!:-)
Jinak foukal hroznej vítr,že jsem se musel kolikrát opírat o strom abych aspon trochu chvilku stál tak nějak…a mohl něco vyfotit.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15461.jpgfoto/forum/2010/th-img15462.jpgfoto/forum/2010/th-img15463.jpg
Sobota 13. listopadu 2010 v 9:07 ® tomashr reakce na …

sus1> Mě ale ani moc nevadí to „mlíko“, spíš je na fotce děsný bordel – to roští nahoře atd. Světlo by taky šlo lepší, ale s tím jsi asi v dané chvíli nic dělat nemohl, naproti tomu na tu kompozici a úhel záběru se možná něco dělat dalo.

reagovat
Pátek 12. listopadu 2010 ve 23:19 ® sus1

ZN> No je mě to jasný.:-D mlíko a spol.

Jestli tam někdo byl,tak ví o čem je řeč.To jsou ,nebo mam fotky jen pro dokumentaci a ne na obdiv.:-) Chtělo by to samo slunce,ale bohužel nebylo.Jinak jsem tam potkal jen jednu malou sojku a to bylo za 6 hodinovou tůru a pobyt tam vše.

reagovat